Dodaj do ulubionych

Majówka w Toskani

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.10, 11:47
Chcielibyśmy z rodzinką spędzić w Toskani majowy długi weekend, który przedłużymy sobie do całego tygodnia - wyjazd 30 kwietnia.
Proszę drogich forumowiczów o radę - jaką miejscowość polecacie dla 4osobowej rodziny - dzieci w wieku 11 i 13 lat?
Pora roku taka, że tłumów się nie spodziewam, ale nie chcielibyśmy trafić do dziury, gdzie wszystko będzie kompletnie wymarłe i nie będzie gdzie wieczorem spróbować włoskich przysmaków.
Jakiej pogody spodziewać się w tym sezonie?
Czy jest szansa, że w ośrodkach wypoczynkowych będą czynne już baseny?
Z góry dziękuję za dobre rady.
Obserwuj wątek
    • makda Re: Majówka w Toskani 28.12.10, 11:54
      Co do miejscowości najodpowiedniejszej dla dzieci to jestem mało kompetentna :-)
      Ja najbardziej lubie okolice Montepulciano i Pienzy np.
      W zeszłym roku bylismy na majówce (31.04-3.05) w Montepulciano własnie i pogoda była bardzo w kratkę. 19'C- 21'C i praktycznie codziennie (z wyjątkiem 1 dnia) deszcz.
      Czy baseny w agroturystykach będą otwarte, to zależy od pogody. W zeszłym roku nie były i zresztą było za zimno na kąpiele.
      • Gość: B Re: Majówka w Toskani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.10, 12:57
        Dzięki za odpowiedź, mam nadzieję, że pogoda w zbliżającym się roku będzie ładniejsza... Upałów może nie być - nastawiamy się bardziej na aktywny odpoczynek ze zwiedzaniem, ale deszcz to już może nam ten krótki urlop zepsuć. Wybór padł na miejscowość Follonica. Baseny powinny zacząć działać od początku maja, ale pewnie wszystko zależy od pogody.
        Czy ktoś z Was zna tą miejscowość? Interesuje mnie przede wszystkim czy w tym miasteczku są ścieżki rowerowe?
        • Gość: Seber_F Re: Majówka w Toskani IP: *.zicom.pl 29.12.10, 21:38
          2008 rok - bylismy w Toskanii, czerwiec/lipiec. Mieszkalismy obok Follonici - konkretnie w Terra Mozza. Tam jest duzo kampingów i apartamentów blisko morza.
          Follonica miejscowosc typowo turystyczna - deptak wzdluz morza - budynki pod turystów - sporo marketów - ale nie zrobila na mnie/nas wrazenia Za to miasteczka w poblizu i w tym regionie - och ! Mamy zamiar kiedys jeszcze tam pojechac bo warto, warto...

Pzdr
        • 77.bah Re: Majówka w Toskanii... 11.01.11, 10:04
          Polecam "basen" naturalny:
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,113560939,114639255.html
          Z Folloniki (w/g mnie, to jedno z mniej atrakcyjnych miast Toskanii) jest 100 km.

Pzdr

bah77
    • jeepwdyzlu Re: Majówka w Toskani 11.01.11, 10:57
      pogoda może być taka sobie
      wybrałbym zatem lokalizację strategicznie położoną
      np w okolicach Sieny
      i nastawił się na wypady do miast i miasteczek: Florencji, Lucci, San Gimignano, Chianti i na południe do Montepulciano...
      jeep
    • Gość: midoki Re: Majówka w Toskani IP: *.199-64-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 13.01.11, 02:14
      Witam
      Je mogę polecić to miejsce koło St. Gimiliano w Chianti
      www.guardastelle.com
      Od razu mówię, że tam nie nocowaliśmy (nie mieli już wolnych miejsc, niestety), ale poznaliśmy właścicieli - zaprosili nas do siebie, pokazali cały obiekt i poczęstowali winem. Żałowaliśmy, że nie nocowaliśmy właśnie tam (zamiast tego wynajęliśmy apartament w tym miejscu -www.borgopietrafitta.com - nie polecam!!!)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka