Dodaj do ulubionych

Campig Eurocampu Portiragnes Plage Les Sablons

IP: 83.238.150.* 17.09.06, 16:33
Witam, czy ktoś z was był może z Eurocampem na campingu Les Sablons w
PORTIRAGNES PLAGE. Proszę podzielcie się wrażeniami, jakie były warunki
(baseny, toalety, sklepy, itp) jakie plaże, woda w morzu.Co ciekawego możma
zobaczyć w pobliżu? W tym roku byłem z rodzinką na campingu La Baume we
Frejus chętnie odpowiem na pytania.
Obserwuj wątek
    • Gość: Marcin Re: Campig Eurocampu Portiragnes Plage Les Sablon IP: *.um.poznan.pl 22.09.06, 11:59
      Co prawda nie byłem na tym kampingu ale spędziłem cudowne 2 tygodnie Langwedocji
      na kampingu La Sirene Argeles. Miejscowość super kamping rewelacja byłem już na
      siedmu kampingach z Eurocampem (Włochy, Hiszpania, Francja)ale ten był
      najlepszy. Extra tropiklany basen, kamping pełen zieleni, przepiekne plaże z
      drobnymi kamyszkami. Do plaży około 1 kilometra dowozi bezpłatny autobus ale my
      jeździliśmy do centrum około 4 kilometrów, wszędzie darmowe parkingi, widoki na
      pireneje zapierają dech. Serdecznie polecam!
      • Gość: Tomasz Re: Campig Eurocampu Portiragnes Plage Les Sablon IP: *.adsl.inetia.pl 22.09.06, 20:29
        Mógłbyś zdradzić na jakich kempingach byłeś we Francji i Włoszech i jaką masz o
        nich opinię?
    • Gość: darek Re: Campig Eurocampu Portiragnes Plage Les Sablon IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.06, 08:04
      Witam,
      Wybieram się w przyszłym roku z Eurocampem do Francji - napisz proszę coś więcej o kampingu La Baume. Jak daleko plaża, jak się tam dostać, jak daleko do Frejus, czy można dojść do Frejus/plaży pieszo itp. Mogę zrewanżować się kempingami we Włoszech (Toskania, Adriatyk, Garda).
      • Gość: Tomasz Re: Campig Eurocampu Portiragnes Plage Les Sablon IP: *.adsl.inetia.pl 23.09.06, 08:52
        Na kempingu są dwa kompleksy basenów ze zjeżdżalniami - jeden w starszej
        części, drugi w pobiżu głównej bramy wjazdowej i recepcji.O tym pierwszym nie
        ma co pisać (spory basen z palmami), natomiast drugi jest naprawdę fajny.Duże
        zjeżdżalnie, brodzik dla dzieci ze zjeżdżalnią, jacuzzi, duży basen z
        podgrzewaną wodą (głębokość od 0 do 2,7m), dwa mniejsze baseny nadające się do
        pływania, dwa kryte baseny z podgrzewaną wodą, ale raczej do zabawy niż
        pływania (też są zjeżdżalnie).Ogródki przy mobile home'ach spore choć to zależy
        od parceli.Toalety w dość dobrym stanie, lecz są też starsze o niższym
        standardzie.Plac zabaw dla dzieci dobrze wyposażony posiada nowy sprzęt do
        zabaw (brak jest tylko piaskownicy).Sklep na kempingu wystarczający by zrobić
        podstawowe zakupy, pizzeria, bar.W pobliżu na drodze do Frejus jest Leader
        Price i Geant (tu też jest najtańsza stacja paliw 1 litr ON - 1,08
        EUR).Niestety najbliższa plaża jest w odległości ok. 7 km, praktycznie
        wszystkie są bezpłatne bez leżaków (nawet w Cannes), co nie znaczy że brak jest
        tych z leżakami.Woda w morzu czysta wręcz przezroczysta. Piasek lepszy niż nad
        Adriatykiem - żółty, ale naszemu np. z Łeby nie dorównuje.Parkingi praktycznie
        wszędzie płatne, czy przy plaży czy w mieście.W pobliżu kempingu jest ZOO
        trochę zaniedbane, ale można odwiedzić.Mam syna w wieku 4 lat więc interesują
        mnie atrakcje dla dzieci.Jeżeli możesz polecić któryś z włoskich kempingów to
        napisz w kilku słowach chętnie poczytam.
        • Gość: darek Re: Campig Eurocampu Portiragnes Plage Les Sablon IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.06, 11:24
          Dzięki za info. Mam jeszcze małe pytanka dot. La Baume:
          1) Jak daleko jest Frejus (czy można dojść pieszo),
          2) Czy oprócz samochodu można się jakość dostać na plażę,
          3) Ile kosztuje parking przy plaży.

A teraz co do włoskich kempingów (Mam dzieci w wieku 6 i 8 lat, byłem też we włoszech w ubiegłym roku):
          1) Adriatyk - byłem w Cavalino - kempingi: Sant Angelo i Union Lido. Ten pierwszy jest bardziej kameralny, drugi to moloch.
          Sant Angelo: Bardzo dobry plac zabaw, codziennie animacje (baby disco), bardzo czyste sanitariaty, blisko plaża z mnóstwem piasku. Plaża zaraz za ogrodzeniem kempingu. Do miasteczka Cavalino można dojść pieszo. Do Wenecji kombinowany (autobus + vaporetto) bilet - ok. 11 Euro / osobę.
          Union Lido: Bardzo duży kemping, trzeba dużo chodzić. Dwa wspaniałe kompleksy basenów (jacuzzi, sztuczna grota, wygumowane brodziki dla dzieci), plaża za płotem. Do miasteczka trzeba dojechać samochodem. Wenecja j.w.
          2) Toskania: Byłem na kempingu Norcenni Girasole CLub. Kemping bardzo zadbany. Niezłe dwa kompleksy basenów. Bardzo czyste sanitariaty. Blisko do florencji (można dojechać tanim lokalnym pociągiem). Miasteczko ok. 30 min. pieszo.

W wypadku dalszych pytań proszę o maila: dkorcz@o2.pl
          • Gość: Tomasz Re: Campig Eurocampu Portiragnes Plage Les Sablon IP: *.adsl.inetia.pl 23.09.06, 12:36
            Do Frejus jest ok. 7 km, więc trochę daleko jak na pieszą wędrówkę, my nie
            próbowaliśmy. Tam też jest plaża miejska przy promenadzie, w nowej, hotelowej
            części. Parkowanie na ulicy płatne w parkometrach, zależnie od czasu postoju
            (max. 4 godziny).O ile dobrze pamiętam to płaciliśmy 4 EUR za 3 godziny.
            Jeździliśmy też na plażę w pobliżu drogi do St. Tropez. Tu opłaty wynosiły:
            godziny 10-13.30 - 3 EUR, 13.30-17.30 - 3 EUR lub 10-17.30 - 4,5 EUR. W starej
            części Frejus (dosyć interesującej) są duże bezpłatne parkingi. W pobliżu
            kempingu jest przystanek autobusowy, niestety nie wiem jak często kursuje i ile
            kosztuje bilet.
            Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania np. dotyczące okolicy pozostaję do
            dyspozycji.
            • Gość: darek Re: Campig Eurocampu Portiragnes Plage Les Sablon IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.06, 12:53
              Dzięki za informacje. Jeśli miałbyś pytania dot. Włoskich kempingów to jestem do dyspozycji.
              • Gość: Tomasz Re: Campig Eurocampu Portiragnes Plage Les Sablon IP: *.adsl.inetia.pl 23.09.06, 14:24
                W przyszłym planujemy wyjazd na kemping jak w temacie we Francji lub któryś z
                kempingów w Toskani. Co prawda myślimy o kempingach przy plaży lub z bliskim
                dostępem do niej jednak może jest coś na kempigu Norcenni Girasole co przekona
                mnie do jego wyboru, może baseny, może place zabaw, może ciekawe miejsca w
                okolicy. Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
              • Gość: Tomasz Re: Campig Eurocampu Portiragnes Plage Les Sablon IP: *.adsl.inetia.pl 30.09.06, 22:25
                Czekałem na jakieś info dotyczące kempingu w Toskani, interesuje mnie
                praktycznie wszyskto od standardu kempingu po ciekawe miejsca w okolicy, liczę
                na odzew.
                • Gość: darek Re: Campig Eurocampu Portiragnes Plage Les Sablon IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.06, 19:48
                  Witam ponownie. Mogę więcej napisać o Norcenni. Kemping jest położony w fajnej okolicy, wśród wzgórz, bezpośrednio w regionie Chianti. Na kempingu bardzo czysto, 2 fajne kompleksy basenów, boiska do gry. Co do placu zabaw, to jest mały. W bezpośredniej okolicy mnóstwo do zwiedzania - dla mnie ekstra punkt wypadowy w te regiony. Florencja - ok. 30 min. pociągiem (za grosze) od miasteczka Figline Valdarno (40 min. pieszo z kempingu) - bardzo dobre połączenie i nie trzeba gimnastykować się samochodem. Jadąc autem w stronę Sieny i San Gimignano można zwiedzić cały region Chianti, choć trasa jest bardzo kręta. Zwiedzając Sienę można następnie pojechać do San Gimignano - miasta wież i Volterry - stolicy alabastru. Inna wycieczka to Lucca - Piza - Wybrzeże Zachodnie (Livorno). Wszystkie te wycieczki są spokojnie na jeden dzień. Poza tym można z kempingu pojechać na wycieczkę do Rzymu - kosztuje to ok. 40E od osoby. Ja byłem w czerwcu i kemping bardzo mi się podobał - szczerze polecam.
                • aseretka Re: Campig Eurocampu Portiragnes Plage Les Sablon 02.10.06, 07:32
                  W Toskanii polecam camping w Sarteano. trochę pisałam o nim tu:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=29673157
                  Dalej możesz natomiast poczytać o tym, co zwiedzać w okolicy.
                  Kilka zdjęć z Sarteano, z Toskanii i Umbrii możesz zobaczyć tu:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=91&w=29672160&a=29758157
                  Chętnie odpowiem na twoje pytania dotyczące Włoch, ale to raczej nie temat na
                  forum "Francja".
                  • Gość: Tomasz Re: Campig Eurocampu Portiragnes Plage Les Sablon IP: *.adsl.inetia.pl 02.10.06, 18:32
                    Faktycznie temat nieoczekiwanie "zjechał" włoskie tory, a moją intencją było
                    zebranie informacji na temat campingu w Portiragnes Plage 'Les Sablon' w
                    Langwedocji.Może Ty w swoich bogatych wędrówkach trafiłaś na ten camping i
                    możesz udzielić informacji na jego temat oraz na temat okolicy. Jak już gdzieś
                    wcześniej wspomniałem rozpatruję opcję wypoczynku tam w na przełomie sierpina i
                    września przyszłego roku, będę wdzięczny za wszelkie informacje.
            • aseretka Re: Campig Eurocampu Portiragnes Plage Les Sablon 02.10.06, 07:27
              > Parkowanie na ulicy płatne w parkometrach, zależnie od czasu postoju
              > (max. 4 godziny).O ile dobrze pamiętam to płaciliśmy 4 EUR za 3 godziny.
              > Jeździliśmy też na plażę w pobliżu drogi do St. Tropez. Tu opłaty wynosiły:
              > godziny 10-13.30 - 3 EUR, 13.30-17.30 - 3 EUR lub 10-17.30 - 4,5 EUR.

Jeździliśmy na plażę jakieś 3-5 km za Frejus, bądź to w kierunku Cannes (zaraz
              za St. Raphael), bądź w kierunku St. Maxime (zaraz za St. Aygulf). Przy plażach
              parkowanie było bezpłatne.
              Kilka zdjęć z Frejus i z plaży w zatoczce za St. Raphael można zobaczyć tu:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=705&w=49455723

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka