01.03.14, 23:12
W czerwcu wybieramy się do Apulii, w okolice Ostuni. Pierwszy raz w te rejony Włoch, więc bardzo się cieszę i już planuję wypady wynajętym na miejscu samochodem- Bari, Lecce, może Otranto, Polignano a Mare, oczywiście okolice Alberobello, Locorotondo, Cisternino, Cast. Grotte itd.
Napalam się szczególnie właśnie na te małe miasta. To w Italli kocham najbardziej.

Chciało by się zobaczyć też wybrzeże morza Jońskiego, nie tylko Adriatyk, a celem niby oczywistym wydaje się Tarent... ale- wydaje mi się za duży i mówiąc szczerze- zniechęca mnie trochę jego uprzemysłowienie....może jedno duże miasto (myślę tutaj o Bari) w czasie tygodniowego zaledwie pobytu starczy?
A może polecicie mi jakąś małą kameralną mieścinę nad morzem w tym rejonie- tzn. nad zatoką Tarencką- taką na spokojne pobycie, nasycenie się kolorem morza, połażenie po uliczkach.
A może - mimo wszystko- warto do Tarentu się wybrać?
Obserwuj wątek
    • 266andrzej Re: Apulia 09.03.14, 16:05
      Witaj..Byliśmy kilka lat temu 2tyg.w czerwcu własnym samochodem wMarina di Ostuni w apartamentach do wynajęcia.Morze było trochę zimne,pogoda super.Ten rejon Włoch jest mniej uczęszczany przez turystów,bo nie przepadają tam za nimi.W Bari nawet pamiątkę trudno było kupić,na parkingu w mieście parkingowy kazał mi zostawić samochód koło jego budki bo nie gwarantował że jak wrócimy to się ktoś do niego nie dobierze.Torbę i kamerę kazał trzymać blisko siebie bo jest dużo kradzieży .Duży napływ Albańczyków ,i dlatego mają wszystkich dosyć.Albanię widać z nabrzeża.Obowiązkowo do zobaczenia są domki trulli w Alberobello ,koniecznie spróbujcie miejscowych likierów.Godne jest też stare miasto Matera tam nakręcili Pasję.W Bari jest kościół św.Mikołaja {tego prawdziwego}.Nie sposób wszystkiego opowiedzieć jest dużo fajnych miejscowośc i plaż gdzie nie ma turystów ,można znależć ładne okazy muszli.Nad M.Jońskim była dużo cieplejsza woda i klimat tak jak by inny.My wróciliśmy zadowoleni .Teraz na pewno dużo się zmieniło.
      • sliwka4 Re: Apulia 10.03.14, 08:07
        Dziękuję serdecznie za odpowiedź.
        A jakaś konkretna miejscowość nad morzem Jońskim- czy możesz coś polecić?
        • Gość: anthonyb Re: Apulia IP: 5.86.202.* 10.03.14, 18:20
          np. Porto Cesareo, Gallipoli
          • aka10 Re: Apulia 11.03.14, 19:22
            Gość portalu: anthonyb napisał(a):

> np. Porto Cesareo, Gallipoli

Obydwa absolutnie cudowne.
            • sliwka4 Re: Apulia 15.03.14, 11:50
              Dzięki serdeczne za poradę.
        • 266andrzej Re: Apulia 10.03.14, 21:21
          Witam..Nie pamiętam już tak dokładnie tych miejscowości,na pewno coś znajdziecie fajnego dla siebie.Pamiętam że w M.Jońskim nurkowaliśmy z maskami przy plaży ale gdzie to było--

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka