Gość: patek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.04, 07:15 Właśnie wróciłam z Sycylii. Służę świeżymi informacjami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: xeon Re: Sycylia - po powrocie IP: *.spider.pl 03.03.04, 14:47 Witaj ma trzy pytania: Co trzeba zobaczyć (znam Sycylie z przewodników) Gdzie spałaś? Jak z cenami? No i generalnie jak z cenami? AAAA a moze byłaś na Gozo?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Sycylia - po powrocie IP: *.c.net.pl 03.03.04, 20:11 Mam 2 pytania: 1.Jak wygląda na Sycylii sprawa bezpieczeństwa turysty (np.w Palermo czy innych większych miastach wyspy)? 2.Jaka jest kultura jazdy miejscowych kierowców, szczególnie w miastach (myślę o wyjeździe samochodem)? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patek Re: Sycylia - po powrocie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.04, 07:23 Było całkowicie bezpiecznie. Samochód (dość dobry) zostawialiśmy na miejskich parkingach bez żadnych obaw, nie spotkaliśmy się z żadnymi podejrzanymi typami, nie było sytuacji, w której czulibyśmy się zagrożeni. Myślę, że w sezonie może być gorzej, bo złodzieje mają więcej potencjalnych ofiar. Podczas 2 tygodni widzieliśmy jeden samochod z niewłoskimi rejestracjami. W Palermo było również spokojnie, miasto, wbrew oczekiwaniom, robi dobre wrażenie. Jeśli chodzi o jazdę po Sycylii to już inna bajka. Nie przestrzegają żadnych przepisów. Światła i znaki całkowicie ignorują, na skrzyżowaniu pierwszeństwo ma szybszy - jedyna reguła. Po prostu płyniesz z tłumem i starasz się dojechać do celu nie porysowany i z lusterkami. Zjeździliśmy z mężem całą Europę, ale kultura i sposób jazdy miejscowych nas naprawdę zaskoczył! Na szczęście nie są agresywni i za dużo nie trąbią (inaczej niż w Neapolu). Wkurzają się tylko gdy ty za bardzo przestrzegasz przepisów np. stajesz na czerwonym świetle przed przejściem dla pieszych. Horoor! Trzeba mieć oczy wokoło głowy. Nie wyobrażamy sobie poruszania się po sycylijskich miastach w pełni sezonu - wąskie uliczki, żadnych parkingów, same jednokierunkowe, tysiące skuterów, turyści, autokary. Teraz był horror, a co dopiero latem. Jedna sprawdzona sugestia: po dużych miastach najlepiej poruszać się w czasie sjesty - miasta się wyludniają i spokojnie można znaleźć miejsce do parkowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tombaa Re: Sycylia - po powrocie IP: *.elsat.net.pl 11.06.04, 16:51 generalnie sycylia wydaje się bardzo bezpieczna, dużo bardziej niż to sie wydaje z perspektywy Polski; przez ponad 2 tygodnie objechalismy całą,w 2 samochody, 4 osoby dorosłe i 3 dzieci, ani przez chwile nie czulismy się zagrożeni, no może w najbardziej pustych zaułkach Palermo było nieco nieswojo, ale własciwie to tylko wyobraźnia grała i nic się nie działo; natomiast jazda autem - ostra jazda bez trzymanki, ale tylko w miastach i to dużych (Messyna, Palermo). Drogi dobre i bardzo dobre i na trasie spokojnie, dość pusto. W mieście - miej oczy z 4 stron i dobre nerwy; oni jeżdżą bardzo widowiskowo, ignorują przepisy, pchają sie itp., ale są bardzo dobrymi kierowcami, stłuczki zdarzają się chyba bardzo rzadko; w sumie nie ma się co bardzo bać, a pojechać na Sycylie warto :0)))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
radioaktywny Re: Sycylia - po powrocie 11.06.04, 19:55 Echhhh Sycylia, to jedno z najpiekniejszych miejsc na swiecie i moje wspaniale wspomnienie. Objechalem ja wokol zwiedzajac to co trzeba, najwieksze wrazenie obok Agrigento zrobila na mnie krypta o.kapucynow w Palermo z setkami patrzacych na zwiedzajacych mumii. Najmilsze wspomnienie to miejsce nieopodal Cefalu - kemping na plazy o nazwie Lo Scoglio, na ktorym przez lipcowy tydzien bylismy jedynymi wypoczywajacymi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NdrU Re: Sycylia - po powrocie IP: *.hestia.pl / 213.17.194.* 12.08.04, 12:11 Radioaktywny, czy moglbys podac szczegoly co do tego kampingu, ewentualnie innych polecanych niezatloczonych i klimatycznych kampow oraz przyblizonych cen? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patek Re: Sycylia - po powrocie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.04, 07:09 Widziałam: Taorminę (***), Syrakuzy (***), Katanię (**), Palermo (**), Monreale (***), Agrigento (***), Erice (***), Ennę (**), Villa Romana del Casale (***), Cefalu (**), Messynę (*), Noto (**), wjechałam na wysokość 1600 m npm na Etnę (***), byłam na karnawale w Aci Reale (***). Wszystko to kwestia gustu i oczekiwań. Bardzo podobały mi się karnawały - w każdym mieście i miasteczku inny oraz gaje pomarańczowe i cytrynowe z owocami na drzewach. Pejzaże cudne, co 50 km zmienia się krajobraz. Spaliśmy w hotelach *** - od 45 Euro za pokój dwuosobowy. Poza sezonem jest mały wybor noclegów ponieważ hotele są pozamykane. Ale ma to swoje plusy bo nie ma w ogóle turystów i podróżuje oraz zwiedza się znakomicie. Za 1 kg pomarańczy 0,50 EU, za coca-colę 2 EU, chleb 1,5 EU, 1 kg pomidorów 1 EU, posiłek w tratorii od 4 EU, porcja lodów 2 EU, 1 l benzyny od 1,045 EU - co dziwne paliwo jest o wiele droższe na południu niż na północy! Służę adresami sprawdzonych hoteli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dora Re: Sycylia - po powrocie IP: *.prosper.pl / 213.17.165.* 16.03.04, 12:08 Witaj Patek, Ja także wybieram się wraz z mężem na objazd Sycylii. Nie wiem jaki miesiąc byłby najlepszy (ciepło ale nie za dużo turystów). Ile kosztuje wynajęcie samochodu? Po adresy hoteli zwrócę się do Ciebie przed wyjazdem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patek Re: Sycylia - po powrocie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.04, 07:15 Z doświadczenia wiem, że Włochy najlepiej zwiedzać w miesiącach kwiecień-czerwiec i we wrześniu. Piękna pogoda i mniej ludzi niż w wakacje. Kategorycznie odradzam sierpień! Nasza podróż w lutym była udana, ale pogoda na Sycylii była taka mniej więcej jak w Polce w kwietniu, ew. maju. Samochód mieliśmy swój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Sycylia - po powrocie IP: *.plo.warszawa.supermedia.pl 07.04.04, 12:52 Jak oceniasz z perspektywy czasu sama podroz ? Na Sycylie jest dosc daleko, czy sam przejazd nie byl meczacy ? T. Odpowiedz Link Zgłoś
aluap Re: Sycylia - po powrocie 08.06.04, 16:12 Chętnie skorzystam z adresów sprawdzonych hoteli - planuję wybrać się na objazd Sycylii we wrześniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ann Re: Sycylia - po powrocie IP: *.aster.pl 14.06.04, 22:21 ooo! cen produktow wlasnie szukalam! :) ciesze sie, ze owoce sa tanie... ale co np. z winem? ile kosztuje? jesli pamietacie jakies ceny jeszcze to podajcie :) Odpowiedz Link Zgłoś
bynek Re: Sycylia - po powrocie 15.06.04, 01:34 Wino ? Jak wszedzie we Włoszech od 1.5 euro do ... Całkiem przyzwoite 2,5 do 4 euro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hipek Re: Sycylia - po powrocie IP: *.zreo.compaq.com 01.10.04, 17:13 to ceny za butelke czy za kieliszek??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patek Re: Sycylia - po powrocie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.04, 08:51 za butelkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Sycylia - po powrocie IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 08.04.04, 03:27 Wiesz może czy na Sycylię jeżdżą autobusy z Neapolu ? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Sycylia - po powrocie 08.04.04, 09:20 Tu mozesz znalezc polaczenia autobusowe: www.italybus.it/home.asp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Sycylia - po powrocie IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 08.04.04, 19:14 Dzięki - ale dlaczego ta srona nie działa po angielsku ? Ja nie rozumiem włoskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Sycylia - po powrocie 09.04.04, 09:47 We Wloszech niewiele rzeczy dziala po angielsku. Nie wiem dokad chcesz jechac. Masz na gorze rami: ORARIO: inserire la località di partenza e/o la località di arrivo Wpisz miejscowosci i wyskoczy rozklad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kev Re: Sycylia - po powrocie IP: *.dip.t-dialin.net 22.05.04, 15:08 chcialbym sie wybrac autem na sycylie - czy ktos moze z was jechal ta trasa i moglby cos na ten temat powiedziec, dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kev Re: Sycylia - po powrocie IP: *.dip.t-dialin.net 23.05.04, 10:16 ogolnie, jak trasa, czy da sie przejechac obok platnych autostrad, czy wogole oplaca sie jechac autem, samolotem jest wprawdzie duzo taniej szybciej i wygodniej ale przy okazji chcialbym poogladac tez inne regiony wloch. Nie zaliczam sie do turystow ktorzy jada na urlop lezec na plazy , chcialbym przy okazji troche pozwiedzac. Bylem juz autem w roku 1997 w Alicante (Hiszpania) i bylo naprawe super, zwiedzilem francje (cale poludnie , alpy - grenoble itp) ,niemcy, troche wlochy i szwajcarie, bylo nas wtedy 4 w tym 2 kierowcow teraz chcilbym pojechac tylko z dziewczyna (bez prawo jazdy). Odpowiedz Link Zgłoś
bynek Re: Sycylia - po powrocie 23.05.04, 21:14 No właśnie jadąc samochodem możesz zobaczyć kawał Italii. W dwie osoby będzie trochę drożej - ale jaka swoboda. Poza tym na Sycylii nie będziesz skazany na transport publiczny. Spokojnie możesz dojechać nie płacąc ani centa za autostrady. Po drodze będziesz miał tyle fantastycznych miejsc do obejrzenia , że możesz w ogóle na Sycylie nie dojechać ;-)) . Podróż zajmie Tobie co najmniej 3 dni ale ja jechałem cały tydzień . Jeżeli masz tyle czasu to bardzo polecam. Drogi we Włoszech są dobre ale przeważnie jedno jezdniowe. Policja raczej się nie czepia , przynajmniej nie tak jak w Polsce. Czasem skorzystanie z autostrady bywa opłacalne ze względu na durze nasilenie ruchu , zwłaszcza w terenach gęsto zabudowanych. Tak jest nad zat . Neapolitańską (Neapol – Salerno). Od Salerno autostrada A3 jest bezpłatna ale na Sycylii znów trzeba płacić. Przeprawa promowa z S.Giovanni do Messiny kosztuje 17€. pozdrawiam bynek Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Sycylia - po powrocie 24.05.04, 09:44 W Salerno radzilabym sie zatrzymac. Mozna tam zrobic sporo wycieczek do Amalfi, Positano, na Capri. Mozna tez przejechac wybrzeze samochodem, ale z szybkoscia zolwia / widoki wynagradzaja to z % /. Odpowiedz Link Zgłoś
bynek Re: Sycylia - po powrocie 24.05.04, 23:21 Poszedłbym jeszcze dalej. Zaproponowałbym objechanie całego pół. Sorentyńskiego (oczywiście z prędkością żółwia). Boję się jednak , że kev zauroczony jego pięknem ,na Sycylię nie dojedzie :)). bynek Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Sycylia - po powrocie 25.05.04, 09:29 Obawy takie sa w pelni uzasadnione. Moze lepiej byloby pojechac na Sycylie mozliwie szybko, a wybrzeze zwiedzic w drodze powrotnej / jesli strczy czasu /. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wal Re: Sycylia - po powrocie IP: *.icpnet.pl 05.08.04, 19:48 Tak było w moim przypadku, jechaliśmy na Sycylie, ale zabrakło czasu, bo zatrzymaliśmy się w Sorrento. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Sycylia - po powrocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 10:36 Proszę o więcej informacji na temat kosztów przeprawy promowej na Sycylię (jedziemy grupą znajomych swoim autobusem) oraz kosztów wjazdu na Etnę. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
bynek Re: Sycylia - po powrocie 27.05.04, 22:10 Podałem wyżej ,że przeprawa promowa na Sycylię dla auta osobowego kosztuje ok. 17€ . Za autobus będzie pewnie nie więcej niż 40€ . Na Etnę można się dostać tylko w zorganizowany sposób , specjalnymi samochodami .Koszt około 40€ na osobę. bynek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patek Re: Sycylia - po powrocie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.04, 14:35 Jechaliśmy z Gdańska przez: Cieszyn, Mikulov (nocleg) - 1 dzień, Wiedeń, Udine, Wenecja (2 dni na karnawał z noclegami w Bibione), 4 dzień - Ascoli Piceno (piękne miasto), 5 dzień- Alberobello (słynne trulli), 6 - dzień - Sycylia - Giardini Naxos k/Taorminy. Jak widać podczas dojazdu na wyspę troszkę zwiedziliśmy po drodze, jak i podczas powrotu (noclegi w Amalfi, Sienie i w Montagnana k/Padwy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan.w Re: Sycylia - po powrocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.04, 08:35 czy za dziecko 5 letnie koszt wycieczki na Etne to też 40 eur?ile czasu trzeba poświęcić na wycieczkę?czy jeden dzień wystarczy na dojazd, zwiedzanie i powrót, nocleg mam na capo vaticano? proszę też o praktyczne rady dotyczące samej przeprawy i drogi w kierunku etny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kev Re: Sycylia - po powrocie IP: *.dip.t-dialin.net 28.05.04, 10:17 wielkie dzieki za informacje, watpie ze w 3 dni pokonam droge na sycylie ale o to mi wlasnie chodzi zeby troche pozwiedzac na trasie. Pozdrwim Odpowiedz Link Zgłoś
bynek Re: Sycylia - po powrocie 29.05.04, 00:23 Macie do przejechania około 200km i przeprawę promową na Sycylię. Co najmniej około 3 godzin drogi w jedną stronę . W zależności od wybranego wariantu , objazdu po wulkanie może trwać to nawet cały dzień . Nic nie wiem zniżkach dla dzieci ale zapewne są. Widać ,że raczej trudno będzie to zrobić w jeden dzień z cap Vaticano . Przeprawa promowa odbywa się sprawnie i trwa około pół godziny . Promy kursują często i raczej nie ma kolejek. Unikał bym soboty jako dnia przeprawy. Z Messiny trzeba się kierować na autostradę w kierunku Catanii. Zjazd w na Acireale - kierunek Pedara , Nicolosi . pozdr .bynek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan.w Re: Sycylia - po powrocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.04, 19:03 dziękuje za pomoc, wychodzi na to,że trzeba zaplanować tę wycieczke na 2 dni . co byś proponował na 2 dzień? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan.w Re: Sycylia - po powrocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.04, 20:36 czytałem o pięknych plażach w tej miejscowości!?? Odpowiedz Link Zgłoś
bynek Re: Sycylia - po powrocie 30.05.04, 21:42 Tak , zdecydowanie Taorminę . To chyba najpiękniejsze miejsce na Sycylii. Taorminaę proponuje jednak na pierwszy dzień i tego samego dnia zaopatrzył bym się w bilety na Etnę. Dobrze jest zrobić najpierw rekonesans , sprawdzić godziny i dostępne warianty zwiedzania Etny. To wszystko może się zmienić ze względu na ciągle zmieniającą się sytuację na wulkanie. bynek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Sycylia - po powrocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.04, 12:07 Prosze o informacje ile kosztuje przeprawa promowa na Sycylię (za osobę, samochód) i ile kosztuje wjazd na Etnę? Dziekuje za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
bynek Re: Sycylia - po powrocie 01.06.04, 23:09 Pisałem o tym trochę wyżej - 17 euro za auto osobowe. Za osoby w aucie sie nie płaci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patek Re: Sycylia - po powrocie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.04, 14:27 Prom na Sycylię z Villa S.G. do Messiny - 19€ za auto osobowe. Cena z lutego 2004. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan.w Re: Sycylia - po powrocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.04, 13:41 dziękuje za wskazówki - macie rację w jeden dzień byłoby nerwowo.droę powrotną planowałem przez Gargano czy to dobry pomysł czy raczej wracać przez Rzym? Odpowiedz Link Zgłoś
bynek Re: Sycylia - po powrocie 01.06.04, 23:21 To zależy czego oczekujesz. Jeżeli chcesz nacieszyć oczy pięknymi widokami i odpocząć to możesz wracać przez Gargano. Jeżeli nigdy nie byłeś w Rzymie i Watykanie a bardzo byś chciał , wracaj przez Rzym ;-)). Jak się uprzesz , możesz jechać przez jedno i drugie . To Ty trzymasz w rękach kierownice :)). bynek Odpowiedz Link Zgłoś
conni3009 Re: Sycylia - po powrocie 04.06.04, 10:35 Czy mógłbyś powiedzieć jakie są cany w hotelach, kwarterach prywatnych na Sycylii, czy bardzo zmieniają się w lipcu, chcę jechać na Sycylię w lipcu, gdzie spałeś po drodze i za ile, co za 4 euro w tratorii i gdybyś mógł podać adresy sprawdzonych hoteli? z góry dzieki ewa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Weronika Re: Sycylia - po powrocie IP: 157.25.161.* 24.06.04, 09:18 Planujemy jechać ze znajomymi w sierpniu. Można jechać w ciemno i szukać kwater na miejscu, czy raczej rezerwować? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Sycylia - po powrocie 24.06.04, 09:35 W sieprniu odradzam Wlochy, a co dopiero Sycylie. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Sycylia - po powrocie 05.08.04, 14:17 Nie baczac na wlasna rade wlasnie wyjezdzam na... Sycylie. Jestem chyba usprawiedliwiona, gdyz tylko na kilka dni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pecet Re: Sycylia - po powrocie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.04, 09:39 jedziesz samochodem, czy w jakis inny sposob zamierzasz sie tam dostac, poszukuje sposoby na jakis laczony dojazd na wyspe i szukam dobrych sprawdzonych rad :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Sycylia - po powrocie 10.08.04, 11:45 Autokarem, ale ode mnie Sycylia oddalona jest o kilkaset kilometrow. Hotel sprawdzony Taormina-Trappitello / wyjazd z autostrady Messina-Catania: Goardini Naxos /: www.cundari.it/cundariinn/english/index.htm Trzy gwiazdki / widzialam duzo gorsze z 3 gwiazdkami /, oddalony troche od plazy w Naxos i centrum Taorminy, ale z busami typu shuttle. Duzy taras, basen na tarasie, klimatyzacja w cenie pokoju, pelne wyposazenie lazienki / szcoteczki do zebow itp. /. Cena pokoju na drzwiach 83 euro, ale nie wiem czy aktualna. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Sycylia - po powrocie 10.08.04, 11:47 60 km od lotniska w Catanii. Mozliwosc wynajecia samochodu: www.cundari.it/cundarirent/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pecet Re: Sycylia - po powrocie (HOTELE) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.04, 13:24 moze jeszcze ktos tu zajrzy z tych co pisali wyzej, a moze Patek. Interesuja mnie tanie hotele na Sycyli (najlepiej sprawdzone). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patek Re: Sycylia - po powrocie (HOTELE) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.04, 13:44 W jakim mieście interesują cię te hotele? Podkreślam, że byłam w lutym i ceny były pewnie niższe niż teraz - w sezonie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chenoa Re: Sycylia - po powrocie (trasa) IP: *.visp.energis.pl 10.08.04, 21:20 gdzie warto sie zatrzymac na sycylii? jaka trasa jechaliscie? jaka polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patek Re: Sycylia - po powrocie (trasa) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.04, 07:31 Przeczytaj moje wypowiedzi w tym wątku, już o tym pisałam. Chodzi ci o trasę na Sycylię, czy po Sycylii? Po wyspie najprostsze wydaje mi się podróżowanie wzdłuż wybrzeży, z wypadami w głąb lądu. Na Sycylię jechaliśmy z Trójmiasta przez Cieszyn, Mikulov, Wiedeń, Wenecję, potem autostradą wzdłuż wybrzeża Adriatyku (polecam po drodze miasteczko Ascoli Piceno!), zahaczyliśmy o Alberobello, a potem już do Villa S. Giovani. Powrót przez Costiera Amalfitana, wzdłuż zachodniego wybrzeża, Sienę, Wenecję i znowu Austrię i Czechy. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Sycylia - po powrocie (trasa) 11.08.04, 11:03 Dobry wybor trasy. Warto zobaczyc. Nasa trasa: Messina - przejazd + zakup "cassata siciliana" w drodze powrotnej / niestety tylko tyle / Taormina - noclegi i zwiedzanie Siracusa - zwiedzanie / lacznie z Isola di Ortigia, Parco Archeologico della Neapolis, Sanktuarium Madonna delle Lacrime / Etna - www.parks.it/parco.etna/pun.html Giardini Naxos by night / krotko niestety / Catania - centrum lacznie z Katedra Szkoda ,ze tylko to i ze tak krotko. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Sycylia - po powrocie (trasa) 11.08.04, 11:06 Wstep do Parku Archeologicznego 4,50 euro / buelt normalny /. Odpowiedz Link Zgłoś