500adam
09.05.15, 18:08
Wyjechałem na wycieczkę do Wiedenia-Wenecji-Rzymu w dniach 29.04.2015 – 04.05.2015r z biurem turystycznym Millennium Travel i muszę poinformować, że największym problemem był nieprzygotowany „pilot” do prowadzenia grupy na tej trasie. Biuro zatrudnia młodych ludzi znających język (w tym przypadku włoski) lecz bez podstawowej wiedzy z geografii czy historii i doświadczenia życiowego. Jeżeli ktoś oczekuje od „pilota” z tego biura, żeby go zakwaterował w hotelu i zaprowadził do Watykanu to wycieczka ta jest dla niego. Ale jeżeli chce coś jeszcze zobaczyć poza programem wycieczki (organizator zaplanował bardzo dużo czasu wolnego) i czegoś się dowiedzieć to już nie.
Pilot nie miał wiedzy, że Muzea Watykańskie są nieczynne w niedzielę oprócz każdej ostatniej niedzieli miesiąca (kiedy to zwiedzić je można za darmo). Niewiedział, że bilety do Colosseum i Forum Romanum i innych wszystkich włoskich muzeów państwowych są za darmo w każdą pierwszą niedzielę miesiąca. Skoro nie wiedział to i nie przekazał tej cennej informacji grupie turystów, a szkoda bo właśnie była pierwsza niedziela. Nie potrafił nic powiedzieć na temat mijanych historycznych miejsc we Włoszech celem zainteresowania uczestników wycieczki regionem. Nie potrafił zaproponować grupie jak ma spędzić wolny czas we własnym zakresie w Rzymie, co jeszcze zobaczyć samemu, gdzie przyjemnie odpocząć w upalny dzień. Ja nie wymagam wielkich rzeczy tylko podstawowych informacji. Nie będę już pisać, że w wyniku niefrasobliwości dwóch kierowców autokar został okradziony przez złodziei, bo został pozostawiony bez opieki (podobno na kilka chwil) i to gdzie w Rzymie - mieście złodziei. Ponieważ jestem rozczarowany poziomem obsługi przez biuro ujawnię imię przewodnika „Joanna”. Może biuro Millennium Travel zacznie sprawdzać kwalifikacje zatrudnianych pilotów wycieczek, nie tylko pod kątem znajomość języka, ale czym potrafią „piloci” zainteresować grupę turystyczną w trakcie 17 godzinnej podróży autokarem. I na koniec może ktoś mi powie co robić od godziny 22 do 24 będąc po raz pierwszy w Wiedniu jeżeli biuro zaplanowało w tych godzinach czas do spędzenia we własnym zakresie (dla ułatwienia dodam, że nie ma możliwości spędzenia go w autokarze).
Wybierającym się na wycieczkę do Wiedenia-Wenecji-Rzymu dam dobrą radę - liczcie na siebie, a nie na „pilota” panią Joannę, która jak mówiła mieszka w Rzymie.