Dodaj do ulubionych

Oolice dworca Termini- Rzym???

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.06.04, 14:42
Mam pytanie. Mam zarezerwowny chotel w okolicach dworca Termini, a w kazdym
przewodniku pisza ze sa to niebezpieczne okolice wiec moje pytanie brzmi czy
tak jest na prawde. Pytam tych co sie troche znaja na Rzymie. AAAA i place
603 euro za 10 dni pobytu za dwie osoby czy to drogo?. Prosze o rady.
Obserwuj wątek
    • Gość: ixi Re: Okolice dworca Termini- Rzym??? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.06.04, 14:43
      Przepraszam. Oczywiście OKOLICE a nie oolice :))))))))
      • francja4 Re: Okolice dworca Termini- Rzym??? 22.06.04, 15:58
        Gość portalu: ixi napisał(a):

> Przepraszam. Oczywiście OKOLICE a nie oolice :))))))))
        Jak wszędzie na świecie w oklicach dworca. Mnie okradziono w metrze w drodze
        RT: uwaga na ruchliwe podfruwajki
        • linn_linn Re: Okolice dworca Termini- Rzym??? 22.06.04, 16:27
          Podobno po jednej stronie jest spokojniej, a po drugiej mniej / dot. hoteli;
          przy samym dworcu oczy naokolo glowy /. Bylo w ktoryms z watkow rzymskich.
    • Gość: Agata Re: Oolice dworca Termini- Rzym??? IP: *.etsoftware.it / *.etsoftware.it 22.06.04, 16:41
      To wcale nie drogo. Okolica rzeczywiscie nie nalezy do najpiekniejszych. Trzeba
      sie pilnowac i to bardzo. Dzisiaj to miejsce troche odczyscili, wczesniej byl
      niesamowity "syf". Moim zdaniem jedynym plusem jest to, ze jestes w samym
      centrum, masz w zasiegu reki metro i autobusy i do wielu miejsc stamtad mozesz
      dojsc na piechote. Na wakacje "zwiedzajace" moze byc.
    • Gość: mielin Re: Oolice dworca Termini- Rzym??? IP: *.chello.pl 22.06.04, 17:13
      A wiecie co? Ja swojego czasu (czerwiec 1997) spędziłasm tam dwa tygodnie w
      Hotelu 3* i potem ok tydzień w 2002r.już u znajomego co mieszka nieopodal,
      oczywiście po tej lepszej prawej stronie na wschód (stojąc w kierunku Placu
      Cinquecento). I całkiem miło wspominam tę okolicę. To okolice przed Bazyliką
      Santa Maria Maggiore uchodzą za te "gorsze". Może i przy samym!!! dworcu było
      trochę brudno, przechodząc kilka razy dziennie trzymałam plecaczek na brzuchu i
      było trochę pijaków, narkomanów. Jednak już dwie/trzy przecznice w głąb tej
      dzielnicy, pojawiały się rezydencje z palmami i otoczone ładnymi murami,
      eleganckie kamienice czynszowe. Niedaleko jest też Uniersytet. Jest też mnóstwo
      miłych i tanich restauracyjek, barków kawowych, kuraczaki z rożna, pizza al
      taglio itp., czasem prowadzonych przez obcokrajowców. My lubiliśmy się żywić
      np. u Hindusa - dobre włoskie jedzonko :).
      W pobliżu jest mały, ale dobrze zaopatrzony supermarket i kilkanście małych
      sklepików z żywnością.

Z pewnością dla Rozsądnego miejsce nie jest niebezpieczne, a na bazę wypadową
      po Rzymie i wokół jest idealne.
      Acha. Polecam jeszcze kawiarnię Trombetta - to naprawdę nasza ulubiona kawa w
      Rzymie (a jesteśmy Kawoszami), oczywiście przy barze (dużo taniej i tak jak to
      robią miejscowi)!

Miłego zwiedzania, uszy do góry. Pozdrawiam i zazdroszczę!!! Mielin
      • Gość: ixi Re: Oolice dworca Termini- Rzym??? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.06.04, 20:48
        Dziękuję za odpowiedzi. Wlaśnie będzie to baza wypadowa na zwiedzanie. A z
        restauracji i kafetejek skorzystam bo też lubię dobrą kuchnię i kawę.
        Pozdrawiam wszytkich. Jak wrócę to opiszę i podzielę się doświdczeniem.
        • dorrit Re: Oolice dworca Termini- Rzym??? 23.06.04, 10:12
          Mam zupelnie inne zdanie, jakie zreszta maja miejscowi, o restauracjach w
          poblizu Termini - jedzenie gorsze i drozej niz gdzie indziej. Skoro bedziecie w
          Rzymie 10 dni to na pewno bedziecie na Trastevere (Zatybrze) - polecane, jesli
          idzie o typowe jedzenie i restauracje. I w ogole ogolnie polecane sa nie tyle
          restaruacje co "trattorie", gdzie jest sporo ludzi, a stoly przykryte
          papierowymi obrusami - typowe, dobre, taniej i duzo... przynajmniej w
          wiekszosci z nich.
          Jesli idzie o pizze "a taglio" - sprzedawana na wage, to w Rzymie niemal
          wszedzie jest dobra.
          Nie bojcie sie tam mieszkac - mnostwo turystow tam nocuje, w koncu przy Termini
          jest zatrzesienie hoteli. Uwazac trzeba i tyle.
    • Gość: Marghe_72 Re: Oolice dworca Termini- Rzym??? IP: *.acn.waw.pl 23.06.04, 12:24
      Stojąc twarza do dworca :-) : prawa strona nieco mniej przyjemna niz lewa.. ale
      tylko okolice połozone naprawde blisko dworca.
      Sam dworzec odnowiony i całkiem przyjemny.. kiedyś nieco tracił naszym
      Centralnym ;-))
      Jedzenie.. popieram Dorrit.
      M.
      • Gość: mielin Re: Oolice dworca Termini- Rzym??? IP: *.chello.pl 23.06.04, 15:08
        Kochane - nic nie pisałam - na temat jedzenia, że tam jest najlepsze... Po
        prostu OK! Ale uważam, że jest tanio np. kurczaki z grilla i pizza. Tylko, że
        jak się tam mieszka to trudno lecieć za każdym razem na drugi koniec Rzymu - na
        Zatybrze, żeby dobrze i moim zdaniem drogo! zjeść. My przynajmiej nie
        znaleźlismy tam nic w rozsądnej cenie i szybko :(!(a byliśmy kilka razy).
        Przyznaję, w okolicach TermninI, nie jest tak urokliwie jak na Zatybrzu ani nie
        ma cienia tamtego klimatu/atmosferki, zwłaszcza wieczorem.
        Jeśli jednak znacie jakiś fajny lokalik (nie typ z przewodnika Wiedzy i Życia)
        to koniecznie dajcie znać, chętnie spróbuję następnym razem:-)
        P.S. Te "normalne" okolice wokół Termini to np. Via dei Mille, Via Milazzo
        (przypomniałam sobie o codziennym mini targu ze świeżymi owocami/warzywami)i.in.

Pozdrawiam serdecznie Mielin.
        • Gość: Marghe_72 Re: Oolice dworca Termini- Rzym??? IP: *.acn.waw.pl 23.06.04, 15:11
          i Castro Pretorio:)

poza tym z Termini wszedzie (no, prawie) blisko.
          Aha. uwaga przy "bazarku" (ksiazki , komiksy ito) po drodze na Piazza della
          Repubblica.. Kidys było tam raczej nieprzyjemnie.
          Iśc raczej drugą strona ulicy..
          • linn_linn Re: Oolice dworca Termini- Rzym??? 24.06.04, 09:19
            Kiedys niestety odchodzily stamtad autobusy m.in. do Polski. Sama bylam
            swiadkiem ukradzienia komus torebki, po mistrzowsku. Dokladnie: widzialam cala
            reszte, a torebka zginela osobie stojacej przy mnie. Podobno ginelo ich tam
            kilkanascie dziennie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka