Dodaj do ulubionych

płatności kartami

24.04.10, 15:37
Witam,
pewnie było, ale ryzykuje i pytam. jak w samej Toskanii wygląda temat płatności za towary i usługi dokonywane kartami?
Czy włoscy sklepikarze bardziej preferują VISA czy może MC- a może nie ma to żadnego znaczenia? stosują jakieś ograniczenia w stylu 'płatność min. od 3€'?, można płacić kartam w małych sklepikach, knajpach? czy tylko w dużych? sieciowych marketach? Jak wygląda sieć bankomatów? czy tylko w dużym miastach? czy również w mniejszych miastach są ATMy?
dzięki za wszelkie info? wraz z linkami, gdzie ewentualnie taki temat już był ;)

do zobaczenia w Toskanii!!!
Obserwuj wątek
    • anthonyb Re: płatności kartami 24.04.10, 17:44
      To czy dany sklep akceptuje platnosc kartami uwidocznione jest
      przyklejonym na szybie lub drzwiach znakiem karty platniczej. Nie ma
      zadnego znaczenia czy to visa czy mc. Przy korzystaniu z karty
      debetowej czyli zazwyczaj tej do bankomatu i platnosci pos z konta
      biezacego czy ror poprosza nas o wbicie numeru pin . Przy placeniu
      karta kredytowa poprosza nas o dokument tozsamosci.Nie ma zadnych
      minimalnych kwot transakcji.
      • topis1 Re: płatności kartami 24.04.10, 18:38
        ok,czyli rozumiem, ze zasady takie jak w PL.
        Pytanie tylko jeszcze o sieć akceptacji. gdzie można wypłacić cash lub dokonać płatności. też tak jak w PL? ;)
        • ennka Re: płatności kartami 24.04.10, 23:12
          Z możliwością płacenia kartą jest różnie ,tak jak u nas.
          W hotelach, restauracjach , marketach zapłacisz kartą ,ale w małym sklepie w
          terenie, w pensjonacie już niekoniecznie.Za apartament zarezerwowany wcześniej
          czy pokój B&B na pewno potrzebna jest gotówka.
          Rozsądek nakazuje mieć zawsze trochę "żywej" gotówki.
          Czasami zdarza się ,że wymuszają płacenie gotówką twierdząc ,że terminal nie działa.
          Miałam taką sytuację w sklepie przy stacji benzynowej ,na autostradzie.
          Ponieważ nie zależało mi na tym co wzięłam , to zrezygnowałam z zakupu.Wtedy
          znalazł się niby drugi czynny terminal.
          Czasem jednak terminale psują się naprawdę ,co zdarzyło nam się w Czechach
          .Koron nie mieliśmy tyle za ile wzięliśmy benzynę, bo to już było w drodze
          powrotnej.Kazali nam szukać bankomatu ,ale postawiliśmy się ostro i po kilku
          telefonach odblokowali im terminal.
          Należy więc liczyć się z różnymi sytuacjami.
      • Gość: bywalec Re: płatności kartami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.10, 14:25
        Włosi mają dość nonszalancki stosunek do transakcji kartami, zauważyłem że
        niemal w ogóle nie sprawdzają zgodności podpisów.
        Takie odniosłem wrażenie.
        Z transakcjami w okolicach 10zł (jeszcze za czasów lira) nie było problemów.
    • Gość: k Re: płatności kartami IP: 62.233.249.* 26.04.10, 08:39
      ogólnie w większości miejsc można płacić kartą, nie wszystkie
      jednak sklepy i bankomaty obsługuja VISĘ
      • anthonyb Re: płatności kartami 26.04.10, 12:42
        Pewnie, ze nalezy ze soba wziasc troche gotowki. Zawsze moze sie
        nadarzyc jakas nieprzewidziana sytuacja. Dobrze tez miec ze soba co
        najmniej 2 karty , bo co sie stanie np. gdy bankomat polknie karte?
        Zawsze spawdzamy czy za nocleg mozna zaplacic karta czy gotowka (ja
        przynajmniej tak robie). Co do platnosci w sklepach czesto
        sklepikarze nie chca akceptowac zaplaty karta za zakupy np. w czasie
        obnizek. Tlumacza sie wlasnie zepsutym terminalem. Ja zazwyczaj
        zostawiam wtedy zakupy na ladzie. Zdarza sie to jednak rzadko.
        Co do obslugi karty visa -w tej chwili posiadane przeze mnie karty
        sa wlasnie tej firmy i NIGDY i NIGDZIE nie mialam problemow z ich
        uzyciem czy to przy platnosciach czy to przy pobieraniu gotowki z
        atm.
        • Gość: k Re: płatności kartami IP: 62.233.249.* 26.04.10, 14:21
          a ja miałam niestety. i się nieźle przestraszyłam bo jak odrzucono
          mi transakcję to pomyślałam w pierwszym momencie że konto mi ktoś
          wyczyścił.
          • Gość: podróżnik Re: płatności kartami IP: *.opera-mini.net 26.04.10, 19:32
            Ja miałem problem z kartami Visa elektron we Włoszech za to MAESTRO akceptowali bez problemów.
            Natomiast w Niemczech nie chcieli mi przyjąć MAESTRO (das ist polnishe nationalishe karte, nicht mastercard)
            Na Węgrzech też był problem z Visą w bankomacie.
            Zawsze ze sobą w czasie podroży mam: Visa Elektron, Maestro i kredytową Mastercard a do tego trochę gotówki i nie zdarzyło mi się abym odszedł bez zakupów lub nie mógł zapłacić.
            • topis1 Re: płatności kartami 27.04.10, 10:39
              no to bombowo :) nie tylko się pakować i jechać ;)

dziękuje Wam wszystkim za te odpowiedzi.

pozdr
              • Gość: oktisek Re: płatności kartami IP: *.3s.pl 27.04.10, 16:48
                Nie tak bombowo.Właśnie wróciłem z Włoch i piszę ku przestrodze! Płatności kartą można w zasadzie wszędzie przeprowadzić.Nawet na plaży. Natomiast należy zwrócić uwagę na ceny!!!!!Nagminne jest ,że cena produktu na półce jest niższa od tej którą zobaczymy na kwicie kasowym.(nie chodzi tu o VAT) Udanie się do kierownika stoiska(marketu) z reklamacją nic w zasadzie nie daje gdyż: 1) ten tłumaczy taki fakt tym, że płacimy karta kredytową!!!!!! 2) gdy płacąc gotówką stwierdzimy to samo kierownik nagle zapomina, że jest zobowiązany znać przynajmniej dwa języki obce i duka tylko po włosku. Zapłata i późniejsze dochodzenie właściwych cen to działanie bezsensowne. Nikt nie jest zainteresowany przyjęciem skargi. Wynajęcie prawnika(skuteczność znakomita ) to strzelanie z armaty do wróbla. Ja sobie z tym radziłem tak ,że zapisywałem ceny ołówkiem na etykiecie i sprawdzałem w momencie nabijania na kasę. Gdy się nie zgadzała (zwykle była wyższa o 18-25% !!!!!! przy zakupach żywności w granicach 20 euro)to wzywałem kierownika, gdy ten rżnął głupa to kazałem anulować transakcję. Pzdr.
                • jeepwdyzlu Re: płatności kartami 27.04.10, 16:54
                  nie potwierdzam
                  jeżdze do Włoch od lat, zimą i latem - nigdy mi nikt niczego nie
                  doliczył...
                  a płacę kartą gdzie mogę..
                  jeep
                  • Gość: oktisek Re: płatności kartami IP: *.3s.pl 27.04.10, 21:14
                    Czy ja napisałem ,że doliczył? Stwierdziłem,że ceny na półkach marketu są często niższe niż w bazie cenowej kasy.Wychwytywanie takich różnic stało się dla mnie specyficznym sportem, stąd wiem. Pseudo obniżki(promocje) zachęcające do kupna a w rzeczywistości stara wysoka cena.Taki numer jest nagminnie stosowany w mniejszych marketach bez czytników kontrolnych.W sklepikach z pamiątkami,w hotelu, na stacjach benzynowych ogólnie tam gdzie kupujesz jeden lub dwa gatunki towaru (usługi) płacisz tyle ile wynosi cena towaru. W trattoriach i pizzeriach płacisz dodatkowo uwidocznione na rachunku coperto (napiwek) w wysokości 10-15%. I tyle w temacie.
                    • anthonyb Re: płatności kartami 28.04.10, 00:08
                      Ja zawsze sprawdzam rachunek przy kasie. Zawsze i wszedzie. Jesli
                      cena jest inna niz widzialam reklamuje i jesli to moja pomylka ,bo
                      zle zobaczylam , towar oddaje.Ale czlowiek uczy sie na wlasnych
                      bledach i zaczelam to robic , gdy po duzych zakupach nie moglam sie
                      doliczyc sztuk. Sprawdzam tez reszte.
                      Coperto to nie jest napiwek to oplata za nakrycie. Dla nas to moze
                      dziwne, ale jesli chcemy kupic cos na wynos np.pizze placimy tyle
                      samo co gdybysmy zjedli ja na miejscu przy stoliku z ta tylko
                      roznica , ze przy stoliku dolicza nam tez nakrycie. Ceny zaczynaja
                      sie od 1-2 € od osoby wzyz , w zaleznosci od standardu lokalu. Nawet
                      jesli usiadziemy aby napic sie kawy czy coli.

• jeepwdyzlu oktisek kłamczuszek 28.04.10, 14:19
                      Czy ja napisałem ,że doliczył
                      --------
                      tak, tak napisałeś:
                      Nagminne jest ,że cena produktu na półce jest niższa od tej którą
                      zobaczymy na kwicie kasowym

Otóż nie jest to nagminne
                      ciał
                      jeep
                      • Gość: oktisek Re: jeep niespostrzegawczy:) IP: *.3s.pl 28.04.10, 17:17
                        jeep napisał: Otóż nie jest to nagminne....
                        Widocznie nie jesteś spostrzegawczy.
                        Hi,Hi.
                        • Gość: agatulka Re: jeep ma racje:) IP: *.11-79-r.retail.telecomitalia.it 28.04.10, 18:02
                          Nigdy sie z czyms takim nie spotkalam.
                          Ale chyba sie domyslam w czym moze byc problem. Wloski sie zna?
                          Wiekszosc sieci ma karty partnerskie i ceny niektorych art. na polkach sa
                          podawana dla posiadaczy kart. Moze o to chodzi?
                          Zreszta podstawowa sprawa to, ze przewaznie kasjer nie ma technicznie mozliwosci
                          zmiany ceny.

• vojager29 Re: płatności kartami 29.04.10, 10:39
                  Gość portalu: oktisek napisał(a):

gdy płacąc gotówką stwierdzimy to samo kierownik nagle zapomina, że
                  jest zobowiązany znać przynajmniej dwa języki obce i duka tylko po
                  włosku .......

o, jestem ciekaw ile to ty znasz obcych jezykow, poligloto
                  widzisz, zasada jest taka - bedac w innym kraju, do twojego obowiazku
                  nalezy sie tam dogadac
                  na przyszlosc, jadac zabieraj ze soba rozmowki, po polsku nie wszedzie
                  mowia
            • Gość: E-Tam Re: płatności kartami IP: *.chello.pl 27.04.10, 17:15
              Visa Elektron bez problemu, paliwo, winietki, markety, slepy i sklepiki następujące kraje:
              A, CZ, SK, SLO, D, E, F, GR, P, HR, I.

Pozdrawiam,
              • Gość: Maciej Re: płatności kartami - dowóð tożsamości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.10, 14:27
                Często zdarzyło mi się, że przy płatności kartą bez zdjęcia kasjer żądał
                dokumentu potwierdzającego tożsamość (w przypadku karty ze zdjęciem już tego nie
                wymagają)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka