Dodaj do ulubionych

Bolonia-Florencja

16.01.14, 19:25
Czy na tej trasie nie jeżdżą tanie pociągi regionalne? Proszę o jakąś podpowiedż bo cena biletu na pociąg interciti jest taka jak na samolot z KRK do Bolonii. Macie jakieś rozwiązania?
Obserwuj wątek
    • miriam_73 Re: Bolonia-Florencja 16.01.14, 20:04
      Trenitalia wyświetla w pierwszym rzucie tylko szybkie pociągi. Jak odklikniesz "tutte le soluzioni", to wyszukiwarka pokaże ci także regionalne.
    • otreb Re: Bolonia-Florencja 17.01.14, 15:39
      Pamiętam, że jechałem z przesiadką w Prato. Potraktowaliśmy to jako zachętę na szybkie oglądnięcie tego miasteczka :-)
      • Gość: xxx Re: Bolonia-Florencja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.14, 17:11
        Z tego, co wiem, a co potwierdzają informacje z trenitalia, to nie ma bezpośrednich połączeń pociągami regionali.
    • lion.ess Re: Bolonia-Florencja 17.01.14, 17:44
      Połączenie regionalne jest tylko i wyłącznie z przesiadką w Prato-sprawdzone w kwietniu 2013 r. :) My akurat lądowaliśmy w Bolonii, i pamiętam, że regionalny do Prato o 15.10 złapaliśmy dosłownie w ostatniej chwili... Jako ciekawostkę dodam, że nie zdążyliśmy już nawet skasować biletu, ale od razu do wskoczeniu do wagonu nabazgrałam na nim czas, potem miły współpasażer został naszym tłumaczem w krótkich wyjaśnieniach złożonych konduktorowi (ja operuję tylko angielskim) i jakoś się udało :)
      • Gość: lato31 Re: Bolonia-Florencja IP: *.dynamic.mm.pl 17.01.14, 18:55
        Bardzo dziękuję za pomoc. Planowo samolot z KRK ląduje o godz.10 :45 , myślę że powinnam zdążyć. Jakie noclegi polecacie we Florencji i Pizie?
        • lion.ess Re: Bolonia-Florencja 17.01.14, 19:16
          My we Florencji nocowaliśmy w Residenza Giulia na Via delle Porte Nuove. Tanio nie było (niewiele ponad 70e za noc), ale mimo wszystko-warto. Mieliśmy piękny, duży (bo trzyosobowy-na nas dwoje) pokój z tarasem, z którego rozciągał się b. ładny widok... :) Polecam korzystanie z booking.com, my dzięki tej stronie znaleźliśmy ten b&b, a później już rezerwowaliśmy nocleg na własną rękę (mailowo, bez żadnych przedpłat).
        • lion.ess Re: Bolonia-Florencja 17.01.14, 19:24
          Przy lądowaniu o 10.45, to powinnaś zdążyć na wcześniejsze pociągi. My co prawda wzięliśmy z lotniska na dworzec w Bolonii taksówkę (wbrew pozorom, nie wyszła nas drogo, bo 15 euro), ale lądowaliśmy ok. 14.40 (lot z W-wy), więc tempo mieliśmy niezłe (pociąg, jak wspominałam, odjeżdżał o 15.10 :))
          • Gość: lato31 Re: Bolonia-Florencja IP: *.dynamic.mm.pl 18.01.14, 17:51
            Dzięki.
            • malgotosca Re: Bolonia-Florencja 20.01.14, 15:01
              Sprawdź jednak i inne opcje pociągów, bo bywa, że gdy są promocje to taniej dojedziesz intercity czy nawet freccia. Albo prywatne linie Italo. A tymi dojedziesz do Florencji bez przesiadki.
              • Gość: lion.ess Re: Bolonia-Florencja IP: *.lw.lannet.pl 20.01.14, 16:36
                www.lefrecce.it/B2CWeb/search.do?parameter=searchOutputViewer&cFID=vtvwpiJ0N9OG patrząc na czas przylotu (o 10:45), to najtańsze bezpośrednie połączenie (Intercity za 9E) jest o 13:18. My niestety lądowaliśmy zbyt późno, a ponieważ nie wykupiliśmy wcześniej biletów na stronie trenitalia.com, musieliśmy korzystać z innego rozwiązania (z przesiadką). W naszym przypadku koszt biletu wyniósł ok. 10E za osobę.
              • jeepwdyzlu malgo fajnie, że piszesz 20.01.14, 17:36
                od czasu do czasu
                szkoda, że tak rzadko...
                jeep
                PS. Spacer z Berninim na Twoim blogu - przepyszny!!!
                • malgotosca Re: malgo fajnie, że piszesz 20.01.14, 18:18
                  Dzięki, bo to jakoś w temacie, a czasami ludzie nie wiedzą, że można naprawdę okazyjnie pojechać i lepszym pociągiem. Tak mam zarezerwowane bilety właśnie do Bolonii, tak właśnie jechałam też na "Randkę z Gianlorenzo" :) Cieszę się, że Ci się spodobała :) Pozdrawiam serdecznie.
              • Gość: wojtek Re: Bolonia-Florencja IP: *.centertel.pl 01.06.14, 12:12
                Czy trzeba się rejestrować na stronie trenitalia, mam do podania jakis loyalty code?

Proszę o info
                • Gość: wojtek Re: Bolonia-Florencja IP: *.centertel.pl 01.06.14, 12:31
                  Jeszcze jest corporate ID, co to jest?

Czy wystarczy podać imie nazwisko i e-mail?
                  z góry dzięki
                  • szwajcar9 Re: Bolonia-Florencja 04.06.14, 14:17
                    Czy lepiej jest kupić bilety na pociągi regionalne przez stronę trainitalia, czy na miejscu na dworcu w automatach. Czy jest jakaś różnica cenowa. Potrzebuję się dostać z Bolonii do Prato. Proszę o pomoc
                    • zebra51 odkupuje wątek :) 13.10.14, 12:20
                      Kupiłam przez internet bilety kolejowe z Bolonii do Florencji. Czy freccia ma jakieś oznaczone perony z których odjeżdża z Bolonii? Na bilecie nie ma informacji o peronie, a my mamy bardzo niewiele czasu i boję się, ze mozemy się pogubić na dworcu.
                      • zebra51 i sama sobie odpowiadam ;) 21.10.14, 14:17
                        ale może komuś się przyda. Freccia ma własne perony na -4 poziomie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka