Dodaj do ulubionych

CDG - autobus 351

10.05.11, 12:49
Czy ktoś korzystał może z tego autobusu żeby dostać się do centrum ?
Jest to niewątpliwie tańsza alternatywa dla RERa (4,80 EUR), ale jak sądzę, podróż zajmuje też więcej czasu (wg Lonely Planet godzine ale dokąd?)
Mi pasowałby idealnie bo zatrzymuje się na Place de La Nation koło którego będzie nasz hotel.
Polecacie podróż autobusem czy jednak lepiej RERem ?
Będziemy w Paryżu po 16:00 więc podróż przez miasto pewnie w godzinach szczytu może być mało opłacalna...
Obserwuj wątek
    • miriam_73 Re: CDG - autobus 351 10.05.11, 15:21
      RERem jedziesz niezależnie od natężenia ruchu drogowego. Z CDG na Les Halles (cvzyli 1 stację dalej niż Nation podróż RER zajmuje 29-35 min (w zalezności od tego czy pociąg się zatrzymuje po drodze na wszystkich czy tylko części stacji).
      • corrina_f1 Re: CDG - autobus 351 10.05.11, 16:00
        No jasne, wiem :)
        Tylko tak się zastanawiam czy czasowo nie wyjdzie mimo wszystko podobnie co autobus, biorąd pod uwagę że trzeba dodać przesiadkę do metra, zapewne poszukiwanie odpowiedniego wejścia, może kluczenie po tych korytarzach przesiadkowych, wczesniej zakup biletów itp.
        Tak tylko głośno myślę bo to będzie niejako (ponowny) debiut w Paryżu (po 17 latach hehe) i szczególnie pierwszy kontakt z komunikacją miejską może byc początkowo "chaotyczny" i średnio zorganizowany.
        Tak więc w tej sytuacji na pierwszy ogień może jeden autobus z punktu A do punktu B nie byłby takim złym rozwiązaniem. Potem jak się człowiek ogarnie z tymi wszystkimi przesiadkami, to już na pewno będzie łatwiej. No i oszczędność dla portfela pewna zawsze jest.
        Na lotnisko to akurat wolałabym wracać już RERem z racji właśnie pewności czasu, bo pamiętam jak raz ledwo co zdążyłam (cudem tylko, bo samolot miał opóźnienie) na Fiumicino. Autobus utknął w korkach i tylko Opatrzność chyba nade mną czuwała że samolot miał opóźnienie.
      • pixiws Re: CDG - autobus 351 16.05.11, 19:00
        Tutaj znajdziesz wszystkie sposoby komunikacji z lotnioska do miasta i ich czasy przejazdu, autobusu tez:
        voyageforum.pl/threads/471-Lotniska-paryskie-dojazd-do-centrum-Paryża
    • Gość: e-tam Re: CDG - autobus 351 IP: *.dynamic.chello.pl 10.05.11, 17:42
      corrina_f1 napisała:
      ...Polecacie podróż autobusem czy jednak lepiej RERem ?...

Krok 1 wpisz/wklej do Google TRANSPORT PUBLICZNY W PARYŻU
      Krok 2 znajdż autobusy (BUS)
      Krok 3 kliknij na Acces to the airports
      Krok 4 kliknij na CDG
      Krok 5 kliknij na BUS 351
      Krok 6 kliknij na link pod napisem Show route map = WYNIK szukania

Pozdrawiam,
      Polecam TYLKO RER-B
      z CDG do Gare du Nord
      Metro w Paryżu jest bardzo "CZYTELNE"
      Na stacji Gare du Nord wsiadasz do Metra 4 kierunek > Porte d'Orléans
      Wysiadasz na 7-mej stacji Châtelet < kliknij
      TRANSFER
      Wsiadasz do Metra 1 kierunek > Château de Vincennes
      Wysiadasz na 5-tej stacji Nation < kliknij = WYNIK punkt A

• ela.tu-i-tam Re: CDG - autobus 351 10.05.11, 19:42
      Przy przyjezdzie bym sprobowala.
      Trasa tu
      www.ratp.fr/informer/pdf/orienter/f_plan.php?nompdf=351&loc=bus_banlieue/300
      Godziny tu
      www.ratp.fr/informer/pdf/orienter/f_horaire.php?loc=bus_banlieue/300&nompdf=351&fm=pdf&default=h&lang=fr&partenaire=ratp
      (albo kliknac na "Afficher les horaires)

Szacuja jazde na 1h10 min, poniewaz autobusy maja pierwszenstwo na szlakach, jak rowniez czasem omijaja korki autostradowe, to chyba zeby straszny klops, nie powinno byc zle.

Doskonale rozumiem pomysl zeby usiasc z bagazami, i wyjsc przed hotelem, bez biegania w korytarzach metra/RER.

Bon voyage!
      • corrina_f1 Re: CDG - autobus 351 10.05.11, 21:19
        Dzięki Elu, linki widziałam wczesniej, wchodząc na stronę lotniska w zakładce, jak się dostać na/z lotniska. Wydrukowałam sobie jedno i drugie.
        Myślę że do Paryża może zaryzykujemy, w sumie nic nas nie będzie goniło. A jednak zawsze w kieszeni chociaż na jeden bilet np do Notre Dame :)
        Jak sobie policzyłam te wszystkie wejścia - tu 8 EUR, tam 10 EUR, zaraz się okaże że na głowę na te 3 dni wychodzi po 100 EUR, masakra...
        A na lotnisko pewnie ryzykować już nie będę i wrócimy RERem.
        • Gość: Milka Re: CDG - autobus 351 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.11, 20:19
          Jezeli planujesz intensywne zwiedzanie, opłaca sie kupić karte PARIS MUZEUM PASS. Sa rozne opcje tzn. na 2 , 4 i 6 dni. Na 2 dni kosztuje 35 euro. Najwygodniej jechac rerem.
    • Gość: Isabelle Re: CDG - autobus 351 IP: *.fbx.proxad.net 12.05.11, 14:10
      Trudno przewidziec jak dlugo bedzie jechal autobus.
      Na pewno jest wygodniej jechac bezposrednio autobusem niz metrem z przesiadkami.
      Ja wybralabym autobus.
      Pozdrowienia, Isabelle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka