Dodaj do ulubionych

Nowe - prawdziwe forum?!

IP: *.adsl.inetia.pl 19.08.10, 08:43
W innym wątku pisałam, lecz pewnie nikt więcej nie podchwyci tam
pomysłu, bo temat jest inny...zatem tutaj od nowa. Nawiązując do myśli
rzuconej przez "agatulka"

Gość portalu: agatulka napisał(a):

>> Do prawdziwych milosnikow Wloch: nie mysleliscie o tym, zeby znalezc
albo storz
> yc sobie jakies inne miejsce, gdzie by mozna podyskutowac milo o tym,
co we Wlo
> szech jest na prawde piekne, a nie o przywozeniu do Wloch makaronu i
konserw al
> bo o spaniu pod sklepem?

TAK, TAK, TAK!

Jestem za!
W sumie bardzo mnie dziwi, że do tej pory nie powstało forum z
prawdziwego zdarzenia, z wydzielonymi działami tematycznymi, gdzie
szukanie informacji odbywa się łatwo, a czytanie jest przyjemnością?
Nie tylko tuż przed wyjazdem. Takie prawdziwe forum stworzyłoby szansę
na powstanie "społeczności" Włocholubnych;) oraz nieprzebrane źródło
wiedzy dla miłośników Włoch a także tych, którzy jeszcze się nie
zakochali ale...sa na dobrej drodze.

Przykładem może być chorwackie cro.pl - też trafiają się trole, jednak
ludzie sa jakos bardziej rozpoznawalni, forum bardziej przejrzyste,
stali bywalcy tworzą dość zwartą nie tylko internetową społeczność.

Ktoś jeszcze jest za?
Obserwuj wątek
    • marysiowamama Re: Nowe - prawdziwe forum?! 19.08.10, 08:46
      Jestem za, sama gdzieś pisałam o tym że fajnie gdyby ktoś się zajął i założył
      takie forum i pilnował porządku i wywalał zbędne komentarze i forumowiczów ;)
      Znalazłam w sieci coś takiego www.clubitaliano.pl/
      • linn_linn Re: Nowe - prawdziwe forum?! 19.08.10, 09:04
        Dzieki za te strone. Wyjatkowo prezne forum: kopalnia informacji.
        www.clubitaliano.pl/wakacje-we-wloszech-f19.html
        • marysiowamama Re: Nowe - prawdziwe forum?! 19.08.10, 09:21
          Sarkazm to widzę Twoje drugie imie, Nie wiem czy Wiesz ale nie da się zrobić
          forum na którym jest od razu ruch jak w londyńskim metrze
          Ale dobrze że sieć ma taką kopalnię wiedzy jak Ty i takie fora są niepotrzebne
          • linn_linn Re: Nowe - prawdziwe forum?! 19.08.10, 09:27
            A moze zostawisz ocene tego forum innym, ktorzy bywaja tu czesciej? To, ze
            pojawiaja sie trolle, nie znaczy, ze forum powinno wyladowac w koszu. Inni z
            niego korzystaja od lat i gdybys byla nardziej uwazna, zauwazylabys, ze m.in.
            ostatnio bylo sporo glosow pozytywnych. Ludzie pytali, dostali odpowiedzi,
            pojechali, wrocili i podziekowali. Oczywiscie nie pytali o ceny z maja 2011.
            • Gość: c# Re: Nowe - prawdziwe forum?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.10, 09:45
              Fora są takie, jak ich uczestnicy. Fora wakacyjne są i będą zdominowane przez
              pytania o dojazd, jakość campingów, oszczędności na wyżywieniu i opłatach
              drogowych. Nic na to nie poradzimy. Sensowne i niebanalne informacje o
              atrakcjach turystycznych czy kulinarnych są rzadkością, ale czasem się je
              znajdzie (jak w wątku o zwiedzaniu południa).

Włoskie forum nie jest najgorsze, popatrzcie sobie np. na forum Bułgaria (9/10
              pytań porusza tematy wałkowane od miesięcy). Albo na forum Latanie. Tam to już
              jest totalna dominacja wpisów "Lecę pierwszy raz Ryanem i coś mi się nie zgadza
              na wydruku". Sądzę, że gdyby osoby zadające pytania częściej przeglądały
              archiwa, a odpowiadające powstrzymały się od sarkazmu, to życie byłoby milsze.

Ale mamy to, co mamy i nie sądzę, by zakładanie nowych otwartych forów znacząco
              podniosło jakość.
              • linn_linn Re: Nowe - prawdziwe forum?! 19.08.10, 12:39
                Zgadzam sie. Fworum jest tworzone nie tylko przez odpowiadajacych, ale takze
                pytajacych. O ile to pierwsze jest jasne, to drugie chyba jednak nie da
                wszystkich. Sa watki, ktore zawieraja wiele informacji, ale nikt do nich nie
                zaglada. Inna sprawa, ze w archiwum gina: sa wciaz niepotrzebnie mnozone.
                Zamiast korzystac z archiwu i ewentualnie rozszerzac dyskusje, latwiej jest
                otworzyc nowy watek na ten sam temat i dziwic sie potem, ze nikomu nie chce sie
                wpisywac po raz dziesiaty tych samych informacji.
                Stworzyc forum, ktore zagroziloby temu nie jest latwo. Nikt nie zada pytania ani
                nie odpowie na forum, na ktore nikt nie zaglada. Jesli komus sie uda, prosimy o
                informacje.
    • jo.hanna eh tam 19.08.10, 09:58
      forum dla prawdziwych milosnikow Wloch? Czyli kogo? Bo jakos nie jestem w stanie
      zrozumiec kto mialby do tego klubu nalezec? Jasne, ze fajnie byloby podyskutowac
      o bezdrozach Lacjum :-) a nie przepowiadac ceny zywnosci lub powstrzymywac sie
      od komentarza 'sprawdz sobie' przy pytaniu o msze przy polach namiotowych, ale
      taka juz uroda forum.
    • Gość: accordo Re: Nowe - prawdziwe forum?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.10, 10:06

Byłoby miło poczytać/zapytać/podzielić sie wrażeniami włoskimi.
      Dotychczasowe forum jest mieszane. Są watki ciekawe i informujące.
      Są też zapytania o to jaki język jest we Włoszech i czy jest
      mydło na kempingach. Dobrze byłoby aby ktoś filtrował ten plankton.
    • Gość: agatulka Re: Nowe - prawdziwe forum?! IP: *.3-79-r.retail.telecomitalia.it 19.08.10, 10:48
      Byloby milo, jednak juz rzucajac ta mysl zdawalam sobie sprawe, ze to raczej nie
      przejdzie z bardzo prostego powodu: przyzwyczajenia osob, ktore sa tu od wiekow.
      Z drugiej strony przez te wieki ilu ciekawych ludzi majacych duzo fajnych rzeczy
      do powiedzenia przewinelo sie tu i zrezygnowalo ze wzgledu na funkcjonowanie
      tego forum.
      Nie wydaje mi sie tez zeby sama Gazeta byla szczesliwa, ze tworzy sie tu jakies
      nowe fora - biznes musi sie krecic ;)
      W kazdym razie ja bym poparla cos takiego.
      • marysiowamama Re: Nowe - prawdziwe forum?! 19.08.10, 13:20
        Sie kobieta doczepiła tych cen. Matko piszecie że na forum może być miło, to
        bądźcie mili dla siebie i innych. Nie pojmuję dlaczego dostaję tak po głowie za
        pytanie o ceny we Włoszech, nawet jeśli wybieram się tam w przyszłym roku. Po
        pierwsze inflacja jest znikoma i raczej nic nie zapowiada krachu, po drugie na
        przestrzeni ost lat jestem przekonana że ceny nie wzrosły diametralnie. Miło
        będzie jeśli nie będzie się wypominać takich rzeczy a odrobina życzliwości dla
        reszty przysłuży się wszystkim bo więcej osób zauważyło z tego co czytałam że
        robi się tu bagno pełnie niemiłych OT
        • Gość: malami Re: Nowe - prawdziwe forum?! IP: *.adsl.inetia.pl 19.08.10, 14:04
          Widzę, że pomysł raczej nie wypali, bo...okazuje się, że lepsze jest
          wrogiem dobrego?

Mnie się po prostu źle porusza po taki "forum", gdzie nie ma działów
          tematycznych, gdzie temat o cenie makaronu poprzedza temat o robotach
          drogowych we Włoszech i w krajach tranzytowych, a zaraz po tym
          następuje pytanie o apartamenty w miejscu xyz. Brak rejestracji też
          stwarza pole do naduzyć. Misz masz.
          Stąd mój pomysł. Nie ma chęci, co więcej dostrzegam silny sprzeciw na
          zasadzie nie, bo nie, bo od zawsze tak było. Dobra. Nic na siłę.
          • Gość: malami Re: Nowe - prawdziwe forum?! IP: *.adsl.inetia.pl 19.08.10, 14:10
            W poprzedniej wypowiedzi zjadło mi koniec...(możliwości edycji brak:((
            zatem:
            informacje z tego "forum" po prostu zyskałyby gdyby samo forum było
            bardziej funkcjonalne. Nie ma nic złego w pytaniach o ceny i dojazd,
            taka wszak jest natura tego typu miejsc, chodzi o to aby było
            czytelniej i z większym ładem. A to jest wykonalne. Jednak nic na siłę.
        • Gość: cavolfiore Pojmowanie/nie pojmowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.10, 14:08

Ja Tobie spróbuję wyjaśnić. Osoba która wybiera się w przyszłym
          roku do Włoch i zaczyna przygotowania od pytań ile i jakie
          jedzenie zabrać ze sobą odpowiada charakterystycznemu profilowi.
          I taki profil "podróżnika" budzi zdecydowaną niechęć.
          Życzliwie to piszę.
        • linn_linn Re: Nowe - prawdziwe forum?! 19.08.10, 14:15
          Skoro inflacja nie jest wysoka, to dlaczego wczesniejsze watki o cenach byly
          niewystarczajace?
        • Gość: agatulka Re: Nowe - prawdziwe forum?! IP: *.3-79-r.retail.telecomitalia.it 19.08.10, 14:18
          Problem polega na tym, ze to samo pytanie pojawia sie tu z czestotliwoscia co najmniej raz w tygodniu i czesc osob ma juz tego dosc. Ja bym wolala zamiast tego poczytac jakies interesujace relacje z podrozy do ciekawych miejsc, a takich tu praktycznie nie ma wcale. Jedynie Bah na fotoforum jest niezawodny i Aseratka ze swoimi wspanialymi opisami.
          Jesli nie nowe forum to ja bym tu bardzo szybko zrobila porzadek. Po pierwsze chociaz jestem przeciwna koniecznosci rejestrowania, sama sie nie zarejestrowalam od kilku sezonow, to mysle, ze mozna cos poswiecic dla przywrocenia porzadku. Po drugie "najglupsze" pytania typu "Ceny we Wloszech", "Uroki nocowania na parkingach sklepowych" itp. powinny zostac przyklejone u gory (wiem, ze to moze razic, ale cos za cos) i jesli ktos wowczas otworzylby taki nowy watek powinien zostac bezwzglednie wyrzucony z forum. Po trzecie takze u gory powinien byc przyklejony watek cos w stylu "Przeczytaj zanim zadasz jakiekolwiek pytanie", gdzie powinny byc zamieszczone podstawowe informacje nawet przygotowane przez forumowiczow typu: gdzie leza
          Wlochy, jak jezykiem posluguja sie tubylcy :), kiedy jest sezon, jaka jest pogoda itp., zeby nikt nie zadawal juz idiotycznych pytan, ktorych jest tu z kazdym dniem coraz wiecej. Po trzecie usunela bym pajacy, ktorzy specjalnie wprowadzaja ludzi w blad, podaja nieprawdziwe informacje. Po prostu nie moge tego pojac jak takie osoby moga funkcjonowac tu od wielu lat jako zarejestrowani uzytkownicy! i jeszcze nie zostasli wyrzuceni. Nie bede mowic po nazwisku wystarczy zobaczyc pierwsze odp. w ostatnim watku o cenach, przeciez jesli ktos pisze takie idiotyzmy to nie dziwne ze inni (laczniew ze mna) sie wkurzaja. A najlepsze jest to, ze te osoby robia to specjalnie zeby byl zamet. Dla mnie to jest skandal, ze nie wyrzuca sie takich z tego forum.
          • jo.hanna moderator w takim razie by sie przydal 19.08.10, 14:23
            jako nowa, nie wiem nic o ludziach siejacych zamet, udzielajacych nieprawdziwych
            informacji, ale to chyba mozna jakos zalatwic? Chociazby piszac, ze informacje
            sa nieprawdziwe dlatego a dlatego. No i zawsze jest kosz. Chyba ze kosz nie dziala?
            • linn_linn Re: moderator w takim razie by sie przydal 19.08.10, 14:29
              Kosz dziala. W sobote rano ukazal sie watek z wulgarnosciami w tytule. Zglosilam
              i szybko zniknal, a myslalam, ze bedzie biwakowal do poniedzialku. No chyba ze
              jest jakis program automatyczny i wyrzuca.
            • Gość: agatulka Re: moderator w takim razie by sie przydal IP: *.3-79-r.retail.telecomitalia.it 19.08.10, 14:42
              jo.hanna napisała:

> jako nowa, nie wiem nic o ludziach siejacych zamet

I tu jest sedno sprawy, nowy uzytkownik nie ma pojecia z kim ma doczynienia i to wykorzystuja rozni trolle i pajace. Kiedys byla propozycja systemu reputacji na forum Narty, ale nie spotkal sie ten pomysl z poparciem. Jesli nowy uzytkownik przeczyta post zarejestrowanego i dzialajacego tu od lat uzytkownika (czyli mozna pomyslec ze wiarygodnego): "We Wloszech wszystko jest drozsze niz w Polsce" to ja sie w sumie nie dziwie, ze zadaje kolejny raz pytanie o ceny, nie zdajac sobie sprawy, ze jest to pajac na ktorego nie warto zwracaj uwagii, siejacy od lat zamet na roznych forach gazety, a to ze nie zostal jeszcze usuniety to skandal. Osobiscie znam kilka osob, ktore zrezygnowaly z pisania tu miedzy innymi przez tego pajaca.
              • linn_linn Re: moderator w takim razie by sie przydal 19.08.10, 14:46
                Istnieje mozliwosc ignorowania takich osob. Oczywiscie nowi forumowicze na to
                nie wpadna. Wystarczy jednak troche zdrowego rozsadku, aby ocenic taki post.
                Jesli sa slowa, ktore we Wloszech nie maja sensu, to sa to: zawsze, wszedzie,
                wszystko itp.
                • Gość: malami Re: moderator w takim razie by sie przydal IP: *.adsl.inetia.pl 19.08.10, 17:13
                  Wątki przyklejone u góry, system reputacji, wiarygodność osób
                  zabierających głos (rejestracja, ilość postów itp), relacje z
                  pobytów, zdjęcia wklejane wprost do wątków - to wszystko cechy
                  prawdziwego forum z działami, rejestracją, "prywatnymi
                  wiadomościami". Jak widzę...jednak niektórym się podoba, więc ...
                  czemu nie?
                  Ikonka kosza oraz szukajka dają dość znikomą namiastkę
                  funkcjonalności jaką można mieć.
                  • linn_linn Re: moderator w takim razie by sie przydal 19.08.10, 19:38
                    Takie proprozycje to raczej nie na tym forum, a tu:
                    forum.gazeta.pl/forum/f,299,O_forum.html
                    • Gość: agatulka Re: moderator w takim razie by sie przydal IP: *.3-79-r.retail.telecomitalia.it 19.08.10, 19:59
                      linn_linn napisała:

> Takie proprozycje to raczej nie na tym forum, a tu:
                      >
                      rel="nofollow">forum.gazeta.pl/forum/f,299,O_forum.html

Heh raczej watpie zeby cos takiego bylo mozliwe w ramach forum Gazety. To forum jest zbyt prymitywne i gdyby byla taka mozliwosc to pewnie ktos by juz to dawno wprowadzil. Potrzeba kogos kto by poswiecil swoj czas (i pieniadze) na zrobienie czegos takiego. A osobiscie znam tylko 2 niekomercyjne fora turystyczne (specjalistyczne) finansowane przez ich wlascicieli i z tego co wiem to obaj sa albo byli tu szykanowani. Takze jestem prawie na 100% pewna, ze gdyby zaczac cos takiego tu organizowac to temat bardzo szybko zniknie z forum. Business is business jak to sie mowi. Czyli wniosek - jestesmy skazani na to forum ;)
              • jo.hanna i tu stali bywalcy 19.08.10, 20:01
                mogliby napisac pod glupim postem 'bzdury'. Inna sprawa, nawet jako nowa, o ceny
                zywnosci we Wloszech pytac raczej nie bede. O transport, dojazdy tez nie :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka