Dodaj do ulubionych

internet mobilny we Włoszech

04.05.12, 22:11
witam, jadę na tydzień do Włoch, potrzebuje dostęp do mobilnego internetu, czy ktoś moze wie czy można cos takiego nabyć we włoszech i jak to wyglada cenowo.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • anthonyb Re: internet mobilny we Włoszech 04.05.12, 22:51
      to jest naprawde temat rzeka....
      sa nastepujacy operatorzy wind, 3 (tre), vodafone,tim
      kazdy z nich ma rozne oferty mobilnej telefonii
      ja korzystam np. z oferty 3 - 5 € za 3 giga na miesiac wymiany danych - przyznam Ci sie, ze nie wiem czy mozna ja jeszcze aktywowac
      • dorotaa3 Re: internet mobilny we Włoszech 05.05.12, 06:39
        chodzi mi czy mogę zajechać we Włoszech do pierwszego lepszego sprzedawcy sieci komórkowej i kupić np kartę SIM na okres paru dni, bez abonamentów itd, zapłacić np 20-40 euro i korzystać przez tydzień z internetu, nie pytałem jeszcze u polskich operatorów ale znając życie kwoty będą astronomiczne.
        • Gość: anthonyb Re: internet mobilny we Włoszech IP: 176.207.254.* 05.05.12, 12:22
          mozesz kupic. sprzedaz odbywa sie za okazaniem dokumentu tozsamosci (Kseruja)

podalam Ci operatorow, kazdy z nich ma kilka roznych produktow bez abonamentu
          np. wind ma taka opcje kupujesz SIM ricaricabile (czyli bez abonamentu), upewniasz sie, ze ma automatycznie uruchomiona opcje TARIFFA DAiLY. Placisz wtedy 2 € za dzien ( tylko za dni w ktorych polaczylas sie z internetem). Nie ma limitow czasowych czy wymiany danych. Poczatkowe 250 mb z predkoscia 14,4 mbs a pozniej 32 kbs. Mozesz uzywac do polaczen i telefon i pc i tablet.
          www.wind.it/it/internetmobile/pagina173.phtml
          Kiedys korzystalam z podobnej oferty vodafone, bo w miejscowosci, w ktorej wypoczywalam np. wind nie dzialal. Placilam chyba 1€ za dzien w ktorym sie polaczylam i za aktywacje opcji chyba 5 €.

Zalezy na jakim sprzecie bedziesz nawigowac , Musisz upewnic sie tez, ze sim bedzie dzialala i w pc (w modemie) a nie tylko w telefonie.
          • Gość: dorotaa3 Re: internet mobilny we Włoszech IP: *.244.206.91.rev.jpk.pl 05.05.12, 21:13
            dzięki za info, piszesz ze płaci się 1 euro za 1 dzień, jeżeli nie używam to nie płacę, czy w takim wypadku mam rozumiec że nie płaci sie z góry tylko po skorzystaniu z usługi, wolałbym kupić zapłacić z góry za siedem dni i nie otrzymywac juz później jakiś rachunków.
            • Gość: conti3 Re: internet mobilny we Włoszech IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.12, 09:54
              Zimą kupiłem w Vigo di Fassa za 12 Euro kartę prepaid Vodafone. Żadnych kserówek paszportu czy dowodu. Duży kiosk z tytoniem, prasą, kartami, gadzetami. Sprzedawca nawet gadał po angielsku. Wyjaśnił, że to karta na 7 dni korzystania z internetu, czyli 5 Euro karta i po 1 Euro za dzień, bez limitu. Pasowało mi to bardzo. Nie spytałem tylko o szybkość transferu. W apartamenciku włożyłem kartę do przygotowanego telefonu spełniającego role modemu. Karta się zalogowała błyskawicznie. Zaszumiało internet poszedł jak burza, przejrzałem kilka stron wiadomości, sprawdziłem pocztę, potem córka włączyła SKYPA i rozmowa przez SKYPA potrwała około 30 sekund. Połączenie zostało przerwane i nie udało się już połączyć z internetem. Następnego dnia połączenie było nawiązywane, ale prędkość nie pozwalała na otwarcie jakiejkolwiek strony. Właścicielka apartamentu zapytana o temat, po wysłuchaniu problemów przyniosła swój modem z kartą abonamentową i nie było problemu. Tak więc temat rzeka, a rzetelnych informacji nie ma!!!
            • Gość: anthonyb Re: internet mobilny we Włoszech IP: 128.67.217.* 07.05.12, 15:01
              nie ma czegos takiego jak karta na 7 dni
              kazda karta, ta do doladowywania wazna jest 1 rok. Dokument jest po to , bo tu karty nie sprzedaje sie na okaziciela. To nie jest zadno zobiazanie i nie masz zadych rachunkow.
              Kupujesz starter, ktory ma jakas wartosc zaladowania a pozniej albo kupujesz zdrapke, albo idziesz do sklepu gdzie kupilas karte lub np. do sklepu ktory sprzedaje papierosy lub lotto i doladowuja ci karte online. mozesz to zrobic od razu po zakupie. Zapytasz sie po prostu ile na karcie jest dostepnych srodkow i doladujesz na dni ktore potrzebujesz.

Ja korzystam z modemu, ktory mam podlaczony do komputera. Do niego wkladam sim. Przewaznie karty konfiguruja sie same, choc czasem w opcjach w modemie nalezy wpisac odpowiedni adres dostepu sieci.
              Te 2 € za dzienny dostep placisz z gory. Automatycznie sciagaja z karty przy pierwszym polaczeniu dnia. Pozniej mozesz sie rozlaczac dalej laczyc i wiecej w tym dniu nie pobiora.

Aby korzystac z karty do internetu z vodafone ja uzywalam karty , ktora mialam. Nalezy wiec kupic starter. Pozniej karte moglam uzywac do polaczen po zaktywowaniu opcji summer card, ktora kosztowala 5 € (opcja byla aktywna 1 miesiac) i pozniej 1 € za dzien.
              Teraz na ich stronie nie widze takiej opcji.
              Jest np.
              internet.vodafone.it/offerte-senza-vincolo/
              internet go - placisz 20€ miesiecznie i masz do dyspozycji 5gb na miesiac + do tego trzeba chyba dokupic starter na poczatku. to jest karta tylko do internetu , czyli nie mozesz jej wlozyc do telefonu i karzystac do rozmow czy sms
              • Gość: dorotaa3 Re: internet mobilny we Włoszech IP: *.244.206.91.rev.jpk.pl 08.05.12, 06:12
                Dzięki za informację. Czyli można podsumować że tygodniowy dostęp do internetu spokojnie załatwię za 30 euro, moim zdaniem to dobra oferta, napisz mi czy w sobotę w jakimś centrum handlowym przy autostradzie uda mi się taka kartę nabyć??
                • Gość: Ewa Re: internet mobilny we Włoszech IP: *.unknown.vectranet.pl 08.05.12, 22:55
                  Proponuję zapytaj o paczki internetowe u naszych polskich operatorów. We wrześniu 2011 r, wykupiłam w Erze (obecnie T-Mobile) zagraniczną tygodniową paczkę internetową. Ceny były różne w zależności od limitu (od 9 zł), ale ja wykupiłam za ok. 90 zł i nie było szans na wykorzystanie tego w całości. Wysyła się po prostu SMS aktywujący usługę, otrzymuje się potwierdzenie i już! Aktywowałam usługę na zwykłym abonamentowym telefonie w mojej sieci. Następna faktura przyszła po prostu wyższa o te 90 zł. Jeśli masz smartfona to korzystasz z netu na tym, a jak nie to wkładasz kartę SIM do modemu, lub łączysz telefon z kompem i Internet śmiga (poza Kalabrią, na tym za..piu nie było nawet zasięgu telefonicznego). Mam nadzieję, że mają jeszcze taką ofertę, bo za niecałe 3 tygodnie znowu pędzimy do Włoch :)
          • vj-bu Re: internet mobilny we Włoszech 31.10.12, 10:28
            Proszę o pomoc, czy ten starter do internetu można kupić na stacji benzynowej i czy potrzebny jest włoski dokument ?
            • jeepwdyzlu Re: internet mobilny we Włoszech 02.11.12, 11:56
              Proszę o pomoc, czy ten starter do internetu można kupić na stacji benzynowej i czy potrzebny jest włoski dokument ?
              ---------
              nie
              kupisz w sklepie z telefonami (np w centrach handlowych) - każda sieć ma swoje oferty internetowe
              Pokazujesz paszport lub dowód osobisty - polski.
              Aha! Sprawdź czy nie kupiłaś TYLKO startera (może nie mieć opłąconego transfer ponad np 100 MB - doładuj go na np 2, 3 GB, albo kup starter no limit na tydzień czy miesiąc (droższy)
              Jadę za 3 tygodnie na freeski - juz wiem, że kupię u POLSKIEGO operatora (Plus) pakiet do wykorzystania we Włoszech - sprawdźcie to w swoich polskich sieciach...
              Pozdr
              jeep
    • Gość: McDonalds Darmowy internet na całym świecie. IP: *.dynamic.chello.pl 02.11.12, 15:32
      Podróżując autem zawsze korzystamy z darmowego dostępu do internetu
      w McDonalds < w kraju i za granicą,
      wybierz kraj i przybliż interesujące Ciebie miejsce

Jadąc autostradą zatrzymujemy się na parkingu w nawigacji CPS wybieram zakładkę:
      ... tak jest w Garminie Literuj nazwę wpisuję McDonalds i ...
      UWAGA jedziemy do najbliższego McDonalds zgodnie z trasą=kierunkiem naszej podróży.
      Piszę o tym dlatego ponieważ raz w Hiszpanii na autostradzie przez pośpiech=niechlujstwo wybrałem najbliższy McDonalds który wymagał ZAWRÓCENIA w kierunku przeciwnym.
      Lepiej jest spokojnie przed wyborem sprawdzić czy jest on faktycznie na naszej trasie.

Pozdrawiam,
      Zachęcam do przećwiczenia postępowania w kraju z nawigacją GPS i najbliższym McDonalds.
      • Gość: pz Re: Darmowy internet na całym świecie. IP: *.brzesko212.tnp.pl 17.06.13, 18:32
        Internet w IT to porazka...
        Na McDonalds dostaniesz login i hasło do Wi-Fi tylko dla simów z Włoch.
        W hotelu chcieli 4 EUR/1h, na campingu 1 EUR/1h, kilka lat temu w kafejce internetowej skanowali dowód i pytali o adres kwatery, 2 lata temu jak kupowałem sima do internetu (w salonie u operatora) to oczywiście skanowali dowód i pytali o adres miejsca zamieszkania we Włoszech.
    • Gość: donvioto52 Re: internet mobilny we Włoszech IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.12, 12:20
      WiFi w każdym ? hotelu.
      Na stacji benzynowej i w niektórych barach.
      Czasem trzeba poprosić o hasło.
      Faktem jest, że byłem/bywam niekomercyjnie więc mam niewielkie potrzeby. Sprawdzenie maila czy pogody.

Zbycho
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka