Dodaj do ulubionych

Po Paryzu samochodem?czy lepiej k.miejska?

14.08.06, 13:43
Witam wszystkich! Wlasnie szykuje mi sie krotki wyjazd do Paryza, bedziemy
jechac samochodem (i to niestety pod koniec sierpnia, czyli wtedy kiedy
wiekszosc Paryzan bedzie zjezdzac do miasta :((), nocleg prawdopodobnie w
Formule 1 (St. Denis? polecacie?), ale mam pytanie - czy oplaca sie
przemieszczac po miescie samochodem czy lepiej kupic kilkudniowy bilet
strefowy (np. na metro, strefy 1-3)? Domyslam sie, ze na zdrowy rozum lepiej
kom. miejska, bo parkingi, korki, tlok. Bede wdzieczna za odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • Gość: ola Re: Po Paryzu samochodem?czy lepiej k.miejska? IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 14.08.06, 13:50
      st.denis to chyba najgorsze, najniebezpieczniejsze przedmiescie paryza,
      odradzam, a zostawienie tam samochodu...skonczy sie fajerwerkiem!
      co do poruszania sie po miescie: komunikacja miejska najlepsza i najszybsza
    • ela.tu-i-tam Re: Po Paryzu samochodem?czy lepiej k.miejska? 14.08.06, 13:54
      gaggi napisała:

> czy oplaca sie
      > przemieszczac po miescie samochodem czy lepiej kupic kilkudniowy bilet
      > strefowy (np. na metro, strefy 1-3)?

Tylko na pieszo i komunikacja. Samochod = korki, drogie i nieistniejace miejsca
      do parkowania, nerwy, i mandaty. Godzina na parkingach podziemnych kosztuje 2,8-
      3 euro.
      Oczywiscie jest warto zjechac raz i wieczorem samochodem Champs Elysees (myslac
      o Bogarcie i Bergman w Casablanca), wjechac za Concorde nad Voie Pompidou nad
      brzegiem Sekwany i popatrzec.
    • orchidea27 Re: Po Paryzu samochodem?czy lepiej k.miejska? 14.08.06, 14:09
      Tylko komunikacja miejska. Najlepsze jest metro ! Samochodem zdecydowanie
      odradzam, za duzo czasu traci sie na poszukiwanie miejsca do zaparkowania.
    • ela.tu-i-tam Re: hotel w Paryzu samochodem (F1 i Etap) 14.08.06, 14:12
      Nie ma F1 w dobrym miejscu
      www.hotelformule1.com/formule1/fr/cartographie/ile_de_france.shtml
      Natomiast sa Etap
      www.etaphotel.com/etaphotel/fr/cartographie/iledefrance.shtml
      Przy kazdym hotelu jest opis jak sie dostac pod "Localisation" z mapka obok,
      jak rowniez czy parking platny czy nie.

Ten w Rungis (kolo autostrad, jezdze tam obok czesto)
      www.etaphotel.com/etaphotel/fichehotel/fr/etp/5069/fiche_hotel.shtml
      kosztuje 40 euro na 1 do 3 osob, ma prysznic i WC w srodku, i samochodem jest
      OK, parking gratis. Pieszo nie da sie z niego wyjsc.

Ten w Kremlin-Bicetre aka Paris Porte d'Italie ouest (peryferyk, metro)
      www.etaphotel.com/etaphotel/fichehotel/fr/etp/5269/fiche_hotel.shtml
      kosztuje 48 euro za 1-2, 3 euro za trzecia osobe, prysznic i WC w srodku (jak
      we wszystkich Etap), parking zamkniety platny. Pieszo da sie wyjsc i dojsc.

Ten w Antony
      www.etaphotel.com/etaphotel/fichehotel/fr/etp/2717/fiche_hotel.shtml
      43 euro, plus 3 euro, parking gratis, jakies ze 2 km pieszo do metra RER, albo
      samochodem do RER Croix de Berny, gdzie da sie przed Parc de Sceaux zaparkowac
      gratis na dzien. Dzielnica luksus.
      • gaggi do Eli - Etap w Vitry 23.08.06, 11:49
        Elu, kojarzysz moze jak jest w Etapie w Vitry sur Seine (parking jest, wyglada
        na to, ze platny)? co to znaczy, ze na piechote z niektorych hoteli sie nie da
        wyjsc? skad mam to wiedziec, skoro na ich stronie nie ma takich wskazowek?
        Zarezerwowalam ten w Vitry, stad jest ok. 1,5 km do stacji metra Louis Aragon,
        ale zglupialam i nie wiem, czy na piechote dam rade sie wydostac?
    • gaggi Re: Po Paryzu samochodem?czy lepiej k.miejska? 14.08.06, 14:21
      Czy naprawde w St. Denis tak zle? CZytalam w watku nizej, ze z Formule 1 tam
      jest najlepszy dojaz do centrum - metrem 13. W hotelu jest chyba parking?
      • Gość: liv Re: Po Paryzu samochodem?czy lepiej k.miejska? IP: *.cybergarden.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.06, 16:44
        Komunikacja miejska!!! Parkowanie w Paryzu to sport ekstremalny.
    • Gość: deren St. Denis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 20:13
      St. Denis to faktycznie najgorsza dzielnica (podparyska) w jakiej byłem.
      Skupisko biednych emigrantów z Afryki Północnej. Z żalem patrzyłem jak wokól
      bazylizki St. Denisk gdzie pochowana jest wiekszość fancuskich monarchów.
      grupki arabskich macho urządzaja sobie wyścigi na charkoczących skuterach.

Zdecydowanie odradzam poruszanie sie po Paryżu samochodem: wydasz majatek na
      parkowanie i masz bardzo duże szanse na kolizje lub zadrapanie, zarysowanie
      karoserii. Poza tym szkoda czaasu na stanie w korkach.
      • gaggi Re: St. Denis 14.08.06, 20:35
        Hm, dziekuje za odpowiedz. Przejrzalam watki o Formule 1 i nic sensowniejszego
        (jesli chodzi o bliskosc metra) nie znalazlam. Chyba, ze sie myle?
    • Gość: Syrena Re: Po Paryzu samochodem?czy lepiej k.miejska? IP: 217.116.110.* 15.08.06, 09:42
      Zdecydowanie nie polecam poruszania się po Paryżu samochodem (ciasno, opłaty
      parkingowe), a przede wszystkim ciężko się jeździ po każdym mieście, którego
      się nie zna dobrze, a do tego po tak ogromnym, gdzie większość uliczek jest
      jednokierunkowa, to naprawdę duża trudność. Co do dzielnicy St. Denis to tak
      bardzo niebezpieczna nie jest, ale wejdź sobie na www.accord.com.fr i tam na
      pewno znajdziesz wszystkie dostępne i Formule 1 i Etap.
      Bon voyage
      Syrena
    • luka80 Re: Po Paryzu samochodem?czy lepiej k.miejska? 23.08.06, 19:20
      Daruj sobie Formule 1 bo to jest syf , syf i jeszcze raz syf....
      Poszukaj ETAP i około 200-300 m od metra. Dolicz 7 euro za dobe za parkowanie
      samochodu przy hotelu .
      • gaggi Re: Po Paryzu samochodem?czy lepiej k.miejska? 23.08.06, 20:34
        A byles w Etapie w Vitry?
        • Gość: cursed Re: Po Paryzu samochodem?czy lepiej k.miejska? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 02:01
          taa, po pierwsze to chyba w sierpniu parkowanie jest za friko w paryzu, czyz
          nie? ;-) po drugie, czy to sport ekstremalny? e bez przesady, nie mowie,
          podrozuj samochodem, ale ja nie raz i nie dwa nie mialem strasznych problemow z
          parkowaniem, po trzecie: komunikacja miejska jest na tyle sprawna, ze na pewno
          warto z niej skorzytac, ale w pkt 1 i 2 nie zgadzam sie z takim dramtyzowaniem
          ;-) no i nie rozumiem tego ze F1 to taki syf? mysle, ze to zalezy jak
          wykorzystuje sie hotel, prawda? bo jesli wpada sie tam tylko, zeby sie przespac
          to miejsce jest dobre jak kazde inne

tak uwazam ja ;-)

cursed
          • gaggi Re: Po Paryzu samochodem?czy lepiej k.miejska? 24.08.06, 09:04
            Tez nie zgadzam sie, ze F1 to syf, bo bylam w Paryzu 10 lat temu i tam wlasnie
            nocowalam. Mnie brak lazienki w pokoju nie przeszkadza, ale innym
            wycieczkowiczom juz tak, wiec tym razem bedzie Etap:) A co do darmowego
            parkowania w sierpniu - nie wiedzialam, ze tak jest. Ale u mnie i tak w gre
            wchodzi poczatek wrzesnia.
            • Gość: Maxx Re: Po Paryzu samochodem?czy lepiej k.miejska? IP: *.adsl.alicedsl.de 16.10.06, 10:40
              ela.tu-i-tam napisała:

> Ten w Rungis (kolo autostrad, jezdze tam obok czesto)
              > www.etaphotel.com/etaphotel/fichehotel/fr/etp/5069/fiche_hotel.shtml
              > kosztuje 40 euro na 1 do 3 osob, ma prysznic i WC w srodku, i samochodem jest
              > OK, pa

Hej, moglby mi ktos pomoc

1.jak sie dostac z tego hotelu (Rungis- ETAP) do metra / RER i do jakiej stacji
              najlepiej - gdzie bedzie mozna za darmo zaparkowac i dostac sie stamtad do centrum.

2.Jak daleko jest stamtad do centrum ?

Dzieki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka