Dodaj do ulubionych

Toskania - Val d'orcia

06.06.11, 13:49
Zwracam się do Was o poradę.
Wybieramy się z mężem na urlop do Toskanii. Będziemy mieszkać w pobliżu Casole d'Elsa. To będzie nasza baza wypadowa. Wstępny plan wycieczek i zwiedzania mamy już zarysowany (Florencja, Siena, San Gimignano, Chianti). Jedyne, co mnie zastanawia, to Val d'Orcia (+Pienza) - ponoć piękne miejsca i z wielką chęcią bym je zobaczyła, ale z Casole d'Elsa to ok. 100 km (drugie tyle powrót) i droga chyba nie najłatwiejsza. I tu mam pytanie do Forumowiczów: koniecznie zobaczyć czy odpuścić sobie?
Dodam, że w Casole jesteśmy tylko tydzień (potem jedziemy na 3 dni na Elbę) i chcielibyśmy nie tylko sporo zobaczyć, ale i najzwyczajniej w świecie odpocząć. Bardzo lubimy aktywny wypoczynek, podróżowanie samochodem, zwiedzanie, ale jednak nie chciałabym zrobić z naszych wakacji męczącej wycieczki objazdowej. Sama Val d'Elsa zapowiada się bardzo interesująco, w okolicy oprócz San Gimignano i Volterry jest kilka urokliwych a mało popularnych miejscowości: Pomarance, Radicondoli. Może lepiej na tym się skupić? Co wybrać?
Obserwuj wątek
    • makda Re: Toskania - Val d'orcia 06.06.11, 14:20
      Jesli jedziecie tylko na tydzień i macie już i tak bardzo ambitne plany, to południową Toskanię zostawiłabym sobie na następny raz.
      W Casole d'Elsa polecam za to gastronomicznie Il Colombaio (agroturystyka i restauracja poza miasteczkiem, ale w bardzo urokliwej okolicy)
      www.ilcolombaio.it/index.php?option=com_content&view=article&id=1138&Itemid=461&lang=en
      i w samym Casole przy głównej ulicy Caffe' Casolani (nie sposób ominąć, ale warto rezerwować wcześniej stolik)
      • anek80 Re: Toskania - Val d'orcia 06.06.11, 14:40
        Tylko że ja nie wiem, czy nastąpi kolejny raz (a jesli już to na pewno nie prędko), bo mój mąż nie lubi jeździć kilka razy w te same miejsca/regiony ("przecież jest tyle pięknych miejsc na świecie"). Tym bardziej, że jego bardziej nęcą wschodnie i orientalne klimaty. Dlatego mam taki dylemat...
        • makda Re: Toskania - Val d'orcia 06.06.11, 14:48
          Tak naprawdę to sama będziesz musiała odpowiedzieć na pytanie, jak bardzo chcecie się zmęczyć :-) czy chcecie codziennie zwiedzać.
          Osobiście uważam, że Val d'Orcia jest najpiękniejszą częścią Toskanii. Odpuściłabym San Gimignano i np Volterrę na rzecz wycieczki do Montepulciano, Montalcino, Sant'Antimo i Pienzy (i kolacji tamże, np w Latte di Luna w Pienzy).
          Ale: 1) to subiektywne odczucie 2) to oznacza bardzo pełny dzień: wyjazd rano, powrót koło pólnocy.
          • malgotosca Re: Toskania - Val d'orcia 07.06.11, 08:49
            Val d'Orcia jest kwintesencją pocztówkowej Toskanii. Od Casole to tylko pótłorej godziny drogi. Jeśli nie miałabym możliwości powrotu, to absolutnie nie zrezygnowałabym z tych okolic. Jest tam zatrzęsienie miasteczek i widoków zapierających dech w piersiach.
          • Gość: Maciej Re: Toskania - Val d'orcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.11, 08:50
            > Osobiście uważam, że Val d'Orcia jest najpiękniejszą częścią Toskanii.

Popieram w 100 %. Południe jest trochę poza głównymi szlakami, dociera tam mało zorganizowanych wycieczek, jest znacznie mniej zatłoczone niż np. rejon Chianti. Montepulciano, Montalcino, Pienza, Bagno Vignoni, przepiękne opactwo Monte Oliveto Maggiore to tylko niektóre miejsca które warto tam zobaczyć. Ale tego rejonu nie warto zwiedzać w pośpiechu - lepiej zobaczyć mniej, a spokojniej i bez pośpiechu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka