Dodaj do ulubionych

Toskania widok na morze

06.03.15, 10:32
Może ktoś mi poleci apartament w Toskanii, trochę wymagań mam i nic ciekawego nie znajduję.Potrzebuję 2 sypialni z salonem i tarasem najlepiej z widokiem na morze, do tego ładna piaszczysta plaza, ale nie bardzo zatłoczona. Jest coś takiego?
Obserwuj wątek
    • aseretka Re: Toskania widok na morze 06.03.15, 18:43
      Zajrzyj na stronę Interhoume. Może coś znajdziesz. Ja wynajmowałam jeden z apartamentów Mediterraneo w Marina di Grosetto, tylko, że na dwie osoby nie były nam potrzebne dwie sypialnie. Pokoje mieliśmy na parterze i wychodziło się wprost na plażę. Plaża szeroka i piaszczysta. W sezonie najprawdopodobniej, jak i inne plaże w Toskani, zatłoczona. My byliśmy na początku września i na plaży mimo upalnej pogody było niemal pusto.
      • szpulakasia Re: Toskania widok na morze 10.03.15, 21:40
        Też szukam i trudno znaleźć,dla mnie najważniejsze byłoby aby hotel czy apartamenty były z dala od miast takie zupełnie na uboczu,przy samej plaży....mam takie marzenie.......i jeszcze mam jeden problem bo musimy wziąc ze sobą małego psa,więc jak już znalazłam takie cudo (ze 2 ) to akurat nie można było wziąc psa.....
        ja byłam w takim hotelu na przeciwległym wybrzeżu tj nad adriatykiem w rejonie Molise i było niesamowice.....cudo nad cudy tyle że krótko.....korzystałam z ofert booking com,ale obecnie nie mają tego hotelu....
        więc tez szukam.......
    • martalis30 Re: Toskania widok na morze 11.03.15, 20:49
      Podpowiedzcie proszę miejscowość w ktorą powinnam celować. Miałaby to być lokalizacja w ktorej bedzie co robić, zjeść i coś zobaczyć- (dzieci) , czyli będzie jakiś ruch, ale jednak ładna, zorganizowana plaża nie będzie zapełniona 10 rzędami lezaków. Upatrzyłam sobie strefę od Viareggio do Marina di Massa, ale boję się, że trafię na jakąś dyskotekową miejscowość z tłumami, albo pustkę i wtedy dziecko tego nie wytrzyma.pozdrawiam
      • nie-to-on-zaczal Re: Toskania widok na morze 12.03.15, 09:49
        W tym roku wysyłałem pytanie do takiej agroturystyki w pobliżu Viareggio:
        www.agriturismocasarossa.it/
        Niestety cena nie była zbyt niska, że ostatecznie wybrałem, zupełnie inne miejsce.
        Jednak całkiem niedaleko tam do morza. Oczywiście jeśli się chce mieć hotel z widokiem na morze to słabo się to nadaje.
        Ja nie przepadam za kurortami nadmorskimi, Viareggio też na kolana mnie nie rzuciło. Osobiście to dziesięć razy wolałbym znaleźć nocleg w Lucce, gdzieś przy murach i wyskoczyć ze trzy razy do Viareggio.
      • jot.be Re: Toskania widok na morze 12.03.15, 13:12
        Ja bym celował w Castiglione della Pescaia albo przywołaną przez Aseretkę Marinę di Grosseto.
        Duuuużo większe plaże - mniejsze miejscowości. W lipcu a zwłaszcza sierpniu tłok będzie ale
        nie taki jak w Viareggio i generalnie klimaty są zdecydowanie bardziej toskańskie.
        Viareggio jest fajne, ale na wycieczkę jak dla mnie.
        Jeszcze luźniej plażowo jest w Prinicipina a Mare 2 km na południe od Mariny ale tam z kolei
        rozrywek zbyt wielu nie ma.
        • aseretka Re: Toskania widok na morze 12.03.15, 19:37
          > Ja bym celował w Castiglione della Pescaia albo przywołaną przez Aseretkę Marinę di
          > Grosseto. Duuuużo większe plaże - mniejsze miejscowości. W lipcu a zwłaszcza sierpniu
          > tłok będzie ale nie taki jak w Viareggio i generalnie klimaty są zdecydowanie bardziej
          > toskańskie. Viareggio jest fajne, ale na wycieczkę jak dla mnie. Jeszcze luźniej
          > plażowo jest w Prinicipina a Mare 2 km na południe od Mariny ale tam z kolei rozrywek
          > zbyt wielu nie ma.

Moim zdaniem, nic dodać, nic ująć.:) Autorka wątku upatrzyła sobie jednak strefę od Viareggio do Marina di Massa, czyli raczej północną część wybrzeża Toskanii. Moim zdaniem plaże są tu węższe i przechodzą w bardziej kamienisto-żwirowe. A i zatłoczenie na plażach było tam znacznie większe nawet, gdy byłam we wrześniu. Samo Viareggio nawet dość ładne, ale wystarczył mi kilku godzinny pobyt i spacer. Moim zdaniem, jeżeli chce się plażować (chociaż ja osobiście mało czasu spędzam na plaży, a raczej preferuję wycieczki po okolicy), to bardziej nadaje się do tego południowy rejon Toskanii poniżej Livorno. Ale de gustibus non est disputandum...:) Każdy wolne ma prawo wyboru miejsca spędzania swoich wakacji.
          • dodekanezowiec Re: Toskania widok na morze 13.03.15, 19:51
            "Dyplomata, to ktoś taki, co dwa razy pomyśli zanim nic nie powie".
            Ja swoją wypowiedź przemyślałem i 22 razy - wrzesień to na Italię nie jest dobry miesiąc (kapryśna pogoda). Żeby uniknąć tłumów, to wydaje mi się że początek lipca jest dobry. My Polacy (lud północny z klimatem kontynentalnym) jesteśmy własnie przyzwyczajeni, że lipiec to najcieplejszy miesiąc z najdłuższym dniem.
            Na południu sierpien jest zatłoczony bo dzień niewiele krótszy od lipca a jest ciut cieplej w sierpniu (w Polsce raczej ciut cieplej w lipcu). Poza tym woda w sierpniu cieplejsza. Ale własnie we Włoszech przełom czerwca i lipca to:
            1) mniejszy tłok
            2) niższe ceny niż w sierpniu
            3) najmniej opadów w roku
            4) woda jako tako mimo wszystko i tak ciepła
    • martalis30 Re: Toskania widok na morze 15.03.15, 22:13
      Dzięki za porady, upatrzone tereny były o tyle, że do Pizy blisko i z Polski parę metrów bliżej, a że różnicy nie widziałam to tak celowałam. Zmieniam zatem obszar eksploracji na poniżej Livorno. wyjasnijcie mi proszę fakt, który obserwuję. Standard wszelkich znajdywanych kwater , apartamentów wydaje mi sie taki sobie. Szukałabym czegoś w standardzie powiedzmy bardzo dobrym. Jak w booking czy innym tego typu wpiszę okolice Rzymu czy Barcelony to apartamenty z pięknymi widokami, dobrym standardem i cenie do 2tys.euro / tydzień wyskakują w dużej ilości, tylko przebierać. Natomiast Toskania, mam wrażenie, ze jest tak piękna że zakwaterowaniem nikt sobie głowy nie zawraca, albo zachowuje je dla rodowitych, stałych bywalców.Są piękne domy, ale to i cenowo i gabarytowo nie dla mnie. Podpowiedzcie coś.pozdrawiam
      • jot.be Re: Toskania widok na morze 18.03.15, 12:42
        Bo w Toskanii niewielu turystów celuje w wybrzeże. W okolicy Florencji czy Sieny apartamentów o wysokim standardzie jest sporo. Zwłaszcza w różnych "agroturystykach" będących zazwyczaj na wysokim poziomie (zarówno komfortu jak i cen).
        Z Hiszpanią gdzie apartamentów do wyboru są tysiące nie da się porównać.Toskania jest w dużej części strefą chronionego krajobrazu i tam w ogóle bardzo niewiele można budować.
        Przywołane przez nas miejscowości to są raczej "luźno turystyczne" miejsca i standard apartamentów
        jest dość liniowy.
        Jeśli szukasz czegoś z wyższej półki to jednak Viareggio może być lepszym wyborem - to jest bardziej "luksusowe" miejsce jednak. Musisz przeprowadzić optymalizację zagadnienia :)
    • czarnypol Re: Toskania widok na morze 29.11.17, 09:57
      Takie miejsca być może istnieją, ale po 16 latach podróżowania do Toskanii jeszcze ich nie znaleźliśmy :) Tutaj są miejsca, które znaleźliśmy niedaleko morza www.toskania.org.pl/noclegi-w-toskanii/noclegi-do-30-km-od-morza-w-toskanii/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka