agawa2 23.03.01, 08:55 Mam zamiar wybrać sie na jakies 20 dni do Włoch (sierpień). Chciałbym zwiedzić Florencję i pojechać gdzieś na południe, ale gdzie??? Macie jakieś propozycje? Dziekuje! Adam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sunnypol Re: Gdzie po Włoszech??? IP: 192.168.0.133, 212.160.156.* 29.03.01, 15:51 CUNEO jest piekne i blisko w góry Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diablo Re: Gdzie po Włoszech??? IP: 195.205.156.* 07.06.01, 10:26 Go�ć portalu: sunnypol napisał(a): > CUNEO jest piekne i blisko w góry we Wloszech prawie wszedzie jest blisko w gory... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Gdzie po Włoszech??? IP: *.btinternet.com 29.03.01, 21:38 sierpien w italii to pieklo goraco nie idzie wytrzymac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Gdzie po Włoszech??? IP: 195.15.57.* 02.04.01, 10:30 Florencja w sierpniu jest pomyslem absolutnie beznadziejnym. W sierpniu CALA Europa wyjezdza na wakacje. Z tego iles tam milionów do Wloch i wlasnie do Florencji. Jak jestes szczuply - to sie moze wepchniesz. Jak troche grubszy - przeloz wakacje na wrzesien. A i z tym upalem tez racja. W sumie, wrzesien (z zwlaszcza druga polowa) jest 20 razy lepszy od sierpnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta0 Re: Gdzie po Włoszech??? IP: *.horsens.dk 04.04.01, 09:52 Italia wszedzie jest ladna ale w sierpniu jest najdrozej, dlatego ze wlosi maja ferie, wiekszosc Europy na polnoc od Alp ma w lipcu. W miescie nie radze, jest zbyt goraco. Najtaniej jest na "obcasie buta" a wiec gdzies na poludnie od Bari ale to daleko. Super jest w Piemoncie a wiec miedzy Lago Magiore - Milano - Genova a granica Francja/Italia. Cala Riviera jest piekna a z Alp wyniesiesz niezapomniane wrazenia. Znajduje sie tu najwyzsza czesc Alp. Ta czesc Italii jest tez chyba najbardziej "cywilizowana". Piekne sa Alpy w czesci wschodniej a wiec miedzy Lago di Garda a Cortina Dampezzo. Provincja Venetto z Werona, Padwa no i Wenecja nalezy do najbardziej historycznych i chyba tego opisywac nie trzeba. Jesli chcesz miec cieply urlop i lubisz historie proponuje wlasnie Venetto. Wszystko w miare blisko, trzy wspaniale historycznie miasta, bliskosc Alp i morza no i z Polski najblizej. Przyjemnego urlopu Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk Re: Gdzie po Włoszech??? 04.04.01, 13:05 Gość portalu: turysta0 napisał(a): > Italia wszedzie jest ladna ale w sierpniu jest najdrozej, dlatego ze wlosi maja > ferie, wiekszosc Europy na polnoc od Alp ma w lipcu. ------------------- Troche marnuje czas, ale nie lubie jak ktos autorytatywnie podwaza to co mowie, a nie ma racji. Z site'u EU skopiowalem nastepujacy fragment raportu dotyczacego wakacji w Unii Europejskiej: Facts and Figures on the Europeans on Holidays 1997-1998 - Executive Summary; some key results of the public opinion survey undertaken on behalf of the European Commission, DG XXIII, in the framework on the 48th edition of the Eurobarometer. When do they take holidays? August certainly stands out as the month which a majority of European holiday makers points out as the one in which they took at least one of their holidays (41%). The other summer months collect the next highest proportions of votes. December also stands out with a higher percentage than the neighbouring months (7%). But this does not mean that no holiday makers choose the other months to go away; on the contrary, between 3% and 11% have been away on holiday during the first five and the last three months of the year. Are there any national pecularities? - The British tend to go away in June more than the European Union average (20% against 14%); - Belgians go away in July more than they do in August (43% against 36%), and so do the Danes (48% against 20%), the Irish (27% against 23%), the Dutch (38% against 28%), the Finns (46% against 24%) and the Swedes (55% against 20%); - The Germans, Dutch and Danes go away in May more than the European Union average; - The French go away on holiday more in July and August than the European Union average. A zatem najwiecej osob jezdzi turystycznie w sierpniu. A NIE w lipcu. pozdrawiam b. chlodno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta do sceptyka IP: *.horsens.dk 05.04.01, 07:47 Hej sceptyk, mniej mnie interesuje statystyka a wiecej rzeczywistosc. To co ja pisze opiera sie na praktyce a ty chlopie nie masz zielonego pojecia co do materii. Moge cie zpewnic, ze cala Skandynawia oraz Niemcy -oprocz Bayern- maja tzw. industri ferie wlasnie w lipcu od ostatniego tygodnia lipca do pierwszego tygodnia sierpnia. I wlasnie ci przewaznie jada do Italii. Francuzi i hiszpanie wlasne morze i do Wloch raczej nie jezdza lub robia to bardzo nieliczni. Anglicy kochaja Hiszpanie, ucza sie hiszpanskiego w szkoloach i najczesciej jada wlasnie tam a nie do Italii. Jesli masz za przewodnika tylko statystyke to przyznasz, iz troche to za malo aby znac Europe, drogi "europejczyku". Jesli juz opierasz sie na statystykach to przynajmniej badz konsekwentny. Mowa tu o Italii a nie o Europie i posluguj sie jesli cie to bawi, danymi dotyczacymi wlasnie tego kraju. Powodzenia w czytaniu statystyk, czasami moze to byc interesyjace. Tyrysta Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk Re: do turysty 06.04.01, 18:29 Pozwol Turysto, ze zrekapituluje nasza wymiane pogladow. Sceptyk: Europejczycy wakacje biora glownie w sierpniu. Turysta: Nie. W lipcu. Sceptyk: Z tego co wiem, to w jednak w sierpniu. (i tu przytaczam dane ststystyczne). Turysta: Glupi jestes sceptyk z ta swoja statystyka. Turystyke trzeba znac od strony praktycznej. Sceptyk: Dziekuje. Wycofuje sie z dyskusji. PS. Ty ich praktycznie liczysz, po swojemu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turysta Re: do cseptyka IP: *.ppp1-1.odn.worldonline.dk 07.04.01, 08:18 Chyle czolo, dobrze robisz wycofujac sie z tematu o ktorym nie masz pojecia. Wiem, chciales dobrze a to tez sie liczy. Powodzenia przy innych dyskusyjnych - poradach. Turysta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rangoon Re: Gdzie po Włoszech??? IP: *.katowice.ppp.tpnet.pl 05.04.01, 01:02 NIE PROPONUJĘ CI w kazdym razie Bibione pomimo iż połowa Twoich znajomych zapewni Cię,że jest tam bosko.Chyba,że nic Cię tak nie rajcuje jak komputerowa rezerwacja leżaka nr 572 rząd 12 sektor 3 cena 15$/per day. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marsha Re: Gdzie po Włoszech??? IP: *.kask.net.pl 07.04.01, 19:30 lepiej omiń Florencję w lipcu!!!! wróciłam zeń tydzień temu i już teraz jest tam potwornie tłoczno.wszędzie Japończycy i grubi Amerykanie.(w kolejce do muzeów stoi sie ok.3 godz....) ale poza tym miasto jest bajeczne i warto doń jechać,ale nie w sezonie!!! miłych wakacji!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: Gdzie po Włoszech??? IP: 62.98.64.* 17.05.01, 11:33 do wloch najlepiej nie jechac ani wlipcu ani tym bardziej w sierpniu(gdy oprocz tlumow ceny sa najwyzsze)dobry okres to maj -czerwiec i wrzesien.gdy chcesz zjechac bardziej w dol -calabria ,puglia,sycylia mozesz sie wybrac nawet juz wkwietniu -by wziac troche slonca i spokojnie wszystko zwiedzic za przyzwoite pieniadze(sami wlosi to polecaja) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Gdzie po Włoszech??? IP: 192.168.134.* / 212.191.134.* 26.05.01, 17:42 Rozumiem,że musisz jechać w sierpniu,bo wtedy masz urlop-w takim razie radzę ci pominięcie północnych i środkowych Włoch z powodu upału i tłoku.Pomijając turystów zagranicznych sierpień to tradycyjny okres urlopowy Włochów,w tych rejonach kraju możesz mieć trudności ze znalezieniem noclegów np.campingi rezerwowane są z góry na cały miesiąć. Gorąco polecam południe jest to rejon stosunkowo mało odkryty zarówno przez cudzoziemców jak i samych Włochów.Cały rejon na południe od Salerno na zachodzie i Gargano na wschodzie jest cudowny,przepiękne plaże,wspaniałe widoki,serdeczni i wylewni autochtoni,stosunkowo tanie campingi,niezbyt dużo turystów,niskie ceny artykułów spożywczych w tym owoców,dużo zabytków.Z konkretnych miejsc do wypoczynku polecam:Otranto,Leucę,okolice Gallipoli i Tarentu,Monte Giordano i Tropea.Jeśli chodzi o zabytki warte obejrzenia jest bajkowe Alberobello z okrągłymi domami,wykuta w skałach Matera,gdzie w wydłubanych w zboczu jaskiniach do dzisiaj mieszkają ludzie (mimo przymusowych wysiedleń).zamek Castel Del Monte zbudowany przez szalonego króla Fryderyka II,koronkowa architektura Lecce,afrykańskie Otranto,i mnóstwo,mnóstwo innych czarujących i niezapomnianych miejsc. Stanowczo odradzam tzw.Riwierę Adriatyku czyli okolice Rimini i Rawenny z powodu drożyzny,brudu,hałasu,lekceważenia przez miejscowych i specyficznego zachowania (czytaj chamskiego)polskich turystów.Natomiast pełne uroku Gargano w zeszłym roku miało plagę pożarów i teraz potrzeba kilku lat,aby znowu odzyskało swoje dawne piękno. Ja od 10 lat corocznie wyjeżdzam do Włoch,kiedyś nieopatrznie pojechałem tam i zakochałem się w tym miejscu.Może pojedziesz do Wenecji ? to jedyne takie miejsce na świecie.Jeśli masz konkretne pytania chętnie odpowiem.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luc Re: Gdzie po Włoszech??? IP: *.gazeta.pl 04.06.01, 20:26 Ja polecam - choć najlepiej w maju lub jesienią - Ravello i wybrzeże amalfijskie, wspaniałe jest Capri (stateczek z Neapolu, Amalfi, Sorrento) i Taormina na Sycylii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gutek Re: Gdzie po Włoszech??? IP: *.pcz.czest.pl 21.06.01, 00:23 Wybieram sie poraz pierwszy do Wloch, konkretnie do Bolonii w poszukiwaniu pracy w charakterze zbieracza owocow itp. Mam pytania: jakie sa widoki na znalezienie takiej pracy, co mozna zwiedzic w okolicach Bolonii, jakie sa ceny we Wloszech zarcia, transportu, zabawy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneta Re: Gdzie po Włoszech??? IP: *.wroc.gazeta.pl 21.06.01, 12:11 Gość portalu: Artur napisał(a): > Rozumiem,że musisz jechać w sierpniu,bo wtedy masz urlop-w takim razie radzę ci > > pominięcie północnych i środkowych Włoch z powodu upału i tłoku.Pomijając > turystów zagranicznych sierpień to tradycyjny okres urlopowy Włochów,w tych > rejonach kraju możesz mieć trudności ze znalezieniem noclegów np.campingi > rezerwowane są z góry na cały miesiąć. > Gorąco polecam południe jest to rejon stosunkowo mało odkryty zarówno przez > cudzoziemców jak i samych Włochów.Cały rejon na południe od Salerno na zachodzi > e > i Gargano na wschodzie jest cudowny,przepiękne plaże,wspaniałe widoki,serdeczni > > i wylewni autochtoni,stosunkowo tanie campingi,niezbyt dużo turystów,niskie > ceny artykułów spożywczych w tym owoców,dużo zabytków.Z konkretnych miejsc do > wypoczynku polecam:Otranto,Leucę,okolice Gallipoli i Tarentu,Monte Giordano i > Tropea.Jeśli chodzi o zabytki warte obejrzenia jest bajkowe Alberobello z > okrągłymi domami,wykuta w skałach Matera,gdzie w wydłubanych w zboczu > jaskiniach do dzisiaj mieszkają ludzie (mimo przymusowych wysiedleń).zamek > Castel Del Monte zbudowany przez szalonego króla Fryderyka II,koronkowa > architektura Lecce,afrykańskie Otranto,i mnóstwo,mnóstwo innych czarujących i > niezapomnianych miejsc. > Stanowczo odradzam tzw.Riwierę Adriatyku czyli okolice Rimini i Rawenny z > powodu drożyzny,brudu,hałasu,lekceważenia przez miejscowych i specyficznego > zachowania (czytaj chamskiego)polskich turystów.Natomiast pełne uroku Gargano > w zeszłym roku miało plagę pożarów i teraz potrzeba kilku lat,aby znowu > odzyskało swoje dawne piękno. > Ja od 10 lat corocznie wyjeżdzam do Włoch,kiedyś nieopatrznie pojechałem tam i > zakochałem się w tym miejscu.Może pojedziesz do Wenecji ? to jedyne takie > miejsce na świecie.Jeśli masz konkretne pytania chętnie odpowiem.Pozdrawiam. Artur, proszę o kontakt (więcej informacji o Italii). aneta.augustyn@wroclaw.agora.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patry Re: Gdzie po Włoszech??? IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.01, 15:48 Genralnie jeżeli chodzi o Sycylię to z tym słońcem w kwietniu było dosyć kiepsko.Przeżyłam na wlasnej skórze. Z doświadczenia najlepsze miesiące na Sycylie to maj, czerwiec oraz wrzesień chodź i grudzien w u.r. był rewelacyjny, 24C w Pierwszy Dzień Świąt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www.ja Re: Gdzie po Włoszech??? IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 04.06.01, 23:57 Sedno pytania zrozumiał artur i luc.Dzięki bo mnie też to interesuje .Reszta się wymądrza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diablo SYCYLIA! IP: 195.205.156.* 07.06.01, 10:24 polecam Sycylie - jest magiczna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gutek Wlochy - Bolonia IP: *.pcz.czest.pl 21.06.01, 00:26 Wybieram sie poraz pierwszy do Wloch, konkretnie do Bolonii w poszukiwaniu pracy w charakterze zbieracza owocow itp. Mam pytania: jakie sa widoki na znalezienie takiej pracy, co mozna zwiedzic w okolicach Bolonii, jakie sa ceny we Wloszech zarcia, transportu, zabawy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekstra poludnie - Sycylia, Kalabria IP: *.gazeta.pl 02.07.01, 19:07 wielu ludzi doradza, ze trzeba pojachac tu, albo tam, nikt jednak nie zwraca uwagi na fakt, ze wymieniaja tu male miejscowosci, w ktorych po dwoch dniach widzialo sie juz wszystko. Np. Tropea, czy polecana w tym forum przez kilka osob sycylijska Taormina. Najpierw zastanow sie, czy chcesz spedzic w jednym miejscu dwa tygodnie (jedz wtedy po prostu do Rzymu, albo na jakakolwiek plaze, tylko uwazaj, by byla czysta, bo tu mnostwo brudu), czy masz samochod lub stac Cie na kolej (raczej tanio) i mozesz podrozowac, gdzie oczy poniosa. Wtedy nie pytaj nikogo o rade i jedz w ciemno, gdziekolwiek sie zatrzymasz, bedzie pieknie. Autostop latem odradzam - potworne goraco i siesta bardzo to utrudniaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Gdzie po Włoszech??? IP: 217.11.141.* 06.07.01, 18:35 Ale bzdury wypisujecie! Nieważne, czy są tłumy, czy nie, nie co dzień człowiek jedzie do Włoch. Na południu Włoch nie byłam, ale zobacz Florencję i koniecznie Sienę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lechu Re: Gdzie po Włoszech??? IP: *.dip.t-dialin.net 11.07.01, 21:14 Polecam wloczege (jezeli kogos na to stac, chociaz kolej nie jest droga). Gdziekolwiek nie pojedziesz - fantazja. Wiekszosc Polakow ogranicza sie do polnocnych i srodkowych Wloch. Ja polecam wloczege od Neapolu na poludnie, przez Kalabrie. Pieknie, ludzi mniej, dziko. Coraz wiecej Grecji w zabytkach. Tylko Kalabryjczykom nie wolno podpadac. Do dzisiaj ojcowie chrzestni wkladaja malym chlopcom rewolwer pod poduszke! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaz Re: Gdzie po Włoszech??? IP: 195.117.159.* 01.08.01, 08:23 Poludnie Włoch jest brudne, niebezpieczne, ale piękne. Włosi jeżdzą jak szaleni, nie zwracają uwagi na przepisy i znaki drogowe. Zdechły pies leżał w 30 stopniowym upale na poboczu drogi - ponad tydzień. Jest taniej niż na pólnocy. Zdecydowanie wolę północną część kraju Odpowiedz Link Zgłoś