Dodaj do ulubionych

Wybrano najlepsze plaze we Wloszech :)

IP: *.11-79-r.retail.telecomitalia.it 01.04.10, 13:03
Wloskie stowarzyszenie Legambiente we wspolpracy z Touring Club Italiano oglosilo wlasnie coroczna liste najlepszych wloskich plaz. Oto pierwsza dziesiatka:

1. Rimini, Emilia-Romagna.
2. Bibione, Veneto.
3. Livorno, Toscana.
4. Ostia, Lazio.
5. Riccione, Emilia-Romagna.
6. Jesolo, Veneto.
7. San Remo, Liguria.
8. San Benedetto del Tronto, Marche.
9. Cattolica, Emilia-Romagna.
10. Caorle, Veneto.

:)))

Obserwuj wątek
    • Gość: Maciej Re: Wybrano najlepsze plaze we Wloszech :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.10, 13:21
      Coś dużo dzisiaj tych kawałów na prima-aprilis. 1 Maja wracają liry, Rimini
      najlepszą plażą.
      • bah77 Re: Wybrano najlepsze plaze we Wloszech :) 01.04.10, 13:31
        Ale dzięki temu wiadomo na jakie włoskie plaże nie jechać. :-)

bah77
    • Gość: gość Re: Wybrano najlepsze plaze we Wloszech :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.10, 13:27
      Należało by dodać że ten ranking jest w kategorii " gdzie ziarno piasku
      najwięcej zarabia"
    • Gość: agatulka Prima aprilis IP: *.11-79-r.retail.telecomitalia.it 01.04.10, 16:37
      Brawo, nie daliscie sie nabrac, widac ze na forum sa nie tylko "niedzielni
      turysci". TCI nie opublikowal jeszcze tegorocznej listy i na 100% nie bedzie ona
      tak wygladala. Jak napisal Bah77 to sa miejsca nad wloskim morzem, ktore
      najlepiej omijac szeroki lukiem.

Na pocieszenie (juz na serio) moja prywatna, subiektywna propozycja jak moglaby
      wygladac taka lista najpiekniejszych plaz w polnocnych Wloszech, zeby pokazac,
      ze nawet w tych malo ciekawych pod wzgledem morza regionach Wloch (choc trudno
      do takich zaliczyc Ligurie a przede wszystkim Toskanie) mozna znalezc na prawde
      bardzo ladne miejsca.
      Oto moja propozycja (nie bralam pod uwage toskanskich wysp bo by nie starczylo
      juz miejsca w pierwszej dziesiatce na nic innego):

1. Spiaggia delle Due Sorelle, Sirolo, Marche
      2. La Cacciarella + Cala Grande, Argentario, Toscana
      3. Cala Violina, Scalrlino, Toscana
      4. Cala del Gesso, Argentario, Toscana
      5. Spiaggia di Guvano, Corniglia, Liguria
      6. Il Mar Morto, Argentario, Toscana
      7. Cala di Forno, Magliano, Toscana
      8. Spiaggia del Parco Naturale del Monte San Bartolo, Fiorenzuola di Focara, Marche
      9. Spiaggia di Duino, Duino Aurisina, Friuli-Venezia Giulia
      10. Punta Rossa, San Felice Circeo, Lazio

• blackgrzywa Re: Prima aprilis 06.04.20, 14:02
        A ja polecam zestawienie najlepszych plaż na Sycylii: sycylia.pl/plaze-top6/
        Naprawdę pięknie to wygląda! A loty na Sycylię są naprawdę tanie. Już myślę o wakacjach w tym miejscu.
        • dodekanezowiec Re: Prima aprilis 06.04.20, 18:31
          To myśl. W 2022 po wynalezieniu szczepionki na COVID 19.
    • dodekanezowiec Re: Prima aprilis 15.04.20, 10:26
      Budujące że ktoś jeszcze zajrzał na to forum i pisze ładnie, bez spamu. Książki z Montalbano czytałem, muszę też film obejrzeć.
    • etter Re: Prima aprilis 10.06.20, 14:10
      A jakie polecacie plaze w okolicach Sorento i Neapolu? Mam wrazenie ze plazy jest malo i niektore platne (ciekwe jak to bedzie za dwa tygodnie w rzeczywistosci post Covid).
    • gizm005 Re: Wybrano najlepsze plaze we Wloszech :) 28.08.21, 13:30
      Ciekawe czemu Ostia. W ogóle jakie są kryteria, bo w pierwszej 10 raczej umiejscowiłbym plaże Sardynskie i Sycylijskie. Piękne są też w Toskanii, ale nie Livorno a np. wakacjewlochy.lh.pl/toskanska-plaza-cala-violina/
    • k.kowalczykx Re: Wybrano najlepsze plaze we Wloszech :) 06.09.21, 09:33
      ciężko się zgodzić...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka