Dodaj do ulubionych

Pytanie o Carte Orange

17.09.08, 10:31
Wybieram się ze znajomymi do Paryża. Co prawda dopiero w okolicach Sylwestra, ale już teraz robię rozeznanie, jak się po tym mieście poruszać. Nie zalezy mi na dodatkowych korzyscich Paris Visite, wiec wolalabym kupic Carte Orange, bo wychodzi taniej. Wiem, ze potrzebne jest zdjecie, ale czy turysci tez moga ja kupowac, czy jest przeznaczona tylko dla rezydentow?

Przylatujemy w środę (31.12) na CDG, stamtąd na Place de Clichy. Powrót w niedzielę 4.01 o 8 rano z CDG, terminal 2B. I teraz mam dwa rozwiązania:

1) Z CDG Roissybus do miasta, tam przez 4 dni poruszać się z Carte Orange (strefa 1-2 nam wystarczy), powrot na lotnisko nocnymi polaczeniem Noctilien, dodatkowo kupujac pojedyncze bilety na strefe 3, 4, 5.

2) Kupic od razu na lotnisku Carte Orange na strefy 1-5. Do miasta jechac RER B i dalej Metrem.

Opcja druga jest znacznie prostsza, ale potrzebuję potwierdzenia, że mając Carte Orange 1-5, mogę bez problemu poruszać się RER B. Czy podczas powrotu na lotnisko linią nocną nie muszę już dokupywać pojedyńczych biletów?

Z góry dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: b3lf3r Navigo Decouverte IP: *.50.192-77.rev.gaoland.net 17.09.08, 11:44
      > Wybieram się ze znajomymi do Paryża. Co prawda dopiero w
      > okolicach Sylwestra, ale już teraz robię rozeznanie, jak się po
      > tym mieście poruszać. Nie zalezy mi na dodatkowych korzyscich
      > Paris Visite, wiec wolalabym kupic Carte Orange, bo wychodzi
      > taniej. Wiem, ze potrzebne jest zdjecie, ale czy turysci tez moga > ja
      kupowac, czy jest przeznaczona tylko dla rezydentow?

Możesz założyć, że 31 grudnia NIE kupisz dawnej Carte Orange
      obecnie istnieje jej odpowiednik o nazwie Passe Navigo,
      dla turystów istnieje wersja o nazwie Navigo Decouverte i jej wyrobienie
      kosztuje jednorazowo 5Eur i oczywiście wtedy można już wykupić wybrany abonament
      tygodniowy
      potrzebne ci bedzie zdjęcie o wymiarach 2,5x3cm
      zdjęcie można zrobić w automacie na lotnisku, koszt 4EUR, ale oczywiście
      potrzebne są monety ;)

>
      > Przylatujemy w środę (31.12) na CDG, stamtąd na Place de Clichy. > Powrót w
      niedzielę 4.01 o 8 rano z CDG, terminal 2B. I teraz mam
      > dwa rozwiązania:
      >
      > 1) Z CDG Roissybus do miasta, tam przez 4 dni poruszać się z
      > Carte Orange (strefa 1-2 nam wystarczy), powrot na lotnisko
      > nocnymi polaczeniem Noctilien, dodatkowo kupujac pojedyncze
      > bilety na strefe 3, 4, 5.

wracając, możesz śmiało jechać autobusem N01 do Gare du Nord i stamtąd już
      RER-B, jeśli dojedziesz na 6:30 to i tak spokojnie zdążysz z odprawiewniem się
      >
      > 2) Kupic od razu na lotnisku Carte Orange na strefy 1-5. Do
      > miasta jechac RER B i dalej Metrem.
      >
      > Opcja druga jest znacznie prostsza, ale potrzebuję potwierdzenia,
      > że mając Carte Orange 1-5, mogę bez problemu poruszać się RER B.
      > Czy podczas powrotu na lotnisko linią nocną nie muszę już
      > dokupywać pojedyńczych biletów?

kupując Navigo Decouverte na 5 stref możesz poruszać się wszystkimi środkami
      lokomocji wewnątrz tych stref (z wyjątkiem OrlyVal) na CGD dojedziesz więc
      autobusami nocnymi, RERem i lub RoissyBus

więcej o Passe Navigo Decouverte
      parisbytrain.com/paris-train-metro-week-pass-navigo-decouverte/
      (strona w języku angielskim)
      • isiucha Re: Navigo Decouverte 17.09.08, 12:32
        Dziękuje za wyczerpującą odpowiedź :)
        Pozdrawiam!
      • david8213 Re: Navigo Decouverte 08.07.09, 17:45
        Witam
        W przyszłym tygodniu wybieram się do Paryża.
        Będę mieszkał w 5 strefie. Przez cztery dni będę w francuskiej stolicy.
        Ile kosztuje na dzień dzisiejszy wyrobienie Navigo Decouverte.
        Czy są pakiety np na 3 lub 5 dni ?
        Czy Navigo Decouverte najlepiej opłaca się dla turysty ?
        Czy można się przesiadać z tą kartą na wszystkie inne środki komunikacji w
        paryżu w odrębie 5 stref ?
        • embeel Re: Navigo Decouverte 08.07.09, 17:59
          david8213 napisał:

> Witam
          > W przyszłym tygodniu wybieram się do Paryża.
          > Będę mieszkał w 5 strefie. Przez cztery dni będę w francuskiej stolicy.
          > Ile kosztuje na dzień dzisiejszy wyrobienie Navigo Decouverte.
          5 EURO. NAVIGO TO NOWA NAZWA CARTE ORANGE (WERSJA 'Z CHIPEM' ORANGE BYŁA KIEDYŚ PAPIEROWA). DECOUVERTE TO OPCJA DLA TYCH, KTORZY NIE CHCA SIE REJESTROWAC W BAZIE DANYCH.

> Czy są pakiety np na 3 lub 5 dni ? NIE MA.

> Czy Navigo Decouverte najlepiej opłaca się dla turysty ? TAK, MIMO ISTNIEJĄCEJ OPCJI PARIS VISITE WIELE OSÓB JA WYBIERA, BO PO SKALKULOWANIU WYCHODZI TANIEJ. KIEDYŚ BYŁA TYLKO (TEORETYCZNIE) DLA MIESZKAŃCÓW PARYŻA I IDF, WERSJA DECOUVERTE JEST WLAŚNIE MIN. DLA TURYSTOW.

> Czy można się przesiadać z tą kartą na wszystkie inne środki komunikacji w
          > paryżu w odrębie 5 stref ? MOŻNA. MOZESZ JEŹDZIĆ ILE DUSZA ZAPRAGNIE (NP. DO WERSALU)
          • Gość: david8213 Re: Navigo Decouverte IP: *.zar.vectranet.pl 08.07.09, 20:01
            Ile kosztuje w takim razie jednorazowy bilet z OSNY do Chatelet Les Halles (Centrum)

Czy może mi ktoś wkleić linki z cenami bo już tak mi namieszali wszyscy że nic
            nie wiem (a na stronie ratp.fr nie mogę znaleźć)
            • embeel Re: Navigo Decouverte 08.07.09, 20:30
              Gość portalu: david8213 napisał(a):

> Ile kosztuje w takim razie jednorazowy bilet z OSNY do Chatelet Les Halles (Cen
              > trum)
              5,85 E TU MASZ KALKULATOR
              www.transilien.com/web/site/accueil/guide-du-voyageur/billets-tarifs/prix-billet-abonnements/lang/en

>
              > Czy może mi ktoś wkleić linki z cenami bo już tak mi namieszali wszyscy że nic
              > nie wiem (a na stronie ratp.fr nie mogę znaleźć)TU LINK TO CENNIKA NAVIGO/ORANGE
              www.ratp.info/informer/tarif_abonnement_o.php
              • Gość: david Re: Navigo Decouverte IP: *.zar.vectranet.pl 09.07.09, 05:25
                Co oznacza Billet Demi Tarif(en) oraz Billet Plein Tarif(en).
                Ten pierwszy jest o połowę tańszy
                • Gość: david Re: Navigo Decouverte IP: *.zar.vectranet.pl 09.07.09, 05:28
                  Dobra. Już wiem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka