Dodaj do ulubionych

Wezuwiusz czy Pompeje - co wybrac?

IP: *.units.it / *.univ.trieste.it 31.03.04, 12:21
Witam! Wybieramy sie ze znajomymi pociagiem do Neapolu na dwa dni. Szukamy
dosc taniego noclegu gdzies w centrum miasta (B&B na przyklad), czy ktos
moglby cos polecic, moze jakies namiary realne badz wirtualne? Co warto
obejrzec majac do dyspozycji jeden dzien na Neapol. Czy da sie jednego dnia
zobaczyc Wezuwiusz i Pompeje, a jesli nie to, co wybrac (wiem, ze to
trudne...) Dziekuje z gory za wszelkie informacje i linki...
PS. Dla wszystkich przebywajacych we Wloszech polecam promocje wloskich
kolei: na nocne pociagi intercity jest ograniczona ilosc stosunkowo tanich
miejsc. My na przyklad kupilismy bilety Trieste-Neapol za 30 Euro - kuszetka
i powrotny - 15 Euro za miejsce siedzace. Pozdrawiam.
klimecki@hotmail.com
Obserwuj wątek
    • zuzinkas Re: Wezuwiusz czy Pompeje - co wybrac? 31.03.04, 12:33
      ja bylam na wycieczce jednodniowej w Neapolu ale widzialam tylko Vesuvio i
      Pompeje. byla to wycieczka autokarowa wiec nas wszedzie podwiezli, nie musialam
      sie przemieszczac sama. niestety nie widzialam miasta :(
    • Gość: Maciej Re: Wezuwiusz czy Pompeje - co wybrac? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.04, 15:27
      Witam
      Nie widziałem Wezuwiusza, ale Pompei nie można przegapić. Na zwiedzenie Pompei
      wystarczy około 3-4 godz. (cena 10 EUR / osobę, do 18 lat gratis). Polecem
      zwiedzanie Pompei po południu - jest chyba trochę mniej ludzi niż rano (trzeba
      być na miejscu około 15-tej - więc może rano wystarczy czasu na zobaczenie
      Wezuwiusza).
      Ja miałem na miejscu auto, ale obok Pompei jest stacja kolejki pomiejskiej.
      I jeszcze jedno - mnie nie było żal zrezygnować z Wezuwiusza - bo widziałem
      Etnę. Gdybym nie był na Etnie na pewno nie zrezygnowałbym z Wezuwiusza.

Pozdrawiam
      • Gość: Linn Re: Wezuwiusz czy Pompeje - co wybrac? IP: *.dialup.tiscali.it 31.03.04, 16:10
        Pompeje sa we Wloszech na pierwszym miejscu pod wzgledem ilosci turystow. Wart
        zobaczyc i nie tylko dlatego.
      • Gość: bogdan Re: Wezuwiusz czy Pompeje - co wybrac? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.04, 15:18
        odnośnie wejściówek do Pompei - darmowe wejscie do 18 lat w dniu 29 kwietnia
        2004 r. - kiedy tam bylismy nie dotyczyło Polaków - m.in. mojego 11 letniego
        syna.
        • linn_linn Re: Wezuwiusz czy Pompeje - co wybrac? 04.05.04, 16:17
          Przykro, ale mamy to juz za soba. 2 maja mozna bylo zwiedzac bezplatnie m.in.
          Paestum / takze muzeum /.
    • Gość: bynek Re: Wezuwiusz czy Pompeje - co wybrac? IP: *.inowroclaw.sdi.tpnet.pl 01.04.04, 01:40
      Witam !
      Wszystko zależy od upodobań . Na Wezuwiuszu można liczyć na piękny widok
      Zat.Neapolitańskiej i ogromną dziurę krateru.W gorący dzień widok jest raczej
      skromny zwłaszcza ,że o ile pamiętam po 17 już nie wpuszczają na
      samą górę. Najlepiej widać przed zachodem słońca w chłodny słoneczny
      dzień . Pompeje to historia , to prawie jak by się cofnąć w czasie o
      2000 lat . Miejsce niezwykłe dla ludzi z wyobraźnią i ciekawych
      tamtych czasów. Dokładne obejrzenie całości to przynajmniej 6 - 8
      godzin. Mnie zdecydowanie bardziej odpowiadały Pompeje.

Pozdr bynek
    • orchidea27 Re: Wezuwiusz czy Pompeje - co wybrac? 02.04.04, 07:33
      Jeden dzień to mało. Ale przy "dobrych układach" można wiedzić i Pompeje i
      wejść na Wezuwiusza. Osobiście zachwycona byłam Pompejami, a Wezuwiusz mnie
      rozczarował. Niestety, z powodu ogromnych korków na obwodnicy neapolitańskiej,
      na zwiedzanie Pompejów mieliśmy tylko dwie godziny czasu. A to moim zdaniem za
      mało. Ale jeszcze tam wróce ... :)
      Jeżeli chcesz przeczytaj moje wspomnienia z podróży nad Zatokę Neapolitańską
      www.wakacje.pl/wsp_info2.phtml?id_wspomnienia=205
      Pozdrawiam i udanego pobytu. :)
    • mielin Re: Wezuwiusz czy Pompeje - co wybrac? 02.04.04, 14:12
      Moim zdaniem jest możliwość zobaczenia obu tych rzeczy bo warto. Na Wulkan
      można dojechać niedaleko szczytu autobusem, odjeżdza z dworca kolejowego
      Circulanum przy Herakulanum (wykopaliska mniejsze niż Pompeje), (niestety juz
      nie pamietam nazwy miejscowości, wystarczy sprawdzić w przewodniku Pascala).
      Jest to kilka rejsów dziennie 3-4?? My chyba wjechalismy tam o 11.00
      (przedostatni w górę) i mieliśmy jeszcze ok 1 godz. czasu aby tam wejść ok
      150m, obejrzeć i zejść w dosyć duzym pośpiechu, aby wrócić ostatnim autobusem w
      dół. Lepiej wjechać ok 9.00 lub nawet o 7??? i mieć więcej czasu na fotki i
      naprawdę ładne widoki. Poza tym im wcześniej tym lepiej jak jest chłodniej
      widok lepszy. Ale niezapomniany - warto. Potem zjechac autobusem do kolejki
      Circulanum i dojechać do Pompejów, to bedzie już po południu, więc już i tłok
      zdecydowanie (ten z autokarów) mniejszy, ok 14-15 zanika całkiem, i spokojnie
      przez kilka godzin obejrzeć co się da. Pompeje koniecznie uwzględnić!!!
      Zaznaczam, że plan jest do wykonania przy dużej samodyscyplinie, my mieliśmy na
      to dwa dni, chociaż początkowo zamierzaliśmy tak zrobić. Życzę bardzo udanego
      zwiedzania:))) M.
      • orchidea27 Re: Wezuwiusz czy Pompeje - co wybrac? 05.04.04, 07:16
        mielin napisała:

> My chyba wjechalismy tam o 11.00
        > (przedostatni w górę) i mieliśmy jeszcze ok 1 godz. czasu aby tam wejść ok
        > 150m, obejrzeć i zejść w dosyć duzym pośpiechu, aby wrócić ostatnim autobusem
        w
        > dół. Lepiej wjechać ok 9.00 lub nawet o 7??? i mieć więcej czasu na fotki i
        > naprawdę ładne widoki. Poza tym im wcześniej tym lepiej jak jest chłodniej
        > widok lepszy.

Pewnie masz rację. My wjechaliśmy tam póżnym popołudniem ( koło 16 bodajże ).
        Była taka mgła, że nie mogliśmy podziwiać widoku na Zatokę Neapolitańską.
    • Gość: Miska Re: Wezuwiusz czy Pompeje - co wybrac? IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 04.04.04, 20:42
      Hej hej Łukasz,
      byla we Włoszech kilkakrotnie i byłam dwa razy na Wezuwiuszu oraz 3 razy w
      Popejach,jesli miałabym wybrac pomiezy Wezuwiuszem a Popejami to napewno -
      POMPEJE - warto naprawde,
      Wezuwiusz nie robi wrazenia przynajmniej na mnie, Pompeje poleca.
      Zwiedzialam Sycylie i Etna jest godna polecenia ale to juz dalsza trasa,
      natomiast polecam jesli jestes w Neapolu inny wulkan napewno ciekawszy niz
      Wezuriusz,to SOLFATARA.
      Tam czyje sie ze to wulkan, nadal aktywny i czuć i widać jego aktywnośc, bardzo
      blisko Neapolu, wiec moze z tego skorzystasz.
      • Gość: Linn Re: Neapol podziemny IP: *.dialup.tiscali.it 05.04.04, 09:47
        Zamiast Wezuwiusza polecam zwiedzenie Neapolu podziemnego, ktory byc moze jest
        znany niewielu turystom. Mozna skorzystac z wycieczek z przewodnikiem, z
        ktorych najkrotsza trwa godzine. Naprawde warto, gdyz pod Neapolem istnieje
        drugie i jeszcze bardziej tajemnicze miasto.
        www.napolisotterranea.org/ w szesciu wersjach jezykowych
        • Gość: Linn Re: Neapol podziemny IP: *.dialup.tiscali.it 05.04.04, 09:49
          Tu mozna znalezc 4 szlaki wirtualne, ktore byc moze pomoga w podjeciu decyzji /
          sa na pewno takze na innych stronach jezykowych /:
          www.napolisotterranea.org/TOUR.ASP?lang=IT
    • kietek1 Re: Wezuwiusz czy Pompeje - co wybrac? 28.02.18, 14:10
      Spokojnie da się i nawet warto zobaczyć Wezuwiusza i Pompeje jednego dnia. :) www.blizejdalej.pl/2018/02/wezuwiusz-i-pompeje-cos-pieknego.html
      • ja.s.i.u Re: Wezuwiusz czy Pompeje - co wybrac? 28.02.18, 16:30
        A czemu nie Herkulanum? Mniej znane, ale zachowane w bardzo dobrym stanie. I wychodzi, że nie tylko Pompeje i Wezuwiusz i wypadałoby dwóch nocy w hotelu poszukać, no bo jak tu nie zrobić choćby krótkiego wypadu na Capri. Ot taki region, że atrakcji więcej, niż czasu czasem na nie.
        • lordsidious Re: Wezuwiusz czy Pompeje - co wybrac? 09.03.18, 18:13
          Prawdę mówiąc Herkulanum i Wezuwiusza razem o wiele łatwiej zrobić. Na upartego w jeden dzień da się zrobić trzy te atrakcje, ale trzeba bardzo pędzić i w Pompejach wybrać to co najważniejsze, bo tam można spędzić mnóstwo czasu oglądając zakamarki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka