2northern 16.01.06, 22:40 2 lutego o 2120 laduje w w Paryzu ,, jak dojade do stacji VOLTAIRE METRO NR 9 prosze o info ,,dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miriam_73 Re: dojazd zCDG 17.01.06, 13:29 Z CDG do centrum Paryża dostaniesz się RER-B, pomiędzy terminalami na lotnisku jeździ busik, którym dostaniesz się do stacji RER. Do linii nr 9 i tak musisz sie jeszcze przesiąść w mieście - mozliwości masz zasadniczo dwie - albo jedziesz do Dworca Północnego (Gare de Nord) i tam przesiadka na metro nr 4 do Strasbourg (3 stacje) i tam juz masz "skrzyżowanie" z 9-ką (Voltaire jest w kierunku na Montreuil) albo do Chatelet i przesiadka na tę samą linię 4 i dojazd też do Strasbourg. Na Chatelet fatalnie się przechodzi pomiedzy liniami bo w zasadzie nie ma wind i ruchomych schodów więc przy przechodzeniu na perony trzeba sie miejscami natargać. Nie wiem jak jest na Północnym. Może jest z lotniska jakis autobus dojeżdżający na Republique i wtedy tam masz metro nr 9 bezpośrednio, ale nie wiem - z busów nie korzystałam. Odpowiedz Link Zgłoś
ewis Re: dojazd z CDG 17.01.06, 18:54 Na pewno musisz dojechać do Gare du Nord kolejką RER B (do kolejki dowożą z lotniska bezpłatne autobusy). Potem wsiąść do linii 4 (kierunek Porte d"Orleans) LUB do linii 5 (kierunek Place d"Italie). Obydwie krzyżują się z linią 9 (kierunek Mairie d'Montreuil), tej, o która pytasz. A najlepiej jak sobie to zwizualizujesz na miejscu. Wszędzie wiszą aktualne rozkłady stacji metra. Ewentualnie można sprawdzić na stronie www.paris.org/Metro/ pozdrowienia :-) kasia Odpowiedz Link Zgłoś