Dodaj do ulubionych

Ślub we Włoszech?

02.07.12, 14:43
Chcemy zrealizować nasze marzenie i wziąć ślub na jeziorem Como lub Garda we Włoszech. Przerażają nas niestety finansowe aspekty tego przedsięwzięcia no i oczywiście formalne. Ktoś może wie jak zabrać się za organizację takiego wesela ?
Obserwuj wątek
    • jeepwdyzlu Re: Ślub we Włoszech? 02.07.12, 15:16
      no way
      możesz w ambasadzie w Rzymie

a nad Gardę na poślubne bzykanko...
      ciao
      jeep
      • pegi88 Re: Ślub we Włoszech? 02.07.12, 15:29
        Wiem, ze jest to mozliwe bo znajomi znajomych brali slub miesiac temu nad jeziorem Como ;) Ich budzet byl jednak zdecydowanie wiekszy od naszego dlatego tez szukam podpowiedzi czy mozna to zrobic taniej ;)
    • Gość: anthonyb Re: Ślub we Włoszech? IP: 94.165.251.* 02.07.12, 15:42
      jestescie oboje polakami?
      gdzie mieszkacie?
      chcecie wziasc slub cywilny czy koscielny?
      znacie jezyk?
      kiedy zamierzacie sie pobrac?
      na jakie koszty liczycie?

z tego co wiem sa specjalne agencje zajmujace sie organizacja slubow we Wloszech, kiedys natknelam sie na taka strone. W okolicy , w ktorej mieszkam jest wielu np. anglikow, ktorzy pobieraja sie w Positano.
      No coz organizacja tekiego wesela na pewno przekroczy koszty polskie.
      • Gość: anthonyb Re: Ślub we Włoszech? IP: 94.165.251.* 02.07.12, 15:52
        www.leoeventi.com/it/matrimonio_lago_di_como
        znalazlam np. cos takiego
    • anthonyb Re: Ślub we Włoszech? 02.07.12, 16:10
      jesli choc jedno z was nie mieszka na miejscu, nie znacie jezyka to bedzie wam bardzo ciezko cos takiego zorganizowac samemu a nawet wg mnie bedzie to prawie niemozliwe. Dlatego tez potrzebna jest agencja. niestety :-)
      • pegi88 Re: Ślub we Włoszech? 02.07.12, 16:16
        Dziekuje za odpowiedz.
        Pisalam dzis do wielu agencji tego typu. Koszty slubu cywilnego to ok 1000 euro i do tego z pewnoscia potrzebny bedzie ktos kto dobrze sie na tym zna. Koszty beda z pewnoscia znacznie wieksze ale tez jest ograniczona liczba gosci (planowalismy robic wesele na 160 osob , a w tym wypadku bylaby to najblizsza rodzina ktora i tak po znacznym ograniczeniu daje nam 35 osob ).
        Moje marzenia nie sa wygurowane dobre wloskie jedzenie oraz domowe wino w ladnej scenerii.. Problem jest taki, ze musialabym znac jezyk i mieszkac w poblizu zeby znac ewentualnie takie "domowe" restauracje, ktore zazwyczaj nie reklamuja sie w internecie :/ , a wedding planerzy, ktorzy poki co mi odpisali niestety wysylaja zdjecia miejsc z plastikowymi krzeslami na samym koncu "włoskiego buta" :/
      • pegi88 Re: Ślub we Włoszech? 02.07.12, 16:18
        Wiekszosc rodziny mieszka w niemczech dlatego najlepiej gdyby byly to albo okolice Mediolanu badz jeziora Garda.
        • gelati Ślub we Włoszech 02.07.12, 16:38
          Sadze, ze najlepszym zrodlem informacji bedzie publicysta Toma Cruise.
          Tom bral slub we Wloszech. Zadzwon lub napisz do niego.
          www.bing.com/images/search?q=tom+cruise+wedding+in+italy&qpvt=tom+cruise+wedding+in+italy&FORM=IGRE
        • anthonyb Re: Ślub we Włoszech? 02.07.12, 16:47
          pegi88 zeby nie wprowadzac cie w blad , bo ja pobieralam sie dawno i moglo sie wiele od tego czasu zmienic.
          zeby pobrac sie musisz w urzedzie stanu cywilnego w polsce pobrac zaswiadczenie o stanie cywilnym - tzw. NULLA OSTA. pozniej nalezy ja dostarczyc do ambasady polskiej we wloszech i tam przetlumaczyc. Pozniej z tym udajemy sie do urzedu stanu cywilnego we wloszech, gdzie bedziemy sie pobierac i tam obdywaja sie tzw. publicazioni , czyli nasze zareczyny musza wisiec w wirynce co najmniej 14 dni (w tym 2 niedziele).Potrzebna jest wasza obecnosc. Po tym okresie mozecie sie pobierac. Nie wiem jak jest na polnocy, ale tam gdzie ja sie pobieralam , nie ma specjalnych sal slubnych w urzedzie slubow. Zawieralismy slub przed prezydentem miasta w sali , w ktorej urzedowal. Sama Ceremonia to nie bylo nic wspanialego.Jesli oboje nie znacie jezyka, to bedziecie musieli posiadac tlumaczy. nie wiem tez jakie dokumenty beda potrzebna np. swiadkom. Dlatego mysle, ze organizacja slubu musi sie zajac agencja.
          Pozniej podczas slubu oswiadcza sie rowniez czy pobieracie sie we wspolocie majatkowej czy bez.

• anthonyb Re: Ślub we Włoszech? 02.07.12, 16:50
            Co do organizacji przyjecia weselnego to juz mozecie sami organizowac. Podobnie jak np. wynajcie hotelu dla siebie i gosci.
            W tym zakresie moze ktos ci cos doradzi.
            Ja niestety nie znam tych okolic.
            • pegi88 Re: Ślub we Włoszech? 02.07.12, 17:06
              anthonyb napisała:
              Na prawde dziekuje za dobre i sensowne rady. Juz powoli agencje z wloch zaczynaja odpowiadac. Zobacze czy uda sie to zorganizowac tak jak chce.. Jezeli nie , to pozostaje mi tradycyjne polskie wesele , z malymi elementami wloskimi :)

Ps zazdroszcze ze tam mieszkasz ! :)

> Co do organizacji przyjecia weselnego to juz mozecie sami organizowac. Podobnie
              > jak np. wynajcie hotelu dla siebie i gosci.
              > W tym zakresie moze ktos ci cos doradzi.
              > Ja niestety nie znam tych okolic.
    • pegi88 Re: Ślub we Włoszech? 02.07.12, 16:44
      hahahahah :) <3
    • makda Re: Ślub we Włoszech? 02.07.12, 17:24
      Co do formalności, proponuję zadzwonić do konsulatu polskiego w Mediolanie. To najbardziej wiarygodne źródło informacji. www.milano.polemb.net/
    • jeepwdyzlu Re: Ślub we Włoszech? 02.07.12, 17:44
      Jeśli oboje jesteście Polakami - musicie brać ślub przed POLSKIM urzędnikiem. Czyli albo w Polsce, alb w ambasadzie. Inne procedury są gdy jedno z Was ma włoskie obywatelstwo...
      jeep
      • elde23 Re: Ślub we Włoszech? 02.07.12, 18:46
        Chyba nie. Mój kuzyn i jego narzeczona, oboje Polacy brali ślub w Chorwacji. Odbyło się to przed miejscowym urzędnikiem, w obecności tłumacza urzędowego. Nie wspominali o żadnych komplikacjach, czy utrudnieniach.
        • Gość: gosc Re: Ślub we Włoszech? IP: *.24-151.libero.it 02.07.12, 19:25
          Witam, polecam slub w Rzymie
          Pelna organizacja.
          www.romabella.pl
        • jeepwdyzlu Re: Ślub we Włoszech? 03.07.12, 10:39
          ślub można wziąć pod palmami na Bahamach...
          pytanie - czy dla polskich urzędów będzie miał skutki prawne :-)

j.
          • toris_a Re: Ślub we Włoszech? 03.07.12, 13:45
            Bedzie mialo!
            Znajomi pobierali sie w USC w Berlinie, w obecnosci tlumacza, przed niemieckim urzednikiem. Otrzymany dokument moga teraz przetlumaczony przedlozyc w USC w PL.

Inna sprawa to obecnosc takiego urzednika w okreslonej scenerii i miescu we Wloszech - to na pewno wiaze sie z kosztami, bo jesli para chce miec widowiskowy slub w parku nad jeziorem, to jest to "fanaberia" i za nia sie placi. Podstawa jest slub w USC.
          • Gość: Z.B. Re: Ślub we Włoszech? IP: *.ip.netia.com.pl 03.07.12, 14:29
            Na stronie którą zalinkowałam są warunki dotyczące dokumentów i koszty z tym związane. To, że czegoś nie spróbowałeś, nie znaczy, że to coś jest niemożliwe.
          • Gość: anthonyb Re: Ślub we Włoszech? IP: 37.103.84.* 03.07.12, 15:43
            nie wiem jak jest ze slubem zawartym na plazy w Miami, ale w Polsce , aby zarejestrowac zwiazek malzenski zawarty we Wloszech potrzebowalam zwykly wyciag z aktu malzenskiego wydany we wloszech na druku miedzynarodowym. Urzad Polski zazyczyl sobie tlumaczenie przysiegle i tyle. Na miejscu napisane podanie do naczelnika stanu cywilnego i tyle.I znaczek skarbowy.
    • Gość: Z.B. Wszystko się da ;-) IP: *.ip.netia.com.pl 03.07.12, 14:24
      www.venicespecial.com/pl/miejsca
      Ślub zupełnie legalnie możecie wziąć i na Bali czy Karaibach jak macie taką fantazję :-).
      Powodzenia w organizacji :-)
    • pamoz Re: Ślub we Włoszech? 03.07.12, 14:45
      Pegi, odpisalam Ci na forum Slub i Wesel.
      Dodam tylko, ze kiedy organizowalam swoje wesele, odnioslam wrazenie, ze rejony Grada/Como + costa amalfi sa najdrozszymi jesli chodzi i destination weddings.
      • horyzont.zdarzen1 Re: Ślub we Włoszech? 03.07.12, 15:52
        "destination weddings"

ależ to brzmi -szczególnie w połączeniu z "costa amalfi"
        • jeepwdyzlu Re: Ślub we Włoszech? 03.07.12, 19:02
          no no no
          ale się pozmieniało w fajnym kierunku :-)
          te polskie wesela w domach weselnych na 200 osób, te smalce, rosoły, litry wódki...
          a z drugiej strony Capri, Garda, Rzym...
          ech - jakie fajne czasy..
          Może wezmę drugi ślub.....
          Z tą samą Dyrekcją rzecz jasna :-)
          jeep
          • pegi88 Re: Ślub we Włoszech? 05.07.12, 15:03
            Bardzo dziekuje za odpowiedzi i cenne rady. Skontaktowalam sie z duza iloscia agencji zajmujacymi sie glownie tego typu przyjeciami we Wloszech. Odpowiedzi sa interesujace. Z pewnosci taki slub jest mozliwy i nie jest to az takie ciezke w organizacji. Koszty tez w stosunku do tego co mogloby sie wydawac nie sa kosmiczne. W miedzyczasie nasza koncepcja tez sie zmienila - postanowilismy wziac slub koscielny we wloszech , natomiast cywilny dla ulatwienia formalnosci w polsce przed wyjazdem.
            Bede informowala jak wszystko przebiega aby ktos kto ma podobny pomysl mogl skorzystac z rad.

Pozdrawiam
    • Gość: ania po slubiew IT Re: Ślub we Włoszech? IP: *.24-151.libero.it 10.07.12, 16:28
      Proponuje slub w Rzymie, nie tak drogo, bylismy:)
      Polecamy organizatorow, ktorzy wlasciwie poradzili nam , jak zaoszczedzic na organizacji:). zalatwili fajne noclegi, restauracje - niedrogą z dobrym jedzeniem. Robili nam tylko zdjecia w plenerze - cena na kieszen Polaka:)
      kontakt do nich - gregor69@tiscali.it
      fotograf ma na imie Grzegorz.
      Bardzo pomocni!:)
      • jeepwdyzlu Re: Ślub we Włoszech? 11.07.12, 10:03

ania po ślubie - IP komputera Cię zdradza :-)
        więcej wyczucia...
        jeep
    • Gość: gosc Re: Ślub we Włoszech? IP: *.opole.hypnet.pl 13.01.16, 10:31
      Temat stary, ale aktualny. Polecam proste rozwiazanie - slub w Polsce, plener we Wloszech, A jeśli jezioro Garda, to plener np w Sirmione. A jak dotrzec ? Np. samolot do Bolonii lub Mediolanu, a stamtąd pociąg.
      Informacja: bezar@op.pl, fotograf we Włoszech
    • Gość: MarianW Re: Ślub we Włoszech? IP: *.dynamic.mm.pl 14.04.18, 09:47
      Odezwijcie się do p. Marii z www.venicespecial.com - na pewno będzie Wam w stanie doradzić. Od wielu lat pomaga przy organizacji ślubów we Włoszech, więc jej doświadczenie na pewno będzie pomocne. Nam organizowała ślub cywilny kilka lat temu i z czystym sumieniem mogę polecić!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka