Dodaj do ulubionych

Kemping Spiaggia e Mare

04.04.14, 01:13
Zna ktoś ten kemping?Poproszę o opinie.Co zwiedzić w Rimmini,San Marino czy Ferrarze?
Obserwuj wątek
    • sempre_dritto Re: Kemping Spiaggia e Mare 04.04.14, 23:36
      Byłem tam parę dni, kilka lat temu, głównie ze względu na Mirabilandię. Morze było dobre dla małych dzieci, moje trochę narzekały że długo jest płycizna. No i komary..., ale w tamtych terenach to standard.
      Uważajcie na drodze E-55, strasznie tam dużo radarów.
      San Marino i Ferrara jeszcze przede mną, ale wart zajrzeć do Comacchio i zajechać na piadinę obok opactwa w Pomposie.
      • ebe-10 Re: Kemping Spiaggia e Mare 05.04.14, 00:50
        Jak niewiele się wie o regionie,piszą że morze jest brudne...chciałabym więcej wiedzieć na temat tego regionu bo jestem zielona.Parki rozrywki Nas nie interesuja bo nie jedziemy z dziecmi.Jesteśmy juz po 50-ce.
        • sempre_dritto Re: Kemping Spiaggia e Mare 05.04.14, 09:02
          Nie chcę bronić czystości morza, ale nie jest chyba bardziej brudne niż w Caorle, czy Rimini, ma certyfikat "Bandiera Blu", choć nie wiem na ile jest to wiarygodne.
          Co do okolicy to jak już pisałem, byłem tam tylko kilka dni, więc nie podpowiem. Ale w rozsądnej odległości macie klika miejsc do odwiedzenia.
    • aseretka Re: Kemping Spiaggia e Mare 05.04.14, 09:18
      Byliśmy na tym campingu przez tydzień dwa lata temu. Nieduży, ale bardzo przyjemny, chociaż komary wieczorem kąsają. Plaża szeroka, z płatnymi leżakami. Morze faktycznie długo płytkie i żeby popływać trzeba spory kawałek przejść. Dość ładny kompleks basenowy, chociaż bez dodatkowych atrakcji wodnych.
      W pobliżu warto zwiedzić poprzecinane kanałami miasteczko Comacchio, które nazywane jest małą Wenecją. Sławą miasteczka jest potrójny most Trepponti, na który prowadzą pochodzące z XVII w. schody. W historycznym centrum stoi Palazzo Bellini, w którym zgromadzono dokumenty dotyczące Valli di Comacchio, tafli wodnych i kanałów wokół miejscowości.Spacer wzdłuż kanałów lub przepłynięcie po nich to prawdziwa przyjemność.
      Jeśli chodzi o Rimini, to raczej typowy kompleks hotelowo-wypoczynkowy. Jest tam jednak i stara część miasta, trochę oddalona nieco od tej wypoczynkowej. Jest tam Łuk Triumfalny z 27 r. p.n.e., Ponte di Triberio - ciągle jeszcze będący w użyciu, a zbudowany w latach 14-
      21 most na rzece Marecchia oraz niedokończona świątynia Tempio Malatestian z XV w. Są też wąskie uliczki i zaułki, jak to w starych miastach bywa, którymi można się powłóczyć.
      Republika San Marino poszczycić się może całkiem sporą ilością zabytków pochodzących z dawnych czasów. Podziwiać więc będą co mieli przede wszystkim miłośnicy starej zabudowy, ponieważ wiele budynków i to wyjątkowo dobrze zachowanych pochodzi z okresu średniowiecza. Widokiem wartym zapamiętania są również budowle trzech zamków na trzech szczytach góry Titano, które zapewniały dodatkową ochronę przed niebezpieczeństwem najazdu. Na terenie miasta znajdują się też piękne kościoły jak: św Piotra oraz św. Franciszka które stanowią prawdziwą ozdobę miasta.
    • aseretka Re: Kemping Spiaggia e Mare 05.04.14, 09:25
      Tu masz opis wycieczki po Rimini by Fredzio:
      forum.gazeta.pl/forum/w,206,77967208,78037594,Re_Rimini.html
      Co prawda zwiedzanie miało miejsce 14 lat temu, ale miejsca zabytkowe nie uległy zmianie.
    • aseretka Re: Kemping Spiaggia e Mare 05.04.14, 10:10
      Zapomniałam jeszcze o znajdującym się w pobliżu Abbazia di Pomposa, opactwie, które po odrestaurowaniu zadziwia wspaniałymi przykładami sztuki romańskiej. Podziwiać też tu można prawdziwe dzieła sztuki, jakimi są mozaiki podłogowe oraz ozdabiający ściany cykl współczesnych fresków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka