ania_i_pawel 28.03.15, 20:45 witam, mam pytanie odnosnie daty 14 lipca. Zamowilem noclegi i samolot od 11 do 16 lipca, troche chcialbym w tym czasie zobaczyc i tak sie zastanawiam czy Francuzi swietuja tylko jeden dzien czy paraliz jest dluzszy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Moi Re: 14 lipca Swieto narodowe IP: *.fbx.proxad.net 28.03.15, 20:50 jaki paraliż? twojego mózgu? Odpowiedz Link Zgłoś
ania_i_pawel Re: 14 lipca Swieto narodowe 28.03.15, 21:06 Czy muzea sa normalnie otwarte i wszystko funkcjonuje jak w dzien powszedni? bez zbednych glupich komentarzy prosze, szczegolnie bezmozgowcow.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moi Re: 14 lipca Swieto narodowe IP: *.fbx.proxad.net 28.03.15, 21:15 bezmózgowe to jest twoje pytanie. przeczytaj je jeszcze raz i się zastanów nad definicją słowa "paraliż". I potem zadaj konkretne pytanie, na konkretny temat. Jak na przykład w twoim drugim poście - widzisz? Uczysz się. jakie muzea, w jakim mieście, zdefiniuj "wszystko". bo znowu pokazujesz brak mózgu - lecisz dokąd? co chcesz zwiedzać? a może zakupy wolisz? ludzie mają czytać twoje myśli? do muzeów, np. w Paryżu, możesz się nie dopchać - dajmy na to Luwr 14 lipca jest za darmo. powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_i_pawel Re: 14 lipca Swieto narodowe 28.03.15, 21:30 spoko moze zeczywiscie malo konkretnie, ale jesli w Polsce jest 11 Listopada to nie wazne czy Torun czy Czestochowa, muzeum rybolostwa w Kolobrzegu czy Tatrzanskie w Zakopanym, sa czynne krocej albo wcale, komunikacja dziala tez inaczej, sklepy, urzedy to wszystko w/w definiuje jako ,,wszystko,,.. ot i cala historyja :) a po co od razu epitety - czlowiek liczy na podpowiedz bo w tej konkretnej kwestii jest glupszy a tu napotyka od razu chamsto i jeszcze powodzenia zycza.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moi Re: 14 lipca Swieto narodowe IP: *.fbx.proxad.net 28.03.15, 22:58 google wyłączyli? czy jednak mózg? ;) zrób sobie plan wycieczki, wypisz muzea/miejsca, które chcesz odwiedzić. potem znajdź stronę każdego z nich i będziesz wiedzieć, czy działa 14 lipca czy nie plus ile kosztuje wstęp. I to pozwoli ci zaplanować wyjazd, a nikt tego inny zrobić nie może. Tak, jest to święto, jest to niby dzień wolny, ale kapitalizm+turystyka rządzą się swoimi prawami. Tak, sklepy mogą być zamknięte, ale mogą też być otwarte. Przynajmniej niektóre. Jeśli nie znasz francuskiego, to google translate może się przydać: www.evous.fr/Sortir-a-Paris-le-14-juillet-tout-n-est-pas-ferme,1134631.html www.evous.fr/Lundi-14-juillet-les-grands-magasins-et-centres-commerciaux-ouverts-a-Paris-et,1186978.html Transport - unikaj autobusów i taxi wokół Trocadero i wieży eiffla. Niektóre stacje metra w tym rejonie zamknięte będą - pokaz sztucznych ogni zgromadzi TŁUMY. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_i_pawel Re: 14 lipca Swieto narodowe 29.03.15, 12:08 gdyby pominac pierwszy uszczypliwy wers to reszta calkiem kulturalnie, czyli jednak mozna - bravo! cco do reszty to jestem juz troche madrzejszy :) a co do planownia wycieczki - nie dam sobie odebrac tej przyjemnosci nikomu i zrobie to sam, a co! ja tylko grzecznie pytalem o obchody dnia 14 lipca we Francji.. dziekuje i pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Facet Re: 14 lipca Swieto narodowe IP: *.38.16.93.rev.sfr.net 29.03.15, 20:46 Witam Champs-Élysées w ten dzien rowniez "nalezy" unikac bo z okazji defilady wojskowej tlok juz od 8 rano... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ania_i_pawel Re: 14 lipca Swieto narodowe 29.03.15, 19:58 to tylko pozazdrosci wrazen w niedzielne popoludnie, dzieki za troske, staramy sie uwazac na siebie i nie tylko. Uwazaj na nas. Odpowiedz Link Zgłoś
nina1044 Re: 14 lipca Swieto narodowe 29.03.15, 21:31 Również wybieram się w tym terminie, ale wybrałam go świadomie, własnie ze względu na obchody 14 lipca. Wydaje mi się, że warto poświęcić trochę czasu, by uczestniczyć w paradzie, pokazie lotnictwa. Na jakie atrakcje można jeszcze liczyć? Cieszę się, że Luwr będzie za darmo! Sądzę , że sklepy (supermarkety) będą zamkniete, co innego z małymi sklepikami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Facet Re: 14 lipca Swieto narodowe IP: *.38.16.93.rev.sfr.net 29.03.15, 22:10 Bylem na defiladzie za czasow Monsieur Nicolas Sarkozy Président de la Republique i obecnego, socjalisty Français Hollande. I tak. Gdy przed zebranymi przejezdzal Sarkozy, wraz z nim przesuwala sie fala glosnej akceptacji okrzyki powodzenia, oklaski. Wieksze brawa otrzymali tylko paryscy strazacy/ratownicy. Gdy zas defilowal Hollande to fala gwizdow i buczenia byla ogromna. Za "Sarkozego" defilada byla okazala, bylo na czym oko zawiesic i fotografowac. Za Hollande skromna, jakos malo swiateczna a to najwaznieszje swieto we Francji. Na obu defiladach, policyjna formacja CRS byla wygwizdywana. À le i tak warto obejrzec. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_i_pawel Re: 14 lipca Swieto narodowe 29.03.15, 22:13 mysle ze Luwr tego dnia bedzie pewnie bardzo oblegany ale jesli mozna zaoszczedzic pare Euro to czemu nie ;) na jak dlugo sie wybierasz? masz juz policzony orientacyjny koszt paryskiej eskapady ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moi Do ani i niny tez IP: *.fbx.proxad.net 30.03.15, 17:41 Ile lat maja uczestnicy wycieczek waszych i kiedy dokladnie macie przylot/wylot? Bo moze jeszcze kilka euro mozna zaoszczedzic. (Dzis mam dzien dobroci) Odpowiedz Link Zgłoś
nina1044 Re: Paryski paraliż 30.03.15, 13:38 Trudno teraz wyliczyć koszty. Lecimy w 4 osoby LOT (bilety po 350 zł). Mamy wynajęty apartament w 3 dzielnicy - 500 euro za 5 dni. Oprócz tego planujemy rejs statkiem - kilka lat temu kosztowała ta przyjemność 10 euro. Ale polecam- warto szczególnie przy pięknej pogodzie. Nie planuję za bardzo muzeów. Luwr jeśli uda się wejść - chociaż już byliśmy. Resztę kosztów to już indywidualne upodobania- czy jedzenie w knajpkach, czy we własnym zakresie. Ja jestem turystą, który sam przygotowuje sobie posiłki, stąd zawsze bierzemy apartament. Lubię wypić kawkę na mieście. Metro- tu trzeba przeznaczyć ok. 10-15 euro, i 10 euro przyjazd z lotniska (x2). Powinnam zmieścić się 1000- 1200 zł na osobę. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_i_pawel Re: Paryski paraliż 30.03.15, 19:04 Jesli chodzi o nas to nas pierwszy raz w Paryzu dlatego jakies wejsciowki trzeba doliczyc - dodatkowo zona bardzo chce do Disneyland - to jej dzieciece marzenia ;)). Ja za bilety zaplacilem po 300 zl a za hotel za piec dni 1200 takze mysle ze nie jest zle. Kurcze myslisz ze wystarczy ci 400 zl na osobe na "spacer" po miesci? Odpowiedz Link Zgłoś
nina1044 Re: Paryski paraliż 30.03.15, 21:09 Zobaczymy, mam takową nadzieję. Jednak nie będę włosów sobie rwać jak będzie to wyzsza kwota. Chcesz wyslę ci plan zwiedzania do indywidualnego udoskonalenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_i_pawel Re: Paryski paraliż 30.03.15, 22:15 spoczkko :) bedziemy wdzieczni :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina1044 Paryż -zwiedzanie IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.15, 14:45 My mieszkaliśmy w II dzielnicy ostatnio. Podam plan jak my rozplanowalismy sobie zwiedzanie w dniu przyjazdu: Halle, Centrum Pompidou, kościół św. Eustachego, pasaż Montrqueil II dzień: droga Triumfalna, od Luwru, nabrzeżem Sekwany, pl. Concorde, Pola Elizejskie, Trocadero, wieża Eiffla, rejs po Sekwanie-wsiada się niedaleko wieży Eiffla III dzień: Opera, kopuła w galerii Lafayette, Montmartre, bazylika Sacre Coer, ryneczek, plac Pigalle, Moulin Rouge IV dzień: Pantheon, ogrody Luksemburskie, kościół św. Sulpicjusza, dzielnica łacińska, na koniec Luwr V dzień: wyspa Cite - katedra Notre Dane, pałac Sprawiedliwości, Sainte Chapelle, Nowy Most, Bastylia, plac Wogezów Dobrze byłoby gdzieś zmieścić plac Republika, cmentarz Pere-Lachaise. Oczywiście to propozycja. My mieszkaliśmy w centrum, więc robiliśmy sobie w ciągu dnia przerwę. Piękny jest most Aleksandra ( warto go zobaczyć jak wieczorem zapalają się światła) i Plac Inwalidów. Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Paryski paraliż 02.04.15, 18:13 Polecam zainwestowanie kilkudziesięciu zł we wspaniały spacerownik po Paryżu autorstwa p. Macieja Pinkwarta. Są tam podane trasy zwiedzania z optymalnym czasem, jaki powinniśmy przeznaczyć na spacer. Np. Trasa 1: Place de la Concorde – avenue des Champs-Élysées – Łuk Triumfalny Étoile – Rond Point des Champs-Élysées – Place de la Concorde, 2 godziny. Trasa 2: Place de la Concorde – Jardin des Tuileries – Luwr – Pont Neuf – Cité – St.Julien-le-Pauvre – St. Severin – Pont de la Concorde, 4 godz. (Oczywiście są to tylko czasy spaceru bez zwiedzania wnętrz, bo np. w Muzeum Luwru można spędzić cały dzień, a nawet i kilka dni.) Jak napisał autor: "To jest przewodnik dla tych turystów, traktujących przyjazd do Paryża jak życiową powinność człowieka, który wzrastał w świadomości, że tutaj właśnie, nad Sekwaną, zaczynało się i toczyło tak wiele spraw ważnych także i dla niego, bez względu na to, że przyszło mu pędzić życie nad zupełnie innymi rzekami. To jest przewodnik dla tych, którzy – może niekiedy z najwyższym trudem – decydują się na pokonanie tysiąca kilometrów, by wreszcie znaleźć się w miejscu, dotąd znanym tylko z książek i fotografii, filmów i piosenek, z lekcji geografii, historii, fizyki czy – naturalnie! – francuskiego." Odpowiedz Link Zgłoś
ania_i_pawel Re: Paryski paraliż 11.06.15, 12:27 czesc i czolem :) powracam z pytaniem ktore moze co niektorych wkurzyc dlatego z gory przepraszam :))) Do wyjazdu mam troche ponad 3 tygodnie dltego trzeba sie zmobiizowac (tzn lepiej zorientowac w terenie) Generalnie mam pytanie tylko odnosnie biletow na metro/muzea. Hotel przy stacji metra Porte de La Villette, ladujemy w Beauvais, w sumie 6 dni. Standardowy plan zwiedziania Paryza (wieżę Eiffle?a , Luwr, Notre Dame,Sacré-C?ur, Rejs po Sekwanie) plus Disnayland. I teraz jaka karte kupic zeby bylo najkozystniej? Taka co uwzglednia rabat do wstepu do w/w plus poruszanie sie metrem po miescie. Dzieki za info. Pozdrawiam :)) Odpowiedz Link Zgłoś
ania_i_pawel Re: 14 lipca Swieto narodowe 15.06.15, 22:24 wszyscy wyjechali na wakacje.. i jeszcze jedno? jak wyglada sytuacja z wypozyczaniem rowerow w Paryzu i samym oruszaniu sie rowerem po miescie. Duzo jest sciezek rowerowych i miejsc np pod wieza Eifla albo Luwrem gdzie mozna beziecznie zaparkowac rower? Odpowiedz Link Zgłoś
ametystowa.pani Re: 14 lipca Swieto narodowe 19.06.15, 20:51 to my mamy jeszcze "lepiej". Nasz termin wycieczki niestety się nie odbędzie i jedziemy w tym terminie ze świętem, mało tego mamy w programie właśnie wieżę i pola tego dnia bo policzyłam. Pytam się w biurze co w związku z tym świętem i nie wiedzieli. Średnio mi pasuje no ale wyczytałam,że sporo pootwieranych miejsc- sklepów, muzea też. Jedynie ten tłum to nie fajnie. Nie przepadam za takimi spędami ale już nie mogę urlopu zmienić. Sam program to może i fajny i zdaje się fajerwerki wieczorem no ale ... wiadomo.... Odpowiedz Link Zgłoś
ania_i_pawel Re: 14 lipca Swieto narodowe 20.06.15, 10:26 kurcze problem jest maly bo chcialem zamowic bilety na wieze Eifla na oficjalne stronie, co by nie stac w kolejkach a tu okazalo sie ze nie ma.. i to na tydzien poznie i wczesniej.. to normalne? da sie tam wjechac? Odpowiedz Link Zgłoś