Dodaj do ulubionych

Włochy w ciemno w lipcu?

13.01.13, 22:59
Czy wyjazd do Włoch czteroosobową rodziną w lipcu w ciemno np w stronę Toscani to wg Was ryzykowne przedsięwzięcie? Oczywiście myśle tu o znalezieniu noclegów w przyzwoitej cenie w miejscowości niekoniecznie wyskokowej. Pytam ponieważ wiele razy byłam w Chorwacji i większych kłopotów ze znalezieniem wolnych apartamentów nie było.
Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: Włochy w ciemno w lipcu? 13.01.13, 23:25
      Włochy to nie Chorwacja,
      Włosi wypoczywają w hotelach nad morzem, tam nie ma tego co w Chorwacji, czyli bitwy o klienta właścicieli apartamentów, bo nie ma takich apartamentów jak w Chorwacji, czyli
      w domach prywatnych.

Owszem, są apartamenty, ale jako ośrodki, cały komfortowy blok z apartamentami,
      są kempingi z domkami., inna bajka.

Ale w ciemno bym nie załatwiał, nie ma z kim załatwiać

PS: powyższe uwagi dotyczą Adriatyku od Triestu do Rimini, może gdzie indziej jest inaczej.

Agroturystyka we Włoszech to cos innego niż w Polsce, to raczej drogie mieszkania, ale w cudownej okolicy coś za coś
    • sempre_dritto Re: Włochy w ciemno w lipcu? 13.01.13, 23:44
      zgodzę się z kolegą, lipiec w ciemno to nie najlepszy i nie najtańszy pomysł.
    • kazekkazek Re: Włochy w ciemno w lipcu? 14.01.13, 07:39
      No to mnie nie pocieszyliście. Pozostaje np. interhome lub cos w tym rodzaju albo zatłoczone kempingi w miejscu, które może sie okazać powiedzmy Makarską, gdzie ja nie potrafię odpoczywać, poprostu za dużo ludzi. No cóż dostosuję się do Waszych wskazówek i postaram sie cos znaleźć nim pojadę. Pozdrawiam i dziękuję
      • wislok1 Re: Włochy w ciemno w lipcu? 14.01.13, 15:53
        No, pozostają hotele,
        nie wszystkie są w zatłoczonych miejscowościach,
        trzeba szukać.
        Niektóre są w Toskanii w bardzo ładnej okolicy, a ceny niższe niż nad morzem
    • Gość: anthonyb Re: Włochy w ciemno w lipcu? IP: 37.103.92.* 14.01.13, 11:55
      Wlosi jak najbardziej wynajmuja prywatne mieszkania na wakacje. Dziala to jednak inaczej niz w Chorwacji. Tzn. nikt nie czeka na drogach czy w punktach turystycznych na klientow.
      Sa tzw. villaggi turistici, residence - to cale osrodki wypoczynkowe prywatne lub nie , czsesto z basenem, z mozliwoscia stolowania lub nie, z animacja.
      Sa prywatne duze domu podzielone na apartamenty.
      Sa tez samodzielne mieszkania w miejscowosciach np. nadmorskich , ktore mozna sobie wynajac na rok, miesiac, tydzien itp.
      Czesto w tych ostatnich wisi tylko kartka z numerem kontaktowym i samemu trzeba sobie zadzwonic i dogadac sie z wlascicielem co do warunkow.Bo wlasciciele tam nie mieszkaja. Wg mnie znalazc takie kwatery na miejscu to troche uciazliwe.
      Szukaj w necie. Lipiec to nie jest szczyt sezonu. Na pewno jest znacznie tanszy i kwatery nie sa oblozone tak jak w sierpniu. Czesto po wyslaniu zapytania mozna pokusic sie o male negocjacje.
      poszukaj moze czegos tutaj
      www.villaggituristicitoscana.it/
      www.homelidays.it/IT-Case-Vacanze/it_toscana_it/appar_list_r12.asp
    • marghe_72 Re: Włochy w ciemno w lipcu? 14.01.13, 12:26
      Nie pojechałabym w lipcu w ciemno do Włoch. Zwłaszcza z dziećmi
      • orka.poznan Re: Włochy w ciemno w lipcu? 14.01.13, 12:47
        A ja bym pojechała, ale tylko w góry (w ciemno) :)
    • jeepwdyzlu Re: Włochy w ciemno w lipcu? 14.01.13, 14:29
      ale kazek gdybyś pytał 30 czerwca 2013 to jechałbyś rzeczywiście w ciemno
      ale dziś jest styczeń - masz 6 miesięcy na zaplanowanie wyjazdu...
      ?
      Rozmiem, że nie jesteś pewien i nie chcesz wpłacać zaliczek.
      Ok, - wytypuj naście agoturystyk i pensjonatów i w czerwcu spróbuj ponownie. Pewnie 90% bedzie zabukowanych, ale jakieś wolne miejsce gdzieś znajdziesz...
      jeep
      • Gość: ~jark Re: Włochy w ciemno w lipcu? IP: *.adsl.inetia.pl 14.01.13, 16:54
        Ja jeżdżę od lat w lipcu w ciemno ,no problems,bez rezerwacji,zawsze są miejsca.Warunek;swój namiot i auto .Nie jestes niczym zwiazany,jesteś w jednym miejscu kilkanascie dni albo w róznych miejscach po pare dni .Twój wybór .
        • Gość: Aleks Re: Włochy w ciemno w lipcu? IP: *.superkabel.de 15.01.13, 17:50
          Bardzo łatwą rezerwację i dobrą obługę mają blumenriviera.pl. Co prawda to Liguria, ale moim zdaniem lepsza niż często przeludniona Toskania i trocje tańsza
    • kazekkazek Re: Włochy w ciemno w lipcu? 15.01.13, 11:34
      Wielkie dzięki za wszystkie sugestie. Ale nastraszyliście mnie i będę jednak cos załatwiała przez internet.
      Pozdrawiam
      • ma.ci.ej Re: Włochy w ciemno w lipcu? 15.01.13, 12:49
        Jak nie lubisz tłumów, spróbuj tu:
        www.lesoline.it/
        Przepiękny camping z bungalowami w najładniejszym (wg mnie rejonie Toskani) z dala od tłumów. Niedaleko do Sieny, od cena 650 EUR za tydzień za najtańszy bungalow 4-osobowy to jak na Toskanię, nie jest dużo.
    • bah77 Re: Włochy w ciemno w lipcu? 15.01.13, 13:18
      Skoro to mają być wakacje stacjonarne, to lepiej jest załatwić to 1 miejsce wcześniej, np. przez Interhome. Problem jest dopiero przy objazdówce i np. 20 noclegach w różnych miejscach.

> w miejscu, które może sie okazać powiedzmy Makarską, gdzie ja nie potrafię odpoczywać, poprostu za dużo ludzi.

Kiedy cóś sobie wynajdziesz, przejrzyj Forum i zapytaj tu o szczegóły tego miejsca, a potem rezerwuj.

bah77
    • Gość: llluuu Re: Włochy w ciemno w lipcu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.13, 16:43
      W zaszłym roku szukaliśmy agroturystyk w marcu i większość nam odpowiadających (czytaj tańszych) była zajęta. Jechaliśmy w drugiej połowie lipca, więc było to zrozumiałe. Ostatecznie kwaterę znaleźliśmy korzystając z map googla. Gdy wiesz gdzie chcesz jechać to wpisujesz agroturismo i może się udać. "Nasza" agroturystyka nie była dostępna przez inne strony.
      Oprócz tego, że byliśmy zachwyceni na miejscu to jeszcze w marcu mieliśmy dwa tygodnie wyszukiwania, które było przyjemne.
      Pozdrawiam
    • Gość: monich Re: Włochy w ciemno w lipcu? IP: *.37-151.net24.it 15.02.13, 15:20
      Zależy czy lubisz ryzykować a zwłaszcza z dzieciakami, które napewno chciałyby mieć pewną sytuację wypoczynku i wczasów! Zorganizowanie sie wcześniejsze jest korzystniejsze cenowo zarówno jeśli chodzi o nocleg jak i o tańsze ceny za samolot czy wynajem samochodu,niezbędnego jeśli chce się zaoszczędzić na czasie.Ja byłam na Sardyni we wrześniu w 2012 roku, z moją 4 osobowej grupią przyjaciół. Wynajeliśmy samochód już na miejscu przez miejscową zaufaną firmę. Dzięki samochodowi mogliśmy objechać i zwiedzić całe południowe wybrzeże w Cagliari,Porto Pino,Villasimius,Chia jak i również na północy w Alghero i Stintino.Mieliśmy wolną rękę i nie byliśmy uzależnieni miejskich środków transportu i czekania na autobusowych przystankach w 35-40 stopniowym słoncu. Ulokowani byliśmy w nadmorskiej willi-domku bliziutko morza co w niewygórowanej cenie zorganizowaliśmy sobie przez mała ale bardzo kompetentną firme Alghero Service, która podczas trwania naszego pobytu dbała o nasze interesy i do której mogliśmy się zwrócić ze wszelkim zapytaniem. Sardynia jest wspaniałym miejscem na wakacje szczególnie przed sezonem tj.maj, czerwiec, wrzesień i pażdziernik gdzie jeszcze jest super pogoda i słońce gwarantowane! Najdrożej jest w lipcu a już w sierpniu najwyższe ceny. Polecam bezpośrednie loty z Krakowa do Cagliari (to tylko 2 godz ;) przez ryanair juzod końca marca do października.
      Trzeba zarezerwowć kilka miesięcy wcześniej (np.2-4 wcześniej) i za grosze można zorganizować sobie super wczasy ! Macie pytania w tym temacie piszcie do mnie: monlip@hotmail.it
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka