06.10.11, 11:28
Jak wiele osób skusiłam się na tanie bilety do Forli. Nocleg mam wstępnie zarezerwowany (choć jestem otwarta na ciekawe sugestie). Interesuje mnie fajne i niedrogie restauracje - trattorie w Bolonii i może w Ferrarze, gdzie planujemy spędzić jeden dzień. Czy tak jak w Rzymie jest może jakaś okolica, gdzie się chodzi na kolację? I jeszcze co warto zjeść oprócz "kluchów", które ja uwielbiam, ale moja towarzyszka nie bardzo?
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: Bolonia 07.10.11, 01:42
      niestety nie jestem w stanie sobie przypomniec nazw restauracji, w których się stołowalismy. Najlepiej będzie jak zapytasz miejscowych. Oni doskonale wiedzą gdzie najlepiej karmia

Co do kuchni bolonskiej (a raczej typowej dla całego regionu Emilia Romagna) to jest to kuchnia dość ciężka / tlusta (samo miasto nosi przydomek La grassa - czyli własnie tłusta) , bogata w mięsa, sery

Warto zjeśc:
      - oczywista oczywistość - ragu' alla bolognese - i nie spodziewać się, że zostanie on podany z makaronem typu spaghetti, bo nie zostanie :)
      W Bolonii ragu' jada się z makaronem jajecznym typu tagliatelle, pappardelle czy fettucine. A także z ravioli, gnocchi no i oczywiście w lasagnach :)
      - przerózne tortellini, tortelloni, cappelletti (tinyurl.com/6aph89c
      ), cappellacci (tinyurl.com/6k5e6kg - na przykład z dynią - chociaz to danie to raczej w Ferrarze niż w Bolonii), anolini (www.parmaitaly.com/anolini.jpg) i ravioli (na przykład z nadzieniem z sera ricotta, czy z gotowanych mięs..
      - wspomniane wyżej lasagne, także w wersji zielonej
      - mortadelę www.mortadellabologna.com/
      - piadinę - czyli "kanapkę" z placków zrobionych między innymi z mąki i smalcu i wypchanych róznosciami :)
      www.google.pl/search?hl=pl&rlz=1T4SMSN_plPL401PL403&q=piadina+romagnola&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&biw=1366&bih=530

- ponoć zupa z węgorza jest dobra. Nie wiem, nie jadłam

Rzecz jasna jada się tutaj i mięsa i ryby i owoce morza, ale Bologna słynie głównie z makaronów :).

Tu kilka moich zdjęć z jedzeniem prosto z Bolonii :)
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,77633847,84936678.html
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,77633847,84936910.html?wv.x=1 (bardzo polecam tagliatelle z szynką i octem balsam.)
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,77633847,84937011.html?wv.x=1
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,77633847,84937075.html?wv.x=1
      • ladyela Re: Bolonia 07.10.11, 09:52
        Dzięki, narobiłaś mi smaczku. Linki przestudiuję dokładnie w weekend. pozdrawiam.
      • marghe_72 Re: Bolonia 08.10.11, 00:50
        Nie ma za co.
        Miłego pobytu i zazdroszczę :)
    • anthonyb Re: Bolonia 08.10.11, 12:00
      polecam sprobowac tez znakomitych wedlin , kielbas
      W samej Bolonii nie jadlam. Bylam za to w San Giovanii in Persiceto lokal nazywal sie La Casona podaja tam specjaly z Bolonii takie jak tigelle con pesto - rodzaj pieczonych , okraglych placuszkow z ciasta typu piadina ktore przeklada sie podanymi wedlinami, serami lub pesto bolonskim czyli zmielonym, tlustym boczkiem z przyprawami i posypuje stratym parmezanem, ; gnocco fritto - to smazone , zazwyczaj w formie kwadracikow ciasto z piediny, ktore podaje sie gorace i je podobnie jak tigelle.; pinzimonio czyli warzywa surowe pokrojone w slupki (np. marchew, seler naciowy) podany z sosem z octu balsamicznego, oliwy , soli, pieprzu itp.
      Podaja tam i inne specjaly z Bolonii, o ktorych pisala marghe
      makarony jajeczne, miesiwa itp.
      Tradycyjnie tortellini jadane sa w Bolonii z rosolem wolowym ewentualnie z ragù pomidorowym na miesie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka