Dodaj do ulubionych

Opalanie topless we Włoszech - opinie

21.10.11, 15:44
W te wakacje byliśmy z żoną (miesiąc miodowy ;-D) we Włoszech. Byliśmy tam czwarty raz. Wybraliśmy Caorle, bo wydawało się stosunkowo blisko, chociaż brat ostrzegał, że dużo tam Niemców - nam to w niczym nie przeszkadzało.

Byliśmy z bratem i jego żoną (są dwa lata po ślubie), wynajęliśmy 4-osobowe mieszkanie. Zauważyłem, że na plaży zawsze w pobliżu kilka pań opala się topless. Jedna dziewczyna ze swoim facetem, która rozkładała się zawsze kilkadziesiąt metrów od nas (miała może z 18 lat) opalała się topless codziennie i tak też się kąpała w możu. Inne - około 30 lat - zakładały "górę" do morza. Niektóre panie nie opalały się topless, ale na przykład mężowie rozpinali im biustonosze, gdy leżały na brzuchu, a te później na moment się podnosiły, odwracały i wtedy go zakładały. Niby było im widać przez kilka sekund piersi, ale to "ukrywały" :) Idąc plażą zaobserwowałem, że dalej od centrum jest więcej kobiet topless. Poza centrum Caorle nikt nie zwracał na to uwagi. W samym centrum inni faceci (Niemcy, Włosi, trochę Polaków) dyskretnie się przyglądali :)

Wiem, że uznacie to za zaściankowość faceta z podkarpacia, ale była to dla nas wszystkich nowość :) Na codzień jesteśmy dość pruderyjni - nie łazimy nago przy rodzinie itp. :D W ostatnie dwa dni wakacji przeszliśmy z zoną kilkaset metrów na mniej zaludnioną plażę, bo żona stwierdziła, że może opalać się topless. Żeby w pierwszym dniu było raźniej położyliśmy się obok innych kobiet, które tak się opalały i w sumie przez 7 godzin nikt na nas nie zwracał uwagi. Owszem - jacyś faceci patrzyli się dyskretnie - ale kobiety i dzieci w ogóle. Dzień później to powtórzyliśmy, ale nie zgadzam się wciąż żeby żona szła tak do wody :) Brat ze szwagierką do dzisiaj o niczym nie wiedzą.

Mam do Was kilka pytań: - co myślicie o opalaniu topless za granicą? Chcemy już rezerwować z bratem Włochy na następne wakacje, ale zastanawiam się gdzie są takie plaże żeby więcej kobiet było topless, a co za tym idzie, żeby się żona przełamała i może szwagierka też już na codzień :) Na razie traktowaliśmy to jako eksperyment. Czy uważacie, że wchodząc do wody powinno sie zakładać górę? Różne są zwyczaje we Włoszech.

Z góry uprzedzam argumenty o "starych niemkach opalających się topless". Takich było mało. Proszę też nie pisać o Polsce, bo tu każda kobieta topless jest sensacją na całą plażę ;) Zapraszam do kulturalnej, europejskiej, dyskretnej i szczerej dyskusji.
Obserwuj wątek
    • jersey_rzeszow Re: Opalanie topless we Włoszech - opinie 21.10.11, 15:45
      Przepraszam za błąd ortograficzny. Oczywiście w jednym ze zdań miało być w "morzu" ;-)
    • Gość: Juliusz C Re: Opalanie topless we Włoszech - opinie IP: *.interwan.pl 21.10.11, 20:57
      Ledwo po ślubie, a już szukasz urozmaicenia???
      Taki kawał drogi, po to żeby popatrzeć??
      • jersey_rzeszow Re: Opalanie topless we Włoszech - opinie 21.10.11, 21:15
        Nie kolego. Sens w tym, że inne topless mnie nie kręcą i może mylnie wprowadziłem w błąd forumowiczów. Własna żonka jak najbardziej ;) Inne posłużyły tylko do tego, żeby żonę było łatwiej przekonać ;)
        • Gość: zorro Re: Opalanie topless we Włoszech - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.11, 08:03
          Inne Cię nie kręcą-narazie
    • aka10 Re: Opalanie topless we Włoszech - opinie 22.10.11, 10:41
      jersey_rzeszow napisał:

Dzień późnie
      > j to powtórzyliśmy, ale nie zgadzam się wciąż żeby żona szła tak do wody :)

To zona chciała, a Ty jej nie pozwoliłeś????
    • dokto Nie trzeba jechać do Włoch... 22.10.11, 14:52
      ...żeby zobaczyć goła babę nad wodą.

W stolycy jest taka, ale tylko jedna więc nie wiem czy to dla Was nie za mało.
      A, jest jeszcze jedna ale tylko w toplesie, za to z mieczem bez pochwy.
    • jaari_65 Re: Opalanie topless we Włoszech - opinie 22.10.11, 16:56
      Jersey - wydaje mi się, że to Ty (a nie Twoja żona) masz problem.
      Zwracasz uwagę na coś, co w zachodnioeuropejskiej kulturze od dawna przestało być tematem tabu. Opalanie topless jest ogólnie przyjęte we Włoszech, Hiszpanii, Grecji. Ostatnio na Ibizie widziałem plaże (publiczne) gdzie co 3-4 pani opalała się topless.
      W Egipcie natomiast topless występuje sporadycznie - na prywatnych, hotelowych plażach - z uwagi na różnice kulturowe.
      Sugeruję po prostu przywyknąć do widoku nagich kobiecych piersi, bo nie jest to coś nadzwyczajnego na co trzeba się gapić. Jeżeli zaś Twoja żona chce spróbować i dobrze się czuje bez górnej części kostiumu - to jest wyłącznie jej sprawa.
      Zapewniam, że nikt na nią nie będzie się wpatrywać w jej walory. No może z wyjątkiem jakiś frustratów i nieudaczników życiowych, których przecież nie brakuje niezależnie od kraju, w którym plażujemy.
      Tak więc - wyluzuj. Topless to rzecz naturalna.
      Pozdrawiam.
    • b-a-n-i-t-a Re: Opalanie topless we Włoszech - opinie 22.10.11, 17:20
      Z choinki się urwałeś kumie?? Gdzieś ty się chował?? Na południu Europy to jest norma a nie żadna rewelacja. W tym sezonie pływaliśmy z Panem Prezesem m.in. po Balearach i tam na wielui plaż czymś nienormalnym jest opalanie się 'nie topless' a bardzo wiele osób opala się zupełnie nago i na nikim nie robi to wrażenia.
      • Gość: henio Re: Opalanie topless we Włoszech - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.11, 17:49
        Ja jak widzę kobietę nagusieńką to zawsze najpierw patrzę na piersi a potem na cipkę.
        A ty piszesz że piersi to nic nadzwyczajnego.
    • bah77 Re: Opalanie topless we Włoszech - opinie... 22.10.11, 21:47
      > Chcemy już rezerwować z bratem Włochy na następne wakacje, ale zastanawiam się gdzie są takie plaże żeby więcej kobiet było topless...

Całe szczęście, że nie jedziesz do sąsiedniej Francji, bo tam mógłbyś mieć problem ze znalezieniem plaży, na której więcej jest nieszczęśliwych kobiet, niż tych topless:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,126988924,128718812.html

Pozdrawiam

bah77
    • Gość: anthonyb Re: Opalanie topless we Włoszech - opinie IP: 94.167.13.* 24.10.11, 11:07
      tu masz wykaz plaz dla nudystow we Wloszech
      blog.hrs.it/leggi/mappa-spiagge-nudisti-italia/
      Opalanie sie topless we Wloszech nie jest zabronione.
      Mieszkam na poludniu i tu raczej na plazach, opalanie sie bez biustonosza nie jest praktykowane.
      Bylam ostatnio na Ibizie i tam np. wiekszosc kobiet tak sie opalala, na wszelkiego rodzaju plazach.
      • Gość: adalberto Re: Opalanie topless we Włoszech - opinie IP: *.dynamic.chello.pl 04.11.11, 20:08
        dobrym rozwiązaniem jest wizyta u psychologa ewentualnie brombranie.
    • Gość: Iza Re: Opalanie topless we Włoszech - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.11, 04:47
      Po co niektórych wypowiedziach widać, jak bardzo nam, Polakom, brakuje tolerancji i akceptacji zwykłej, ludzkiej nagości. Niby każdy wie, jak wygląda przysłowiowa goła baba, a jednak kawałek gołego cycka wzbudza u nas nie lada sensację. Od wielu lat mieszkam na stałe w Niemczech, gdzie w zasadzie wszędzie, nie tylko na plaży, ale i często w parku w centrum miasta, można opalać się nie tylko toples, ale i zupełnie nago. I na nikim nie robi to żadnego wrażenia. Nie tylko zresztą w Niemczech - także we Francji, czy Hiszpanii... Przed paroma dniami wróciłam do Polski po półrocznym kontrakcie na Teneryfie. Tam nagi biust, albo i tyłek, nikogo nie szokuje - nawet rodaków. Ba - wiele Polek opala się toples na publicznych, tekstylnych bądź co bądź, plażach i jakoś nie jest to problemem. Pracowałam w Playa de Las Americas i wielokrotnie, wieczorem, wychodząc z pracy kąpałam się, nawet zupełnie nago, na Playa de La Pinta, Playa de Fanabe czy Playa del Duque - i jakoś nie robiło to na nikim żadnego wrażenia. Natomiast nie wyobrażam sobie bym mogła swobodnie plażować toples w którym z nadbałtyckich kurortów. O kąpaniu się nago, czy też wyjściu toples na deptak nawet nie wspominając. Na Teneryfie natomiast nie stanowiło problemu przejście w samych majteczkach plażami i deptakiem z Playa de Las Americas aż do La Calete - jedynie w kilku miejscach, gdzie deptak przechodził w regularną ulicę, wypadało np. zawinąć się w pareo. Oczywiście w każdym stadzie są także i czarne owce, dla których naga, lub półnaga kobieta na plaży będzie nie lada sensacją i widokiem, który należy bezwzględnie utrwalić na zdjęciu. Lecz na południu Europy takich czarnych owiec jest wielokrotnie mniej niż w Polsce. Mieszkając w Niemczech nauczyłam się szacunku dla innych. Szacunku polegającego poszanowaniem czyjejś prywatności i wolności wyboru. Przejawia się to między innymi niekomentowaniem zachowania innych i dostosowaniu się do obowiązujących w danym miejscu norm i zwyczajów. Także stroju. Na większości znanych mi plaż naturystycznych, tekstylni plażowicze, czy spacerowicze nie są najmilej widziani. Szacunek dla innych nakazuje albo dostosować swój ubiór, albo po prostu opuścić to miejsce. Oczywiście działa to w dwie strony - także z tego powodu nie wyobrażam sobie paradowania z gołym tyłkiem na plaży w Sopocie.
      • Gość: vvv Re: Opalanie topless we Włoszech - opinie IP: *.ists.pl 05.11.11, 21:23
        Jakoś to dobre zagraniczne wychowanie nie powstrzymuje cię jednak od komentowania postawy Polaków.
        • sigal1962 Re: Opalanie topless we Włoszech - opinie 12.11.11, 10:18
          z tego co się orientuję od tamtego roku we Włoszech jest zakaz opalania się topless Jest parę campingów FKK dla naturystów
          • Gość: Mirek Re: Opalanie topless we Włoszech - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.11, 20:00
            Ej,chyba tak nie jest,w tym roku byliśmy we Włoszech i panie opalały się ,najwięcej czeszek.
            • sigal1962 Re: Opalanie topless we Włoszech - opinie 13.11.11, 10:11
              a czy Czeszki znają prawo włoskie Zabronione a robić to co innego
    • Gość: Iga Re: Opalanie topless we Włoszech - opinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.12, 14:31
      Nie przesadzaj. Być może w Polsce topless był sensacją kilkanaście lat temu, ale nie teraz. Już nikt od dawna nie zwraca się na to uwagi oprócz głodnych sensacji brukowców. W praktyce, w toplesie można u nas zupełnie swobodnie plażować; mając doświadczenie z różnych plaż, uważam że nawet swobodniej niż we Włoszech lub Francji. Pewną trudnością jest, że w praktycznych sytuacjach nikt nie chce być "tą pierwszą", co wynika z wciąż małej popularności tego stroju. Świadczy o tym fakt, że gdy się opalam, po pewnym czasie zawsze inne, plażujące w pobliżu kobiety idą w moje ślady.
    • Gość: Z.B. Re: Opalanie topless we Włoszech - opinie IP: *.ip.netia.com.pl 03.04.12, 16:24
      Faktycznie, coś jest na rzeczy z tym Podkarpaciem ;-). Ale tam muszą szczęśliwi ludzie mieszkać, skoro takie problemy ich trapią.
    • jeepwdyzlu macho 03.04.12, 17:57
      Dzień później to powtórzyliśmy, ale nie zgadzam się wciąż żeby żona szła tak do wody :)
      ---
      uśmieszek na końcu nie zmienia faktu
      że jesteś śmieszny
      i straszny zarazem
      15 lat temu ten wątek mógłby mieć sens
      ale dziś?
      w 2012 roku?
      nie do wiary...
      jeep
      • mes.ti Re: macho 07.05.12, 17:28
        Wątek znów aktualny przed kolejnymi wakacjami ;) Ciekawą publikację znalazłam na temat topless we Włoszech. Polecam tym, którzy pierwszy raz jadą do Włoch. Podobny temat o toplessie we Włoszech jest na forum Kobieta w gazeta.pl - tylko trochę więcej tam żywej dyskusji ;)
    • potwor_z_piccadilly Re: Opalanie topless we Włoszech - opinie 07.05.12, 18:49
      jersey_rzeszow napisał:

> - co myślicie o opalaniu topless za granicą?

Uważamy ze to narmalka,

> ale zastanawiam się gdzie są t
      > akie plaże żeby więcej kobiet było topless, a co za tym idzie, żeby się żona pr
      > zełamała i może szwagierka też już na codzień :)

ale już kosmate myśli młodego żonkosia względem żony własnego brata, za normalkę już nie uważamy.
      Co, może nie mam racji ?

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka