Dodaj do ulubionych

San Gimignano - jak to sie wymawia ?

13.09.10, 09:47
Mam pytanie do forumowiczów : Jak się wymawia nazwę miejscowości San Gimignano . Jeżeli inaczej niż się piszę to proszę o rozpisanie nazwy polskimi literami.
Obserwuj wątek
    • dokto Re: San Gimignano - jak to sie wymawia ? 13.09.10, 09:58
      encyklopedia.pwn.pl/lista.php?co=san+gimignano
      • marghe_72 Re: San Gimignano - jak to sie wymawia ? 14.09.10, 12:12
        dokto napisał:

> encyklopedia.pwn.pl/lista.php?co=san+gimignano
        a ja się z encykolpedią nie zgodzę
        nie DŻiminjano
        a dziminiano - przy czym owo "nia" wymawiamy przyklejkając :D jęzor do podniebienia.
        dzi - jak w słowie dziadek :)
        • vojager29 Re: San Gimignano - jak to sie wymawia ? 14.09.10, 12:47
          Ktos kiedys zarzucal mi, ze cytuje czy podaje link do wikipedi, ze nie jest to wiarygodne zrodlo.
          A ty nie zgadzasz sie z encyklopedia ? jednak masz w 100% racje.
          Gi i gn wymawia sie miekko jak np. dzi-siaj i ba-nia-luki
          • Gość: vvv Re: San Gimignano - jak to sie wymawia ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.10, 17:14
            Podstawowa kwestia zawarta w pytaniu warmiaka została wyjaśniona - wymawia się inaczej niż się pisze.
            A czy to będzie dżi czy dzi to już raczej niuans, chociaż...
            Wykopałem parę podręczników do włoskiego (1928-1982) i zalecają one połaczenia gi oraz ge wymawiać jako dż lub miekkie dż - np. regina - redżina, gelato - dżelato.
            Podobnie zalecają interntowe portale językowe.

Ale to są zasady, od których są pewnie wyjątki. Może nawet o charakterze lokalnym?
            • marghe_72 Re: San Gimignano - jak to sie wymawia ? 14.09.10, 19:23
              Gość portalu: vvv napisał(a):

> Podstawowa kwestia zawarta w pytaniu warmiaka została wyjaśniona - wymawia się
              > inaczej niż się pisze.
              > A czy to będzie dżi czy dzi to już raczej niuans, chociaż...
              > Wykopałem parę podręczników do włoskiego (1928-1982) i zalecają one połaczenia
              > gi oraz ge wymawiać jako dż lub miekkie dż - np. regina - redżina, gelato - dże
              > lato.
              > Podobnie zalecają interntowe portale językowe.

Nie do końca się zgodzę, że to tylko niuanse. Bo własne po owych "niuansach" najłatwiej jest poznać Polaka - właśnie po owym "dżi" i "czi" zamiast "dzi" i "ci" :)
              przykłady?
              arrivederci ..Spora częśc rodaków wymawia toto "ar-rivederCZI"
              bacio - wymawiane niesłusznie jako baCZIo

Co do gelato to zgadzam się z podręcznikiem - dżelato jest ok, ale regina już nie - zdecydowanie nie reDŻIna a reDZIna..

ps. Któz jest autorem owych podręczników?
              Zakładam , że Polak ;-)
              • Gość: asia Re: San Gimignano - jak to sie wymawia ? IP: *.acn.waw.pl 16.09.10, 14:20
                hej
                ja się jak na razie na języku włoskiem nie znam zbyt mocno, bo uczyłam się dopiero jeden semestr, ale na jednych z pierwszych zajęć były omawiane zasady wymowy, i oczywiście brzmiały tak jak mówiecie - czyli wnioskuje - niepoprawnie. Zastanawia mnie wiec jedno, dlaczego uczą złej wymowy?
                • marghe_72 Re: San Gimignano - jak to sie wymawia ? 16.09.10, 14:54
                  .. bo ich też tak uczono?
                  Waro chodzić na lekcje do rodowitych Włochów.
                  • marghe_72 Re: San Gimignano - jak to sie wymawia ? 16.09.10, 14:54
                    errata
                    warTo ;-)
                  • burina Re: San Gimignano - jak to sie wymawia ? 20.09.10, 11:29
                    Tak się zastanawiam...
                    Od łądnych paru lat mieszkam we Włoszech, nadal chodzę na kursy (do różnych nauczycieli). No i nauczyciele (włoscy Włosi) chwalą moją wymowę, a min. to, że od razu słychać, że dobrze mówię(słyszę), bo na początku 'ciao' wymawiam coś bardziej jak miękkie 'cz' niż 'ci'.
                    I właśnie po tym miękkim 'ci' rozpoznają nowoprzybyłych.

A 'cipolla' jak wymawiasz?
              • Gość: vvv Re: San Gimignano - jak to sie wymawia ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.10, 17:13
                marghe_72 napisała:
                > ps. Któz jest autorem owych podręczników?
                > Zakładam , że Polak ;-)

W dwóch przypadkach na trzy zakładasz słusznie. Trzecia ksiązka to Giannini F. "Come s'impara l'italiano". W-wa, 1928 ;)
                • marghe_72 Re: San Gimignano - jak to sie wymawia ? 16.09.10, 19:11
                  A w tym trzecim podręczniki jest transkrypcja fonetyczna danych słów?
                  • Gość: vvv Re: San Gimignano - jak to sie wymawia ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.10, 19:42
                    marghe_72 napisała:

> A w tym trzecim podręczniki jest transkrypcja fonetyczna danych słów?

Niestety, są tylko opisane zasady wymowy.
                    • linn_linn Re: San Gimignano - jak to sie wymawia ? 19.09.10, 20:32
                      Moim zdaniem uczenie sie wymowy z podrecznika jest bez sensu. Trzeba sluchac, sluchac, sluchac, mowic, mowic, mowic... Zaden opis nie odda doladnie fonetyki, ani tym bardziej melodii jezyka.
                      • anthonyb Re: San Gimignano - jak to sie wymawia ? 19.09.10, 21:05
                        szczegolnie melodia wloskiego, w kazdym regionie inna. Czasami i z miasteczka do miasteczka inna :-)
                        • Gość: vvv Re: San Gimignano - jak to sie wymawia ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.10, 21:38
                          anthonyb napisała:

> szczegolnie melodia wloskiego, w kazdym regionie inna. Czasami i z miasteczka d
                          > o miasteczka inna :-)

A my dalej będziemy się spierać - dżi czy dzi :)
                          • linn_linn Re: San Gimignano - jak to sie wymawia ? 20.09.10, 12:15
                            Marghe napisala juz. Nie jest to dżi jak w slowie jeansy. Jest to dżi wymowione miekko. Nie jest to tez dzi jak w slowie dziwny.
                          • marghe_72 Re: San Gimignano - jak to sie wymawia ? 20.09.10, 22:17

> A my dalej będziemy się spierać - dżi czy dzi :)
                            Bo mówimy o języku włoskim, nie o dialektach ;)
                            • Gość: vvv Re: San Gimignano - jak to sie wymawia ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.10, 06:46
                              marghe_72 napisała:

> Bo mówimy o języku włoskim, nie o dialektach ;)
                              >

Ulicznym czy literackim? ;)
                              • marghe_72 Re: San Gimignano - jak to sie wymawia ? 21.09.10, 15:27

> >
                                >
                                > Ulicznym czy literackim? ;)

urzędowym ;-)
                                czyli takim, którego (teoretycznie) powinni uczyć się cudzoziemcy
                                • anthonyb Re: San Gimignano - jak to sie wymawia ? 21.09.10, 17:03
                                  Problem polega na tym, ze kazy wloski native speaker, jesli nie jest po lekcjach dykcji, ma nalecialosc (co najmniej akcentu) z regionu z ktorego pochodzi.
    • anthonyb Ciao ??? 20.09.10, 12:43
      a co powiecie o wymowie tego wyrazu?
      to czesto wymawiany przez obcokrajowcow wyraz.
      Najczesciej z ciao robione jest czau lub ciau
      • linn_linn Re: Ciao ??? 20.09.10, 13:09
        Wszyytko zniose, ale jak slysze, ze ktos o kawie mowi "late" / kilka dni temu w polskiej tv /, to...
        • marghe_72 Re: Ciao ??? 20.09.10, 13:29
          Linn, gorzej .. Late' z akcentem na e
          mnie jeszcze bardzo bawią pene zamiast penne.

Ps. A propos cebuli - zdecydowanie bliżej "ci" niż "czi"
          Trudno dyskutować o wymowie na forum.. Nie słyszymy się.
          Swoją drogą, interesujący nick, Burino
          • anthonyb Re: Ciao ??? 20.09.10, 13:42
            A chicco bywa i cziko.
            to dopiero fajne , bo na poczatku nie wiedzialam o co idzie :-)
            • marghe_72 Re: Ciao ??? 20.09.10, 17:34
              Takich przykładów można podawać bez liku..
              Takie gnoczczi czy bruszet-ta ;)
              • burina Re: Ciao ??? 20.09.10, 20:51
                No mnie kiedyś zabiła koleżanka: poprosiła, żebym jej przywiozła butelkę wina. Najlepiej 'czinati'.
                Tak bardzo chciałam spełnić jej prośbę, ale wpadłam o co chodzi już po tym, jak się zbłaźniłam jako kiper i powiedziałam, że pierwszy raz w życiu o takim winie słysżę.
                • makda Re: Ciao ??? 21.09.10, 17:11
                  Ostatnio w programie "Kuchenne rewolucje" na TVN Magda Gessler- lansująca się na guru kulinarne- zamówiła BRUŚCIETTĘ.
                  A "late'" (z akcentem na "e") namiętnie mówią pracownicy Coffe Heaven.
                  Jak już jesteśmy przy CH, to słyszałam wiele razy klienta zamawiającego "macziato".

Chociaż- żeby być fair- we Włoszech na znaną markę pasty do zębów mówi się "KOLGATE", a na wkładki higieniczne "KAREFRE". :-) Nie mówiąc już o innych "bipartisanach" i słowie "stage" wymawianym - błędnie - z angielska.
                  • marghe_72 Re: Ciao ??? 21.09.10, 18:51
                    makda napisała:

>
                    > Chociaż- żeby być fair- we Włoszech na znaną markę pasty do zębów mówi się "KOL
                    > GATE", a na wkładki higieniczne "KAREFRE". :-)

Jeszcze do niedawna mówili "KARIFRE" ;-)

• anthonyb Re: Ciao ??? 21.09.10, 23:51
                      Na Auchan - Auczan
                      na double face (i to w tv w telepromocjach) - duble fas
          • burina Re: Ciao ??? 20.09.10, 20:41
            marghe_72 napisała:

> Swoją drogą, interesujący nick, Burino

Grazie ;) (koniecznie tak po amreykańsku wypowiedizane)
    • Gość: ola Re: San Gimignano - jak to sie wymawia ? IP: *.159.46.34.static.crowley.pl 21.09.10, 22:33
      Kochani, napiszcie proszę jak powinno się wymawiać tę kawę late!
      • marghe_72 Re: San Gimignano - jak to sie wymawia ? 21.09.10, 23:06
        latte to nie kawa a mleko ;-)
        a caffe' latte to kawa z mlekiem

co do wymowy to brzmi ona "latte" :D - wyraźny akcent na "a" plus przeciągnięcie "t", bez oddzielania.

miszmasz-marghe.blogspot.com/
        i
        malutki-kuchcik.blogspot.com/
        • Gość: ola Re: San Gimignano - jak to sie wymawia ? IP: *.159.46.34.static.crowley.pl 21.09.10, 23:12
          Dzięki :-)

A caffe gdzie ma akcent?

Z góry dziekuję.
          • marghe_72 Re: San Gimignano - jak to sie wymawia ? 22.09.10, 19:37
            Caffe' ma akcent tam gdzie ma akcent :))) czyli na "e"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka