12.05.15, 14:27
Bardzo proszę o wyjaśnienie mi, laikowi, takiej sprawy.
W Rzymie, w Domu Polskim, w którym będę, jest "bezpłatny dostęp do Wi Fi". Czy jeśli zabiorę tam swój tablet z Polski, to wystarczy tylko wpisać tamtejsze hasło i już bez żadnych formalności, bez jakiejkolwiek rejestracji u operatorów sieci i opłat, od razu będzie można korzystać z tabletu, czy trzeba coś załatwiać? Będę wdzięczna za instruktaż.
Obserwuj wątek
    • martushka11 Re: Rzym WiFi 12.05.15, 18:31
      Z reguły jest tak, że meldując się w hotelu dostajesz indywidualny login i hasło, albo przynajmniej hasło. Bez jakichkolwiek formalności czy opłat (o ile nie jest to wcześniej zastrzeżone na stronie hotelu/pośrednika). Nie wiem jak dokładnie jest w Domu Polskim bo tam nie byłam, ale nie sądzę, żeby było inaczej.
      • well19 Re: Rzym WiFi 12.05.15, 19:42
        Martushka, Bardzo dziękuję za odpowiedż. Mnie nie chodzi o formalności związane z Domem Polskim, tylko zastanawiałam się, czy na przykład po przybyciu do Włoch nie trzeba w jakimś urzędzie wykupić roamingu czy czegoś podobnego.
        • martushka11 Re: Rzym WiFi 12.05.15, 19:57
          Absolutnie nie. Jeśli jest bezpłatny dostęp do WiFi, wpisujesz podane hasło i śmigasz. Nic nie trzeba wykupować czy załatwiać dodatkowo. Miłego pobytu :)
          • well19 Re: Rzym WiFi 12.05.15, 20:35
            To dobra wiadomość! Dziękuję. Martushka, jesteś bardzo miła, że mi odpowiedziałaś:)
            • elde23 Re: Rzym WiFi 13.05.15, 17:05
              Trzeba tylko dopytać, czy zasięg jest w pokojach, czy tylko we wskazanych miejscach np hol recepcji, jadalnia itp. Zdarzyło mi się, że na najwyższym piętrze sygnał był słabiutki, ale wypożyczano wzmacniacz.
              • elde23 Re: Rzym WiFi 13.05.15, 17:07
                Przepraszam, nie dopisałem, że to było w innym mieście, i innym hotelu.
                • well19 Re: Rzym WiFi 13.05.15, 22:41
                  Elde, dziękuję. Czy jesteś zorientowana może, ile się płaci za każdy e-mail wysyłany z Włoch do Polski z polskiego komputera?
                  • well19 Re: Rzym WiFi 14.05.15, 11:11
                    Sorry, wycofuję się z tego ostatniego pytania, nie znam się na tym wszystkim, ale chyba się nic nie płaci.
                    • aseretka Re: Rzym WiFi 14.05.15, 19:10
                      Za wysłany e-mail na pewno się nic nie płaci. Darmowe połączenia wi-fi (free wi-fi) są też w wielu kawiarniach i centrach handlowych, zarówno we Włoszech, jak i w całej Europie. Pewnie też i na innych kontynentach, ale tam nie bywałam. :) W takich miejscach można bez opłat i hasła łączyć się z internetem poprzez laptopa, tablet, komórkę.
                      • well19 Re: Rzym WiFi 15.05.15, 11:24
                        Aseretko, Bardzo dziękuję, dobrze to wiedzieć:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka