Dodaj do ulubionych

Zakaz opalania topless?

IP: *.net.stream.pl 08.11.12, 18:14
Przeczytalem w jakims archiwalnym watku na tym forum, ze we Wloszech wprowadzono w zeszlym roku zakaz opalania topless. To prawda? Bylismy na wakacjach w poblizu Portofino i nie wygladalo zeby byl taki zakaz. Podobno jest za to mandat 500 euro. Ktos mieszkajacy we Wloszech moze to potwierdzic?
Obserwuj wątek
    • lukasz-r Re: Zakaz opalania topless? 08.11.12, 20:22
      Raczej nie ma zakazu ;)

Pisałem na ten temat niewielki artykulik na swoją stronę jakieś pół roku temu i nie natknąłem się na takie informacje. Wręcz przeciwnie. Włoski Sąd Najwyższy w 2006 roku - po bardzo ciekawym procesie - uznał ostatecznie, że topless jest OK. Kto by zresztą taki zaraz miał wprowadzić? Berlusconii, który jest ostatnim człowiekiem we Włoszech, któremu topless mógłby przeszkadząć, czy lewicowy Monti? :)))

Z własnych obserwacji mogę doradzić, że topless popularne jest na mniej zatłoczonych plażach i jak już jedna z pań się zdecyduje to od razu do okoła opalają się tak wszystkie :) Natomiast na plażach miejskich, w szczycie sezonu, gdzie leżą wszycy na kupie, topless raczej nie występuje. No chyba, że są to jakieś "drogie" kurorty.
    • lukasz-r Re: Zakaz opalania topless? 08.11.12, 20:23
      Przy okazji warto dodać, że od tego roku są kary za kupowanie podróbek na plażach - właśnie 500 euro. Może z tym Ci się pomyliło ;)
    • potwor_z_piccadilly Re: Zakaz opalania topless? 09.11.12, 18:23
      2012, lipiec, Letojanni na Sycylii.
      Toples, a jakże. Może nie na wielką skalę, ale zauważalny. Przeważnie Czeszki, ale nie tylko, nawet miejscowe babki sobie pozwalały (tylko na leżakach, kocykach, po plaży i w wodzie, paradowały okryte).
      Co do podróbek, to faktycznie. Pełno tego u czarnych sprzedawców. Jak choinki obwieszeni wszelakim cymesem, przemierzali plażę ruchem wahadłowym. Ba ! Nawet w Taorminie na Corso Umberto, trafiało się na nich.
      Czy łamali prawo ?
      Nie wiem. Wiem że policja jest tam wszędobylska.
      • Gość: prawo Re: "podrobki" IP: *.245-95-r.retail.telecomitalia.it 10.11.12, 11:00
        Lamie prawo takze kupujacy: mandat za kupno torby-podrobki moze wynosic 200 euro i wiecej. W niektorych miejscowosciach nawet do 10.000 euro.
        • lukasz-r Re: "podrobki" 10.11.12, 11:57
          Poza kupowaniem podróbek karane jest też korzystanie z usług pseudomasażystek na plażach :) Karany jest zarówno Klient, jak i wykonująca taki masaż Azjatka ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka