Dodaj do ulubionych

Garda - który camping wybrać? i inne pytania

15.07.11, 00:38
Moi Mili,
doradźcie mi proszę który camping wybrać? Przejrzałam już forum, ale nadal nie wiem na co się zdecydować. Szukam już na przyszły czerwiec :-)
W tym roku byliśmy w Figline Valdarno i było super! Przy okazji dziękuję piszącym na tym forum! Dzieki waszym informacjom mieliśmy wspaniałe wakacje!

Wracając do meritum - planujemy II poł. czerwca, jedziemy z dziećmi 7 i 11 lat (czyli fajne baseny to podstawa :)).

Biore pod uwagę:

1 Bella Italia / Peschiera
2 San Francesco / Rivoltella obok Sirmione
3 Cisano-San Vito / Bardolino
4 Europa Silvella / San Felice del Benaco obok Salo

"Bardzo wstępny plan" zakłada 4 dni nad Gardą. Trochę mało chyba ... no ale Toskania czeka :-)
Czy to realne żeby 1 dzień poświęcić na wschodnie wybrzeże Gardy, 2 dzień na zachodnie, 3 na Sirmione i cos jeszcze, 4 - baseny :)) i jeszcze nie wiem co, może jakaś wycieczka statkiem po jeziorze (warto?) albo przejście jakąś nie za trudną trasą w górach? Może coś zaproponujecie?
Proszę o wasze rady i uwagi.
Obserwuj wątek
    • Gość: yanoosh Re: Garda - który camping wybrać? i inne pytania IP: *.lukman.pl 15.07.11, 08:46
      odradzam kemping Europa Silvella.
      Takiego syfu w toaletach ( których jest za mało) jeszcze nie widziałem, a na kilkunastu kempingach już byłem
    • czuszkaa Re: Garda - który camping wybrać? i inne pytania 15.07.11, 08:52
      my w tym roku pod koniec sierpnia będziemy na bella Italia, camping ma dośc dobre opinie. moja mogę napisać we wrześniu :-)
      • lena99 Re: Garda - który camping wybrać? i inne pytania 15.07.11, 16:57
        Poproszę o relację :-)
      • lena99 do Czuszki 29.10.11, 22:17
        Hej, możesz się podzielić wrażeniami z wakacji?
        • czuszkaa Re: do Czuszki 30.10.11, 19:09
          chyba już pisałam, ze ogólnie pozytywnie. na innych wątkach na pewno.
          pisz na pocztę gazetową jakie konkretnie rzeczy cie interesują.
          • lena99 Re: do Czuszki 31.10.11, 13:21
            napisałam :)
            • czuszkaa Re: do Czuszki 02.11.11, 08:48
              odpisałam :-)
      • Gość: Rena Re: Garda - który camping wybrać? i inne pytania IP: *.naszasiec.net 26.12.11, 16:01
        Witaj, przeczytałam na forum, że byliście na Bella Italia. My planujemy się tam wybrać w przyszłym roku. Czy możesz mi coś więcej opisać? Nie wiem czy to dobry pomysł, ale wybieramy się tam na majowy weekend i nie wiem, czy nie bedzie za zimno na kapiele.
        Pozdrawiam
    • agusek22 Re: Garda - który camping wybrać? i inne pytania 15.07.11, 10:15
      Niestety co da campingu to nie pomogę, mogę wskazać tylko atrakcje turystyczną MONTE BALDO tu link www.peregrynacje.pl/monte-baldo.html . Gdybym tam była na pewno, bym chciała to zobaczyć.
      Może jeszcze Gardaland, ale tam to trzeba już cały dzień spędzić.
      No i zazdroszczę tego wyjazdu, uwielbiam Garde.
      • lena99 Re: Garda - który camping wybrać? i inne pytania 15.07.11, 17:00
        Dzięki za link, tam sporo informacji fajnych znalazłam. My jedziemy nad Garde pierwszy raz. Mam nadzieję, że będzie nam się podobać ;-)
        Na zdjeciach wygląda super.
    • aseretka Re: Garda - który camping wybrać? i inne pytania 15.07.11, 15:23
      Chociaż byłam tylko na dwóch wymienionych przez Ciebie campingach, jednak fajne baseny, to chyba tylko Bella Italia.
      Jeżeli tylko dzieciaki to wytrzymaja to spokojnie da się wykonać założony plan. Czyli jeden dzień wschodni brzeg jeziora przy czym najpierw pojechać wzdłuż brzegu, a wrócić drogą SP8 górą przez Spiazzi zwiedzając przy okazji sanktuarium Madonna della Corona.
      Drugi dzień brzeg zachodni, przy czym polecam przejazd górą drogą prowadzacą do Tignale i do Pieve, gdzie z tarasów grozy można podziwiać przepiękny widok na Gardę, a następnie zjazd w dół do Limone i potem Gardesaną Occidentale do Riva del Garda i Arco. Powrót dołem Gardesaną.
      Trzeci dzień przed południem prześliczny Parco Giardino Sigurta, a po południu Sirmione.
      Czwarty odpoczynek na basenach, ewentualnie wycieczka statkiem po jeziorze. Sama nie płynęłam ale na pewno warto.
      • lena99 Re: Garda - który camping wybrać? i inne pytania 15.07.11, 17:08
        Troche się boję tej Belli Italii, może niepotrzebnie? Czytałam że dużo ludzi, tłok na basenach. Stąd pytanie o te inne campingi.

Dzięki za podanie tras :)

Aseretko, a możesz jeszcze doradzić czy ma znaczenie w której części Gardy jest camping? Może najlepiej rzeczywiście wybrać BI bo jest w Perchierze lub ten camping obok Sirmione?

I jeszcze jedno - czy lepiej pojechać do Wenecji na 1 dzień z campingu nad Gardą czy w drodze na następny camping w Toskanii?
        • aseretka Re: Garda - który camping wybrać? i inne pytania 18.07.11, 09:55
          Moim zdaniem do wycieczek wzdłuż wschodniego i zachodniego brzegu najbardziej optymalnym rozwiązaniem jest któryś z campingów położonych na północnym lub południowym brzegu Gardy, np. Fornelle, Bella Italia.
          Bella italia to duży camping i zapewne w sezonie może być tłok na basenach, ale II połowa czerwca to jeszcze nie pełnia sezonu, więc może nie będzie tak żle.
          Co do Wenecji, to nie wiem, gdzie planujecie zatrzymać się w Toskanii. Jeżeli nad morzem, to do Wenecji trzeba by nadłożyć trochę drogi. Może lepiej zostawić Wenecję na inny raz, np. podczas pobytu na campingu w Caorle lub w Punta Sabbioni.
          • Gość: agusek22 Re: Garda - który camping wybrać? i inne pytania IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.07.11, 08:22
            Do Wenecji jest stamtąd kawałek drogi, płatnymi autostradami ok. 2 godz., innymi drogami pewnie z 4 godz. (dokładnie do Punta Sabionni skąd odpływają do Wenecji), chyba, że zatrzymacie się przy Wenecji, podobno są tam parkingi. Na Wenecje też trzeba liczyć cały dzień.
            Tak jak Aseratka radzi Wenecję bym zostawiła na następny rok. Samo objechanie Gardy dostarczy Wam mnóstwo atrakcji i pełno wrażeń.
          • lena99 Re: Garda - który camping wybrać? i inne pytania 19.07.11, 18:46
            Dzięki za rady. Im więcej czytam tym bardziej mam ochotę zostać nad Gardą dłużej :-)
            Na razie stanęło na tygodniu :) Myślisz, że w takim razie przeznaczyć 1 dzień na Wenecję? Czy też sobie podarować?
            • jusytka Re: Garda - który camping wybrać? i inne pytania 19.07.11, 23:40
              Jesli w Wenecji jeszcze nie bylas - koniecznie ja trzeba zobaczyć! Jest niezwykła i wyjatkowa, bo nie ma na świecie podobnego miasta.
            • aseretka Re: Garda - który camping wybrać? i inne pytania 21.07.11, 08:11
              Jeśli przeznaczycie cały dzień to warto. Pamiętaj jednak, że często w okolicy Wenecji są spore korki na autostradach.
              • lena99 Re: Garda - który camping wybrać? i inne pytania 21.07.11, 17:53
                Dzięki dziewczyny!
    • jusytka Garda - atrakcje 19.07.11, 18:01
      Wczoraj stamtad wróciłam, wprawdzie nie mieszkalam na campingu, ale wypowiem sie na temat tego, co warto tam zobaczyć. Objechałam jezioro dookoła i zdecydowanie bardziej malownicza jest jego północna część ze wzgledu na góry i malownicze krjobrazy, poludnie jest plaskie i krajobrazowo moim zdaniem duzo mniej atrakcyjne. Najbardziej spodobała mi sie miejscowośc Limone, tuż obok są słynne tarasy grozy w Pieve (Tremosine). Warto też wjechać kolejką na Monte Baldo i stamtąd pochodzić trochę pogórach jedną z wielu tras, po jednej stronie bedziesz miała Dolomity, a po drugie jezioro widziane z wysokości prawie 2000 metrów. Poza tym na górze nie ma upałów i wedrowanie na tej wysokości to czysta przyjemność (oczywiscie z krótkim rekawem). Jeśli podrózujesz z dziecmi warto wybrać sie do Gardalandu lub Movie Studios CanevaWorld.
      • lena99 Re: Garda - atrakcje 19.07.11, 18:55
        Dzięki za wszelkie info.

> Warto też wjechać kolejką na Monte Baldo i stamtąd
        > pochodzić trochę pogórach jedną z wielu tras,

Czy możesz polecić jakąś konkretną trasę (nie trudną)? Mieliście jakieś mapy? Myślę żeby wjechać na MB rano, pochodzić parę godzin i zjechać pod wieczór - czy to dobry plan?

> Jeśli podrózujesz z dziecmi warto wybrać sie do G
        > ardalandu

Czy w gardalandzie małe dziecko (poniżej 120) znajdzie coś ciekawego dla siebie? Aha, mieliście wykupione karty Express?
        • jusytka Re: Garda - atrakcje 19.07.11, 23:35
          Co do Monte Baldo - nie polecę ci konkretnej trasy, bo ta, którą wybralismy w kierunku południowym była fajna, ale bez fajerwerków. Potem jak przygladalismy sie tym górom po drugiej stronie jeziora żałowalismy, że nie wybralismy sie na północ, bo ta trasa z daleka wydawała nam sie ciekawsza. Oczywiscie możesz pójść bliżej lub dalej, ale z takim maluchem chyba za daleko nie zajdziecie. Nawet moja młodzież marudziła, choć mam wrażenie, że kilka lat temu chodzenie po górach sprawiało im wiecej frajdy. Nam to zajęło pół dnia, ale jak dacie radę możecie po górach dłużej pochodzić. Ciekawa jest też sama miejscowość Malcesine z zamkiem na brzegu jeziora, warto sie tam trochę powłóczyć.
          Co do Gardalandu, nie jest to park przeznaczony dla maluchów, powiedziałabym, że raczej dla młodzieży, wiec Wasze dziecko nie będzie miało wstepu do części atrakcji. Jednak park jest duzy i napewno znajdzie się coś dl niego. Dla dziecka w tym wieku bardziej atrakcyjny będzie Legoland, tez tam byłam kilka dni temu. Jeśli jednak Gardaland bedzie jego pierwszym parkiem rozrywki, z pewnościa bedzie zachwycony. Nie wykupywaliśmy karty Express bo nie trafilismy na duże kolejki, więc zdecydowaną większośc atrakcji zaliczyliśmy. Nie wybieraj się tam czasem w weekend, no i nie zapomnij o kuponach, dzieki których bilet bedzie kosztował sporo mniej. Jednak pewnie już o tym wiesz z wątku o Gardalandzie.
          • agniecha973 Re: Garda - atrakcje 20.07.11, 01:59
            A ja nie polecam kempingu Cisano San Vito. Byłam tam rok temu na koniec czerwca przez 3 dni, też z dzieciakami (wtedy 5 i 11 lat). Basen nieciekawy - co nieco niedoczyszczony - moi chłopcy uwielbiają baseny i zjeżdżalnie, ale stamtąd po chwili uciekli i już nie wrócili. Sanitariaty średnie. Dużym i chyba jedynym plusem kempingu były dość duże stanowiska wokół namiotów. Na pewno nie chcielibyśmy tam wrócić. Człowiek, który nas tam obsługiwał polecił kemping Fornella (jeśli dobrze zapamiętałam nazwę, ale nie wiem dlaczego). Byliśmy w Caneva World - jeden dzień w parku wodnym, a drugi w Movie Studios - wszyscy zadowoleni, ale bardziej podobały się Movie Studios.
          • lena99 Re: Garda - atrakcje 21.07.11, 17:57
            Bardzo dziekuję za te wszystkie info. bardzo się przydadzą.
            Trasy znalazłam w necie, wybierzemy coś w kierunku północnym, zobaczymy na ile nam chłopaki pozwolą ;-).
            Co do Gardalandu, to jeszcze się zastanowię czy warto wobec tego. Może innym razem, gdy dzieci będą starsze?
    • Gość: arek Re: Garda - który camping wybrać? i inne pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.11, 12:31
      A ja z kolei polecam kamping Cisano/San Vito. Nie był to nasz pierwszy kamping (żona, ja i dwójka 5 i 7 lat dzieci oraz znajomi z dzieckiem). Kamping podzielony jest na trzy części, my byliśmy w części z basenem. jest czysto, bardzo miła obsługa z Vacansoleil. Kamping jest dobrze położony jeśli chodzi o zwiedzanie, wszędzie blisko, nawet do Werony. W pobliżu dwa urocze miasteczka do których można dojść pieszo - Bardolino i Lazise.
      Polecam
      • Gość: milkaaa1@wp.pl Re: Garda - który camping wybrać? i inne pytania IP: *.165.kosman.pl 15.06.15, 22:38
        najfajniejsze jakie znalazłam www.csagerard.com/mobispace_mercedes.php strona trochę stara ale pewnie będą zmieniać bo firmę wykupił pilot. Świetny i taki chce wszędzie wiedziesz i wszędzie zaparkujesz :) idealny takich chce ktoś ma starszy? na nowy mnie nie stać :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka