17.09.11, 17:29
Booking.com - UWAGA!!!!
Autor: Gość: milosuro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.11, 00:05

dość często korzystałem z tego serwisu i zawsze potwierdzałem rezerwację kartą kredytową. Ostatnio osoba na recepcji w hotelu pokazała mi kopię dokumentu jaki otrzymała od Booking.com w związku z moją rezerwacją i w tym momencie włosy stanęły mi dęba głowie.
Na tym wydruku były wszystkie dane mojej karty kredytowej!!!! Łącznie z KODEM CVV. Recepcjonista miał całą teczkę takich potwierdzeń rezerwacji z numerami kart kredytowych klientów z ostatnich kilku lat (parę dobrych setek) i trzymał te dokumenty spokojnie w biurku do którego każdy ma dostęp (jak się bardziej postara). W ten sposób ktoś nieuczciwy może stać się posiadaczem setek numerów kart kredytowych i do woli może sobie robić zakupy przez internet na czyjś koszt. Wygląda na to że Booking.com nie dba zupełnie o bezpieczeństwo danych kart kredytowych jakie im podajemy.
Jak tylko wróciłem do Polski natychmiast zastrzegłem moją kartę kredytową. Tym co korzystali z usług Booking.com też to radzę.
Ktoś wie gdzie można takie zaniedbanie zgłosić?
Obserwuj wątek
    • Gość: Z.B Re: Uwaga ! IP: *.adsl.inetia.pl 17.09.11, 18:28
      No, niezłe jaja
    • Gość: vvv Re: Uwaga ! IP: *.ists.pl 17.09.11, 19:19
      Booking.com:
      "Ujawnianie danych osobowych
      W związku ze świadczonymi przez nas usługami zbieramy następujące informacje:

Proces rezerwacji: W celu zakończenia procesu Państwa rezerwacji oraz z pominięciem sytuacji określonych przez prawo (policyjne śledztwa, wezwania do sądu lub nakazy sądowe), ujawniamy jedynie Państwa imię i nazwisko, dane kontaktowe oraz dane karty kredytowej wyłącznie konkretnemu hotelowi, w którym dokonali Państwo rezerwacji."

Tako rzecz booking.
      Wydaje mi się że powinienieś w pierwszym rzędzie zarządać wyjaśnień od booking. Sam jestem ciekaw odpowiedzi bo też już kilkakrotnie korzystałem z ich pośrednictwa.
      • Gość: c# Re: Uwaga ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.11, 23:49
        No ale przecież udostępnili tylko hotelowi. Nie rozumiem tej histerii. Niby jak hotel ma sobie ściągnąć pieniądze za "no show" albo za cały pobyt przy przedpłacie. Przecież muszą im przekazać dane karty.

Jak wy chcecie rezerwować hotel bez podania danych karty? A telefonicznie nie dyktowaliście jeszcze numeru karty hotelowi?
        • Gość: vvv Re: Uwaga ! IP: *.ists.pl 18.09.11, 07:04
          Jeśli o mnie chodzi to telefonicznie nie podawałem tych danych.
          • ennka Re: Uwaga ! 18.09.11, 15:37
            Jasne jest ,że dane karty trzeba podać do przy rezerwacji.
            Booking.com informuje,komu udostępnia dane z karty i to jest logiczne.
            Natomiast ,wg mnie ,pretensje trzeba mieć do hotelu ,ze nie zabezpiecza odpowiednio tych dokumentów.
            • Gość: c# Re: Uwaga ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.11, 15:54
              No ale z pierwszego postu wcale nie wynika, że hotel pokazał dane karty komukolwiek innemu poza rezerwującym.
        • Gość: Z.B Re: Uwaga ! IP: *.adsl.inetia.pl 18.09.11, 22:16
          Drukowanie pełnego numeru karty z numerem CVV to jednak troszkę ryzykowne.

Ja kilka razy korzystałam z booking, ale trafiłam na hotele, które nie wymagały podawania numeru karty przy rezerwacji. Strasznie nie lubię tego robić.
          • Gość: c# Re: Uwaga ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.11, 00:08
            CVV nie podaje się przez telefon przy rezerwacji telefonicznej. Pewnie, że nie zawsze trzeba podawać numeru karty, ale wyobraźcie sobie moją sytuację - rezerwuję przez booking.com hotel od jutra w przedpłacie przez Internet (bardzo dobra cena, full prepaid, no refund) i rano następnego dnia - pierwszego dnia pobytu - dostaję maila z hotelu (nie z booking.com), że moja karta nie zadziałała gdy próbowali sobie z niej ściągnąć pieniądze w przedpłacie. Dzwonię szybko na recepcję i mówię, że po południu przyjeżdżam i wtedy zapłacę, na co słyszę, że wtedy będzie obowiązywać normalna cena, ponad dwukrotnie wyższa. Podaję szybko numer drugiej karty przez telefon, po chwili słyszę, że jest OK i zapraszają. Nie boję się podawać numeru karty w kontaktach z hotelami, to jest powszechna praktyka. Mam nadzieję, że reklamacje fraudów z transakcji bez podpisu, PIN-u i kontaktu sprzedawcy z kartą powinny być rozstrzygane bezproblemowo. Jak dotąd żaden fraud mi się nie przydarzył.
            • Gość: Z.B Re: Uwaga ! IP: *.adsl.inetia.pl 19.09.11, 07:42
              Rezerwowałam przez net - zależy to od hotelu i jego wymagań. Bo czym się technicznie różni dla hotelu rezerwacja telefoniczna od przypadkowej osoby i taka sama rezerwacja przez net?
              W obu przypadkach podajesz dane i potencjalnie możesz wywinąć numer ;-).

Wydrukowanie na jednym dokumencie numeru karty i CVV w jawny sposób jest tym samym co przyklejenie PIN do karty plastikowej w portfelu. Jest to oczywisty błąd zabezpieczenia danych klientów, zwłaszcza, jeśli są w sumie łatwo dostępne. Można to załatwić na kilka innych sposobów.
              Póki nie masz do czynienia ze złodziejami - nie wadzi to nikomu. Ale jak takie dane dostaną się w łapki kogoś nieuczciwego - bardzo ułatwia to robotę i jest generalnie czymś z katalogu idiotycznych błędów.I to użytkownika karty - z punktu widzenia banku, odszkodowania itp.
    • jeepwdyzlu nie histeryzuj 20.09.11, 09:46
      nawet jak ktoś ukradnie te dane i jej użyje -
      to jest proces reklamacji (we własnym banku, po polsku, szybko i skutecznie)

w ogóle nie wiem o co to piekło..
      ludzie, jest 2011, nie 1992
      jeep
      • Gość: Zdziwiona Re: nie histeryzuj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.11, 12:55
        O co piekło ... o pieniądze może?
        Reklamacja w naszym banku - po polsku - ostatnio trwała pół roku. A była klarowna, bo zgubili mój przelew zagraniczny. Ot, wysłali, a pieniądze do adresata nie doszły. A w przypadku reklamacji jak w wyżej opisanej sytuacji to bank trzyma asa w rękawie : to ty podałeś wszystkie swoje dane dobrowolnie, więc podjąłeś świadome ryzyko. Twoja wina. Bank może tylko ubolewać :(
        • jeepwdyzlu Re: nie histeryzuj 21.09.11, 09:17
          korzystam z booking com od 10, może 12 lat. Jeszcze od czasów gdy nie miał polskiej witryny i nie akceptował polskich kart. NIGDY nic się nie działo.
          Mają swoja politykę - nam nic do tego.
          Histeryzujecie - w dodatku teoretycznie - bo na razie nikomu z dyskutantów nie zginęł nawet jeden cent.
          Uwierzcie w procesy reklamacyjne, a zdziwionej radzę zmienić bank. Mój realizuje reklamacje w kilka dni.
          ciao
          jeep
          • Gość: Z.B Re: nie histeryzuj IP: *.adsl.inetia.pl 21.09.11, 09:44
            Hmmm, to że cię do tej pory nie okradli, nie znaczy, że przy takim zabezpieczeniu danych się to kiedyś nie wydarzy - bo furtka jest dla chętnych szeroko otwarta.
            Chyba na naszą korzyść jako użytkowników działa zgłaszanie takich mniejszych i większych luk w systemie.
            • biegajacy_szczur Re: nie histeryzuj 24.09.11, 15:16
              Ja składałem wiele różnych reklamacji w swoim banku i zawsze załatwienie sprawy - pozytywnie dla mnie - trwało od 3 do 5 dni. Także jeśli chodzi o transakcje kartą, które nie doszły do skutku, a płatność została pobrana - nie ma z tym problemu w większości cywilizowanych banków, a jesli gdzieś jest do trzeba od razu interweniować w KNF zamiast czekać. Czekac można do 14 dni, a potem już ostro z nimi i konkretnie ;)
              • Gość: Z.B Re: nie histeryzuj IP: *.adsl.inetia.pl 24.09.11, 20:21
                Odpukać póki co znam temat z relacji tych co się użerali z reklamacjami. Sama nie miałam przyjemności (i oby tak zostało).
                Generalnie jestem ostrożna jeśli chodzi o zabezpieczenie danych i własnoręczne ułatwianie złodziejom roboty (może troszkę skrzywienie zawodowe ;-))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka