habidabimrovka
03.08.17, 15:18
Witam, planujemy z mężem wakacje na Sycylii we wrześniu. Mamy kilka dylematów. Po pierwsze:
Czym tam dojechać: samochodem, samolotem na własną rękę, z biurem podróży?
Co wyjdzie taniej?
Wg moich obliczeń:
Dojazd samochodem to koszt ok. 1800-2000 zł w dwie strony (o ile dobrze sprawdziłam i koszt przejazdu autostradami wyniesie 70€ w jedną stronę i 70€ przeprawa promem w dwie strony)
Nocleg: raczej camping (preferujemy pola namiotowe, wg moich poszukiwań, dałoby się zmieścić w 20-30€ za dobę, więc przy 20 noclegach byłoby to 400 - 600€)
Z noclegami byłoby to więc ok. 3500 - 4000 zł.
Dla porównania znalazłam bilety lotnicze już od ok. 500 zł (bezpieczniej policzę 600 zł, bo zawsze jakieś opłaty transakcyjne etc. się jakimś cudem przy samym zatwierdzaniu płatności doliczą) w dwie strony, czyli mamy 1200 zł za dwie osoby.
Wypożyczenie samochodu znalazłam od ok. 37€ za dzień, a pewnie nie będziemy leżeć plackiem na plaży przez całe 3 tygodnie (chcielibyśmy m.in. wyjść na Etnę) i pewnie min. z 5 razy wzięlibyśmy auto, do tego pare razy pojechali gdzieś normalną komunikacją, co daje dodatkowe ok. 200-350€, choć znalazłam też ofertę wynajmu na 2 tygodnie za 230€.
Czyli łącznie ok. 2-2,5 tys. zł. (mniej więcej tyle, ile sama droga autem na Sycylię w dwie strony).
Nocleg - na AirBnB ceny zaczynają się od 20-kilku euro, ok. 30 takie lepiej prezentujące się. Czyli teoretycznie znajdę coś w cenach porównywalnych do campingu.
Z jednej strony mamy długą i żmudną drogę samochodem, ALE z możliwością zatrzymania się na dzień, czy dwa np. w Rzymie, czy Wenecji oraz duża elastycznością i niezależnością na miejscu.
Z drugiej strony szybszy, tańszy i wygodniejszy dojazd samolotem (do Wenecji, czy Rzymu można polecieć bądź kiedy na weekend), ALE, czy wypożyczanie samochodu oraz poruszanie się komunikacją tam na miejscu nie będzie kłopotliwe, a w efekcie nie wyjdzie na to samo lub drożej, tylko zszarga nam trochę nerwów? No i konieczność wcześniejszej rezerwacji noclegu jest również minusem.
Nie jestem fanką wczasów all-inclusive, ale zapytam - czy jest się w stanie znaleźć porównywalną ofertę z biur podróży (przelot + zakwaterowanie + ew. śniadanie). Bo na razie to znalazłam na internecie oferty od ok. 2000 tys. za osobę na tydzień!
Co byście na naszym miejscu wybrali?
Wiem, że mój post strasznie długi i pewnie nie każdemu będzie się chciało przez niego przebrnąć, ale za wszelkie porady z góry serdecznie dziękuję!