Gość: Justa IP: *.chello.pl 13.07.10, 20:44 Jadę do Włoch i zastanawiam się czy kupować euro czy na miejscu wypłacać euro z bankomatów lub płacić kartą. Jakieś rady? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: e-tam Re: Gotówka czy karta IP: *.chello.pl 13.07.10, 21:13 @Justa Najwygodniej i najlepiej jest płacić kartą, jeżeli jest honorowana/akceptowana. Nasza tegoroczna Majówka 2010 r. wszystkie opłaty kartą VISA ELEKTRON (m-Bank) tylko za autostrady płaciliśmy gotówką. Zaliczyliśmy też "objazdówkę" Włochy 2008 r. też wszystkie opłaty kartą. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justa Re: Gotówka czy karta IP: *.chello.pl 13.07.10, 22:16 @e-tam, a jak prowizje za wypłatę,/przelewy kartą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e-tam Re: Gotówka czy karta IP: *.chello.pl 14.07.10, 10:19 @Justa W mBanku na pewno bez prowizji i innych opłat, sprawdziłem kolejny raz. Pozdrawiam, P.S. Jeżeli płacisz kartą za granicą prawie zawsze proszą o dokument ID, dowód osobisty akceptują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: Gotówka czy karta IP: 81.219.228.* 14.07.10, 11:25 Też dzwoniłam do banku(PKOBP) z takim zapytaniem i za wypłaty z bankomatu płacisz prowizje 3%, płacąc karta masz przelicznik EURO z danego dnia. Hmmm idąc tym tropem okazało się,że korzystniej mi kupić euro w kantorze!a płacenie kartą pozostawiam w razie wyczerpania gotówki! :> Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Gotówka czy karta 14.07.10, 11:56 Po co dzwonic? www.pkobp.pl/index.php/id=autom_oppr/subid=auto_97/section=indy Odpowiedz Link Zgłoś
makda Re: Gotówka czy karta 14.07.10, 13:10 To, ile zapłacisz przy wypłacie z bankomatu za granicą zależy od Twojego banku i konta. Są banki, które oferują darmowe wypłaty na całym świecie. Może to kwestia preferencji, ale ja nie podróżowałabym z większą gotówką, zwłaszcza w sezonie turystycznym: tak gdzie masy turystów i ścisk, tam i kieszonkowcy. Czasem warto przeboleć te 50 zł na wypłaty z bankomatu, ale mieć za to większe bezpieczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv Re: Gotówka czy karta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.10, 17:51 Gość portalu: e-tam napisał(a): > P.S. > Jeżeli płacisz kartą za granicą prawie zawsze proszą o dokument ID, dowód osobi > sty akceptują. ????? Nigdy się z tym nie spotkałem. Odpowiedz Link Zgłoś
magosiaa Re: Gotówka czy karta 14.07.10, 17:56 W tym roku we Włoszech przy płatnościami kartą nie chcieli dokumentu tożsamości, w Hiszpanii proszą o takowy zawsze. Zgadzam się, że korzystniej wychodzi kupić euro w kantorze. Właśnie otrzymałam wyciąg z płatnościami kartą we Wloszech i kurs waha się od 4,23 do 4,11. W kantorze przed wyjazdem kupowaliśmy po 4,05. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MArekA Re: Gotówka czy karta IP: 212.160.172.* 15.07.10, 08:30 Od ładnych kilku lat zawsze na taki wyjazd biorę kilkadziesiąt euro na drogę ( hotel, "na poczatek" drobne opłaty i autostrady) a tak to korzystam z karty. We Włoszech nie było nigdy problemu z wypłata z bankomatu czy opłatą kartą W mBanku chyba nie ma prowizji ( nie zwrociłem uwagi) - uważam że wygoda zdecydowana nie musisz pilnowac większej gotówki - a ewentualne oszczedności sa minimalne ( wszystko zalezy jak sie zmienia kurs) Teraz jak byłem Kalabrii kilka razy przy płatnosci karta kredytowa prosili o dokument - a rzeczywiście w Hiszpanii to chyba standart Odpowiedz Link Zgłoś
makda Re: Gotówka czy karta 15.07.10, 08:39 Tak przy okazji, za autostrade rowniez mozna placic karta - niebieskie bramki Viacard. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarekA Re: Gotówka czy karta IP: 212.160.172.* 15.07.10, 12:38 A jasne że mozna , tylko że wkładasz kartę , "zżera" Ci ją i wypluwa bez pokwitowania :) No i trzeba wjechać na włściwa bramkę , a to jak tam wszyscy zap... jest stresujące :)) Odpowiedz Link Zgłoś
makda Re: Gotówka czy karta 15.07.10, 12:43 O ile mnie pamięć nie zawodzi- w automacie jest przycisk "Ricevuta" i mozna dostać paragon. No- fakt, ze bywa stresujące, ale jako bonus, w bramkach Viacard są mniejsze kolejki :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rommel Re: Gotówka czy karta IP: 62.233.172.* 23.07.10, 10:36 Trochę się rozbijam na wakacje po Europie i własnie wróciłem z Włoch. Trzeba miec troche gotówki i karty. Czasem kartą można płacic powyżej pewnej kwoty np 20Euro, a czasem tylko gotówka, przykładowo tak było z biletami do ruin Pompeji. Warto wziąść dowody i paszporty, bo obywatele UE mają zniżke. Posiadanie gotówki sprawdza się tez w przykąldowych sytuacjach: 1. Uszkodzony system poboru opłat na bramkach autostrady i na stacjach benzynowych. 2. Piscie dla dziecka, lody itp 3. Opłata za parking 4. Bilet komunikacji miejskiej. 5. Siku. Dobrze mieć w kieszeni minimum 10 Euro w bilonie miasto, 70euro w trasie (bo tyle kosztuje płen zbiornik paliwa), za autostrady można wziąść rachunek płatny przelewem w ciągu 15 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e-tam Re: Gotówka czy karta IP: *.chello.pl 23.07.10, 11:20 Do wszystkich forumowiczów !!! Jeżeli gdziekolwiek jesteś płacisz KARTĄ i nie proszą Ciebie o dokument ID to znaczy NIE DBAJĄ o BEZPIECZEŃSTWO Twojego konta. Złodziej na skradzioną kartę pobiera z Twojego konta tyle ile chce, bo nie jest identyfikowany/sprawdzany !!! Pozdrawiam, P.S. Płacisz kartą BĄDŻ WDZIĘCZNY że proszą Ciebie o dokument ID !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rommel Re: Gotówka czy karta IP: 62.233.172.* 27.07.10, 12:45 Przy zakupach powyżej 50euro, prawie zawsze proszono mnie o dokument tożsamości. W Hiszpani jak byłem było podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu e-tam mylisz się 27.07.10, 13:36 Do wszystkich forumowiczów !!! Jeżeli gdziekolwiek jesteś płacisz KARTĄ i nie proszą Ciebie o dokument ID to znaczy NIE DBAJĄ o BEZPIECZEŃSTWO Twojego konta. Złodziej na skradzioną kartę pobiera z Twojego konta tyle ile chce, bo nie jest identyfikowany/sprawdzany !!! Pozdrawiam, P.S. Płacisz kartą BĄDŻ WDZIĘCZNY że proszą Ciebie o dokument ID !!! -------------------- to nieprawda to czy sprzedawca prosi Cię o dokument - zalezy od sposobu weryfikacji płatności. To zalezy od: -terminala w sklepie -kwoty transakcji -wystawcy karty -rodzaju karty - i organizacji VISA, master. płatność tą sama kartą w różnych miejscach moze wymagac pinu, popdpisu albo kombinacji plus dokument.... To dotyczy również limitów.. Np karta alior prywatną w hotelu - prosili ID Znacznie wieksza kwota na lotnisku tego samego dnia płatność aliorem biznesowa kartą - tylko podpis... Obie transakcje w Mediolanie, obie karty visa... Ergo - nie strasz ludzi, ze bezpieczenstwo to sprzwdzanie ID, bo to nieprawda jeep Odpowiedz Link Zgłoś
makda Re: e-tam mylisz się 27.07.10, 15:08 Często to zależy przede wszystkim od wytycznych kierownictwa sklepu/sieci sklepów. W wielu sklepach w tej chwili- w tym np w hipermarketach - są wytyczne, aby sprawdzać dowody tożsamości przy użyciu wszelkich kart kredytowych (co we Włoszech w praktyce rozumie się jako każdą kartę wydaną poza ich systemem Bancomat). Dotyczy to także kart i obywateli włoskich. Zwykle informacje o tym wiszą przy kasie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e-tam Re: Gotówka czy karta IP: *.chello.pl 29.07.10, 20:48 Do wszystkich SŁUCHAJCIE < polecam Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś