Dodaj do ulubionych

Toalety w Rzymie

02.09.14, 13:13
Przepraszam za temat. Chcę zapytać o toalety w Rzymie. Gdzie można skorzystać? Wiem, że w restauracjach i barach są, ale tam trzeba coś zamówić. Trudno kilka razy dziennie chodzić do restauracji, więc pytam, jak to można rozwiązać, gdy przez cały dzień jest się poza hotelem? A przy Watykanie są? Na dworcach kolejki, metra? Gdzie szukać toalet?
Obserwuj wątek
    • krk-michal Re: Toalety w Rzymie 02.09.14, 13:20
      W Watykanie są po lewej stronie za/obok filarów (patrząc od przodu bazyliki). Widziałem na jednej lub dwóch stacjach metra, że są (ale nie wiem czy na każdej, bo jakoś mnie nie interesowały). W mc donalds - kolejka na pół godziny :) Przy niektórych zabytkach - również są. Na mieście gdzieś widziałem - ale nie potrafię powiedzieć gdzie.
      • well19 Re: Toalety w Rzymie 02.09.14, 13:57
        Dziękuję za informacje. "Patrząc od przodu bazyliki", tzn. stojąc na Pl. św. Piotra i patrząc na wejście do bazyliki, po lewej stronie? Dobrze interpretuję? A przy okazji, płatna?
        • krk-michal Re: Toalety w Rzymie 02.09.14, 14:06
          well19 napisała:

> Dziękuję za informacje. "Patrząc od przodu bazyliki", tzn. stojąc na Pl. św. Pi
          > otra i patrząc na wejście do bazyliki, po lewej stronie? Dobrze interpretuję?

Tak, są dobrze widoczne.

A
          > przy okazji, płatna?

Bezpłatne.
          • Gość: pissuardessa Re: Toalety w Rzymie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.14, 14:27
            maps.google.com/maps/ms?msid=202600437167360422093.00049f919a29f072b9f56&msa=0&dg=feature
            • Gość: well19 Re: Toalety w Rzymie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.14, 15:35
              I wszystko jasne:)) Dziękuję.
              • Gość: pissuardessa Re: Toalety w Rzymie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.14, 17:05
                Milego i spokojnego siusiania:)
                • Gość: vvv Re: Toalety w Rzymie IP: *.ists.pl 02.09.14, 19:04
                  Czy to tylko urynuary znalazłaś?
    • aseretka Re: Toalety w Rzymie 02.09.14, 22:06
      Co prawda kilka lat nie byłam w Rzymie i może coś się zmieniło, ale podczas pobytów nigdy nie miałam problemu ze skorzystaniem z toalety w restauracji lub w barze i nikt mnie nie zmuszał, abym coś zamówiła przed skorzystaniem z WC.
    • zagubieniwrzymie Re: Toalety w Rzymie 02.09.14, 22:07
      Przy Watykanie jest bezpłatna, po prawej stronie, za Kolumnadą Berniniego.
      Na dworcach są niestety płatne.
      Bezpłatne są jeszcze w McDonalds, można skorzystać bez zamawiania. Punkty McDonalds w centrum:
      -Piazza di Spagna
      -via Nazionale
      -via delle Murate (koło Fontanny di Trevi)
      -via Giovanni Giliotti (koło dworca Termini)

Pozdrawiam i życzę miłego zwiedzania.
      • ferroni Re: Toalety w Rzymie 03.09.14, 12:49
        Ledwo co wróciłem z Rzymu (załapałem się jeszcze na niezłą burzę, gdy wyjeżdżałem, Italia pożegnała mnie jesienną pogodą) i szczerze powiem, nie wiem, gdzie niby w barach są bezpłatne toalety, z moich skromnych doświadczeń wynika, że wszędzie trzeba poprosić o klucz, a to wiąże się choćby z zamówieniem kawy, co jest zresztą samą przyjemnością. Chyba że ktoś musi sporo hmm.. sikać, to wtedy mocno jego organizm napełni się kofeiną i będzie miał drgawki ewentualnie, a jak wiadomo kawa jest moczopędna i koło się zamyka.

• Gość: lion.ess Re: Toalety w Rzymie IP: *.lw.lannet.pl 04.09.14, 18:29
          Może to kwestia tego, ze jestem kobietą, ale w żadnym z włoskich barów czy restauracji nigdy nie musiałam płacić za korzystanie z toalety...(nie będąc ich klientką), wystarczył uśmiech...;)
          • Gość: pissuardessa Re: Toalety w Rzymie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.14, 09:45
            To glownie kwestia tego, ze niektorzy mezczyzni nie podnosza deski.
            I to zwieksza koszt utrzymania czystosci:)
    • marghe_72 Re: Toalety w Rzymie 03.09.14, 20:07
      www.amaroma.it/pulizia-citta/1362-i-servizi-igienici-gestiti-da-ama.html

tu cała lista
      www.amaroma.it/public/files/pdf/elenco-bagni-pubblici-270814.pdf

jakby co służę pomocą w tłumaczeniu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka