jakanu 13.12.12, 09:36 Jakie są Wasze ulubione miejsca we Włoszech? Gdzie najchętniej byście powrócili? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Franz Re: Najpiekniejsze miejsca we Włoszech! IP: *.dynamic.chello.pl 13.12.12, 09:59 Jak dla mnie nr 1 to Taormina na Sycylii - może dlatego, że mam stamtąd niezapomniane wspomnienia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rozczarowany Re: Najpiekniejsze miejsca we Włoszech! IP: *.147.116.148.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.12.12, 10:18 Mojego znajomego tez tam okradli :) Odpowiedz Link Zgłoś
jot.be Re: Najpiekniejsze miejsca we Włoszech! 13.12.12, 10:57 Miasteczka południowej Toskanii. Między Sieną a Grosseto. Campagnatico, Roccastrada etc. I to co wokół nich. :) Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Najpiekniejsze miejsca we Włoszech! 13.12.12, 20:28 a ile mam czasu i miejsca na wymienianie? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: Najpiekniejsze miejsca we Włoszech! 14.12.12, 09:22 W moim przekonaniu nie ma takiego miejsca we Wloszech. Ludzie z odrobina wizualnej fantazji, potrafia odkrywac w kazdym miejscu cos wyjatkowego, do ktorego mocno postanawiaja kiedys powrocic. Zazwyczaj konczy sie to po kikunastu dniach po powrocie z urlopu albo dla draki tu na forum, w postaci watku "Najpiekniejsze miejsca we Włoszech!" Ja tez tak mam ale wracam w to samo miejsce co najwyzej jeden raz. No moze po X - latach. Jedyne miejsce na swiecie, za ktorym "tesknie" i do ktorego wracam z przyjemnoscia jak czesto moge, to miejsce mojego urodzenia i wychowania, Warszawa. Nie, nie dla dlatego, ze piekne czy brzydkie ale dlatego, ze to miejsce dla mnie szczegolne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rozczarowany Re: Najpiekniejsze miejsca we Włoszech! IP: *.180.125.118.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 14.12.12, 10:36 Tu się zgadzam - szpetne czy piękne, ale to jest miejsce urodzenia. Ty nie szukasz tam niczego innego, tylko swojego dzieciństwa! Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Najpiekniejsze miejsca we Włoszech! 14.12.12, 10:20 Pięknych miejsc jest co nie miara... i nie tylko we Włoszech. Jeśli zaś chodzi o Italię, to ostatnio urzekła mnie Elba pełna pięknych miasteczek i uroczych plaż wszelkiego rodzaju: od piaszczystych w kolorze złota, poprzez piaszczysto-kamieniste w różnych odcieniach, aż po kamieniste czarne. Mimo, że nie zobaczyłam każdej z nich, ich różnorodność mnie zadziwiła. Zachwycające przy tym jest, iż mniejsze lub większe spłachetki plaż zdominowane są przez kolorowo barwione strome urwiska. Poza tym ta mała wyspa urzeka czystością morza, urokiem zatok i zielona roślinnością. Położone nad brzegiem małe miejscowości do dziś zachowały swoje tradycje rybackie, zachwycając swoistym kolorytem, a niedostępne skały skutecznie bronią nadal wyspy i do najbardziej dzikich jej obszarów można dotrzeć jedynie drogą morską. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Najpiekniejsze miejsca we Włoszech! 14.12.12, 10:40 Lubię odkrywać nowe miejsca, ale ciągle - właściwie co roku - wracam do miejsc ulubionych. Uważam, że niedoceniona jest Lukka i Genua. Mimo wielu turystów - ciągle niesamowita atmosferę ma Wenecja - zwłaszcza wieczorami, kiedy odjedzie większość "jednodniowych". Dobrze czuję się w Bolonii. Moje ostatnie odkrycie - po Toskanii - to Abruzja.. Calascio, Santo Stefano di Sessanio - mało ludzi, niesamowite widoki... No i Dolomity - wieloletnia fascynacja - chyba najciekawsza jest Val Gardena jeep Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna Re: Najpiekniejsze miejsca we Włoszech! 14.12.12, 11:19 Calascio, Bominaco, Popoli, Sulmona, tratturo magno to moje ulubione fragmenty Abruzji. Z oczywistych powodów lubię Lacjum, mogłabym wymieniać i wymieniać. Ograniczę się do kilku: Terracinę i Tuscanię uważam za jedne z najpiękniejszych miast jakie znam.. Uwielbiam atmosferę Fondi, podoba mi się małe Itri i Piglio (to ostatnie również z powodu wina cesanese).Oczarowało mnie Teano w Kampanii, uwielbiam Neapol, kocham Wenecję i Modenę, Parmę i Bolonię, Luccę i Ascoli Piceno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rozczarowany Re: Najpiekniejsze miejsca we Włoszech! IP: *.181.2.48.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 14.12.12, 13:01 Ograniczę się do kilku: Terracinę i Tuscanię uważam za jedne z najpiękniejszych miast jakie znam.. ----- Rzut beretem na płn.-wsch. od Terraciny jest perełka - Sermoneta! Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna napisz swoją listę 14.12.12, 14:12 mnie Sermoneta nie urzekła. Więc na MOJEJ liście najpiękniejszych miejsc we Włoszech jej nie znajdziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rozczarowany Re: napisz swoją listę IP: *.182.107.113.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 14.12.12, 16:24 De gustibus non disputandum est :) Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna Re: napisz swoją listę 14.12.12, 16:31 o gustach jak najbardziej się dyskutuje, ale się ich nie ocenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rozczarowany Re: napisz swoją listę IP: *.181.96.118.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 14.12.12, 21:55 Jak dla mnie zawsze najpiękniejsze miejsce we Włoszech, to miejsce na pokładzie samolotu wylatującego z Włoch :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rozczarowany Re: Najpiekniejsze miejsca we Włoszech! IP: *.181.2.48.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 14.12.12, 12:57 > Mimo wielu turystów - ciągle niesamowita atmosferę ma Wenecja ... Tej jesieni nawet uczyli ludzi nurkować na placu św. Marka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Najpiekniejsze miejsca we Włoszech! IP: *.49-82-r.retail.telecomitalia.it 14.12.12, 12:34 Dawno temu sama założyłam podobny wątek. Jednak dochodzę do wniosku, że pytanie było trochę bez sensu bo jest zbyt ogólne. Pięknych miejsc jest we Włoszech całe mnóstwo. Jedni lubią morze, drudzy góry, inni małe średniowieczne miasteczka, jeszcze inni duże miasta, jeziora, zwiedzanie muzeów, podróże gastronomiczne... To co jednym się podoba innych może zupełnie nie interesować. Ja uwielbiam Sardynię, ale mam swoje ulubione miejsca prawie w każdym regionie Włoch. Bardzo lubię wyspy Archipelagu Toskańskiego, szczególnie Giglio, Montecristo, Capraie, Monte Argentario, wspaniałą sycylijską Lampeduse, arabski klimat Pantellerii, cudowną przyrodę Capri. Lubię jeziora północy szczególnie Iseo, Como, Maggiore. Setki małych, górskich, średniowiecznych miasteczek w Marche, Umbrii, Toskanii, Kalabrii, szczególnie takich nie odkrytych jeszcze przez turystów. Dolomity, Gran Sasso, czy "odkryte" w tym roku Monti Sibillini z wspaniałym jeziorem Fiastra. Pięknych miejsc jest tak dużo, że nie sposób wszystkich nawet wymienić. Pozdrawiam, Agata - Italia Forum italiaforum.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: casanova Najpiekniejsza kobieta na swiecie IP: *.hfc.comcastbusiness.net 14.12.12, 17:02 Pytanie bez sensu. Zakladajace, ze wszyscy widza tak samo. To tak jak stwierdzenie, ze Doda jest najpiekniejsza kobieta we wsi/miescie/Polsce/Europie/swiecie. Jedni lubia plastik inni nie. Kazda ocena bedzie inna i niekoniecznie bedzie wspolny mianownik. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Najpiekniejsza kobieta na swiecie 14.12.12, 17:12 niemniej - może takie zestawienie - miejsc atrakcyjnych a nie oczywistych - według Forumowiczów - zainspiruje czytających do własnych poszukiwań... Można mieć dystans, ale z ciekawością zobaczyć (choćby na razie w google) skarby polecane przez innych jeep Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CATC Re: Najpiekniejsze miejsca we Włoszech! IP: *.clienti.tiscali.it 14.12.12, 23:31 Oczywiscie Rzym, Sorrento i Capri :)) catnthecity.blogspot.it/ - blog o zyciu we wloszech Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Najpiękniejsze miejsca we Włoszech - Dolomity! 11.08.14, 07:28 Najchętniej wracam w Dolomity: fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,152009475,152661997.html i następne posty fotorelacji bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Najpiekniejsze miejsca we Włoszech! 20.09.14, 15:18 Północna Garda i moje ukochane Limone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek.59.pl Re: Najpiekniejsze miejsca we Włoszech! IP: *.adsl.inetia.pl 22.09.14, 12:23 Trafiłaś w moją "dziesiątkę". Dziękuję. Dodałbym nawet naokoło J. Garda. Odpowiedz Link Zgłoś
agawa288 Re: Najpiekniejsze miejsca we Włoszech! 10.02.15, 12:59 Liguria jest wyjatkowo pieknym regionem. Zobaczcie zdjecia i opisy miejscowosci www.genua.com.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Najpiekniejsze miejsca we Włoszech! 10.02.15, 15:20 agawa288 napisał(a): > Liguria jest wyjatkowo pieknym regionem. Zobaczcie zdjecia i opisy miejscowosci www.genua.com.pl/ Popracuj jeszcze trochę nad tą stroną, na razie zupełnie nie zachęca do odwiedzania niestety a to jest po prostu śmieszne: w każdym włoskim mieście polecamy spróbować tego z czego Włosi słyną. Lody Najsłynniejsza włoska sieć lodziarni to Grom, które to można odnaleźć w dwóch punktach miasta. Obok katedry San Lorenzo (Via di San Lorenzo 81/83) oraz na pięknej i zaludnionej ulicy prowadzącej do stacji Brignole - Via San Vincenzo, 53/R. Równie smaczne lody na ulicy San Lorenzo 55/R serwuje lodziarnia Fruit & Ice Cream Factory. Kawa Dobrą kawę lub cappuccino można wypić w każdym włoskim barze. Polecamy Caffetteria Orefici e Latteria Buonafed, Via Lomellini 3. Focaccia, pizza W starym porcie, pod arkadami można zjeść pyszną pizzę i i jej genueńską odmianę o nazwie focaccia m.in. pod adresem Via Sottoripa 19/R. t Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Najpiekniejsze miejsca we Włoszech! 10.02.15, 15:21 ps. to Twoje filmy? Ty je nagrałeś/ łaś? Odpowiedz Link Zgłoś
obserwatore.eu Re: Najpiekniejsze miejsca we Włoszech! 26.09.14, 12:59 Wybrzeże Amalfitańskie, Cinque Terra, włóczęgi po południowej Kalabrii, Dolomity, San Marino (choć to sąsiadka), Volterra i klimatyczne miasteczka (wiele jest tu: borghiitalia), Procida, rzymskie ogrody z cudnymi widokami, Genua i okolice, Puglia i wiele wiele wiele innych :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: Najpiekniejsze miejsca we Włoszech! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.15, 18:52 Ja wolę Dolomity, ale dlaczego wszyscy jadą do Bibione poczytaj w tym artykule Odpowiedz Link Zgłoś
deec2 Re: Najpiekniejsze miejsca we Włoszech! 10.02.15, 20:37 Popularność Bibione to już zjawisko o historycznych korzeniach. Obok Lignano to pierwsze włoskie miejsce, do którego nas zaproszono po 1990 r. Bardziej na południe i to raczej na wschodnie wybrzeże, zaczęliśmy docierać nieco później (jakieś dwa lata). Dla mieszkających na południu Polski wybór był prosty: nieco ponad 900 km do Bibione drogami w większości dobrej jakości, z dostępnymi parkingami, do mieszkania wakacyjnego o standardzie, jakiego wówczas nie proponowano gdziekolwiek w Polsce (dostępne były tzw. kwatery prywatne, pola namiotowe, resztki zakładowych ośrodków wypoczynkowych). Cała podróż zabierała wówczas około 12 godzin, czasem nieco więcej, niekiedy mniej, aczkolwiek czeskie drogi, na których kilometrów nie zawsze ubywało, nie ułatwiały podróży. Dla lubiących wypoczynek nad morzem alternatywą była podróż przez kraj (650 km) słabymi drogami, bez przyzwoitych parkingów, długa i męcząca (12-14 godz.) po to, by na finał osiąść właśnie w którymś z ośrodków, poletek, kwaterek. No i pogoda - u nas kapryśne lato, w Bibione zwykle pogodne. Stąd do dobrych wspomnień droga jest prosta. Swoje walory miejsce zresztą zachowało do dziś (odległość nawet nieco się skróciła), bazę noclegową nadal mają przyzwoitą, pogoda zwykle dopisuje. Tak więc nadal pozostaje dla wielu dobrym wyborem. Odpowiedz Link Zgłoś
hansk Re: Najpiekniejsze miejsca we Włoszech! 16.02.15, 21:32 umbria to fajne miejsce obejrzyjcie sami www.youtube.com/watch?v=3LAsAkjBziM Odpowiedz Link Zgłoś
straggly Re: Najpiekniejsze miejsca we Włoszech! 20.02.15, 17:37 Cinque terre, Siena i okolice, Elba, Puglia, Favigniana... Odpowiedz Link Zgłoś
agawa288 Re: Najpiekniejsze miejsca we Włoszech! 17.03.15, 11:20 Cinque Terre, Portofino, cała Liguria jest piękna: genua.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vehice Re: Najpiekniejsze miejsca we Włoszech! IP: *.tkk.pl 27.02.15, 09:42 Folgarida, włoskie miasteczko narciarskie. Raj dla narciarzy, z różnymi trasami zjazdowymi. Kocham je za atmosferę, kuchnię i widoki. I niedługo, bo pod koniec marca, przed Wielkanocą odwiedzam je z bfc. Sprawdzony hotel ze spa, dużo śniegu i grupa zapaleńców pod okiem instruktorów - czego chcieć więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
panbagien Re: Najpiekniejsze miejsca we Włoszech! 27.02.15, 10:06 Górskie okolice miasteczka Castelluccio w środkowych Włoszech. Odpowiedz Link Zgłoś
geomax Re: Najpiekniejsze miejsca we Włoszech! 02.03.15, 21:54 Wracam właśnie w tym roku na Elbę gdzie mam swoje miejsce na odpoczynek i ucieczkę od pracy, telefonów i maili: www.elbalink.it/spiagge/seccione_en.htm Odpowiedz Link Zgłoś
ireneuszm Re: Najpiekniejsze miejsca we Włoszech! 17.03.15, 13:04 Oczywiście Dolomity,latem i zimą,przyjażni ludzie,kuchnia.Pomyśleć ,że jeszcze jakieś 35-40 lat temu było tu niespokojnie,strzelano na Brennerze.Turyści i dobrobyt zrobiły swoje,bardzo przyjemne są pobyty w agroturystykach,przyjemnie jest odbierać miłe nastawienie do naszej nacji. I kilka miast które mnie urzekły-Palermo(tajemnicze,wielokulturowe),Florencja(sztuka),Siena i leżące na południe miasteczka Crete,Lucca,spokojne miasteczka Umbrii-np.Gubbio,itd Pozdrawiam italianofilów Irek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luigi Re: Najpiekniejsze miejsca we Włoszech! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.15, 00:13 Plaża w Rimini - poezja Dolomity - bajka Florencja - arcydzieło Odpowiedz Link Zgłoś
panbagien Re: Najpiekniejsze miejsca we Włoszech! 24.03.15, 09:13 Plaża w Rimini to chyba najbrzydsze miejsce we Włoszech, jakie widziałem. Tysiące ludzi niczym sardynki w puszce - kombinat turystyczny w najgorszym wydaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luigi Re: Najpiekniejsze miejsca we Włoszech! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.15, 21:07 Są dwie możliwości : - nigdy nie widziałeś sardynek w puszce - nigdy nie byłeś na plaży w Rimini W każdym razie twoje porównanie ma tyle wspólnego z prawdą co krzesło z krzesłem elektrycznym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Re: Najpiekniejsze miejsca we Włoszech! IP: *.hsi09.unitymediagroup.de 25.03.15, 20:10 Luigi nie obrażaj się. Podałeś kilka miejsc w północnych Włoszech, które naprawdę urodą nie grzeszą. Plaża w Rimini może się tobie podoba, ale nazywać to zbiorowisko parasoli poezją raczej się nie powinno. Mnie się tam nie podoba, plaże Kalabrii, czy Apulii są ładniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewaje19 Re: Najpiekniejsze miejsca we Włoszech! IP: *.sejm.gov.pl 26.03.15, 09:34 Mnie również Rimmini i najbliższe okolice nie podobały się. Natomiast jestem zauroczona jeziorami Como i Maggiore. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luigi Re: Najpiekniejsze miejsca we Włoszech! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.15, 19:16 Złoty, drobny piasek, mnóstwo piasku i ciepła woda w morzu, wielkie ilości muszelek, itd... Dla mnie bajka Mi się rzędy parasoli bardzo PODOBAJĄ, jest porządek na plaży, nie ma śmieci, jest czysto, ideał... Sama zabudowa Rimini nie jest najładniejsza, ale ja pisałem o cudnej plaży Odpowiedz Link Zgłoś
panbagien Re: Najpiekniejsze miejsca we Włoszech! 07.04.15, 14:34 Tej plaży to tam przecież nie widać pod rzędami parasoli. Dziesiątki tysięcy ludzi, tysiące handlarzy, brud, smród - to najbrzydsz plaża na jakiej byłem w ogóle, a nie tylko najbrzydsza we Włoszech. Mieliśmy tam spędzić kilka dni. Pierwszego dnia przeżyliśmy szok i szybko zmyliśmy się na wyszukaną na szybko dzikąplażę pod Ankoną. Od razu też skróciliśmy pobyt i zwialiśmy czym prędzej. Przecież tam nie można nawet 5 metrów przepłynąć, żeby na kogoś nie wpaść. Na Giewoncie jest luźniej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luigi Re: Najpiekniejsze miejsca we Włoszech! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.15, 17:26 Histeryzujesz Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna dodaję jeszcze 26.03.15, 20:57 Piazza Amerina na Sycylii, Canosa di Puglia oraz Massafra. Canosę polecam zwłaszcza w sobotę przed Bożym Narodzeniem. To jedna z najciekawszych procesji (i najwspanialsza muzycznie) jakie we Włoszech widziałam. Ale i samo miasto bardzo mi się podoba, tak jak i Piazza Armerina, którą uważam za jedno z najbardziej klimatycznych miasteczek Włoch. Odpowiedz Link Zgłoś
onyks_malowany Re: Najpiekniejsze miejsca we Włoszech! 26.03.15, 22:19 po włoskich perełkach jak Rzym, Wenecja, Mediolan, Portofino, Sta Margherita itd najbardziej klimatycznym miejscem, które mnie urzekło była Genua. Jest tam coś magicznego... Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Najpiękniejsze miejsca we Włoszech - Dolomity! 03.10.15, 12:34 Jeszcze kilka fotek: fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,158833064,158925267.html i następne posty bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
gucio60 Re: Najpiękniejsze miejsca we Włoszech - Dolomity 04.10.15, 10:39 Ja tez uwazam, ze te parasole bardziej przypominaja wojskowe szeregi niz plaze. Tez tego nie cierpie, to nie ma nic wspolnego z wypoczynkiem, to meczarnia i nigdy z nich nie korzystam. Plaze publiczne sa brudne, OK, nie wszedzie ale to nie wina plazowiczow a miejskich wladz, ktore sprzyjaja plazowej mafi, kierujac sie zasada "jak najwiecej za jak najmniej" co jest typowe dla Wlochow. Widac to na kazdym kroku, zaniedbane miasta i miasteczka, brud na ulicach i drogach, parkingi przy autostradach czesto nie do zatrzymania, zjezdzam i szybko odjezdzam, taki brud, Z Italia to tak jak z modelka, jest fotogeniczna i piekna na zdjeciach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Najpiekniejsze miejsca we Włoszech! IP: *.adsl.inetia.pl 04.10.15, 19:04 Od lat wypoczywamy we Włoszech podziwiając ich urodę i atmosferę. Włochy są piękne i niezwykle różnorodne. O odwiedzanych ciekawych we Włoszech, które dotychczas zobaczyliśmy miejscach piszemy tu : campingowo.wordpress.com/category/wlochy/ Odpowiedz Link Zgłoś