Gość: Edyta IP: *.t2.dsl.vodafone.it 21.01.10, 20:54 Co Panstwa zdaniem powinien zawierac idealny pokoj w B&B , jaki srewis , jaka czesc Rzymu i oczywiscie cena dwojki 60-70 euro za pokoj czego sie oczekuje od pokoju gdzie mamy spedzic 7 nocy ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: idealny B&B na 7 dni w Rzymie 22.01.10, 10:43 Ja moge polecic ten: www.atromestpetersbb.com/ Cena jest troche wyzsza, ale moim zdaniem warto. Lazienka w pokoju, blisko do Watykanu i stacji metra. W przypadku 7 nocy moze daliby troche znizki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edyta Re: idealny B&B na 7 dni w Rzymie IP: *.t2.dsl.vodafone.it 22.01.10, 12:02 tak ale co gosc zamawiajacy pokoj oczekuje Panstwa zdaniem wchodzac do pokoju widze.....?? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: idealny B&B na 7 dni w Rzymie 22.01.10, 12:42 Nie bardzo rozumiem pytanie. Chodzi ogolnie o to, co powinno byc w B & B? Zgodnie z nazwa powinno byc lozko i sniadanie, a powaznie B & B sa naprawde rozne. Ja bylam w zeszlym roku 2 razy: za pierwszym razem zaoszczedzilam, za drugim wolalam jednak zaplacic wiecej. Napisz dokladniej o co chodzi. Konkretnie o B & B z linka? Odpowiedz Link Zgłoś
ennka Re: idealny B&B na 7 dni w Rzymie 22.01.10, 12:48 Mnie się wydaje ,że to jakaś sonda,tylko nie wiem w jakim celu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mrówka Re: idealny B&B na 7 dni w Rzymie IP: *.vlan233.dengo.lubman.net.pl 22.01.10, 14:19 Jestem na etapie poszukiwania b&b w Rzymie i po pierwsze zwracam uwage na położenie - blisko centrum i blisko stacji metra, kolejki lub autobusu, którymi można bez problemu w szybkim czasie dostać sie do centrum. W pokoju powinno byc czysto i schludnie, łazienka w pokoju jest duzym plusem, nie ukrywam, że wystrój wnętrza ma znaczenie, lubię spędzać czas w miłym dla oka otoczeniu:) Skoro jest w cenie śniadanie, chciałabym żeby było ono w miarę urozmaicone nie lubię wychodzić na całodzienne zwiedzanie głodna;), chociaż we Włoszech są inne standardy porannego jedzenia ( rogalik i kawa). Chyba na te rzeczy patrzyłam wybierając lokum w Rzymie. Zawsze też zanim zarezerwuje noclegi, czytam opinie o miejscu na forach lub portalach np. tripadvisor.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edyta Re: idealny B&B na 7 dni w Rzymie IP: *.t2.dsl.vodafone.it 22.01.10, 14:49 tripadvisor sa polecane B&B jako B&B ale odradzane z powodu lokalizacji - Termini Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mrówka Re: idealny B&B na 7 dni w Rzymie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.10, 17:46 ale ja miałam na myśli portal www.tripadvisor.com z opiniami o hotelach i restauracjach itp... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edyta Re: idealny B&B na 7 dni w Rzymie IP: *.t2.dsl.vodafone.it 22.01.10, 18:32 tak znam tripadvisor i tam np ocena b&b X ; pisza super b&b wszystko ok ale ... to ale stacja Termini i jej okolice Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mrówka Re: idealny B&B na 7 dni w Rzymie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.10, 18:55 Ok., przepraszam, nie zrozumiałam do końca Twojego postu:) ja początkowo tez szukałam noclegu w pobliżu stacji Termini, ale kilka znajomych osób, które mieszkały lub mieszkają nadal w Rzymie serdecznie odradzali mi te okolice ze względu na kręcący się tam "element", stąd może nie najlepsze opinie o tej okolicy, pomimo, że pod względem komunikacyjnym jest zdecydowanie najkorzystniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: idealny B&B na 7 dni w Rzymie 22.01.10, 18:51 Na tej stronie mozna wybrac lokalizacje, potem b&b. www.bed-and-breakfast.it/bed_and_breakfast_roma.cfm Na tej stronie sa oceny gosci: www.bbitalia.it/it/lastminute-roma.html W zeszlym roku przy kazdym mozna bylo przeczytac opinie gosci, a teraz nie widze tego. Dziwne. Nie liczcie na sniadania w polskim stylu. Ja mialam mleko, cornetto, sucharki, dzem, wode mineralna, chyba nic wiecej / lodowka w pokoju, lazienka tez /. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: idealny B&B na 7 dni w Rzymie 22.01.10, 18:52 Kawa byla oczywiscie, herbaty nie pamietam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mrówka Re: idealny B&B na 7 dni w Rzymie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.10, 18:56 Ja z kolei znalazłam moje b & b na www.venere.com Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: idealny B&B 22.01.10, 19:01 proponuje autorce watku wynajac pokoj np. w hotelu Radison w Warszawie, ostatnio nocowalem tam w listopadzie, i samemu wyrobic sobie zdanie co powinien miec hotel b&b, hotele w Rzymie maja zapewne podobny standard Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edyta Re: idealny B&B IP: *.t2.dsl.vodafone.it 22.01.10, 19:31 hotel a B&B to dwia inne swiaty B&B to pokoj Twoj z £azienka , a obok pokoj wlasciciela B&B czyli nie hotel - pewnie wlasciciel Radison jest ? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: idealny B&B 22.01.10, 21:14 Niekoniecznie. W b & b z linku wyzej wlasciciele nie mieszkaja: przychodza tylko pierwszego dnia z kluczami. Tu jest zdjecie sniadaniowe innego b & b: www.venere.com/it/beb/roma/beb-vatican-museum/?ed=11&em=02&ey=2009&pval=1&ref=713359&rval=1&sd=09&sm=02&sy=2009#information;swa20090209,20090211,1,1 Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: idealny B&B na 7 dni w Rzymie 22.01.10, 21:18 Na tej stronie sa opinie: www.bbplanet.it/bed-and-breakfast/roma/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edyta Re: idealny B&B na 7 dni w Rzymie IP: *.t2.dsl.vodafone.it 22.01.10, 21:23 niestety gdzie nie ma wlasciciela to nie B&B B&B z" papierami" wlasciciel musi tam mieszkac gdzie nie mieszka to affittacamere , pensionaty , hotel moze to i nie ma dla gosci znaczenia ale ; gdy wpada kontrol i nie ma pana X robi sie problem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mrówka Re: idealny B&B na 7 dni w Rzymie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.10, 22:29 Znalezione przeze mnie b&b to dom, w którym mieszkają właściciele i codziennie rano przygotowują śniadanie, niestety nie znalazłam go we wskazanym powyżej bbplanet.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edyta Re: idealny B&B na 7 dni w Rzymie IP: *.t2.dsl.vodafone.it 23.01.10, 08:06 jest jeszcze ROME 30 - tam tez sa opinie Z tego co wiem istnieja tez siti di pensioni ; ostelli; zamawiajac tam jest przepiekna reklama , wszystko pieknie -ale w chwili przyjazdu i wziecia kluczy dostajecie pokoj calkiem inny i pokoj "horror" Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: idealny B&B na 7 dni w Rzymie 23.01.10, 09:41 czegos podobnego jeszcze nie slyszalem, ze "wlasciciel musi byc za sciana" aby toto zwalo sie B&B, czego to ludzie nie wymysla tu masz adresy do B&B w Rzymie, www.bbplanet.com/accommodations/rome/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edyta Re: idealny B&B na 7 dni w Rzymie IP: *.t2.dsl.vodafone.it 23.01.10, 10:08 Niestety to sa normy i musi byc ,jesli nie to mandat i zamkniecie tzw: B&B Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: idealny B&B na 7 dni w Rzymie 23.01.10, 11:25 Tez mnie to zdziwilo. Widze jednak, ze w niektorych regionach moga byc traktowane w ten sam sposob / jesli jest sniadanie /. "Un Affittacamere, in alcune regioni, può anche definirsi "Room & Breakfast" quando oltre all'attività di alloggio si fornisce almeno la prima colazione." www.bed-and-breakfast.it/leggi_affittacamere.cfm A prawnie wyglada to tak, ze zasady ustalaja regiony. w tym przypadku Lacjum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edyta Re: idealny B&B na 7 dni w Rzymie -odpowiedz Linn IP: *.t2.dsl.vodafone.it 23.01.10, 12:08 affittacamere ma oddzielne pozwolenie na wynajem pokoji i wlasciciel nie musi tam mieszkac i nie jest to B&B, jednak aby affittacamere mog£o podawac sniadania musi miec dodatkowe pozwolenie i obecnie dodatkowe pomieszczenie-antykuchni Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: idealny B&B na 7 dni w Rzymie -odpowiedz Linn 23.01.10, 12:22 Z tego, co wyszukalam, wynika, ze nie wszedzie musi tak byc. Przeczytalas? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edyta Re: idealny B&B na 7 dni w Rzymie IP: *.t2.dsl.vodafone.it 23.01.10, 13:03 moze w innej czesci normy; troch je podciagaja pod ich potrzeby gdzie jest mniejsza ilosc wynajmujacych, ale w wiekszosci regionw Lazio -Rzym niestety B&B to z gospodazem pod jednym "dachem " wszystko to jest aby zlikwidowac konkurencje nielegalna I na koniec P£ACA GOSCIE WYS£ANYMI ZALICZKAMI , CZASAMI CA£YMI SUMAM ZA POBYT BO PO PRZYJEZDZIE JEST NIESPODZIANKA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edyta Re: idealny B&B na 7 dni w Rzymie IP: *.t2.dsl.vodafone.it 23.01.10, 10:18 PIERWSZY PUNKT DLA OTWIERAJACYCH B&B -aby otworzyc B&B trzeba mieszkac w miejscu gdzie chcemy "operowac" wynajmowac NORMATIVE Per aprire un'attività di bed and breakfast bisogna risiedere nell'abitazione in cui si intende operare. Le leggi variano da regione a regione, ma tutte si rifanno alla legge principale Legge 29 marzo 2001, n. 135 - "Riforma della legislazione nazionale del turismo", pubblicata nella Gazzetta Ufficiale n. 92 del 20 aprile 2001. Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: idealny B&B na 7 dni w Rzymie 23.01.10, 11:08 innymi slowy, te wszystkie adresy jakie sa w podanym linku musza byc zamkniete ? co za bzdura !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edyta Re: idealny B&B na 7 dni w Rzymie IP: *.t2.dsl.vodafone.it 23.01.10, 11:45 dwie odpowiedzi - mogli zmienic status z B&B na affittacamere, pensioni , hotel zostawiajac jednak w "sieci" dawny B&B aby nie stracic na pozycji i byc rozpoznawalnym dla swoich gosci jednak w srodku "mieszkania" powinien byc zawieszony nowy "tyto£" i pozwolenie na wynajem i co to jest - albo, niestety sa jak na dzien dzisiejszy bez praw na prowadzenie wynajmu pokoji zw£aszcza po nowych ustawach i koniecznosci odnowy klasifikacji licencji B&B musi mieszkac w£asciciel i koniec Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: idealny B&B na 7 dni w Rzymie 24.01.10, 08:12 uwazasz, ze B&B moze miec TYLKO JEDNEGO wlasciciela ? a co jak ten sam wlasciciel ma ich kilka i to w roznych miejscach ? sadzisz, ze wedle tych przepisow ma sie pociac na cwiartki, osemki a moze i szesnastki aby zamieszkac w kazdym ? co za bzdura !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edyta Re: idealny B&B na 7 dni w Rzymie IP: *.t2.dsl.vodafone.it 24.01.10, 09:18 Ja nie uwazam JA WIEM !!! a ze ktos prowadzi 100 B&B to juz jego problem gdy przyjdzie kontrol , t£umaczyc co gdzie ma i gdzie mieszka w Rzymie jest jasne jak s£once paragraf w£asciciel mieszka gdzie wynajmuje pokoje czyli B&B i to B&B jest z "papierami" i mozesz miec nie wiecej niz 3 pokoje do wynajmowania w mieszkaniu + twoj pokoj z oknem i kuchnia B&B nie jest brane jako praca za ktora p£acisz podatki , jestes prywatnym , ktory tylko troche dorabia i na koniec roku p£aci symboliczna cyfre panstwu Czyli Ci co maja wiecej B&B niech lepiej sie sklonuja aby byc zgodnym z prawami i ustawami B&B w regionie Lazio Jesli czyta ktos kto prowadzi B&B w Rzymie to mysle ze wie ze jest potrzebne ubezpieczenie specjalne dla B&B ( taka nowosc ) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: idealny B&B na 7 dni w Rzymie 24.01.10, 14:58 Nie w kazdym regione. Latwo to sprawdzic na stronie Zrzeszenia B&B, affittacamere ecc.: www.anbba.it/corpo.php?link=file/apri_bb.html "È sufficiente disporre dei locali in proprietà o in affitto (in alcune regioni può essere utilizzata solo l'abitazione di residenza)...". To, ze wlasciciel mieszka nie musi byc gwarancja poziomu b&b. Ja za pierwszym razem dokonalam zlego wyboru / troche z mojej winy, gdyz nie sprawdzilam logo wszystkich oferowanych uslug /. Niby spelniali wymogi, a troche popsuli mi pobyt w Rzymie. Ja nikogo nie namawiam na pobyt tu czy gdzie indziej: takie decyzje podejmujemy na wlasne ryzyko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edyta Re: idealny B&B na 7 dni w Rzymie IP: *.t2.dsl.vodafone.it 24.01.10, 16:40 wiem ze nie ma znaczenia na jakosc obecnosc wlascicieli z jadnego pytana zrobi£y sie dwie odpowiedzi jedna o legalnosci druga o poziomie pokoji Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: idealny B&B na 7 dni w Rzymie 24.01.10, 17:32 Chyba jednak nie przeczytalas tego, co wkleilam. Nie wszedzie musi byc tak, jak twierdzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edyta Re: idealny B&B na 7 dni w Rzymie IP: *.t2.dsl.vodafone.it 24.01.10, 18:14 Nie znam innych regionow a w Rzymie jest jak pisalam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edyta Re: idealny B&B na 7 dni w Rzymie IP: *.t2.dsl.vodafone.it 24.01.10, 19:20 La procedura per aprire un B&B è molto semplice. È sufficiente disporre dei locali in proprietà o in affitto (in alcune regioni può essere utilizzata SOLO l'abitazione di residenza) e recarsi presso l'Ufficio turistico del proprio Comune oppure presso l'Azienda di Promozione Turistica (questa ultima soluzione vale per i grandi centri urbani TO BYLO W WYSLANYM ZA£ACZNIKU PRZEZ LINN I PISZE ( IN ALCUNI REGIONI .... CZYLI W DOMU GDZIE MIESZKASZ TO ZNACZY REGIONE LAZIO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edyta Re: idealny B&B na 7 dni w Rzymie-podsumowani IP: *.t2.dsl.vodafone.it 24.01.10, 09:43 pokoj w B&B jest idealny gdy masz swoja £azienke i codziennie zmieniane reczniki , napweno jakies myde£ko i szampon , chodniczek gdy wychodzisz z kapieli ( no i ciep£a wode) czysty codziennie sprzatany pokoj , przescierad£a zmieniane co dwa dni , jakis koc gdyby by£o ch£odno , stolik aby zjesc skromne sniadanie , telewizor aby zobaczyc pogode , no i blisko do wszystkich atrakcji Rzymu Moze sympatycznych w£ascicieli co pozycza zelazko jak trzeba i czajik elektryczny na zrobienie kawki Pozdrawiam wszystkich czytajacych i piszacych tu ; zycze pobytu w Rzymie w idealnych B&B tym legalnym z ca£ym w£ascicielem ktory nie musia£ sie pociac na kawa£ki aby mieszkac w kazdym ze swoich 100 B&B Odpowiedz Link Zgłoś