Dodaj do ulubionych

Kalabria z dzieckiem

20.10.13, 19:30
Planujemy wakacje w Kalabrii, okolice Tropei z 5-letnim dzieckiem. Czy polecicie jakieś atrakcje dla dzieci? Parki rozrywki, aquaparki, zoo itp.?
Obserwuj wątek
    • Gość: xxx Re: Kalabria z dzieckiem IP: *.xdsl.centertel.pl 21.10.13, 18:10
      Te okolice to raczej dla dorosłych, chyba że znajdziecie villaggio dobrze wyposażone.
    • Gość: parco Re: Kalabria z dzieckiem IP: *.47-79-r.retail.telecomitalia.it 21.10.13, 18:50
      www.odissea2000.it/mobile.html
      • aka10 Re: Kalabria z dzieckiem 21.10.13, 19:04
        magga.typepad.com/parks_in_italy/2008/08/amusement-parks-in-calabria.html
      • Gość: anthonyb Re: Kalabria z dzieckiem IP: 91.252.40.* 21.10.13, 19:45
        te atrakcje sa zupelnie z innej strony kalabrii. bardzo daleko.
        • Gość: anthonyb Re: Kalabria z dzieckiem IP: 91.252.40.* 21.10.13, 20:02
          najblizej byl aquapark w zambrone ale z tego co wyczytalam jest zamkniety od kilku dobrych lat.
          Zostaje tylko morze, ewentualnie basen przy osrodku i wyprawy stateczkami na wysepki z wulkanami.:-))) 5 latek juz da rade z takimi atrakcjami. Tak mysle. Z perspektywy posiadania prawie 5 latka.
          • dodekanezowiec Re: Kalabria z dzieckiem 21.10.13, 21:30
            "W czasie deszczu dzieci się nudzą, to ogólnie znana rzecz".
            Polska - 1.700 godzin słońca rocznie,
            Węgry (Budapeszt) - 2.000,
            płd. Węgry - 2.200,
            Kalabria - 2.400,
            Cypr - 3.400.
            Proszę wyciągnąć wnioski.
            Jadąc np. we wrześniu do Kalabrii na tydzień - możesz się spotkać z 3-4 dniami deszczu i to takimi od rana do wieczora.
    • ma.ci.ej Re: Kalabria z dzieckiem 22.10.13, 09:34
      Zupełnie nie zgodzę się z krytyką Kalabrii, którą tak tu wszyscy uprawiają. Gdy pierwszy raz tam byłem, moje dzieci miały 3 i 6 lat.
      Zgadza się, że nie ma parków rozrywki, ale ośrodki są wspaniale wyposażone (baseny, brodziki itp.) i położone na ogół tuż przy plaży. Większość ma też własne plaże z parasolami, a te są niezbędne na pobyt z dzieckiem.
      Od strony Tropei plaże są bardziej żwirowe, uważaj aby nie trafić do ośrodka, gdzie brzeg jest zabezpieczony betonowymi blokami w morzu przez podmywaniem plaży (tak jest np. w Ricardi). Wybrzeże Morza Jońskiego jest mniej urokliwe, ale za to są szerokie piaszczyste plaże. Morze z obydwu stron jest dość głębokie.
      Co do pogody - kilka lat jeździłem tam na przełomie sierpnia-września. W ciągu 2 tygodniowego pobytu zdażał się 1-2 dni burzowo-sztormowych.
      • Gość: xxxxxxx Re: Kalabria z dzieckiem IP: *.wroclaw.vectranet.pl 22.10.13, 20:22
        W Kalabrii, podobnie jak w Chorwacji, do tego 10.09. jeszcze pogoda trzyma. Potem niestety może byc kaprysna.
        • Gość: xxx do ma.ci.ej IP: *.xdsl.centertel.pl 24.10.13, 20:23
          Nie wszystkie wypowiedzi miały charakter krytyczny, a już moja z pewnością nie.
          Wyraziłam wyłącznie wątpliwość dotyczącą celowości wyboru okolic Tropei przez rodzinę z małymi dziećmi, przy czym zastrzegłam dobrze wyposażone villaggia jako miejsca przydatne (po dokładnym sprawdzeniu warunków). Zachodnia Kalabria, o której mam jako takie pojęcie, jest piękna, nie dotknięta komercją. Ta zaleta może jednocześnie być wadą dla poszukujących atrakcji. Innych warunków wypoczynku oczekują dorośli, a innych rodziny. I tyle.
      • Gość: anthonyb Re: Kalabria z dzieckiem IP: 91.255.125.* 24.10.13, 21:17
        Ja tez nie wiem o jaka krytyke chodzi????
        Odpowiadajac na zadane pytanie. W tej okolicy nie na parkow wodnych, zoo czy parkow rozrywki. Jest tylko morze , plaza i basen. Jesli chodzi o rozrywki dla dzieci. Oczywiscie jesli osrodek czy hotel w jakim wypoczywamy go posiada. Pozostale rozrywki to animacje w osrodkach i wycieczki na wysepki eolie.
        Ja bylam w zeszlym roku w Santa Maria dei Ricadi. Plaza , ktora dysponowal osrodek byla piaszczysta (jasny piasek). Zejscie do wody bylo lagodne choc niezbyt dlugie. Pozniej zaczynala sie glebia ze skalami. Plyt tam nie bylo.
        Wygladalo to tak.
        kuchniapodwulkanem-anthony.blogspot.it/2012/07/graffe-con-patate-czyli-neapolitanskie.html
        Moje dziecko bardzo dobrze sie bawilo z licznym towarzystwem, ale ono mowi po wlosku.
        Na wycieczki na wyspy sie nie zdecydowalam, bo dziecko mialo 3 lata i wydawalo mi sie to dla niego zbyt meczace.
        Jedynym minusem byly (nie codziennie) bardzo liczne meduzy.
        Kolega meza z pracy byl w tym roku w sierpniu i strasznie narzekal, ze nie mozna sie bylo kapac , bo meduzy byly w strasznych ilosciach, codziennie.
        Ja bylam 3 tygodnie. Ostatni tydzien czerwa i 2 lipca.
        dokladnie wypoczywalam w tym osrodku
        www.marinadelcapo.it/en/
        • lagattina Re: Kalabria z dzieckiem 27.10.13, 07:33
          Chodziło mi właśnie o takie typowe dla dzieci atrakcje - zoo, parki itp. Jeśli nie ma, też damy radę ;)
          Nasza córka to mały podróżnik ;) Planujemy Sycylię (my dokładnie zwiedziliśmy wyspę kilka lat temu, ale nasze towarzystwo tam nie było, więc chociaż zajrzymy do Taorminy), planujemy Wyspy Eolskie i zwiedzanie okolicy.
          A nasz środek znajduje się w Torre Ruffa, wyczytałam, że plaże są tam ok.

Dziękuję wszystkim!
    • Gość: lato Re: Kalabria z dzieckiem IP: *.247-95-r.retail.telecomitalia.it 25.10.13, 12:03
      Koniec pazdziernika, a na poludniu wciaz lato. Deszczowe strachy na lachy nalezy wlozyc miedzy bajki.
      • Gość: xxxxxxx Re: Kalabria z dzieckiem IP: *.wroclaw.vectranet.pl 25.10.13, 21:17
        W Polsce tez lato, ale tylko dlatego że październik jest cieplejszy od normy.
        Natomiast zazwyczaj w październiku Kalabria ma 6 godzin słońca, Cypr - 9.
        Bardzo znacząca różnica.
        • linn_linn Re: Kalabria z dzieckiem 27.10.13, 07:47
          6 godzin slonca i dzien deszczu to nie to samo. Poza tym jestes na forum Wlochy i nikogo ta cypryjska obsesja nie obchodzi. Tu nikt na Cypr jechac nie chce.
          • Gość: xxx do lagattina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.13, 09:00
            Torre Ruffa jest bardzo dobrym wyborem z punktu widzenia dorosłego (bez dzieci), ale rodziny z pewnością znajdą coś dla siebie. Pobyt tam wspominam bardzo dobrze. Już w pierwszej wypowiedzi zwracałam uwagę na to, by wybrać dobrze wyposażone villaggio, a Robinson takim jest. Plaża niezbyt duża, ale jest basen, ogród z leżakami, jakiś plac zabaw dla dzieci. teren duży, bezpieczny. Koniecznym warunkiem sprawnego przemieszczania się jest samochód, ale mają duży parking.
            • lagattina Re: do lagattina 27.10.13, 10:29
              Wypożyczenie samochodu mamy w planie :)
              Przy okazji zapytam - bo widzę, że znasz ten ośrodek - czy daleko od niego jest stacja kolejki?
              • Gość: xxx Re: do lagattina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.13, 14:22
                Stacja kolejki w Ricadi w linii prostej jest całkiem blisko, ale drogę wytyczono, całkiem logiczną, serpentyną niestety, zatem odległość dobrze ponad kilometr i pod górę. Same pociągi na południu to zupełnie inna bajka aniżeli na północy, lubią się spóźnić, w ogóle nie przyjechać. To jest całkiem inny świat. Za to widoki - cudo, zarówno w stronę lądu, jak i morza. W samym Robinsonie panorama jednokierunkowa - na morze, dopiero z miejsc wyżej położonych widzimy różnorodność ukształtowania terenu. Okolica piękna, z tym, że jak pisałam, niezbędny jest samochód z uwagi na odległości do pokonania. Życzę owocnego wypoczynku.
          • Gość: xxxx Re: Kalabria z dzieckiem IP: *.wroclaw.vectranet.pl 27.10.13, 17:50
            No i właśnie nie dzień deszczu a około 8 dni w październiku.
            Poza tym w południowych Włoszech często październik jest miesiącem z najwyższą sumą opadów.
            Kolejna osoba, co to "kto z kim przestaje".
            Znam takich co pojechali do Niemiec i uważają vw za najlepsze auta świata.
            Włochy nie mają najlepszej pogody w Europie i taka jest obiektywna prawda.
            Mimo że Włosi się uwazaja za nie wiadomo co.
            Serie A podupadło, z Fiata się śmieją w Polsce.
            Były Italofil.
            • aka10 Re: Kalabria z dzieckiem 27.10.13, 19:14
              Gość portalu: xxxx napisał(a):

> Mimo że Włosi się uwazaja za nie wiadomo co.

Skąd te wnioski? Język znasz? Masz do czynienia z Włochami na co dzień? Ośrodki all inclusive to nie są Włochy.
          • aka10 Re: Kalabria z dzieckiem 27.10.13, 19:10
            linn_linn napisała:

Poza tym jestes na forum Wlochy
            > i nikogo ta cypryjska obsesja nie obchodzi. Tu nikt na Cypr jechac nie chce.
            Masz racje, Linn :-) Nawet gdyby na Cyprze slonce wcale nie zachodzilo, to bym wolala jechac do Wloch ;-)
            • Gość: xxxx Re: Kalabria z dzieckiem IP: *.wroclaw.vectranet.pl 27.10.13, 20:05
              A co to za podejście że forum Włochy to nie wolno źle o Włoszech?
              Nie pisałem nic o all inclusiv.
              We Włoszech często jest tak, że turysta się musi dostosować do Włochów, a nie oni do turystów.
              • aka10 Re: Kalabria z dzieckiem 27.10.13, 20:10
                Gość portalu: xxxx napisał(a):

> A co to za podejście że forum Włochy to nie wolno źle o Włoszech?
                > Nie pisałem nic o all inclusiv.
                > We Włoszech często jest tak, że turysta się musi dostosować do Włochów, a nie o
                > ni do turystów.

Ja sie zapytalam o to konkretnie:
                "Mimo że Włosi się uwazaja za nie wiadomo co", jako, ze nic takiego we Włoszech nie zauważyłam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka