Dodaj do ulubionych

Wróciłam znad Gardy

16.07.12, 15:53
Witam,
wczoraj późnym wieczorem wróciliśmy znad Gardy. Było wspaniale. Mieszkaliśmy w Tignale - malutkie, spokojne miasteczko pięknie położone w zach- płn części jeziora (czyli najb górzystej). Dojazd - 7 km górzystą droga - dla Nas nie był to problem, widok wynagradzał trud dojazdu :) Apartament wynajmowałam przez booking.com - godny polecenia. Byliśmy w Limone, Malcesine, wjechaliśmy gondolką na górę, w Gardalandzie, wypożyczyliśmy motorówkę. Pogoda - dla Nas optymalna - upału raczej brak, ale ciepło, kilka razy burza, sporo chmur, do kąpieli wystarczająca. Woda w jeziorze absolutnie nadająca się do kąpieli.
Gdyby ktoś miał jakieś pytania, chętnie odpowiem.
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • mg3city Re: Wróciłam znad Gardy 16.07.12, 16:05
      Witam, pytania są :) Gdzie wypożyczaliście motorówkę - czy z patentem czy bez - jaki mniej więcej koszt, kaucja?
      • Gość: maggi1973 Re: Wróciłam znad Gardy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.12, 21:44
        Witaj, my jedziemy za 2 tygodnie. Moje pytania jeśli zechcesz:)
        - czy brać głównie cienkie rzeczy do ubrania
        - kórędy i skąd jechaliście, ile czasu i jaki koszt podróży
        - ile zabrać pieniędzy na wstepy, wjazdy itp w ciekawe miejsca
        - czy karta czy raczej tylko gotówka się przydaje

Z góry dziękuję
        • Gość: cela Re: Wróciłam znad Gardy IP: *.xdsl.centertel.pl 17.07.12, 00:37
          A jakie miejsca szczególnie warte polecenia? Najlepsza pizza, najlepsze lody, najlepszy widok z tarasu restauracji, itp?
          Pozdr
          • Gość: Trebor Re: Wróciłam znad Gardy IP: *.lss.net.pl 17.07.12, 07:40
            Najbardziej dokuczy wam brak odpowiedniego obuwia do chodzenia po kamienistych
            plażach i nawet w wodzie nie będzie łatwiej chodzić.
            Jeśli takowych nie weźmiecie to spie....icie sobie najpiękniejsze widoki.

• emfj Re: Wróciłam znad Gardy - do cela 17.07.12, 10:56
            Gość portalu: cela napisał(a):

> A jakie miejsca szczególnie warte polecenia? Najlepsza pizza, najlepsze lody, n
            > ajlepszy widok z tarasu restauracji, itp?
            > Pozdr
            Strasznie trudno odpowiedzieć na Twoje pytanie. Pizzerii, lodziarni mnóstwo, więc byliśmy w promilu wszystkich. Piękne widoki ogólnie na pln -zach brzegu.
        • emfj Re: Wróciłam znad Gardy - do maggi 17.07.12, 10:54
          Gość portalu: maggi1973 napisał(a):

> Witaj, my jedziemy za 2 tygodnie. Moje pytania jeśli zechcesz:)
          > - czy brać głównie cienkie rzeczy do ubrania
          Jak jedziesz za 2 tyg to może być upał 35C. Teraz takiego nie było, ale i tak głównie rzeczy cienkie. Tak naprawdę 1 długie spodnie + bluza wystarczą.
          > - kórędy i skąd jechaliście, ile czasu i jaki koszt podróży
          Jechaliśmy z Wwy przez Monachium i Brennero. W I str zatrzymaliśmy się na 4 dni w Austrii. O powrocie pisałam w innym wątku. Wracaliśmy niecałe 17 godz. ale my jak tylko są warunki jeździmy b szybko + Dzieciaki okazało się że są stworzone do długiej jazdy. Kosztami podróży zajmował się Mąż :)
          > - ile zabrać pieniędzy na wstepy, wjazdy itp w ciekawe miejsca
          Bilet rodzinny 4 osob do Gardalandu 120E, wjazd kolejką w Malcesine - rodzina 4 osob - 54E. W innych płatnych miejscach nie byliśmy. Parkingi w najb top miejscach - centrach miasteczek etc 1,5-2E/godz
          > - czy karta czy raczej tylko gotówka się przydaje
          > My płaciliśmy głównie gotówką. Ale w większości miejsc możesz płacić kartą. Na autostradach wygodniejsza karta.
          > Z góry dziękuję
          Pozdrawiam
      • emfj Re: Wróciłam znad Gardy 17.07.12, 10:42
        Motorówkę wypożyczyliśmy w Limone. Koszt 140E za 3 godz, w tym benzyna. Kaucji brak, patent do 40 kM niepotrzebny we Wloszech (tyle miał nasz silnik). Motorówka b. porządna 7 osobowa.
        • mg3city Re: Wróciłam znad Gardy 17.07.12, 20:40
          Dziękuję za odpowiedź. Interesowało by mnie jeszcze jak jest nad Gardą z komarami? Mam dzieci które dość mocno puchną w miejscach ukąszeń komarów... Wiem co prawda jak sobie radzić z nimi w PL, ale nie wiem czy te zagramaniczne są podobne w typie czy bardziej zajadłe... I czy nasze popularne środki wystarczą na te bestie. Być może są jakieś miejscowe preparaty, które się np. lepiej sprawdzają, jeżeli tak to proszę o wszelkie informacje, bo nie chciałabym szukać punktu medycznego, który poda mojej dziecinie hydrokortyuzon dożylnie.
          • orka.poznan Re: Wróciłam znad Gardy 18.07.12, 07:53
            Na nas polskie działają ;)
            • mg3city Re: Wróciłam znad Gardy 18.07.12, 09:24
              jak działają to bardzo dobrze - te mam sprawdzone i mnie nie zawodzą. Ale czy rzeczywiście nad Gardą są hordy komarów, czy ich nie ma lub czy są w ilościach jak to mawiają przeciętnych? Wertując neta napotkałam na opinie bardzo sprzeczne - jedni piszą, że nie ma - drudzy, że ogrom i wściekle zajadłe...
              • Gość: darek.59.pl Re: Wróciłam znad Gardy IP: *.adsl.inetia.pl 18.07.12, 09:41
                Zawsze będą sprzeczne. To oczywiste bo ludzie jeżdżą w różnym czasie i lądują w różnych miejscach wokół J. Garda. Byłem przed letnim sezonem i żadnego komara nie zauważyłem ani nie poczułem, a nieopodal w Trentino już tak. Zajadłe nie są ot po prostu, bywa ich więcej lub mniej. Po prostu lepiej zabierz antykomara na wszelki wypadek. To przecież nie jest jakiś specjalny ekwipunek.
          • emfj Re: Wróciłam znad Gardy 18.07.12, 09:55
            Nie widziałam żadnego komara :)))
            • mg3city Re: Wróciłam znad Gardy 18.07.12, 14:52
              dzięki za info - ja będę na południowym brzegu okolice Peschiera. Oczywiście antykomar nie jest specjalnym ekwipunkiem i i tak by się znalazł w kosmetyczce ;) - do tego specjalnego ekwipunku zaliczam tylko preparaty na "po ugryzieniu" bo obrzęk u mojej córy jest masakryczny a jak się trafi ugryzienie w tkankę miękką np. koło oka to już nie jest bajka:( i naprawdę trzeba grube działa wytoczyć, aby tę opuchliznę i odczyn alergiczny niwelować - najgorsze jest to, iż "wyrzut" największy jest u niej na 2 i 3 dobę po ugryzieniu. A alergolodzy są w tym przypadku bezradni w kwestii odczulania. Co prawda dwoję się i troję, żeby jednak żaden jej nie dziabnął, ale zdarza się,że walkę przegrywam.
              • Gość: Ewa Re: Wróciłam znad Gardy IP: *.unknown.vectranet.pl 18.07.12, 18:10
                Też mam takie bobo - ale do Włoch jeździmy od lat i wystarczą zwykłe preparaty. Dla dziecka (i w sumie dla nas też) najlepszy okazał się OFF Junior lub OFF family w mleczku, smarujesz nim się jak emulsją - nie ma żadnego zapachu, jest hypoalergiczny i się nie klei, a bardzo dobrze działa, nawet na te wielkie komary. Sprawdzają się też Autany. Kupuję w Rossmanie, ale we Włoszech dostaniesz wszędzie takie same. Pozdrawiam
                • mg3city Re: Wróciłam znad Gardy 18.07.12, 21:02
                  W moim sprawdzonym zestawie tez są autany - teraz tylko w sprayu - choć kiedyś była opcja family właśnie w mleczku. Do tego obowiązkowo wtyczka w gniazdku. Na pierwsza pomoc mam zawsze w torebce dermophenazol lub ten nowy entil na ugryzienia. Jak nie zareaguję w porę to potem pozostają juz tylko sterydowe specyfiki plus doustnie antyalegiczne preparaty. Ale jak autany działają na włoskie Komary to jestem spokojna ;)
                  • orka.poznan Re: Wróciłam znad Gardy 19.07.12, 08:26
                    Kiedyś tu na Forum była dyskusja o tym, że polskie specyfiki na ichnie komary nie działają, zwłaszcza w Toskanii, nad Gardą i nad Adriatykiem. Nam jednak zawsze wystarcza polski Off (ale nie jesteśmy alergikami).
                    Bardzo często kempingi są opryskiwane i żadnego komara nie zobaczysz, ale jak już przejdziesz się do Peschiery, to kto wie...? ;)
      • orka.poznan Re: Wróciłam znad Gardy 19.07.12, 08:35
        Nie pamiętam, dokąd jedziecie, ale jeśli do Peschiery, to po lewej stronie od przystanku promowego znajdziecie wypożyczalnię małych motorówek (chyba ok. 30-35 EUR/h + paliwo). Dostajecie zatankowaną, po powrocie podpływacie kawałeczek na "stację" i pan dolewa do pełna ;) Żadnych dokumentów uprawniających do korzystania nie wymagają.
        My musieliśmy zarezerwować na konkretną godzinę, ale to był koniec sierpnia...
        • mg3city Re: Wróciłam znad Gardy 19.07.12, 09:18
          Dzięki za rady i informacje. Myślę, że jakoś się wybronimy;) Właśnie największą obawę mam przed wieczorno-nocnymi spacerami - ale się wypsika narybek i jakoś to będzie :)
        • Gość: znibi Re: Wróciłam znad Gardy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.12, 14:34
          posze o dokladniejsze namiay
          • Gość: orka Re: Wróciłam znad Gardy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.07.12, 08:00
            Wypożyczalnia jest zaraz przy przystani promowej, po jej lewej stronie, przy zacienionej alejce. Panowie siedzą pod parasolem ;)
    • Gość: Krzysztof Re: Wróciłam znad Gardy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.15, 23:03
      Witam serdecznie bardzo prosze o namiary na ten apartament. Po 7 latach wakacyjnych wypraw na Chorwację pora spróbować czegoś innego

Pozdr
      Krzysztof
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka