Dodaj do ulubionych

Francja teraz - bardziej wiosna czy zima?

IP: *.adsl.inetia.pl 01.03.12, 12:24
Pytanie może goopie, ale zastanawiam się, czy brać bardziej wiosenną, czy zimową wersję odzieżową. U nas jak wiadomo chlapa ;-)
Prognozy na przyszły tydzień zapowiadają ochłodzenie. Ale w tym tygodniu - ponoć po 15 stopni.
Będę w Tours i Paryżu.
Obserwuj wątek
    • ela.tu-i-tam Re: Francja teraz - bardziej wiosna czy zima? 01.03.12, 13:10
      Gość portalu: Z.B. napisał(a):

> Prognozy na przyszły tydzień zapowiadają ochłodzenie. Ale w tym tygodniu
      > - ponoć po 15 stopni.
      > Będę w Tours i Paryżu.

Dokladnie tak, nic lepiej nie wiemy. Meteo przewiduje takze pluche.
      Ja chodze w plaszczu zimowym nie zapietym, bez szalika, w poprzedni weekend sie zastawialam czy nie wyjac prochowiec.

Idzie na wiosne napewno, bo w moim ogrodzie juz sa pierwsze zolte jonquilles, a tulipany od tygodnia wystawily czubki z ziemi (cebulki posadzone w grudniu).
    • Gość: Z.B. Re: Francja teraz - bardziej wiosna czy zima? IP: *.adsl.inetia.pl 02.03.12, 08:21
      He-he, jestem tak "mądra" jak byłam, ale dziękuję bardzo.
      • ela.tu-i-tam Re: Francja teraz - bardziej wiosna czy zima? 02.03.12, 08:59
        Dzis plucha szarobura w Paryzu i okolicy ...
        • Gość: Z.B. Re: Francja teraz - bardziej wiosna czy zima? IP: *.adsl.inetia.pl 02.03.12, 10:14
          A tak było ładnie i cieszyłam się na wczesną ciepłą wiosnę :-(
    • c_x_v Re: Francja teraz - bardziej wiosna czy zima? 02.03.12, 09:01
      Trzy lata temu miałam podobny problem ;)
      Moją odpowiedź znajdziesz tutaj forum.gazeta.pl/forum/w,20573,93438950,93438950,Veni_i_Vidi_czyli_mozna_pytac.html :)
      • c_x_v Re: Francja teraz - bardziej wiosna czy zima? 02.03.12, 09:31
        A tu pytałam: forum.gazeta.pl/forum/w,20573,92882574,92882574,Marcowa_pogoda_w_Paryzu.html

Tak swoja drogą to kurtki puchowej bym może nie brała, ale cos cieplejszego i owszem :) Poza tym tradycyjnie... na cebulkę :)
        • c_x_v Re: Francja teraz - bardziej wiosna czy zima? 02.03.12, 09:33
          forum.gazeta.pl/forum/w,20573,87418185,87418185,Paryz_w_marcu.html
          • Gość: Z.B. Re: Francja teraz - bardziej wiosna czy zima? IP: *.adsl.inetia.pl 02.03.12, 10:13
            Dzięki bardzo, chyba mogę zaryzykować autorską góralską prognozę o braku śniegu przez najbliższe 10 dni ...
            Mam głównie zagwozdkę, czy ciągnąć ze sobą kozaki. Wolę już wozić ciuchy niż buty ;-)
            A muszę zabrać wariant turystyczny, biznesowy i kolacyjny na ładnych kilka dni ;-)
            • Gość: e-tam wiosna czy zima? IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.12, 10:56
              Z.B. napisał(a)
              ...Mam głównie zagwozdkę, czy ciągnąć ze sobą kozaki. Wolę już wozić ciuchy niż buty ;-)...

Paryż < pogoda > Tours
              Hi: 12°C < buty
              Lo: 1°C < kozaki

Pozdrawiam,
              +6°C za oknem, co założyć?
              • Gość: Z.B. Re: wiosna czy zima? IP: *.adsl.inetia.pl 02.03.12, 11:04
                Założyć, że za jakiś czas będzie prawdziwa wiosna? Tylko dlaczego nie teraz, chlip, chlip...
                • Gość: e-tam Re: wiosna czy zima? IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.12, 12:16
                  Z.B. napisał(a):
                  ...za jakiś czas będzie prawdziwa wiosna?

kozaki < czy > buty

...Tylko dlaczego nie teraz...
                  ...teraz jak niżej:
                  przy temperaturach niższych 0°C, zdecydowanie kozaki
                  przy temperaturach wyższych 12°C, zdecydowanie buty
                  przy temperaturach pośrednich 1 kozak + 1 but = kozak-but

Pozdrawiam,
                  • Gość: Z.B. Re: wiosna czy zima? IP: *.adsl.inetia.pl 02.03.12, 12:44
                    No fakt, rozwiązanie z jednym kozakiem i jednym butem wydaje się najlepsze i pozwoli mi na racjonalizację bagażu. Przy okazji zostanę trendsetterką, a w Paryżu to nie w kij dmuchał :-D
                    Tego chiba jeszcze nie było...

Patrzcie na główną, może tam się rychło pojawię...
                    • Gość: e-tam Do > Z.B. IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.12, 17:53
                      Z.B. napisał(a): ...w innym poście.
                      ...Cały region bardzo fajny. Mieszkaliśmy w Grimaud, ale zjeździliśmy solidnie ;-)

Dolina Loary < zapraszam z Amboise robiliśmy wypady
                      Wszystko w zasięgu z Tours, polecam.

Pozdrawiam,
                      • Gość: Z.B. Re: Do > Z.B. IP: *.adsl.inetia.pl 02.03.12, 20:20
                        Dziękuję bardzo :-). Niestety Rochemenier zamknięte w tygodniu w marcu, tego nie namierzyłam, a na pewno jest bardzo ciekawe, zwłaszcza dla kogoś z kotem na punkcie staroci jak niżej podpisana. I tak ze względu na krótki czas pobytu Dolinę Loary planuję sobie na odrębny, zupełnie turystyczny wyjazd, a ten pobyt jako rekonesans.

Byłeś może w Chinon? Podobno miasto Blois samo w sobie też jest ciekawe (Chambord nam na "tapecie" ;-))
                        • Gość: e-tam Zamki nad Loarą. IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.12, 22:38
                          W Chinon nie byliśmy, Blois zaliczyliśmy.

Byliśmy tylko w zamkach zaznaczonych na mapie.
                          zdjęcia zamków < zapraszam (wolne wczytywanie)

Pozdrawiam,
                          wieczorem z piątku na sobotę.
                    • ela.tu-i-tam Re: wiosna czy zima? Buty, nie kozaki 02.03.12, 20:18
                      Gość portalu: Z.B. napisał(a):

> No fakt, rozwiązanie z jednym kozakiem i jednym butem

Kozaki nie. Autentycznie nigdy nie sa potrzebne, mieszkam od bardzo wielu lat tutaj, i kozakow nigdy nie nosilam.
                      Gdy bedziesz zwiedzac Paryz, to prawie nigdy godziny na zewnatrz, ale wejdziesz tu czy tam, czy to muzeum, czy sklepy, czy bistro.
                      • Gość: Z.B. Re: wiosna czy zima? Buty, nie kozaki IP: *.adsl.inetia.pl 02.03.12, 20:21
                        Dzięki ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka