Dodaj do ulubionych

Neapol 2015

19.02.15, 19:34
Witam!
Postanowiłyśmy spełnić z koleżanką jedno z naszych marzeń i zwiedzić Pompeje :) Wyruszamy do Neapolu zaraz na początku marca i będziemy tam od wtorku do wtorku.
Zapoznałyśmy się już z tematem "Neapol 2014" oraz innymi i wiemy już mniej więcej co chcemy zobaczyć i jak tego dokonać, ale nie ukrywam że mamy tez kilka wątpliwości ;)

Na pewno chcemy zobaczyć:
Pompeje
Herkulanum
Ravello
oraz którąś z wysp. Stawiamy na Ischię lub Capri. Na tej ostatniej kusi mnie również Lazurowa Grota, ale nie wiem czy w tym czasie jest sens ją oglądać. Jak się ew. do niej dostać i ile to kosztuje? Warto? :)
Rozważamy też inne miejsca sugerowane m.in. tutaj gdziewyjechac.pl/24694/kampania-i-okolice-neapolu-dla-poczatkujacych-co-zobaczyc.html
Jeśli znacie jakieś inne fajne, ciekawe miejsca, niekoniecznie takie wymieniane w przewodnikach, a które warto odwiedzić to bardzo chętnie się o nich dowiemy :)

Komunikacja:
Dowiedziałyśmy się że istnieje bilet 3T UNICO CAMPANIA w cenie 20€ ważny 3 doby, ale jako że będziemy tam dłużej, interesowałby nas taki bilet np. tygodniowy. Czy on obowiązuje też na statki/promy na wyspy? Czy uprawnia do poruszania się po nich? Czy sa z nim jakieś zniżki na wstępy do muzeów?

Pogoda:
Do wyjazdu zostało półtora tygodnia, a ja nadal nie wiem czy mam brać kurtkę zimową czy wystarczy wiatrówka. ;) Czytałam gdzieś, że temperatura odczuwalna jest sporo niższa od tej na termometrze. Czy mam się nastawiać że pogoda będzie podobna jak w Polsce? ;)

Zakupy:
Będziemy spały w Hotelu Ideal na Piazza Garibaldi. Czy jest tam gdzieś w pobliżu jakiś market w którym można ew. zaopatrzyć się w żywność lub inne potrzebne rzeczy? Czy macie jakieś sprawdzone miejsca gdzie można smacznie, dużo i tanio zjeść? ;) Czegoś unikać?

Jeśli macie dla nas jeszcze jakieś przydatne informacje to bardzo chętnie poczytamy :)

Pozdrawiamy :)
Obserwuj wątek
    • mama.globtroterka Re: Neapol 2015 19.02.15, 20:55
      Ja bym do tej listy dorzuciła Wezuwiusza ;) Koniecznie! globtroterek.blogspot.com/2014/10/wulkan-spioch-czyli-wyprawa-na-wezuwiusz.html
      Z biletami nie pomogę, bo dojeżdzałam autem do wszystkich atrakcji.
      Pompeje genialne, Herkulanum też :D Co do pogody to napisz może bezpośrednio na maila gazetowego do shilaa albo anthonyb - mi bardzo te osoby pomogły w zeszłorocznym wyjeździe ;)
      Chyba zazdroszczę wyprawy ;) Udanego zwiedzania!
      • carmen_v Re: Neapol 2015 19.02.15, 22:18
        Wezuwiusz też, ale nie wiem czy jest sens jak nie będzie pogody :) Przed chwią sprawdziłam i w czasie jak będziemy ma cały czas lać :P Ale przed i po wylocie oczywiscie sloneczko ;)
        • carmen_v Re: Neapol 2015 19.02.15, 22:19
          Zapomniałam napisać że na Twoim blogu też juz czytałam o Neapolu i Paryżu :)
          • mama.globtroterka Re: Neapol 2015 20.02.15, 08:26
            :)
            Trzymam kciuki, zeby synoptycy się jednak mylili ;) Ale faktycznie, jak nie ma dobrej pogody to włażenie na Wezuwiusza w chmurach chyba nie ma sensu.
    • Gość: sasl Re: Neapol 2015 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.15, 22:22
      Ja ze swojej strony polecam arte card. Sprawdza się znakomicie. Wersja 3 dniowa powala na korzystanie z komunikacji publicznej. Jest też wersja 7 dniowa, ale bez komunikacji.
      • carmen_v Re: Neapol 2015 21.02.15, 12:27
        Tylko my właśnie będziemy dłużej i wtedy potrzebowałybyśmy 2 karty każda a to juz chyba sie nam mniej opłaca :(
      • wasaga Re: Neapol 2015 01.02.16, 01:03
        Mam pytanie czy za arte card można płacić kartą np Mastercard? I czy za wstępy można również płacić kartą?
    • marghe_72 Re: Neapol 2015 20.02.15, 11:34
      jeśli zdecydujecie się na Capri to polecam wjechać na Anacapri
      • carmen_v Re: Neapol 2015 21.02.15, 12:26
        W brzydką pogodę też? :)
    • shilaa Re: Neapol 2015 20.02.15, 13:39
      > Na pewno chcemy zobaczyć:
      > Pompeje
      > Herkulanum
      > Ravello
      > oraz którąś z wysp. Stawiamy na Ischię lub Capri. Na tej ostatniej kusi mnie ró
      > wnież Lazurowa Grota, ale nie wiem czy w tym czasie jest sens ją oglądać. Jak s
      > ię ew. do niej dostać i ile to kosztuje? Warto? :)

Na poczatku marca wszystko zalezy od pogody. Jesli bedzie sloneczna zdecydowanie za pierwszym razem wybralabym Capri. Lazurowa Grote moim zdaniem mozecie sobie odpuscic, chyba, ze bedzie piekna, bezwietrzna pogoda. Kosztuje 13 euro od osoby, nie kursuje w przypadku wiatru i/lub wzburzonego morza. Dostaniecie sie tam z Marina Grande (glowna przystan na wyspie).

> Rozważamy też inne miejsca sugerowane m.in. tutaj gdziewyjechac.pl/24694/kampania-i-okolice-neapolu-dla-poczatkujacych-co-zobaczyc.html
      > Jeśli znacie jakieś inne fajne, ciekawe miejsca, niekoniecznie takie wymieniane
      > w przewodnikach, a które warto odwiedzić to bardzo chętnie się o nich dowiemy
      > :)

Nie wiem czy mam sie smiac czy plakac czytajac chocby wpis o Positano w zalinkowanym blogu... Dlaczego ludzie, ktorzy podobno byli w Neapolu, uwazaja sie za superpodroznikow i prowadza czesto bardzo popularne blogi turystyczne, nie wyniesli z tego regionu prawie nic, a na swoich blogach umieszczaja stek bzdur i dwa zdania skopiowane z Wikipedii...

W kazdym razie powtorze, troche szkoda, ze przylatujecie tu w marcu, bo wiele miejsc nie ma swojego "letniego uroku", zwlaszcza Wybrzeze Amalfitanskie, wyspy, Sorrento. Mysle, ze w marcu lepiej skupic sie na Neapolu.

>
      > Komunikacja:
      > Dowiedziałyśmy się że istnieje bilet 3T UNICO CAMPANIA w cenie 20€ ważny
      > 3 doby, ale jako że będziemy tam dłużej, interesowałby nas taki bilet np. tygod
      > niowy. Czy on obowiązuje też na statki/promy na wyspy? Czy uprawnia do poruszan
      > ia się po nich? Czy sa z nim jakieś zniżki na wstępy do muzeów?

Niedawno w calym regionie Kampania nastapila totalna zmiana biletow, takze informacje umieszczane kiedys na forum sa juz nieaktualne. Typowy bilet czasowy zastapiono biletem na pojedynczy kurs, zmienila sie tez cena (z 1,30 euro na 1 euro). Bilet tygodniowy kosztuje obecnie 12 euro, obowiazuje na cala komunikacje miejska (metro, autobusy, funicolare, niektore pociagi) wylacznie w granicach Neapolu i prowincji neapolitanskiej. Na wyspy obowiazuja osobne bilety, taryfa zalezy od przewoznika i rodzaju transportu. Po zmianie systemu biletow nie wiem jak wyglada obecnie sytuacja z karta, ktora upowazniala do znizek w muzeach i galeriach lub darmowych wstepow i korzystania z komunikacji miejskiej.

> > Pogoda:
      > Do wyjazdu zostało półtora tygodnia, a ja nadal nie wiem czy mam brać kurtkę zi
      > mową czy wystarczy wiatrówka. ;) Czytałam gdzieś, że temperatura odczuwalna jes
      > t sporo niższa od tej na termometrze. Czy mam się nastawiać że pogoda będzie po
      > dobna jak w Polsce? ;)

Zdecydowanie zimowa ;-) Dzisiaj w nocy bylo zaledwie kilka stopni powyzej zera, od miesiaca prawie bez przerwy leje i jest zimno. Temperatura odczuwalna jest tutaj faktycznie znacznie nizsza, ale nie tyle w porownaniu z ta na termometrze, co w porownaniu z temperatura w Polsce - w Neapolu przy 10 stopniach trzese sie z zimna, w Polsce jest mi prawie cieplo ;-) Nie kieruj sie tez prognoza pogody, w Neapolu nigdy sie nie sprawdza.

> Zakupy:
      > Będziemy spały w Hotelu Ideal na Piazza Garibaldi. Czy jest tam gdzieś w pobliż
      > u jakiś market w którym można ew. zaopatrzyć się w żywność lub inne potrzebne r
      > zeczy? Czy macie jakieś sprawdzone miejsca gdzie można smacznie, dużo i tanio z
      > jeść? ;) Czegoś unikać?

Sklepy spozywcze (salumeria) i supermarkety (Carrefour, Conad, Sigma, Superò itp.) znajdziesz w Neapolu na kazdym kroku. Na rogu Piazza Garibaldi jest nawet sklep miedzynarodowy, w ktorym znajdziesz sporo polskich produktow, ja zawsze kupuje tam bialy ser do sernika ;-)

W okolicy macie spory wybor znanych i bardzo znanych pizzerii. Najpopularniejsza to oczywiscie Da Michele, ja polecam tez pizze smazona (pizza fritta) w Masardonie, tuz za Piazza Garibaldi. Oczywiscie musicie sprobowac najlepsza sfogliatelle w miescie, w cukierni Attanasio.

Od dluzszego czasu zmienila sie i nadal zmienia kulinarna mapa Neapolu. Niestety, coraz wiecej legendarnych trattorii, pizzerii, cukierni albo bardzo obniza loty, albo upada. Coraz trudniej polecic mi miejsca, gdzie mozna dobrze zjesc w rozsadnej cenie (co nie oznacza dla mnie tanio, ale cena musi isc w parze z jakoscia). Miasto jest obecnie doslownie zalane punktami ze smieciowym jedzeniem, frytkami, roznymi przekaskami smazonymi w podlej jakosci oleju niewiadomego pochodzenia. Kolejny trend w Neapolu to roznego rodzaju "hipsterskie" restauracje pokolenia 35-45, wszyscy zachlysnieci zywnoscia eko i bio, superjakoscia, oliwa ze wsi, miesem, ktore kupuja od znajomego rzeznika i innymi glownie marketingowymi bajkami. Wystroj tych miejsc jest wszedzie identyczny, jedzenie znacznie mniej niz srednie a ceny wygorowane jak ego wlascicieli.

Nie ufaj tez TripAdvisor, w pierwszej 50-tce wiekszosc miejsc to reklama z kupionymi recenzjami. Czytanie tej strony niezle poprawia humor, zwlaszcza, ze znam wielu wlascicieli roznych lokali, w tym dwoch znajomych, ktorzy sa wlascicielami bardzo znanych restauracji, ktore od dawna zawsze znajduja sie w czolowce rankingu i wiem jak to dziala od srodka.

Wiem tez, ze cudzoziemiec "glodny" lokalnej kuchni ma mniejsza wiedze i wymagania od kogos, kto ma te kuchnie na co dzien (nawet jesli Neapol jest przykladem miejsca, w ktorym rozni ludzie maja zupelnie odmienne upodobania kulinarne), ale nie sztuka jest zjesc cos w pierwszej lepszej pizzerii czy trattorii. Bede tez zawsze walczyc z jakze blednym przekonaniem wielu osob, ze w Neapolu prawie kazda pizza jest dobra. Niezwykle latwo jest zjesc niedobra, coraz trudniej bardzo dobra, niestety.

• carmen_v Re: Neapol 2015 21.02.15, 12:16
        Bardzo dziękuję za Twoją wiadomość :))) Nie ukrywam że bardzo liczyłam na informację od Ciebie ;)

shilaa napisała:
        > Niedawno w calym regionie Kampania nastapila totalna zmiana biletow, takze info
        > rmacje umieszczane kiedys na forum sa juz nieaktualne. Typowy bilet czasowy zas
        > tapiono biletem na pojedynczy kurs, zmienila sie tez cena (z 1,30 euro na 1 eur
        > o). Bilet tygodniowy kosztuje obecnie 12 euro, obowiazuje na cala komunikacje m
        > iejska (metro, autobusy, funicolare, niektore pociagi) wylacznie w granicach Ne
        > apolu i prowincji neapolitanskiej. Na wyspy obowiazuja osobne bilety, taryfa za
        > lezy od przewoznika i rodzaju transportu. Po zmianie systemu biletow nie wiem j
        > ak wyglada obecnie sytuacja z karta, ktora upowazniala do znizek w muzeach i galeriach lub darmowych wstepow i korzystania z komunikacji miejskiej.
        >
        Wiem że pewnie trochę głupie pytanie ale czy prowincja neapolitańska sięga aż do Amalfi czy to strikte miasto? ;) Bo ten bilet tygodniowy bardzo by nam pasował. On jest dobowy czy od godziny do godziny?

> > > Pogoda:
        > > Do wyjazdu zostało półtora tygodnia, a ja nadal nie wiem czy mam brać kur
        > tkę zimową czy wystarczy wiatrówka. ;) Czytałam gdzieś, że temperatura odczuwal
        > na jes
        > > t sporo niższa od tej na termometrze. Czy mam się nastawiać że pogoda będ
        > zie po dobna jak w Polsce? ;)

>
        > Zdecydowanie zimowa ;-) Dzisiaj w nocy bylo zaledwie kilka stopni powyzej zera,
        > od miesiaca prawie bez przerwy leje i jest zimno. Temperatura odczuwalna jest
        > tutaj faktycznie znacznie nizsza, ale nie tyle w porownaniu z ta na termometrze
        > , co w porownaniu z temperatura w Polsce - w Neapolu przy 10 stopniach trzese s
        > ie z zimna, w Polsce jest mi prawie cieplo ;-) Nie kieruj sie tez prognoza pogo
        > dy, w Neapolu nigdy sie nie sprawdza.

Weszłam sobie na webcam Neapolu... u nas słoneczko i niemal wiosna. Ostatnie zmazliny topnieją, a tam widzę Chmury chmury chmury ;) Mam nadzieję że się poprawi :( Teraz pluję sobie w brodę, że po ogłoszeniu wiizairowej promocji dałam się tak zaślepić, bo teraz też są tanie bilety niewiele droższe niż wtedy.

> W okolicy macie spory wybor znanych i bardzo znanych pizzerii. Najpopularniejsz
        > a to oczywiscie Da Michele, ja polecam tez pizze smazona (pizza fritta) w Masar
        > donie, tuz za Piazza Garibaldi. Oczywiscie musicie sprobowac najlepsza sfogliat
        > elle w miescie, w cukierni Attanasio.

Oooo właśnie. Co jeszcze "obiadowego" oprócz pizzy i makarnu warto tam spórbować bo gdzie indziej nie ma? :)

> Nie ufaj tez TripAdvisor, w pierwszej 50-tce wiekszosc miejsc to reklama z kupi
        > onymi recenzjami.

Tego w ogóle nie czytam ;)

• shilaa Re: Neapol 2015 21.02.15, 13:24
          carmen_v napisała:

> Bardzo dziękuję za Twoją wiadomość :))) Nie ukrywam że bardzo liczyłam na infor
          > mację od Ciebie ;)
          >

Nie ma za co, milo mi :-)

> Wiem że pewnie trochę głupie pytanie ale czy prowincja neapolitańska sięga aż d
          > o Amalfi czy to strikte miasto? ;) Bo ten bilet tygodniowy bardzo by nam pasowa
          > ł. On jest dobowy czy od godziny do godziny?

Nie ma glupich pytan, zwlaszcza jesli chodzi o komunikacje miejska w Neapolu ;-) Amalfi i okolice to prowincja salernitanska, a zatem bilet jest tam niewazny (obowiazuje bilet U SA a nie U NA). Prowincja neapolitanska obejmuje za to Sorrento (i tam dojedziecie pociagiem Circumvesuviana w ramach biletu tygodniowego). Do Amalfi musicie dojechac autobusem z Sorrento lub Salerno, kupujac inny bilet. Bilet tygodniowy jest wazny 24h na dobe.

> Weszłam sobie na webcam Neapolu... u nas słoneczko i niemal wiosna. Ostatnie zm
          > azliny topnieją, a tam widzę Chmury chmury chmury ;) Mam nadzieję że się popraw
          > i :( Teraz pluję sobie w brodę, że po ogłoszeniu wiizairowej promocji dałam się
          > tak zaślepić, bo teraz też są tanie bilety niewiele droższe niż wtedy.

Do wczoraj bylo slonce, dzisiaj chmury a jutro podobno burze i ulewy (czyli nic nowego ;-) ). Nie da sie przewidziec pogody na poczatek marca, moze byc slonce i 18 stopni, jak i ulewy i kilka stopni.

> Oooo właśnie. Co jeszcze "obiadowego" oprócz pizzy i makarnu warto tam spórbowa
          > ć bo gdzie indziej nie ma? :)

Pierwsze, co mi przychodzi na mysl to mozzarella di bufala (z mleka bawolego), provola i fior di latte (czyli mozzarelle z mleka krowiego, provola jest wedzona). Kupicie ja w dowolnym sklepie, polecam ze swiezym neapolitanskim chlebem (np. tzw. pane cafone albo pane mezzaluna) i deska wedlin (zwlaszcza prosciutto crudo) i innych serow. Najlepsza mozzarella to ta z okolic Paestum (niestety rzadka w Neapolu), najczesciej mozna kupic te z okolic Mondragone lub Aversy.

>A taki jeszcze pomysł mam... Da się z neapolu jakoś prosto dojechać do Monte Cassino? Warto?

Jest bezposredni pociag regionalny, jedzie 2 godziny, kosztuje ok. 7 euro od osoby. Czy warto to juz kwestia osobista, zwlaszcza dla tych, ktorzy jak ja mieli w bliskiej rodzinie kogos, kto uczestniczyl w bitwie. Dla innych to wspomnienie, lekcja historii, jeszcze innych w ogole nie zainteresuje.

Z innych miejsc blisko Neapolu, o ktorych zapomina wiekszosc przewodnikow i turystow, polecam tez ogrody i palac w Casercie i cypel za Pozzuoli.
    • carmen_v Re: Neapol 2015 21.02.15, 12:29
      A taki jeszcze pomysł mam... Da się z neapolu jakoś prosto dojechać do Monte Cassino? Warto?
      • Gość: Warto?! Re: Neapol 2015 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.15, 09:51
        Cmentarz na Monte Cassino nie jest typowym celem turystycznym jak grota Capri.
        Jest świętością dla wielu ludzi.
        Pytanie czy warto jest trochę nie na miejscu.
        Tak samo pisanie o nim, że to kilka grobów i trawa jest niesmaczne.
        • carmen_v Re: Neapol 2015 24.02.15, 21:43
          Jak widzę moderacja dział szybko i sprawnie... ;)
          Zarówno w postach które zniknęły jak i tym który pozostał zarzuca mi się że swoim pytaniem naruszyłam świętość ziemi na której zginęły tysiące żołnierzy.
          Ciekawe skąd pieniacze wiedzą jakim jestem patriotą i co mną kieruje aby tam jechać? Ktoś się pochwalił że krewny tam zginął... A co Ty zrobiłeś dla Ojczyzny?
          Czy gdybym nie szanowała tego miejsca to bym w ogóle pomyślała żeby się tam wybrać? Ciekawa jestem czy pieniacze postawili chociaż tyle razy co ja świeczki na żołnierskich mogiłach i tyle ich odwiedzili co moja koleżanka...
          Żaden z nich mi nie napisał jak sie tam dostać (poruszamy się tylko komunikacja publiczną), ani czy WARTO BO:np. Cmentarz i klasztor są ogólnie i możliwe do odwiedzenia dla osób niezorganizownych w grupy umawiające sie na konkretne godziny zwiedzania, ani czy nie spędzimy pół dnia w przesiadkach żeby na koniec "pocałować klamkę" zamkniętego terenu. Tego musiałyśmy sie dowiadywać same przekopując kolejne strony bo juz wcześniej zdecydowałyśmy że jedziemy.
          Tyle słów oburzenia za niewinne "warto". Ja jestem ciekawa czy każdy z tych pieniaczy wchodząc do zabytkowego kościoła lub katedry wchodzi tylko po to aby sie pomodlić i z klapkami na oczach wychodzi nie patrząc na działa dawnych mistrzów? Przecież to by było ZWIEDZANIE św. miejsca a nie po to ono powstało!
          Dziękuje tym którzy rozumieli :)
          Nadal jestem chętna na wszelkie wiadomości dotyczące zarówno Monte Cassino jak i całej okolicy Neapolu.

shilaa zobaczymy jak będzie sytuacja ale wpisałyśmy Caserte na swoja listę :) Dzięki Ci za nią bo faktycznie ja osobiście pierwsze słyszę o tym pałacu :) O Pozzuoli jeszcze nie mówiłyśmy.
          jo.hanna dziękuję również za radę :)

• Gość: Luigi Re: Neapol 2015 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.15, 23:32
            No i po co ta histeria ?
            Chcesz, jedź, nie chcesz, nie jedź.
            Co mnie to obchodzi ?
            Mnie twoje "warto ?" ani trochę nie wzruszyło.
            Wkurzył mnie kto inny, który nazwał cmentarz "kilka grobów i trawa"
            Ludzie tam zginęli w walce o wolność kraju, a jakiś ...
            bredzi jak pomylony
    • jo.hanna Montecassino 24.02.15, 11:21
      przepraszam, ale Montecassino to również ciekawy klasztor, który warto zobaczyć. Czy jadąc na kilka dni do Neapolu, pojechałabym do klasztoru Montecassino? Nie. Uważam że Certosa San Martino jest ciekawsza, wolałabym też poświęcić więcej czasu na zwiedzanie samego miasta.
      • anthonyb Re: Montecassino 25.02.15, 11:28
        www.abbaziamontecassino.org/abbey/index.php/en/how-to-reach-us
        tu jest link do klasztoru. Mozna sprawdzic sobie Jak zzwiedzac, jak dojechac iTP. Mi sie klasztor bardzo podobal i na pewno robi takie samo wrazenie i zima. Ale przychylam sie do opinii joanny. jadac na kilka dni i to z deszcem skupilabym sie na samym miescie, bo tu jest naprawde mas a ciekawych mieJsc. Pojechalabym jedynie do Pompei, Ercolano. Odpuscilabym totalnie wyspy czy wybrzeze Amalfi. No chyba, Ze trafisz na slonce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka