carmen_v
19.02.15, 19:34
Witam!
Postanowiłyśmy spełnić z koleżanką jedno z naszych marzeń i zwiedzić Pompeje :) Wyruszamy do Neapolu zaraz na początku marca i będziemy tam od wtorku do wtorku.
Zapoznałyśmy się już z tematem "Neapol 2014" oraz innymi i wiemy już mniej więcej co chcemy zobaczyć i jak tego dokonać, ale nie ukrywam że mamy tez kilka wątpliwości ;)
Na pewno chcemy zobaczyć:
Pompeje
Herkulanum
Ravello
oraz którąś z wysp. Stawiamy na Ischię lub Capri. Na tej ostatniej kusi mnie również Lazurowa Grota, ale nie wiem czy w tym czasie jest sens ją oglądać. Jak się ew. do niej dostać i ile to kosztuje? Warto? :)
Rozważamy też inne miejsca sugerowane m.in. tutaj gdziewyjechac.pl/24694/kampania-i-okolice-neapolu-dla-poczatkujacych-co-zobaczyc.html
Jeśli znacie jakieś inne fajne, ciekawe miejsca, niekoniecznie takie wymieniane w przewodnikach, a które warto odwiedzić to bardzo chętnie się o nich dowiemy :)
Komunikacja:
Dowiedziałyśmy się że istnieje bilet 3T UNICO CAMPANIA w cenie 20€ ważny 3 doby, ale jako że będziemy tam dłużej, interesowałby nas taki bilet np. tygodniowy. Czy on obowiązuje też na statki/promy na wyspy? Czy uprawnia do poruszania się po nich? Czy sa z nim jakieś zniżki na wstępy do muzeów?
Pogoda:
Do wyjazdu zostało półtora tygodnia, a ja nadal nie wiem czy mam brać kurtkę zimową czy wystarczy wiatrówka. ;) Czytałam gdzieś, że temperatura odczuwalna jest sporo niższa od tej na termometrze. Czy mam się nastawiać że pogoda będzie podobna jak w Polsce? ;)
Zakupy:
Będziemy spały w Hotelu Ideal na Piazza Garibaldi. Czy jest tam gdzieś w pobliżu jakiś market w którym można ew. zaopatrzyć się w żywność lub inne potrzebne rzeczy? Czy macie jakieś sprawdzone miejsca gdzie można smacznie, dużo i tanio zjeść? ;) Czegoś unikać?
Jeśli macie dla nas jeszcze jakieś przydatne informacje to bardzo chętnie poczytamy :)
Pozdrawiamy :)