isiucha
17.09.08, 10:31
Wybieram się ze znajomymi do Paryża. Co prawda dopiero w okolicach Sylwestra, ale już teraz robię rozeznanie, jak się po tym mieście poruszać. Nie zalezy mi na dodatkowych korzyscich Paris Visite, wiec wolalabym kupic Carte Orange, bo wychodzi taniej. Wiem, ze potrzebne jest zdjecie, ale czy turysci tez moga ja kupowac, czy jest przeznaczona tylko dla rezydentow?
Przylatujemy w środę (31.12) na CDG, stamtąd na Place de Clichy. Powrót w niedzielę 4.01 o 8 rano z CDG, terminal 2B. I teraz mam dwa rozwiązania:
1) Z CDG Roissybus do miasta, tam przez 4 dni poruszać się z Carte Orange (strefa 1-2 nam wystarczy), powrot na lotnisko nocnymi polaczeniem Noctilien, dodatkowo kupujac pojedyncze bilety na strefe 3, 4, 5.
2) Kupic od razu na lotnisku Carte Orange na strefy 1-5. Do miasta jechac RER B i dalej Metrem.
Opcja druga jest znacznie prostsza, ale potrzebuję potwierdzenia, że mając Carte Orange 1-5, mogę bez problemu poruszać się RER B. Czy podczas powrotu na lotnisko linią nocną nie muszę już dokupywać pojedyńczych biletów?
Z góry dziękuję za pomoc.