Dodaj do ulubionych

Okolice Ostuni /Puglia/

13.11.13, 13:29
Szukamy informacji, które pomogą nam zorganizować wyjazd wakacyjny. Zamierzmy dotrzeć do okolic Ostuni. Po drodze hotel w pobliżu San Marino i Rzymu a następnie pobyt nad morzem w okolicach Ostuni. Wiemy już, że możemy liczyć jedynie na wioski urlopowe i na średnio ciekawe wybrzeże. Oczywiście za to cena bardziej znośna. Ale zależy nam na zwiedzaniu tych terenów, Bari, Lecce, Brindisi, Ostuni i innych. Co powinniśmy wiedzieć wybierając się w te rejony? To dla nas zupełnie nowe wyzwanie we Włoszech. Byliśmy już wiele razy ale max na południe to Rzym.
Obserwuj wątek
    • gwand Re: Okolice Ostuni /Puglia/ 13.11.13, 17:03
      Powinniście wiedzieć ,że traficie w prawdziwe Włochy ,trochę siermiężne bo peryferyjne ale godne uwagi. Na tym forum jest sporo wpisów ludzi którzy kilkukrotnie odwiedzili te rejony i dość fajnie o tym piszą. Ja polecam plażę w Torre Pozzelle - to jest akurat na przeciwko Ostuni oraz w Torre Guaceto. Brakuje tam oczywiście jakiejkolwiek infrastruktury turystycznej ale to własnie stanowi o ich wyjątkowej atrakcyjności.
      • 1tttt Re: Okolice Ostuni /Puglia/ 15.11.13, 08:29
        Opinie na forum rzeczywiście są ale głównie z 2009 roku. Podobno ostatnio się tam wiele zmienia, przybywa tez turystów. Czy to prawda?
    • gwand Re: Okolice Ostuni /Puglia/ 15.11.13, 13:18
      Byliśmy w okolicach Cisternino na początku pazdziernika tego roku- a więc po sezonie letnim- obcokrajowców niewielu, trudno powiedzieć jak jest w sezonie wakacyjnym ,Przed 4 laty podczas naszego pierwszego pobytu w lecie też nie było ich za dużo, na plażach dominowali Włosi
      Jeżeli mogę radzić to szukajcie lokum trochę w głebi lądu w wielu tzw masseriach czyli odpowiednikach naszej agroturystyki, z opcją dojazdu na plaże autem.
      Na pewno bedzie taniej i prawdziwiej -"po włosku"
      Może odezwie się na forum Radioaktywny - to prawdziwy pasjonat Pugli ( wczesniej deklarował że jezdzi tam co rok)- może ma swieższe info. Pozdrowiam
      • aka10 Re: Okolice Ostuni /Puglia/ 15.11.13, 18:36
        Bylam pod koniec pazdziernika, zawsze jezdze w okolice Lecce, caly "obcas" mam objezdzony, w sumie jakies min. 3000 km. Pod koniec pazdziernika turystow bardzo malo, na plazach jeszcze troche odwaznych Wlochow. Masserie wszelkie polecam, sama w takowej zwyklam mieszkac.
        Tym razem bylam przy zbiorze oliwek, z ktorych mi potem zrobili oliwe. 3 butelki przywiozlam do domu.
        • 1tttt Re: Okolice Ostuni /Puglia/ 17.11.13, 18:34
          Szukałem masseri w necie i wychodzi, że cena za 10 dni ze śniadaniem oscyluje na około 4,5 tyś. za 2+1.
          Za ok. 5,5 tyś możemy zarezerwować hotel z TUI lub Neckermanna z trzema posiłkami. Niektóre hotele całkiem sympatyczne z prywatna plażą w cenie, chociaż większość stosunkowo duże. Macie jakieś namiary na ciekawe maserie np. w okolicach Ostuni?
          • aka10 Re: Okolice Ostuni /Puglia/ 17.11.13, 18:50
            Wejdz na booking.com i poszukaj Ostuni, tam jest duzo massserii:
    • martina-0 Re: Okolice Ostuni /Puglia/ 17.11.13, 21:58
      Wpisałam hasło masseria + nazwa Ostuni. Może ktoś był w którymś z obiektów, a może doda coś do listy, bo przecież nie da się zebrać wszystkich możliwych miejsc noclegowych...

masserie.gopuglia.it/
      www.agriturismo.it/en/farmhouse/apulia/brindisi/ostuni
      www.agriturismoasciano.it/
      www.masseriailfrantoio.it/ - Ostuni

www.masseriavalente.it/en - Ostuni

www.masseriasalinola.it/ - Ostuni

www.masseriacappuccini.it/ - Ostuni

www.masseriamorrone.it/ - Ostuni

www.masseriaferri.com/ - Ostuni

www.masseriarefrigerio.com/ - Ostuni

www.masseriatolla.it/ - Ostuni

www.masseriarienzo.com/ - Ostuni

www.masseriacasamassima.it/ - Ostuni

www.masserialovile.com/home.html - Ostuni

www.masseriasanbenedetto.com/ - Ostuni

www.masserialovile.com/ - Ostuni

www.masserialosperone.it/ - Ostuni

www.agriturismosalinola.com/Agriturismo_Ostuni/index.php - Ostuni

www.masseriacantone.it/ - Ostuni

www.masseriademichele.it/ - Ostuni

www.masseriabrancati.com/home.html - Ostuni

www.masseriapugliese.com/ - Ostuni

www.masserieostuni.it/ - Ostuni

• 1tttt Re: Okolice Ostuni /Puglia/ 18.11.13, 09:54
        Dziękuję za podpowiedzi i również za uwagi.
        Potrafię wpisać /zapewniam/ w wyszukiwarce nazwę, wyszukać masserię, itd.
        Prosiłem o ewentualną podpowiedź o konkretnym miejscu, które może jest fajne a jednocześnie znośne cenowo. W każdym razie taka miałem intencję. Przed chwilą wszedłem na stronę losowo wybranej masserii z listy martiny-O i cena za 10 dni to 2780 euro za 2+1 z śniadaniem. Czyli 394 złote za dnień pobytu jednej osoby!
        Mimo wszystko nadal uważam, że Forum to miejsce gdzie można sobie na wzajem podpowiadać a nie tylko udowadniać innym jego ......
        Pozdrawiam.
        • Gość: fifiak Re: Okolice Ostuni /Puglia/ IP: *.lodz.msk.pl 27.11.13, 00:08
          Ja jestem po wstępnych rezerwacjach na przyszły rok właśnie w Apulii dla 4-osobowej rodziny (2+2).
          1. 2 noce - 29.06-1.07 Villagio Samoa w Lido delle Nazioni z booking.com - tak na start, nastawiam się głównie na jeden dzień odpoczynku na miejscu-okolicę zwiedziłęm klika lat temu.
          2. dalej 4 noce w Pino Residence w Boncore niedaleko Torre Lapilo-plaże są tutaj bardzo zachęcajce, wydaje mi się że lepsze niż w oklicach Ostuni, a i zwiedzać jest co. W planach oprócz plaż Lecce, Gallipoli, Leuca, Arbelobello i Ostuni (po drodze na Gargano), może Matera.
          3. 7 nocy na kampingu Villagio Spaggia Luinga z Neckermanna - tutaj odpoczynek w połączeniu ze zwiedzaniem.
          4. na koniec 3 noce w hotelu Tannhof ze śniadaniami z Neckermann.de. Dolomity.

Te 16 dni zamknęło mi się w w kwocie 5tys. zł za pobyt.
          Co daje ok. 310 zł za dzień w lipcu.
          Za około 70 euro można znaleźć rozsądną kwaterę, np. na booking.pl
          Pozdrawiam
          Jacek

• 1tttt Re: Okolice Ostuni /Puglia/ 27.11.13, 09:00
            Bardzo ciekawe plany.
            Nasze niestety musieliśmy raptownie zmienić.
            Mieliśmy w planach San Marino - 4 noce przez booking, później hotel przez Neckermanna w okolicach Rzymu /Frasciati/ i właściwy odpoczynek w Apulii /9-10 dni/ ale koniecznie z posiłkami. Żona chce odpocząć od gotowania a jedna rodzinna kolacja w restauracji to ok. 100 euro. No i z tym problem. Podobno wybrane przez nas hotele z nienieckiej oferty Neckermanna rezerwują noclegi tylko dla mieszkających na terenie Niemiec, Austrii i Szwajcarii. Po interwencji ewentualnie mogą nas przyjąć. Tyle tylko, że nie koniecznie mamy już na to ochotę.
            Prawdopodobnie ten końcowy etap spędzimy w Kalabrii.
            Trochę szkoda. No ale cóż jeżeli hotelarze z Apulii mają problem z akceptacją Polaków?
            Pozdrawiam.
            • Gość: fifiak Re: Okolice Ostuni /Puglia/ IP: *.lodz.msk.pl 27.11.13, 09:38
              Co do niedostępności hoteli dla Polaków to się nie spotkałem, natomisat już dwukrotnie znalazłem hotele na stronach niemieckich tui ferienhouse i neckermann-reisen, które polski oddział tui i neckermanna nie mogli zarezerwować. Wtedy jednak samodzielnie zarezerwowałem z niemieckiego serwisu internetowego i nie było żadnego problemu - tak rezerwowałem teraz hotel Tannhof koło Bolzano gdyż podobno jest on w katalogu neckermann bed niedostępnym dla polskiego oddziału.

Jeśli zaś chodzi o wyżywienie, to niestety w restauracjach wychodzi zdecydowanie drożej niż w Polsce. Aczkolwiek my bierzemy bez wyżywienia, ale co 2-3 dni nie gotujemy jedząc zazwyczaj pizze, lasagne czy makaron w restauracjach co kończy się zdecydowanie niższym rachunkiem niż 100E.

Mam nadzieję, że będziecie zadowoleni z wyboru. Ja od kilku lat "chorowałem" na Apulię i w końcu udało się skonkretyzować plany.
    • focaccia1 Re: Okolice Ostuni /Puglia/ 30.11.13, 19:58
      Co do organizacji wyjazdu to nie podpowiem, ale zajrzyj na tego bloga, może coś zwróci twoją uwagę, co będziesz chciał zobaczyć w tych rejonach

salento-italia.blogspot.com/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka