Dodaj do ulubionych

Sycylia - samochodem, samolotem, z biurem podróży?

03.08.17, 15:18
Witam, planujemy z mężem wakacje na Sycylii we wrześniu. Mamy kilka dylematów. Po pierwsze:

Czym tam dojechać: samochodem, samolotem na własną rękę, z biurem podróży?
Co wyjdzie taniej?

Wg moich obliczeń:
Dojazd samochodem to koszt ok. 1800-2000 zł w dwie strony (o ile dobrze sprawdziłam i koszt przejazdu autostradami wyniesie 70€ w jedną stronę i 70€ przeprawa promem w dwie strony)
Nocleg: raczej camping (preferujemy pola namiotowe, wg moich poszukiwań, dałoby się zmieścić w 20-30€ za dobę, więc przy 20 noclegach byłoby to 400 - 600€)
Z noclegami byłoby to więc ok. 3500 - 4000 zł.

Dla porównania znalazłam bilety lotnicze już od ok. 500 zł (bezpieczniej policzę 600 zł, bo zawsze jakieś opłaty transakcyjne etc. się jakimś cudem przy samym zatwierdzaniu płatności doliczą) w dwie strony, czyli mamy 1200 zł za dwie osoby.

Wypożyczenie samochodu znalazłam od ok. 37€ za dzień, a pewnie nie będziemy leżeć plackiem na plaży przez całe 3 tygodnie (chcielibyśmy m.in. wyjść na Etnę) i pewnie min. z 5 razy wzięlibyśmy auto, do tego pare razy pojechali gdzieś normalną komunikacją, co daje dodatkowe ok. 200-350€, choć znalazłam też ofertę wynajmu na 2 tygodnie za 230€.
Czyli łącznie ok. 2-2,5 tys. zł. (mniej więcej tyle, ile sama droga autem na Sycylię w dwie strony).

Nocleg - na AirBnB ceny zaczynają się od 20-kilku euro, ok. 30 takie lepiej prezentujące się. Czyli teoretycznie znajdę coś w cenach porównywalnych do campingu.

Z jednej strony mamy długą i żmudną drogę samochodem, ALE z możliwością zatrzymania się na dzień, czy dwa np. w Rzymie, czy Wenecji oraz duża elastycznością i niezależnością na miejscu.

Z drugiej strony szybszy, tańszy i wygodniejszy dojazd samolotem (do Wenecji, czy Rzymu można polecieć bądź kiedy na weekend), ALE, czy wypożyczanie samochodu oraz poruszanie się komunikacją tam na miejscu nie będzie kłopotliwe, a w efekcie nie wyjdzie na to samo lub drożej, tylko zszarga nam trochę nerwów? No i konieczność wcześniejszej rezerwacji noclegu jest również minusem.

Nie jestem fanką wczasów all-inclusive, ale zapytam - czy jest się w stanie znaleźć porównywalną ofertę z biur podróży (przelot + zakwaterowanie + ew. śniadanie). Bo na razie to znalazłam na internecie oferty od ok. 2000 tys. za osobę na tydzień!

Co byście na naszym miejscu wybrali?

Wiem, że mój post strasznie długi i pewnie nie każdemu będzie się chciało przez niego przebrnąć, ale za wszelkie porady z góry serdecznie dziękuję!
Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: Sycylia - samochodem, samolotem, z biurem pod 03.08.17, 22:51
      Ciekawa analiza....

Bardzo rzetelna...

Cóż, wybór należy do was...

Ja osobiście bym się pochlastał, gdybym miał tak daleko jechać autem...
      Włochy są raczej krajem, gdzie nie jeździ się na all inclusive, bo ta forma wypoczynku jest tam bardzo droga...
      Poza tym jak chcecie zwiedzać, to raczej idiotyczne jest płacenie z góry za całodzienne jedzenie oraz picie. a potem z tego nie korzystanie
      • habidabimrovka Re: Sycylia - samochodem, samolotem, z biurem pod 04.08.17, 02:22
        Dziękuję za Twoje spojrzenie na tą sprawę :) Też już jestem zmęczona ;) Dlatego planujemy podzielić drogę na 3 etapy - do Wenecji, tam 1-2 noclegi i dzień zwiedzania, później Rzym tak samo. A w drodze powrotnej zobaczymy. Droga powrotna zawsze krótsza się wydaje.
      • habidabimrovka Re: Sycylia - samochodem, samolotem, z biurem pod 04.08.17, 02:23
        No i jeszcze pytanie - skoro nie autem i nie all inclusive, to co proponujesz? Może masz własne doświadczenia. Dziękuję z góry :)
        • Gość: Anthonyb Re: Sycylia - samochodem, samolotem, z biurem pod IP: 5.170.98.* 04.08.17, 07:54
          Ja osobiscie wybralabym przelot, wynajecie samochodu na miejscu. Podroz na takiej odleglosci to jest masakra. Pozniej pobyt na sycylii podzielilabym Np. Na tydzien w okolicach katanii, Agrigento i Palermo albo Trapani. I tam zwiedzalabym okolice.
        • wislok1 Re: Sycylia - samochodem, samolotem, z biurem pod 04.08.17, 23:18
          Doświadczeń własnych nie mam, Sycylia mnie interesuje
          Póki co kupiłem przewodnik...
          I czytam różne relacje...

Z tym że my zwykle we Włoszech plażujemy, a zwiedzamy kilka godzin dziennie, nie więcej
    • joanna_poz Re: Sycylia - samochodem, samolotem, z biurem pod 04.08.17, 11:56
      w życiu nie wybrałabym się w taką podróż samochodem.
      w lipcu bylismy na połnocy, nad adriatykiem - 1500 km w jedną stronę, z noclegiem - i ja osobiscie byłam wyczerpana..

a gdzie jeszcze do sycylii..

o sycylii myslę na następne lato - ale zdecydowanie samolot + samochód na miejscu.
      • dodekanezowiec Re: Sycylia - samochodem, samolotem, z biurem pod 04.08.17, 12:38
        "Wiem, że mój post strasznie długi i pewnie nie każdemu będzie się chciało przez niego przebrnąć" - a mnie się chciało. Niech żyją ludzie interesujący się Sycylią! A nie "idacy z tłumem" typu: "ja na Kretę bo koleżanka na Kretę".
        W innym miejscu pisałem - do rozważenia Ryanair do Trapani + Castellamare del Golfo. Z biur można zob. lasty: Itaka, TUI, Rainbow Tours, Neckermann. Chyba TUI teraz najtansze.
        • habidabimrovka Re: Sycylia - samochodem, samolotem, z biurem pod 04.08.17, 23:29
          Dziękuję. Gdyby była tu taka opcja, kliknęłabym "Lubię to" :)
      • Gość: zdziwiona Re: Sycylia - samochodem, samolotem, z biurem pod IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.17, 12:12
        joanna_poz napisała:
        w życiu nie wybrałabym się w taką podróż samochodem.
        w lipcu bylismy na połnocy, nad adriatykiem
        - 1500 km w jedną stronę, z noclegiem - i ja osobiscie byłam wyczerpana..

~ 10000 km w dwa miesiące
        www.fotosik.pl/zdjecie/532432d0cd01dd3f
    • habidabimrovka Re: Sycylia - samochodem, samolotem, z biurem pod 04.08.17, 13:37
      Dziękuję za wszystkie wpisy!

Będziemy jechać z Wiednia, co skracałoby nam drogę o ok. 500 km, czyli do Sycylii zostaje jeszcze ok. 2000 km. Myślimy nad podzieleniem jej na 2 odcinki:
      - tam: Wiedeń - Rzym (ze zwiedzaniem 1-2 dni) - Sycylia;
      - powrót: Sycylia - Wenecja (ze zwiedzaniem 1-2 dni) - Wiedeń),
      czyli odcinki po ok. 600-700 i ok. 1100-1200 km. Skróci nam to pobyt na miejscu o ok. tydzień, ale coś więcej zobaczymy po drodze.

Znalazłam wyszukiwarkę samochodów do wypożyczenia: www.economycarrentals.com, ale ceny tu widzę strasznie się wahają. Wczoraj wypożyczenie samochodu na 3-4 dni znalazłam za 42€, dzisiaj to już 60€. W jakich cenach wypożyczacie auto? Czy mogą nas zaskoczyć na miejscu przy wypożyczaniu jakieś niespodzianki (typu dodatkowe opłaty, ubezpieczenia, etc.). Znacie jeszcze jakieś strony tego typu? sprawdzone wypożyczalnie? Jak z wypożyczeniem i oddaniem auta w mniejszych miastach? Trzeba specjalnie jechać do miasta (Katania, Palermo)?

Gdzie szukać noclegów oprócz AirBnB i booking.com?

Z góry dziękuję!
    • grekan Re: Sycylia - samochodem, samolotem, z biurem pod 05.08.17, 02:22
      ...w kwestii formalnej:2000 tys, zl. to 2 miliony zl., powinno byc 2 tysiace zl. lub 2000 zl....podstawowe wiadomosci!
      • habidabimrovka Re: Sycylia - samochodem, samolotem, z biurem pod 05.08.17, 12:04
        Gdzie jest ten błąd, bo nie mogę znaleźć?
        • joanna_poz Re: Sycylia - samochodem, samolotem, z biurem pod 07.08.17, 10:35
          habidabimrovka napisał(a):

> Gdzie jest ten błąd, bo nie mogę znaleźć?

Bo na razie to znalazłam na internecie oferty od ok. 2000 tys. za osobę na tydzień!

:)
          • dodekanezowiec Sycylia 2018 07.08.17, 14:02
            I co? Juz wiadomo że Sycylia z TUI w 2018 r. tylko z Wawy. Bo Ślunzoki - Berciki i Alojziki antysycylijskie małą frekwencję zapewniały. Również "Krakowiaczki ci ja" co wola jak na Brackiej pada deszcz, nie mówiąc już o moich Breslauerowcach. Antysycyliowcy!
            • wislok1 Re: Sycylia 2018 09.08.17, 00:23
              Ślunzoki - Berciki i Alojziki antysycylijskie małą frekwencję zapewniały

Żeby tylko Sycylia

Myśmy nad Adriatykiem włoskim, na plażach koło Rawenny, żadnego Ślunzoka nie spotkali, a innych ludzi z Polski baaaaaaaaaaaaaardzo rzadko
              • dodekanezowiec Re: Sycylia 2018 09.08.17, 08:14
                Rzadki rejon. A tamto co pisałem to trochę żartem. Przy czym to dopiero część oferty, KTW i POZ na Sycylię - Katania - dość prawdopodobne jednak (z infolinii info), a Palermo z WRO Rynairem będzie (o Castellamare del Golfo pomyślę).
                • Gość: Anthonyb Re: Sycylia 2018 IP: 5.170.98.* 12.08.17, 09:30
                  Przepieknym regionem na plazowanie jest Puglia. Cudowne plaze z bialym piaskiem, cieplym blekitno szmaragdowym morzem. Mowie o czesci od Taranto w dol , w strone Lecce. Leporano, Lizzano, Pulsano, Campomarino Maruggio, Torre Lapillo, Torre Ovo, San Pietro in Bevagna .... przepiekne morze. Do tego tanie loty do Bari. Mozna sobie zorganizowac wakacje.
    • rr-ss Re: Sycylia - samochodem, samolotem, z biurem pod 06.09.17, 21:18
      radzę biuro podróży z dwoma posiłkami plus auto na miejscu, ale 37 euro to raczej będzie trudne ze względu na pełne ubezpieczenie
    • Gość: kpp2 Re: Sycylia - samochodem, samolotem, z biurem pod IP: *.adsl.inetia.pl 06.09.17, 21:59
      Byliśmy w sierpniu w zachodniej części wyspy: okolice Trapani/Marsala (okolice szczególne dla kitesurfingu). Po 21.08 zapłaciliśmy za wynajęcie auta 100 euro/3 dni, mieszkając na prowincji: Birgi Vecchi, natomiast 18.08. auto kosztowało Nas 80 Euro/dzień - bo to szczyt szczytowego sezonu. Bilety Kraków/Trapani w sierpniu około 400zł/osobę. Z tego co piszesz planujecie wizytę we wschodniej części wyspy, która jest bardziej zaludniona więc większa konkurencja wypożyczalni - lepsze warunki dla Was. Polecam stronki: www.jedziemynasycylie.pl, www.trapani.pl - sporo bardzo praktycznych informacji oraz linków. Myślę, że ciekawiej będzie jak wybierzecie się sami niż z biurem: oczywiście jeśli chcecie się powłóczyć po wyspie :-) Noclegu po raz kolejny szukaliśmy przez www.booking.com - jak dla mnie lepsze opisy mieszkań i ich lokalizacji.
    • ozoniasty Re: Sycylia - samochodem, samolotem, z biurem pod 06.09.17, 23:59
      Byłem w ubiegłym roku w maju, samolot do Trapani, wypożyczony samochód, dwutygodniowy tour wokół wyspy. Takie rozwiązanie daje dużą niezależność i wcale nie jest takie drogie. Wydałem ok. 8 tys. pln za dwie osoby, bez luksusów, niemniej również bez przesadnego oszczędzania. Polecam.
    • elenagiorgia Re: Sycylia - samochodem, samolotem, z biurem pod 07.09.17, 04:51
      Witam,
      właśnie w tym roku byłam z rodziną we Włoszech
      wprawdzie nie na Sycylii ale w połowie. Podróż samochodem - daje zmęczenie owszem, ale o wiele więcej zobaczysz,
      pobyt na własną rękę - prywatna kwatera, samodzielne posiłki - daje ogromne ograniczenie kosztów, a w tym kraju jest tak pięknie, ludzie są sympatyczni i tak ciepło, że organizm przestawia się na "włoski tryb" i wcale nie jest to uciążliwe
      pozdrawiam
      babcia
      • straggly Re: Sycylia - samochodem, samolotem, z biurem pod 07.09.17, 08:58
        Samolot zdecydowanie! Auto wypozyczany zawsze przez porownywarke economybookings.com Zaklepujemy co kest i potem regularnie sprawdzam ceny, bo bez oplat mozna zmieniac swoja rezerwacje auta do 2 dni przed odbiorem. Wybieramy zawsze lepsze wypozyczalnie- Maggiore, Locauto, Alamo, bierzemy tbez ubezpieczenia i te dokupujemy albo na sam wyjazd albo zazwyczaj na rok ( bo zwykle 2-3 wyjazdy w roku mamy) na icarhireinsurance - na rok ok 40e. Teraz np bookowslam nad Garde auto na 5 osob w typie Clio, przez Alamo i bylo 2 mies przed wyjazdem za 457 zl, potem bylo 399, finalnie 337. No i po zagadaniu w wypozyczalni ze cos raczej wiekszego bysmy chcieli ze wzgledu na dwoje dzieci w fotelikach dostalismy w tej cenie Jeepa jakiegos w dieslu, na liczniku ma przejechane 12tys:) Swoim autem wydaje mi sie ze sie nie oplaca, bo to jednak umeczenie w podrozy.
    • miriam_73 Re: Sycylia - samochodem, samolotem, z biurem pod 07.09.17, 11:00
      Moi rodzice są w tej chwili na Sycylii, po raz 4 samochodem. Chwalą sobie taką formę podróżowania. Teraz jechali z noclegami w Austrii (Treiskirchen), w Ferrarze (kamping, z tym, że oni zawsze biorą domki z kuchnią i węzłem sanitarnym), dwa dni spędzili w Rzymie (camping gdzieś na Via Aurelia, jw., shuttle bus do centrum Rzymu, w mieście trzeba zapomnieć o własnym samochodzie!!!) i już kolejne spanie w Katanii. Teraz są w Noto, a pojutrze jadą na zachodnie wybrzeże koło Mondello (okolice Palermo). Jeździli też już na Sycylię wybrzeżem wschodnim. To daje im zawsze możliwość zwiedzania, podróżowania we własnym tempie, po zakamarkach, do których bez samochodu nie dotrzesz, przywiezienia tego czy owego bez ograniczeń wagowych, jak przy samolocie (czytaj: duuuużo dobrego lokalnego wina i oliwy :). Na pewno nie jest to najtańsza forma podróżowania, ale moim i ich zdaniem najwygodniejsza w tych "okolicznościach przyrody".
      • Gość: Anthonyb Re: Sycylia - samochodem, samolotem, z biurem pod IP: 5.170.120.* 09.09.17, 01:19
        Tak z ciekawosci : ile beda trwaly te Wakacje?
        5 dni w jedna strone, ze 3 z powrotem to 8... W sumie na sycylii Ile?
        • miriam_73 Re: Sycylia - samochodem, samolotem, z biurem pod 09.09.17, 18:06
          23 dni w sumie :) wg planu. Przedwczoraj mieli małą modyfikację, bo zrezygnowali ze stopu i noclegu w Agrigento tylko pojechali pod Palermo (Cinisi/ Mondello)i tam będą siedzieć przez resztę pobytu na Sycylii, jeżdżąc już tylko po okolicy :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka