Dodaj do ulubionych

pytanko do Marghe_72 :)

16.07.04, 08:21
czesc Marghe,
pobiezna lektura tego forum utwierdzila mnie w przekonaniu, ze jestes swego
rodzaju guru w tematach wloskich (wylacznie w pozytywnym znaczeniu!).

stad pozwalam sobie miec mala prosbe do Ciebie - czy moglabys poradzic mi -
zupelnie SUBIEKTYWNIE - w ktore nadmorskie miejsce Wloch warto sie wybrac. i
tu niestety ograniczenie - zalezy mi zeby bylo to jak najblizej Polski
(chcialabym dojechac samochodem w 1 dzien - o ile to mozliwe). Szukam
urokliwych zakatkow i czystego morza, no i chcielibysmy organizowac sobie
stamtad jakies male 1-dniowe wycieczki.

z gory serdecznie dziekuje za porady!
a.
Obserwuj wątek
    • agus7 podnosze, bo widze ze Marghe wrocila! 26.07.04, 12:33
      • Gość: Marghe_72 Re: podnosze, bo widze ze Marghe wrocila! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.07.04, 13:12
        Sie wziełam i spłoniłam.
        Daleko mi do gutu, po prostu kocham ten kraj i tyle.
        Piekna miejscowośc nad morzem nie za daleko od Polski. Oj oj oj. I mam
        zagwozdkę.
        PÓlnoc Włoch nie ma pieknych plaz, nadrabia miastami, zabytkami i setkami
        innych cudow, ale plaze ma takie sobie o morzu nie wspominając.
        Jesli ma być naprawde ładnie i blisko to raczej jeziora - Garda i Como.
        Morze zaczyna byc piekne ponizej Rzymu.. sporo ponizej.
        Napisz cos wiecej a postaram sie pomóc.
        Wszystko co pisze to wyłacznie moja opinia i zaznaczam,ze setek miejsc nie
        widziałam.. zatem niech sie wypowiadają Ci, ktorzy wierdzą wiecej ode mnie.
        m.
    • Gość: Marghe_72 Re: pytanko do Marghe_72 :) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.07.04, 13:14
      ew. Liguria.
      • agus7 Re: pytanko do Marghe_72 :) 27.07.04, 09:22
        Marghe, nie czerwien sie :) po prostu lubie czytac Twoje posty na forum Kuchnia
        i teraz tutaj - to stad nabralam do Ciebie jakiegos zaufania :)

podczas Twojej nieobecnosci nasze tegoroczne plany troche sie zmienily
        (prawdopodobnie pojedziemy do Bulgarii), wiec mozesz podawac równiez
        typy "ponizej Rzymu" (moze kiedys wybierzemy sie samolotem... samochodem to
        jednak kawal drogi). I jesli mozesz podrzuc kilka szczegolow dot. Ligurii.

dziekuje i pozdrawiam,
        agus.
        • vojager29 Re: pytanko do Marghe_72 :) 27.07.04, 14:18
          quasch
          marghe72 zna tylko poludnie Wloch (z jej wpisow) i zachwala pod niebiosa
          wlasnie ten rejon co jest bardzo nieobiektywne
          Italia (ta prawdziwa) to Venetto, Lombardia, Piemonte, Liguria co ja z
          kolei "kocham" (pisze w cudzyslowie bo tak naprawde kocham tylko siebie)
          najladniejsze plaze sa po wschodniej stronie ale sa tez ladne i na zachodnim i
          polnocnym wybrzezu, kwestia co kto uwaza za ladne
          na przyszlosc najblizej Polski polecam Grado lub Caorle, szerokie i ladne
          plaze, plytka woda (dla dzieci), miejscowosci tetniace zyciem, typowe na
          wypoczynkowy urlop
          • Gość: Marghe_72 Re: pytanko do Marghe_72 :) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.07.04, 14:39
            Vojager, byłabym Ci niezmiernie wdzieczna gdybys dokładniej czytał to co
            napisałam zanim zaczniesz wypisywac głupoty.
            Marghe zna sporą cześc Włoch. I miałaby ochotę poznac jeszcze wiekszą.
            Marghe kilkanascie lat spedziła w tychże Włoszech i to nie tylko na południu..
            chyba ze PAdwe zaliczamy do Poludnia.
            A to że Marghe uwaza ze piekniejsze plaze są na poludniou to inna para kaloszy.

O Ligurii ni napiszę wiele bo akutar tego regionu nie znam, dlatego wzywam
            innych "specjalistów".

Pytanie dotyczyło ładnych plaz i morza.
            Caorle, Riomini Jesolo , Sottomarina, Chioggia, Silvi Marina czy chociazby
            połozone niedaleko (względnie niedaleko) Florencji Viareggio.. i setki innych
            tego typu miejscowosci nie sa piekne. Plaze są w porzadku, morze ok.. ale
            piękne nie sa. O miastach nie wspomnę. Piekne plaze, lazurową wodę znajdziesz
            np w Kalabrii i na Sardynii. Na przykład, powtarzam, bo jest ich multum w
            innych okolicach również.

O Pieknych miastach na połnocy mogę gadać długo i namiętnie ale nie tego
            dotyczyło pytanie.
            m.

• makda Re: pytanko do Marghe_72 :) 27.07.04, 15:24
              Abstrahujac od Marghe nie-Marghe:
              Vojager: a co to jest "prawdziwa Italia"?? Bo ja nie wiem.
              Zreszta to dosc ciekawe, ze piszesz, jakoby to Lombardia to byly "prawdziwe
              Wlochy". Ciekawe, bo moj maz Lombardczyk z dziada pradziada absolutnie sie za
              Wlocha nie uwaza. Wystarczy poczytac troche historii, zeby wiedziec, ze
              historycznie i kulturowo to sa bardzo malo "wloskie" tereny.
              Usmialby sie tez pewnie dobrze Umberto Bossi, ze Padanie uwazasz wlasnie za
              najbardziej wloska.
              A wracajac do tematu: kazdy region WLoch jest piekny i kazdy ma inny charakter,
              zabytki, tradycje.
              • agus7 Re: pytanko do Marghe_72 :) 27.07.04, 15:41
                :) widze ze w koncu rozpetala sie dyskusja :)

ja moze uscisle ze pytam tu o preferencje wakacyjno-wypoczynkowe, typowo
                wypoczynkowe (z mozliwoscia robienia sobie wycieczek do powiedzmy 200km w jedna
                strone)i na dodatek dostepne samochodem w czasie jazdy do - powiedzmy - 20
                godzin. Wiem ze Wlochy to piekny i roznorodny kraj, pelen historii, tradycji
                itp. ze wspanialymi miastami i zabytkami.

Nie ciagnie mnie do miejscowosci typu Rimini, bylam tam kilka dni pare lat temu
                i nie spodobalo mi sie, stad moje pytanie o bardziej urokliwe zakatki
                nadmorskie. Dodam ze bylam tez we Florencji i Wenecji. a pytanie bylo do
                Marghe_72, bo na podstawie jej roznych wypowiedzi wydala mi sie godna zaufania
                w zakresie "wyczucia", czy mowiac prosciej "nosa" turystyczno-kulinarnego
                (dzieki, marghe!).

Niemniej jednak rowniez wszystkim innym bardzo dziekuje za wskazowki
                (dotychczasowe i przyszle).
              • linn_linn Re: pytanko do Marghe_72 :) 27.07.04, 15:44
                Jak widac, kazdy czyta to, co chce przeczytac. Posty Marghe znane mi sa od
                dluzszego czasu i nigdy nie napisalabym o niej tego, co zauwazyl Vojager29. Tak
                jakby chodzilo o dwie rozne osoby. Co do prawdziwych Wloch, oczywiscie tez sie
                nie zgadzam. W ogole pojecia Wlochy, Wlosi i kuchnia wloska to sa skroty
                myslowe. Tylko skroty myslowe i zawsze nalezy o tym pamietac.
              • vojager29 Re: pytanko do Marghe_72 :) 27.07.04, 21:15
                makda napisała:

> Abstrahujac od Marghe nie-Marghe:
                > Vojager: a co to jest "prawdziwa Italia"?? Bo ja nie wiem.
                > Zreszta to dosc ciekawe, ze piszesz, jakoby to Lombardia to byly "prawdziwe
                > Wlochy". Ciekawe, bo moj maz Lombardczyk z dziada pradziada absolutnie sie za
                > Wlocha nie uwaza. Wystarczy poczytac troche historii, zeby wiedziec, ze
                > historycznie i kulturowo to sa bardzo malo "wloskie" tereny.
                > Usmialby sie tez pewnie dobrze Umberto Bossi, ze Padanie uwazasz wlasnie za
                > najbardziej wloska.
                > A wracajac do tematu: kazdy region WLoch jest piekny i kazdy ma inny
                charakter,
                >
                > zabytki, tradycje.

co do pieknych rogionow napewno sie zgadzamy i wlasnie o to chodzilo
                autorka pytala o najbliza miejscowosc i plaze, po co wiec proponowac Sycylie ?

co do autentycznosci twego meza jako lombardczyka pewnie juz mniej, bo to ze
                np. tam sie urodzil, nie swiadczy jeszcze o rdzennosci
                dla tych "prawdziwych wlochow", ktorych wymienilem Italia konczy sie wlasnie na
                tym co wymienilem i nie uczmy sie wzajemnie histori, bo tak twierdzi moja zona
                rodowita piemontka, dalej to juz arabia, to tak na marginesie

• vojager29 Re: halo Marghe_72 :) 27.07.04, 21:28
                  sorry, nie mialem najmniejszego zamiaru cie urazic, chcialem tylko podkreslic,
                  ze jestes bardziej zainteresowna Italia poludniowa niz polnocna i masz
                  oczywiscie do tego prawo
                  mysle jednak na swoja obrone, ze powinnismy trzymac sie zainteresowan
                  pytajacego bez narzucania mu wlasnych odczuc, a wiec pytano o najblizsza
                  miejscowosc odpowiadajmy a jesli nie mamy nic pozytywnego do powiedzenia to
                  raczej przemilczajmy
                  mnie i napewno wielu innym np. bardzo odpowiada Italia polnocna i zadne twoje
                  argumenty nie zmienia mojego/naszego zdania

ps: musze dopisac do odpowiedzi z postu makda - historie nie wystarczy wyczytac
                  z ksiazek ale trzeba ja rozumiec jak to o co walczy Liga, kochana makdo
                  • Gość: Marghe_72 Re: halo Marghe_72 :) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.07.04, 21:34
                    Pokaż mi prosze, vojagerze, miejsce w którym pisze, ze autorka tego tematu ma
                    jechać na południe?
                    Zwróciła sie bezośrednio do mnie z pytaniem i dobre wychowanie nakazuje mi
                    odpowiedziec. Jesli przeczytasz moją odpowiedź to zauważysz, ze zadnych
                    konkretów nie podałam, zwróciłam sie o pomoc do innych osób, które np. Ligurię
                    znają lepiej ode mnie.
                    Wszystko co piszę jest subiektywne, bo jakże mogłoby nie być? To że mnie nie
                    podoba sie dana miejscowośc nie znaczy że komuś innemu sie nie spodoba.

Subiektywnie twierdzę, ze na północy Włoch, w regionach które znam nie ma
                    pięknych plaż. Jeśli ktoś takowe zna, to je poda i tyle. Ja nie znam.

M.
                  • Gość: Marghe_72 Re: halo Marghe_72 :) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.07.04, 21:38
                    ps. jeszcze jedno? Czy komukoliwiek staram sie narzucic swoje zdanie?

Wyrazam swoją opinię i wierze w zdrowy rozsądek forumowiczów.

Polnoc to architektura , miasta, zabytki, a południo to to wszystko + widoki,
                    morze i wyjątkowo ciepli i zyczliwi ludzie (owszem , sympatyczniejsi od tych
                    północnych - choć to oczywiscie ogromne uogolnienie).

Od dziś zacznę do kazdego posta dopisywać IMHO* zeby nie było wątpliwości ..

* IMHO in my humble opinion

ps. Veneto nie Venetto skoro juz sie czepiamy
                    • vojager29 Re: halo Marghe_72 :) 28.07.04, 09:01
                      alez ja sie wcale ciebie nie czepilem i jeszcze raz przepraszam jesli tak
                      wyszlo
                      porzeoczylem prosbe autorki "o opinie subiektywna"
                      • linn_linn Re: posty 28.07.04, 09:25
                        A juz myslalam, ze wychodzac z forum wloskiego prywatnego nie spotkam dzisiaj
                        rasistowskich postow.
                        • makda Re: posty 28.07.04, 09:46
                          To jeszcze tylko odpowiedz na PS. vojagera: moze ne jestem omnibusem, ale
                          mieszkajac we Wloszech, w dodatku w miescie powszechnie uwazane za najbardziej
                          pro-legistowskie (o Lega Nord chodzi, oczywiscie) we Wloszech, w dodatku
                          rozmawiajac z rodzina mojego meza i jego znajomymi (wszyscy z Polnocy, wszyscy
                          z tej samej prowincji) trudno mi nie byc na biezaco w sprawach Padanii,
                          secesji, konfliktu Polnoc- Poludnie itd. Nie wiem, Vojager, czy miales tyle
                          okazji co ja, zeby porozmawiac z takimi ludzmi i posluchac ich pogladow. Moim
                          zdaniem trudno sobie wyrobic poglad na problem "wloskosci" nie mieszkajac
                          tutaj, a bywajac tylko na wakacjach...

Przyznaje- nie do konca te problemy rozumiem, ale powtarzam, ze moj malzonek
                          (ktory nigdy nie byl nigdzie- co zreszta jest moim zdaniem skandaliczne- na
                          poludnie od Rzymu, bo "nie wiadomo, co by mu tam zrobili" mocno by sie zdziwil,
                          ze mieszka w "prawdziwej Italii" )
                        • dorrit Re: posty 28.07.04, 10:08
                          Podejrzewam, ze na niemal kazdym forum tzw. "zagranicznym" pojawiaja sie osoby
                          o rasistowskich zapedach, albo przynajmniej uwazajace siebie za cos lepszego z
                          uwagi na miejsce zamieszkania czy urodzenia czy cos tam jeszcze. Niestety.
                          PS Moj maz to tez Piemontczyk ale w zyciu by czegos takiego co zona vojagera
                          nie powiedzial. Tyle, ze jej opinia tez oczywiscie jest z samej swojej natury
                          subiektywna i poki nie zacznie strzelac do "poludniowych", moze ja sobie miec i
                          pielegnowac.
                          Pozdrawiam
                          • linn_linn Re: posty 28.07.04, 10:34
                            O ile ktos zachowa te poglady dla siebie.
    • klug Re: pytanko do Marghe_72 :) 28.07.04, 10:37
      Chociaz nie jestem Marghe, to tez sie wtrace, bo ktos pytal o Ligurie. Moim
      zdaniem mozna tam spokojnie jechac. Wprawdzie turystow jest sporo, bo to piekny
      region, ale wlasnie dlatego godny polecenia. Bylem tam wiele razy i zawsze
      chetnie wracam. W szczegolnosci Cinque Terre. Mozna sie opalac na plazy, na
      skalkach, pospacerowac po gorach, ponurkowac, poplywac kajakiem.
      W poblizu mozna sie tez wybrac do Sestri Levante, Portovenere, La Spezia,
      Chiavari, Portofino... Lub ciut dalej do Genui.
      • vojager29 Re: do linn_linn 28.07.04, 11:35
        a kto tu jest rasista i w ktorym miejscu widzisz rasistowska wypowiedz ?
        czy ja musze kochac wszystkich polakow ?
        czy ty to robisz, czy ty kochasz wszystkich sasiadow na klatce czy przy ulicy ?
        a wogole co to mnie obchodzi kogo kochaju lub nie kochaja nasi wloscy
        przyjaciele ?
        czy ty wogole rozumiesz co to znaczy rasizm ?

kochanie, poczytaj sobie polskie forum "swiat" w postach odnosnie zydow,
        rosjan lub arabow a przekonasz sie, ze mowienie na polnocy Italii "arabowo"
        odnosnie poludnia jest pieszczota

o´key w miedzy czasie wrocmy do turystyki, droga wloszko
        • dorrit Re: vojager napisal: 28.07.04, 13:17
          "bo tak twierdzi moja zona
          rodowita piemontka, dalej to juz arabia, to tak na marginesie"
          • vojager29 Re: dorrit 28.07.04, 14:22
            i to ma byc ta rasistowska wypowiedz ?
            wybacz ale nie rozumiem co w tym rasistowskiego !
            tego okreslenia uzywa 95% polnocnych Wlochow ale nigdy nie odnioslem wrazenia,
            ze sa oni wiekszymi rasistami niz my Polacy,-
            ps. kiedys, bedac w Rzymie zapytalem znajomego rzymianina o pewien adres, na
            ktory on wzruszyl tylko ramionami mamroczac, ze to w dzielnicy zydowskiej
            czy mam go uwazac za antysemite ?
            stosujac takie kryteria, 95% polskiej populacji jest antysemicka, czyzby to nie
            byl takze rasizm ?
            prosze, wypowiadajcie sie na tematy o ktorych macie odrobine pojecia !
            • dorrit vojager 28.07.04, 14:46
              Taka wypowiedz ma zabarwienie pejoratywne i "zalatuje" rasizmem.
              Co do tych 95% to z kolei ja sie nie zgodze.
              Czesc.
              • vojager29 Re: vojager 28.07.04, 15:17
                to na zakonczenie dyskusji:
                masz male pojecie o jednych jak i o drugich
                podajac 95% bylem bardzo delikatny w ocenie

serwus
                • Gość: teffi Re: vojager IP: *.it / 62.233.189.* 29.07.04, 01:34
                  oj vojager...co Ty wiesz?tak uwaza moja zona...tak twierdzi 95 procent
                  Wlochow...najlepiej bedzie jak sam POMIESZKASZ na poludniu i wtedy zrozumiesz
                  ze z ta arabia tos lekko przesadzil.tak odrobinke :-) sytuacja osobista zmusila
                  mnie do dzielenia zycia miedzy sycylie a polske i wiem o czym mowie.pomieszkaj
                  w katani np.a tak z ciekawosci...95procent...hmm...jak rozumiem chodziles z
                  ankieta od domu do domu?:-))pozdrawiam Cie i tak :-)
                  • vojager29 Re: vojager 29.07.04, 09:05
                    95% dotyczy nas Polakow w Polsce (nie pisalem w tym kontekscie o Italii)
                    wystarczy sledzic uwaznie forum Swiat na GW, wystarczy pogadac z rodakami,
                    zreszta nie trzeba gadac, oni sami koncza kazda dyskusje antysemityzmem
                    och teffi, jak ty malo znasz Polakow a pewnie jeszcze mniej Wlochow
                    co do Wlochow, stosunek polnocy do poludnia nazwalbym raczej antypatia a nie
                    rasizmem (chyba, ze nie rozumiecie znaczenia slowa rasizm), mowa byla mimo
                    wszystko o Italiancach a nie o Arabach
                    wrocmy jednak do turystyki a problem pozostawmy Wlochom -

• dorrit Re: vojager napisal 29.07.04, 09:11
                      "tego okreslenia uzywa 95% polnocnych Wlochow " - ale napisal to we
                      wczesniejszym poscie, bo w powyzszym napisal cos innego. Lubi pisac.
                      czesc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka