Dodaj do ulubionych

urlop nad Garda ( za 10 dni) a trzesienie ziemi

IP: *.dip.t-dialin.net 30.05.12, 22:42
Dokladnie za 10 dni jedziemy nad Garde.
Doniesienia o trzesieniach ziemi spowodowaly, ze az odechciewa sie wakacji... co robic?
mAMY DWOJE DZIECI? nie wiem czy powinnismy sie tak naraziac... bedziemy w rejonie Verony.
Obserwuj wątek
    • troll.ohydny Kierunek Trzesacz 31.05.12, 03:30
      Gość portalu: obserka napisał(a):

"... co robic?"

Trzasc sie ze strachu i nie jechac. Zostac w Polsce. W Polsce trzesienia ziemi
      sa rzadsze. Mozna sie najwyzej w jeziorze utopic.
      • olgap1976 Re: Kierunek Trzesacz 31.05.12, 06:12
        byłam w styczniu w Trento tamte okilicegdzie teraz trzęsło też było trzęsienie ziemi naszczęście w skutkach wtedy mniej groźne, ale uczucie kiedy ziemia się trzęsie niesamowite, dziwne nie do opisania jednocześnie strach, panika to widziałam w oczach ludzi którzy tam mieszkają, dowiedz się czy ucierpiała Verona w przeciągu miesiaća to już drugie mocniejsze trzęsienie, pewnie jeszcze kilka dni a może tygodni bedą odczuwalne lekkie wstrząsy, żeby dzieciaki traumy nie dostały:) pozdrawiam
    • jeepwdyzlu to nie było trzęsienie 31.05.12, 08:53
      tylko drgania
      tak - wiem - zginęli ludzie
      przykre
      ale 3 osoby a nie 100 000
      Poza tym - statytsyka.
      Jak drgał, to następny raz - za wiele lat
      pozdro
      jeep
      • vojager29 Re: to nie było trzęsienie 31.05.12, 13:29
        Poprzednie bylo 700 lat temu a wiec statystycznie za nastepne 700 lat.
        • Gość: gancek Re: 6 to jednak trzęsienie IP: *.interwan.pl 31.05.12, 14:14
          nie chcę krakać, ale
          wiadomosci.wp.pl/kat,8311,title,60-wstrzasow-wtornych-po-wtorkowym-trzesieniu-ziemi,wid,14529114,wiadomosc.html
          mądrych tu nie ma.

p.s. vojager29 skąd wziąłeś te 700 lat?
          • Gość: Ewa Re: 6 to jednak trzęsienie IP: *.146.2.201.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 31.05.12, 16:09
            właśnie jesteśmy w Limone nad Gardą a od soboty w Bibione. Wprawdzie obudził mnie ostatni wstrząs o 9:00 ale nie był zbytnio odczuwalny, w Bibione był słaby i krótki. Za to jezioro Garda jest przepiękne, myślę, że nie warto rezygnować z wakacji. Wczoraj szaleliśmy w Gardalandzie, w przyszłą środę bilety będą tam znowu za 18 Eur - warto wiedzieć. Pozdrawiam
            • Gość: Ada do Ewy IP: *.StrefaWiFi.kolnet.eu 31.05.12, 19:07
              Hej napisz jaka pogoda w Limone i co zobaczyliście lub zamierzacie zobaczyć, gzie można coś zjeść dobrego i w przyzwoitych cenach. My w Limone będziemy już we środę(nie mogę się już doczekać ). Pozdrawiam. Ada
              • Gość: Ewa Re: do Ewy IP: *.protec.it 31.05.12, 23:44
                Witam ponownie. Na wakacjach, jak zwykle w maju jesteśmy w Bibione (już jestem tu z powrotem), nad Gardę pojechaliśmy tylko na dwa dni - pierwszy to Gardaland - było super i drugi to "tour de Garda Lake" :) Byliśmy dziś w kilku miasteczkach po zachodniej stronie i najbardziej podobało mi się właśnie Limone, bo przypomina trochę widokowo moje najpiękniejsze miejsce na ziemi - wybrzeże Amalfi :) Kiedy pisałam poprzednio właśnie jedliśmy obiad w restauracji z widokiem na jezioro - szczerze, to nie skupiłam się na smaku, ale na widoku - przecudny! :) Dziś było tam ciepło, ale pochmurnie, wczoraj bardzo grzało słońce. Stałych bywalców Gardy proszę o info: Gdzie my dziś przez pomyłkę wjechaliśmy? :) Pomiędzy Gargnano a Limone, zamiast pojechać prosto na Riva del Garda odbiliśmy ostro w lewo pod górę i znaleźliśmy się na bardzo pięknej widokowo trasie, ale strasznie niebezpiecznej - bardzo stromo, wąsko - tunele kute w surowej skale, serpentyny, często miejsce tylko na jedno auto... Po kilkunastu kilometrach zawróciliśmy - ale przeżycie było niezapomniane :) Chciałabym wiedzieć, co to było??!
                Ps. też mam małe dziecko i też boję się tych wstrząsów - trzeba liczyć na to, że ustaną ... Pozdrawiam.
                • vojager29 Re: do Ewy 01.06.12, 08:25
                  Kliknij tu i poszukaj gdzie to moglo byc maps.google.pl/ bo tylko ty mozesz wiedziec gdzie ostro odbiliscie w lewo.
                  • sempre_dritto Re: vojager 01.06.12, 08:40
                    jesteś kretynem?
                    • vojager29 Re: vojager 01.06.12, 09:45
                      To slowo jest mi obce, wytlumacz z czym to sie jada.
                    • vojager29 Re: vojager 01.06.12, 09:54
                      sempre_dritto napisał:

> jesteś kretynem?

typowo wiesniackie, polskie chamstwo
                      • sempre_dritto Re: vojager 01.06.12, 10:15
                        vojager29 napisał:
                        "> typowo wiesniackie, polskie chamstwo"

ja cie nie obrażałem.
                        Pytanie nasunęło mi się po przeczytaniu twojej "rady"
                  • Gość: Ewa Re: do Ewy IP: *.protec.it 01.06.12, 16:28
                    Jak nie znasz odpowiedzi to milcz bucu ... Pytanie kierowałam do osób, które lubią pomagać, a nie tych, którzy lubią się wymądrzać!
                    • vojager29 Re: do Ewy 01.06.12, 17:43
                      OK nie bucowata Ewo. Te 700 lat wzielo sie z jednego z powzniejszych programow TV w Europie a mianowicie glownego dziennika TV ZDF.
                      Nastepnie zadalem sobie trud i odnalazlem w wikipedii statystyke trzesien ziemi na przelomie ostatniego stulecia, z ktorego wyraznie wynika, ze ostatnie liczace sie trzesienie ziemi w tym regionie bylo okolo 700 lat temu. Czy popelnilem blad lub kogos tym obrazilem ? pewnie tak, bo to nie zgadza sie z "odczuciami" pewnych osob ale tu nie licza sie odczucia a li tylko opracowana i udokumentowana stytystyka.
                      No tak, ale co tam dla Polaka jakies opracowania, on i tak wie najlepiej, przecie odczul lezac w luzku. Stad pytanie - powinno byc za duzo wypiles.
                      Pamietam, gdy bylem jeszcze mlody, ze mi ziemia tez sie trzesla i to w Polsce po ktorejs tam butelce. Znam ludzi ktorzy "przezyli trzesienie ziemi" dowiedziawszy sie o tym dopiero z lokalnej prasy, przypisujac sobie pozniej wyczytane wrazenia. No coz, fantazja ludzka i chec przezycia czegos wyjatkowego sklania do wmawiania w siebie i innym, ze "odczulam/lem wstrzasy" .
                      Jest to powod do zwania kogos kretynem ?
                      • Gość: gancek Re: do Ewy IP: *.interwan.pl 01.06.12, 18:29
                        kretynem zostałeś nazwany z innego powodu.
                        Ja myślę, że "BUC" pasuje do ciebie lepiej. To, że tobie w pijackim widzie majaczyły się trzęsienia nie znaczy, że muszą i innym.
                        Przede wszystkim autorce tematu chodziło o jezioro GARDA, a nie Modenę, Ferrarę czy jakiekolwiek inne miasto.
                        • vojager29 Re: do gancek 01.06.12, 22:05
                          > Przede wszystkim autorce tematu chodziło o jezioro GARDA, a nie Modenę, Ferrarę
                          > czy jakiekolwiek inne miasto.

A czy trzesienie bylo nad jeziorem Garda ? jesli ktos wybiera sie na urlop w jakies regiony, powinien byc zorientowanyc gdzie to jest i nie panikowac.
                          • Gość: gancek Re: do gancek IP: *.interwan.pl 01.06.12, 22:30
                            > A czy trzesienie bylo nad jeziorem Garda ? jesli ktos wybiera sie na urlop w ja
                            > kies regiony, powinien byc zorientowanyc gdzie to jest i nie panikowac.

A może autorka tematu ( podobnie jak ja) nie wie jak zmienia się siła wstrząsów w stosunku do odległości, czy maleje z kwadratem odległości - czy może liniowo.
                            Nie mówili o tym w telewizji???
                            • vojager29 Re: do gancek 01.06.12, 23:17
                              nudny jestes
                              • Gość: gancek Re: do gancek IP: *.interwan.pl 01.06.12, 23:24
                                g..wno mnie obchodzi twoje zdanie.
                                ważne, że nie jestem BUCEM.
                                • vojager29 Re: do gancek 02.06.12, 09:33
                                  jestes tego pewien ?
                      • sempre_dritto Re: do Ewy 01.06.12, 18:42
                        > Jest to powod do zwania kogos kretynem ?

no akurat nie to, ale powód jak powód.
                        • Gość: Ewa Re: do Ewy IP: *.181.152.204.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 01.06.12, 19:13
                          do vojagera: bucem zostałeś bo kazałeś mi szukać w google maps odpowiedzi na moje pytanie. Tyle to sama potrafię, ale może niekoniecznie, kiedy korzystam z pakietu internetu w roamingu, a mapy połykają tony MB! Reszta twoich wywodów mi. ....
                          • vojager29 Re: do Ewy 01.06.12, 21:59
                            Gość portalu: Ewa napisał(a):

> do vojagera: bucem zostałeś bo kazałeś mi szukać w google maps odpowiedzi na mo
                            > je pytanie.

Nie lubie ublizac i nie bede tego robil ale pomysl sama jesli potrafisz, jesli dla ciebie nie jest to zbyt trudne - skad ktos tu na forum ma wiedziec gdzie ty skrecalas, kobieto opamietaj sie.
                    • Gość: rik Re: do Ewy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.12, 22:28
                      Nie obrażaj jak pytasz bo to wróci do Ciebie
                      • vojager29 Re: do Ewy 08.06.12, 07:58
                        Gość portalu: rik napisał(a):

> Nie obrażaj jak pytasz bo to wróci do Ciebie

??????

nie pochodze z Krakowa
          • vojager29 Re: 6 to jednak trzęsienie 31.05.12, 21:08
            Gość portalu: gancek napisał(a):

de.wikipedia.org/wiki/Liste_von_Erdbeben#14._Jahrhundert
            • Gość: gancek Re: 6 to jednak trzęsienie IP: *.interwan.pl 31.05.12, 22:20
              vojager29 napisał:
              rel="nofollow">de.wikipedia.org/wiki/Liste_von_Erdbeben#14._Jahrhundert

albo mnie oświeć, albo przejrzyj tą listę, bo ja tam widzę sporo więcej (sam XX wiek to chyba 5).
              to jednak częściej niż co 700 lat
              • vojager29 Re: 6 to jednak trzęsienie 01.06.12, 08:01
                > albo mnie oświeć, albo przejrzyj tą listę, bo ja tam widzę sporo więcej (sam XX
                > wiek to chyba 5).
                > to jednak częściej niż co 700 lat

a czy ty wiesz o czym jest mowa ?
                czy nie o trzesieniu w okolicach Modeny ?
                jesli znajdziesz wiecej jak " 0 " w tej okolicy to staniesz sie oswiecony
                • Gość: gancek Re: 6 to jednak trzęsienie IP: *.interwan.pl 01.06.12, 08:30
                  vojager29 napisał:

> a czy ty wiesz o czym jest mowa ?
                  > czy nie o trzesieniu w okolicach Modeny ?

mowa jest o tym, że Pani jedzie nad Gardę, a ostatnie trzęsienie ziemi w Veronie było w styczniu. Ja sam w Bresci w 2004 r też odczułem trzęsienie (bardzo delikatne). To ostatnie też było odczuwalne w tamtych terenach.
                  Trzeba czytać ze zrozumieniem choćby tytuły postów.
                  • vojager29 Re: 6 to jednak trzęsienie 01.06.12, 09:49
                    > mowa jest o tym, że Pani jedzie nad Gardę, a ostatnie trzęsienie ziemi w Veroni
                    > e było w styczniu.
                    Nie, mowa jest o trzesieniu w Modenie i jest mi obojetne gdzie ta pani jedzie.

Ja sam w Bresci w 2004 r też odczułem trzęsienie (bardzo del
                    > ikatne).

Pewnie za malo wypiles.
                    • Gość: gancek Re: 6 to jednak trzęsienie IP: *.interwan.pl 01.06.12, 11:26
                      vojager29 napisała:

> Pewnie za malo wypiles

w tej chwili za mało wypiłem, żeby pojąć pokrętne ścieżki twojego "rozumowania".
                • Gość: antyvoyager Re: 6 to jednak trzęsienie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.12, 16:37
                  buc!
    • kwiatek_leona Re: urlop nad Garda ( za 10 dni) a trzesienie zie 31.05.12, 16:04
      6 w skali Richtera to, jak na warunki europejskie, juz cos. Nie powinnas sie spodziewac wielkich wstrzasow wtornych. Te zwykle maja miejsce w przeciagu kilku dni od pierwotnego i pozniejsze raczej sa juz slabsze. Najwiekszym niebezpieczenstwem wtornych wstrzasow jest to, ze jakkolwiek mniejsze w sile, moga dodatkowo poluzowac obiekty lekko juz naruszone przez ten pierwszy, powazny wstrzas. Ale do czasu Waszego przyjazdu wszystkie okoliczne budynki powinny juz zostac poddane inspekcji, wiec nie ma wielkiego ryzyka, ze Ci sufit spadnie na glowe.
      Jezeli sie boisz, jest to zrozumiale. Ja bym nie zmieniala planow ale tez, z racji zamieszkania, jestem przezwyczajona do wiekszych i czestszych trzesien. Czy macie juz jakies zaklepane miejsce, czy tez Wasze plany moga ulec drobnej modyfikacji na rzecz jakiegos innego miejsca we Wloszech?
      • Gość: obserka Re: urlop nad Garda ( za 10 dni) a trzesienie zie IP: 91.54.188.* 31.05.12, 20:40
        Mamy juz rezerwacje, apartament w Sirmione. Planowany wyjazd- 9.06.

Wiem, ze epicentrum bylo ok. 200 km. od Sirmione, w okolicy Gardy szkod nie bylo.

POjechac pewnie pojedziemy ale troche sie obawiam, zwlaszcza, ze mamy male dzieci.
        • Gość: gancek Re: urlop nad Garda ( za 10 dni) a trzesienie zie IP: *.interwan.pl 31.05.12, 21:07
          dobrze będzie. Ja ruszam w sierpniu.
          w drodze powrotnej polecam Venzone.
        • kwiatek_leona Re: urlop nad Garda ( za 10 dni) a trzesienie zie 04.06.12, 05:54
          Jedz i nawet sie nie zastanawiaj. Ryzyko, ze cokolwiek sie stanie, jest naprawde bardzo niewielkie a duzo wiecej ryzykujesz wsiadajac codziennie do samochodu...
          Milej wycieczki!
    • Gość: gośc Re: urlop nad Garda ( za 10 dni) a trzesienie zie IP: *.dynamic.chello.pl 08.06.12, 02:29
      Witam, my tez mamy podobne obawy - tzn. mieliśmy. Nad Gardę jedziemy 12 czerwca - dokładnie do Peschiery , i już byliśmy o włos od odwołania planów. Jedziemy z dwulatkiem. Ale potem czytaliśmy, że w Ojcowskim Parku Narodowym złamały się drzewa i doszliśmy do wniosku, że wszędzie może się coś stać ... Miłej wycieczki... Może się spotkamy ... :) ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka