Dodaj do ulubionych

CARTE ORANGE A STREFY

24.08.05, 12:45
Bardzo proszę o wyjaśnienie pewnej kwestii; otóż przejrzałam wszystkie wątki
dotyczące Carte Orange i nadal mam wątpliwości co do sytuacji, w których mogę
z niej korzystać.
Chcę wykupić w Paryżu kartę na strefy 1-2; logiczne wydawało mi się więc, że
chcąć pojechać metrem np. do dzielnicy La Defence (3 sterfa) będę musiała
kupić dodatkowy/pojedyńczy bilet na metro.

Na forum przeczytałam jednak, że:

"Metro, nawet jesli wyjezdza za miasto, jest ciągle w pierwszej lub drugiej
strefie. Uważaj ze to na RER!Kup zwyczajną carte orange na 2 zony. "

Inna z forumowiczek napisała: " Carte Orange(...)daje mozliwość podróży do
ostatniego przystanku metra bez ograniczeń".

Jeśli więc nie będę jeździła RER, mogę z Cartą Orange 1-2 strefy spokojnie
korzystać z metra do ostatiego przystanku, bez zastanawiania się, w której
strefie się znajduję????????

Czy ta sama zasada dotyczy karnetów?

Bardzo proszę o ostateczne wyjąsnienie moich wątpliwości.
Obserwuj wątek
    • mareczosnek Re: CARTE ORANGE A STREFY 24.08.05, 21:07
      witaj, gdy byłem w paryżu kupiłem Carte Orange na 2 zony i nie musiałem kupować
      żadnego drugiego biletu,było ok.Przecież bramka na La Defence nie mogła kłamać
      gdy włożyłem bilet i mnie puściła. Nie jeździłem do stadionu St.Denis,to już
      jest dalej ale skoro forumowicze twierdzą że na CAŁE metro wystarczą 2 zony to
      chyba tak jest skoro potwierdziło się to w mojej praktyce, pozdrawiam
    • rzenka2 Re: CARTE ORANGE A STREFY 25.08.05, 13:38
      Jest dokladnie tak jak napisalas! Jezeli nie bedziesz korzystac z RER ale z
      linii metra nr 1 (ostatni przystanek: La Defence)uzywasz carte orange na 2
      strefy i nie ma zadnego problemu, bramka cie przepusci (podobnie z karnetem).
      Natomiast wysiadajac z RERu na La Defence musisz miec bilet na trzecia zone,
      inaczej bramka cie nie przepusci! Nie wiem dlaczego, ale tak jest. Krotko
      mowiac odradzam RER, korzystaj ze zwyklej linii metra i nie bedzie problemu.
      Pozdrowienia z Paryza
      • filipinka51 Re: CARTE ORANGE A STREFY 25.08.05, 18:27
        Dziękuję Ci bardzo za to wyjaśnienie. Trochę to skomplikowane; na wszelki
        wypadek nie bedę korzystała z RER.
        Pozdrawiam
        • smaggia Re: CARTE ORANGE A STREFY 26.08.05, 17:00
          Filipinko, jestes jeszcze ?
          Nie sadz ze z Carte Orange jest skomplikowana sprawa!
          Jak sie ma karte na 2 strefy to jest wazna na 2 strefy, niewazne czy to RER czy
          metro.
          La Défense jest w strefie 3. Bilety na 2 strefy sa niewazne w La Défense. Ale
          poniwaz kontrole sa sporadyczne a bramka metra "puszcza" tylko dlatego ze nie
          uzywa sie biletu WYCHODZAC z metra (a wychodzac z RER tak, trzeba wsunac
          bilet). Czyli da sie "na lewo" dojechac do Défense na bilet METRA jezeli nie ma
          kontroli i jezeli bilet nie jest sprawdzany przez bramke. Ale glowy nie dam czy
          teraz na Défense bramki przy wyjsciu nie kontroluja biletow ?
          Sorry ze tak dlugo tlumacze niby prosta sprawe ale poprzednie odpowiedzi i
          proby tlumaczenia byly fascynujace : ... nie, nie bede cytowala!
          • filipinka51 Re: CARTE ORANGE A STREFY 26.08.05, 18:49
            Jeśli jest tak jak piszesz, to skąd te wypowiedzi na forum o "niegraniczonych
            możliwościach podróżowania metrem z Carte Orange 1-2 strefy"? Podobne
            wypowiedzi pojawiały si e także w odniesieniu do karnetów. Jak w końcu jest w
            tym przypadku?
            La Defence był tylko przykładem, ale zostańmy przy nim. OK, uda mi się "na
            lewo" dojechać tam na Catre Orange 1-2strefy. Ale w drodze powrotnej bramka
            nie powinna mnie przepuścić, prawda? Ale forumowiczów, którzy wypowiadali się
            wcześniej, chyba jednak przepuszczała...
            • mareczosnek Re: CARTE ORANGE A STREFY 26.08.05, 22:17
              true...
          • angelin78 Re: CARTE ORANGE A STREFY 27.08.05, 16:28
            Bzdura. Mam carte orange na 1-2 strefy i jezdze na La Defence regularnie, bo
            tam pracuje. Oczywiscie ze ten bilet jest wazny! Mialem tez kontrol (fakt ze sa
            sporadyczne) i nie bylo problemu. Jedzac RERem trzeba miec carte orange 1-3
            strefy.
            • agamamaoli Re: CARTE ORANGE A STREFY 30.08.05, 10:47
              Potwierdzam z carte orange na dwie strefy metrem do końca. Byłam też w St Denis
              i nawet dopytywałam się obsługi, bo nie byłam pewna. Na sto procent metro do
              końca, RER tylko dwie strefy, autobusy - tu nie jestem pewna, ale z informacji
              któe były dołączone do karty, to tylko na niektóre linie były dopłaty.

A
    • bo.tak Re: CARTE ORANGE A STREFY 30.08.05, 14:26
      Paryz jest podzielony na strefy.
      RER jest strefowy. (czyli jak kupisz na 1 i 2 strefe to tylko po 1 i 2 mozesz
      jezdzic)
      Metro nie jest strefowe, metro jest miejskie - pelna nazwa Metropolitain.
      Metrem dojedziesz do stacji koncowej co w praktyce oznacza czasem 3 strefe.
      Bramki w Metrze sa przy WEJSCIU.
      Bramki w RER sa i przy WEJSCIU i przy WYJSCIU (kasuje sie ten sam bilecik)
      Na mapce, o ktora mozna poprosic w kazdym "zejsciu" do metra, jest zaznaczona
      granica waznosci biletu pojedynczego.
      pozdrawiam :)
      • filipinka51 Re: CARTE ORANGE A STREFY 31.08.05, 12:21
        Dziękuję bardzo za wyjaśnienie. Wsztsko jest już jasne.
        Wyjeżdzam juz w poniedziłaek!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka