warmiak2 13.09.10, 09:47 Mam pytanie do forumowiczów : Jak się wymawia nazwę miejscowości San Gimignano . Jeżeli inaczej niż się piszę to proszę o rozpisanie nazwy polskimi literami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dokto Re: San Gimignano - jak to sie wymawia ? 13.09.10, 09:58 encyklopedia.pwn.pl/lista.php?co=san+gimignano Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: San Gimignano - jak to sie wymawia ? 14.09.10, 12:12 dokto napisał: > encyklopedia.pwn.pl/lista.php?co=san+gimignano a ja się z encykolpedią nie zgodzę nie DŻiminjano a dziminiano - przy czym owo "nia" wymawiamy przyklejkając :D jęzor do podniebienia. dzi - jak w słowie dziadek :) Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: San Gimignano - jak to sie wymawia ? 14.09.10, 12:47 Ktos kiedys zarzucal mi, ze cytuje czy podaje link do wikipedi, ze nie jest to wiarygodne zrodlo. A ty nie zgadzasz sie z encyklopedia ? jednak masz w 100% racje. Gi i gn wymawia sie miekko jak np. dzi-siaj i ba-nia-luki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv Re: San Gimignano - jak to sie wymawia ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.10, 17:14 Podstawowa kwestia zawarta w pytaniu warmiaka została wyjaśniona - wymawia się inaczej niż się pisze. A czy to będzie dżi czy dzi to już raczej niuans, chociaż... Wykopałem parę podręczników do włoskiego (1928-1982) i zalecają one połaczenia gi oraz ge wymawiać jako dż lub miekkie dż - np. regina - redżina, gelato - dżelato. Podobnie zalecają interntowe portale językowe. Ale to są zasady, od których są pewnie wyjątki. Może nawet o charakterze lokalnym? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: San Gimignano - jak to sie wymawia ? 14.09.10, 19:23 Gość portalu: vvv napisał(a): > Podstawowa kwestia zawarta w pytaniu warmiaka została wyjaśniona - wymawia się > inaczej niż się pisze. > A czy to będzie dżi czy dzi to już raczej niuans, chociaż... > Wykopałem parę podręczników do włoskiego (1928-1982) i zalecają one połaczenia > gi oraz ge wymawiać jako dż lub miekkie dż - np. regina - redżina, gelato - dże > lato. > Podobnie zalecają interntowe portale językowe. Nie do końca się zgodzę, że to tylko niuanse. Bo własne po owych "niuansach" najłatwiej jest poznać Polaka - właśnie po owym "dżi" i "czi" zamiast "dzi" i "ci" :) przykłady? arrivederci ..Spora częśc rodaków wymawia toto "ar-rivederCZI" bacio - wymawiane niesłusznie jako baCZIo Co do gelato to zgadzam się z podręcznikiem - dżelato jest ok, ale regina już nie - zdecydowanie nie reDŻIna a reDZIna.. ps. Któz jest autorem owych podręczników? Zakładam , że Polak ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: San Gimignano - jak to sie wymawia ? IP: *.acn.waw.pl 16.09.10, 14:20 hej ja się jak na razie na języku włoskiem nie znam zbyt mocno, bo uczyłam się dopiero jeden semestr, ale na jednych z pierwszych zajęć były omawiane zasady wymowy, i oczywiście brzmiały tak jak mówiecie - czyli wnioskuje - niepoprawnie. Zastanawia mnie wiec jedno, dlaczego uczą złej wymowy? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: San Gimignano - jak to sie wymawia ? 16.09.10, 14:54 .. bo ich też tak uczono? Waro chodzić na lekcje do rodowitych Włochów. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: San Gimignano - jak to sie wymawia ? 16.09.10, 14:54 errata warTo ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
burina Re: San Gimignano - jak to sie wymawia ? 20.09.10, 11:29 Tak się zastanawiam... Od łądnych paru lat mieszkam we Włoszech, nadal chodzę na kursy (do różnych nauczycieli). No i nauczyciele (włoscy Włosi) chwalą moją wymowę, a min. to, że od razu słychać, że dobrze mówię(słyszę), bo na początku 'ciao' wymawiam coś bardziej jak miękkie 'cz' niż 'ci'. I właśnie po tym miękkim 'ci' rozpoznają nowoprzybyłych. A 'cipolla' jak wymawiasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv Re: San Gimignano - jak to sie wymawia ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.10, 17:13 marghe_72 napisała: > ps. Któz jest autorem owych podręczników? > Zakładam , że Polak ;-) W dwóch przypadkach na trzy zakładasz słusznie. Trzecia ksiązka to Giannini F. "Come s'impara l'italiano". W-wa, 1928 ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: San Gimignano - jak to sie wymawia ? 16.09.10, 19:11 A w tym trzecim podręczniki jest transkrypcja fonetyczna danych słów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv Re: San Gimignano - jak to sie wymawia ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.10, 19:42 marghe_72 napisała: > A w tym trzecim podręczniki jest transkrypcja fonetyczna danych słów? Niestety, są tylko opisane zasady wymowy. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: San Gimignano - jak to sie wymawia ? 19.09.10, 20:32 Moim zdaniem uczenie sie wymowy z podrecznika jest bez sensu. Trzeba sluchac, sluchac, sluchac, mowic, mowic, mowic... Zaden opis nie odda doladnie fonetyki, ani tym bardziej melodii jezyka. Odpowiedz Link Zgłoś
anthonyb Re: San Gimignano - jak to sie wymawia ? 19.09.10, 21:05 szczegolnie melodia wloskiego, w kazdym regionie inna. Czasami i z miasteczka do miasteczka inna :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv Re: San Gimignano - jak to sie wymawia ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.10, 21:38 anthonyb napisała: > szczegolnie melodia wloskiego, w kazdym regionie inna. Czasami i z miasteczka d > o miasteczka inna :-) A my dalej będziemy się spierać - dżi czy dzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: San Gimignano - jak to sie wymawia ? 20.09.10, 12:15 Marghe napisala juz. Nie jest to dżi jak w slowie jeansy. Jest to dżi wymowione miekko. Nie jest to tez dzi jak w slowie dziwny. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: San Gimignano - jak to sie wymawia ? 20.09.10, 22:17 Gość portalu: vvv napisał(a): > A my dalej będziemy się spierać - dżi czy dzi :) Bo mówimy o języku włoskim, nie o dialektach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv Re: San Gimignano - jak to sie wymawia ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.10, 06:46 marghe_72 napisała: > Bo mówimy o języku włoskim, nie o dialektach ;) > Ulicznym czy literackim? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: San Gimignano - jak to sie wymawia ? 21.09.10, 15:27 Gość portalu: vvv napisał(a): > > > > Ulicznym czy literackim? ;) urzędowym ;-) czyli takim, którego (teoretycznie) powinni uczyć się cudzoziemcy Odpowiedz Link Zgłoś
anthonyb Re: San Gimignano - jak to sie wymawia ? 21.09.10, 17:03 Problem polega na tym, ze kazy wloski native speaker, jesli nie jest po lekcjach dykcji, ma nalecialosc (co najmniej akcentu) z regionu z ktorego pochodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
anthonyb Ciao ??? 20.09.10, 12:43 a co powiecie o wymowie tego wyrazu? to czesto wymawiany przez obcokrajowcow wyraz. Najczesciej z ciao robione jest czau lub ciau Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Ciao ??? 20.09.10, 13:09 Wszyytko zniose, ale jak slysze, ze ktos o kawie mowi "late" / kilka dni temu w polskiej tv /, to... Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Ciao ??? 20.09.10, 13:29 Linn, gorzej .. Late' z akcentem na e mnie jeszcze bardzo bawią pene zamiast penne. Ps. A propos cebuli - zdecydowanie bliżej "ci" niż "czi" Trudno dyskutować o wymowie na forum.. Nie słyszymy się. Swoją drogą, interesujący nick, Burino Odpowiedz Link Zgłoś
anthonyb Re: Ciao ??? 20.09.10, 13:42 A chicco bywa i cziko. to dopiero fajne , bo na poczatku nie wiedzialam o co idzie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Ciao ??? 20.09.10, 17:34 Takich przykładów można podawać bez liku.. Takie gnoczczi czy bruszet-ta ;) Odpowiedz Link Zgłoś
burina Re: Ciao ??? 20.09.10, 20:51 No mnie kiedyś zabiła koleżanka: poprosiła, żebym jej przywiozła butelkę wina. Najlepiej 'czinati'. Tak bardzo chciałam spełnić jej prośbę, ale wpadłam o co chodzi już po tym, jak się zbłaźniłam jako kiper i powiedziałam, że pierwszy raz w życiu o takim winie słysżę. Odpowiedz Link Zgłoś
makda Re: Ciao ??? 21.09.10, 17:11 Ostatnio w programie "Kuchenne rewolucje" na TVN Magda Gessler- lansująca się na guru kulinarne- zamówiła BRUŚCIETTĘ. A "late'" (z akcentem na "e") namiętnie mówią pracownicy Coffe Heaven. Jak już jesteśmy przy CH, to słyszałam wiele razy klienta zamawiającego "macziato". Chociaż- żeby być fair- we Włoszech na znaną markę pasty do zębów mówi się "KOLGATE", a na wkładki higieniczne "KAREFRE". :-) Nie mówiąc już o innych "bipartisanach" i słowie "stage" wymawianym - błędnie - z angielska. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Ciao ??? 21.09.10, 18:51 makda napisała: > > Chociaż- żeby być fair- we Włoszech na znaną markę pasty do zębów mówi się "KOL > GATE", a na wkładki higieniczne "KAREFRE". :-) Jeszcze do niedawna mówili "KARIFRE" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
anthonyb Re: Ciao ??? 21.09.10, 23:51 Na Auchan - Auczan na double face (i to w tv w telepromocjach) - duble fas Odpowiedz Link Zgłoś
burina Re: Ciao ??? 20.09.10, 20:41 marghe_72 napisała: > Swoją drogą, interesujący nick, Burino Grazie ;) (koniecznie tak po amreykańsku wypowiedizane) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: San Gimignano - jak to sie wymawia ? IP: *.159.46.34.static.crowley.pl 21.09.10, 22:33 Kochani, napiszcie proszę jak powinno się wymawiać tę kawę late! Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: San Gimignano - jak to sie wymawia ? 21.09.10, 23:06 latte to nie kawa a mleko ;-) a caffe' latte to kawa z mlekiem co do wymowy to brzmi ona "latte" :D - wyraźny akcent na "a" plus przeciągnięcie "t", bez oddzielania. miszmasz-marghe.blogspot.com/ i malutki-kuchcik.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: San Gimignano - jak to sie wymawia ? IP: *.159.46.34.static.crowley.pl 21.09.10, 23:12 Dzięki :-) A caffe gdzie ma akcent? Z góry dziekuję. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: San Gimignano - jak to sie wymawia ? 22.09.10, 19:37 Caffe' ma akcent tam gdzie ma akcent :))) czyli na "e" Odpowiedz Link Zgłoś