Dodaj do ulubionych

wybrzeże Toscanii

09.03.14, 21:29
witam milosnikow wybrzeza toscanii:))
w sierpniu chcielibysmy sie z mezem i dziecmi (2 i 5l) wybrac na wybrzeze toscanii. Czy ktos z Was poleci jakies miasteczko, a moze ma ktos sprawdzony apartament albo dom na tym wybrzezu? dzieki za wszelkie podpowiedzi

Pozdrawiam Aga
Obserwuj wątek
    • Gość: Luigi Pisze się Toskania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.14, 00:20
      Jesteśmy na forum polskim i wypadałoby używać poprawnie nazw po polsku !!!
      Sprawdzone apartamenty mają do siebie to, że są już dawno temu zarezerwowane.
      Tym bardziej w sierpniu, kiedy najwięcej Włochów ma urlopy.
      Istnieje coś takiego jak wyszukiwarka internetowa i po wpisaniu do niej:
      apartamenty Toskania
      , spróbujcie jeszcze coś poszukać.
      Trzeba pisać maile do właścicieli, raczej nie odpiszą, ale zawsze jest nadzieja.
      Ja NIGDY W ŻYCIU bym nie polecił żadnego noclegu obcym ludziom.
      Mojej rodzinie się spodobało, ale nigdy nie wiem, komu coś doradzam.
      Każdemu co innego się podoba.
      Ludzie będą mieć do mnie pretensje i słusznie, bo ja im poleciłem, co mi się podoba, a oni są inni.
      Za duża odpowiedzialność, nie warto nikomu polecać żadnych noclegów, nigdy.
      • Gość: aaggusiaa Re: Pisze się Toskania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.14, 21:28
        bardzo przepraszam jak uraziłam kogoś pisząc "toscania", już więcej się to nie powtórzy ... widać, że żyjemy w Polsce... lepiej będzie jak tego kometarza Pani nie będę komentować... pozdrawiam mało życzliwego forumowicza:)
        • Gość: Luigi Re: Pisze się Toskania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.14, 19:29
          Ja jestem bardzo życzliwy, nie chcę nikomu zrobić przykrości.
          Osobiście byłem świadkiem pomstowania na pewnego turystę przez rodzinę z Polski.
          Turysta z dobrego serca im polecił pewien hotel we Włoszech, a rodzina ów hotel uznała za okropny, poniżej wszelkiej krytyki, a sama miejscowość włoska też im nie przypadła do gustu.
          Na szczęście dla owego turysty, nie był on wtedy z tą rodziną i pomstowano na niego zaocznie.
          Hotel moim zdaniem był w porządku i pretensje były bezzasadne.
          Ale oni porównywali hotel *** we Włoszech z hotelem ***** w Egipcie i żądali takiego samego standardu, bo zapłacili tyle samo.

Każdy ocenia według swojego gustu i można się "sparzyć" na namiarach z sieci.
          A ten co poleca, może zamiast podziękowania dostać straszny OPL
      • aka10 Re: Pisze się Toskania 11.03.14, 20:04
        Luigi, przesadzasz. Ty masz na imię Luigi, czy sobie na potrzeby forum wloskie wymysliles??
        Toz to polskie forum.
        Mnie osobiscie nie przeszkadza, jesli ktos pisze oryginalna nazwe regionu na forum wloskim. To samo tyczy sie miast. Kilka wiekszych ma swoj polski odpowiednik, ale cala reszta nie ma. Czy ktokolwiek pisze Czeczina zamiast Cecina lub Kianti zamiast Chianti?...
        • Gość: Luigi //// IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.14, 21:12
          Może przesadzam,
          ale twoje przykłady są bez sensu.

Toskania albo Toscana - tu mamy 2 POPRAWNE wersje językowe, polską i włoską

Cecina i Chianti - tu mamy tylko jedną POPRAWNĄ wersję pisowni, wyrazy nie uległy spolszczeniu

W języku włoskim, podobnie jak w innych językach romańskich, w przeciwieństwie do języka polskiego, w odmianie rzeczownika nie występuje temat i końcówka fleksyjna. Aby odmienić rzeczownik przez przypadki, należy przed nim postawić odpowiedni przyimek w połączeniu (zob. sekcję "Przyimek") lub bez połączenia z rodzajnikiem określonym lub nieokreślonym

Czyli jak już piszemy Toscana, to nie należy pisać Toscanii

Nie jestem specjalnym purystą językowym, ale jak kolejny raz ktoś tworzy polsko-włoskie potworki językowe, to coś napisałem
          • aka10 Re: //// 11.03.14, 22:25
            Gość portalu: Luigi napisał(a):

>
            > W języku włoskim, podobnie jak w innych językach romańskich, w przeciwieństwie
            > do języka polskiego, w odmianie rzeczownika nie występuje temat i końcówka flek
            > syjna. Aby odmienić rzeczownik przez przypadki, należy przed nim postawić odpow
            > iedni przyimek w połączeniu (zob. sekcję "Przyimek") lub bez połączenia z rodza
            > jnikiem określonym lub nieokreślonym
            >
            > Czyli jak już piszemy Toscana, to nie należy pisać Toscanii
            >
            >
            > Nie jestem specjalnym purystą językowym, ale jak kolejny raz ktoś tworzy polsko
            > -włoskie potworki językowe, to coś napisałem

Luigi, jak chodzi o język włoski i odmianę rzeczowników, to tu akurat pouczania nie potrzebuję. Definicję i zastosowanie przyimka również znam.

Jeśli piszę Toscana, to piszę Toscany. Jeśli natomiast Toskania, to Toskanii.
            Na nieszczęście jednak wszystko się po polsku odmienia, co często powoduje, ze ludzie nieświadomie robią błędy.

È un piacere conoscerla ;-)
    • Gość: Bet Re: wybrzeże Toscanii IP: 194.242.62.* 10.03.14, 08:33
      W zeszłym roku byłam w domkach Rosa dei Venti, koło Livorno.
      Domki sie nam podobały. Ośrodek zadbany, domki również w miarę czyste. Domki i zastawa bardzo skrupulatnie sprawdzane przy wyjeździe ;) Na terenie ośrodka basen. Do morza ok 800 metrów przez miejscowość. Przyjemny spacerek. Na plaży raczej tłoczno. A sama miejscowość niewielka, raczej nie dla fanów dyskotek i pubów.
      • Gość: aaggusiaa Re: wybrzeże Toscanii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.14, 21:25
        Bet... bardzo dziękuję za miłą odpowiedź i za info z Twojej strony :) pozdrawiam
        • aka10 Re: wybrzeże Toscanii 11.03.14, 20:12
          Aga, poszukaj sobie np. na www.wimdu.pl Ja w ub. roku wynajmowalam dom na Sardynii od Wlochow wlasnie przez Wimdu. Moze Cecina Mare by Ci odpowiadala na wakacje z dziecmi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka