Dodaj do ulubionych

autostrady we włoszech

01.09.05, 13:41
jak można rozliczyć się za jazde na autostradzie czy można dla wygody kupić
jakąś karte z limitem,
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: autostrady we włoszech 01.09.05, 13:44
      ViaCard. Bylo sporo watkow.
      Via Card a scalare / z ktorej pobierane sa kolejne oplaty /:
      www.telepass.it/AutostradeETIWeb/prodotti/cosaTPagaFacile.jsp?prodotto=scalare
      25, 50 i 75 euro.
      • daber6 Re: autostrady we włoszech 01.09.05, 14:30
        gdzie można kupić karte (na wieżdzie)
        czyli przy zakupie karty za 25E przjeżdżam lewym pasem bo prawy jest dla
        płacących gotówką a jak się kończy limit to kupuje następną czy jade na kredyt
        i póżniej się rozliczam
        • linn_linn Re: autostrady we włoszech 01.09.05, 15:53
          Np w tzw. Puntoblu, przy wjzedzie i zjezdzie, a takze w tzw. "area di
          servizio" / zwanych autgrillami, choc naleza do roznych firm /.
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=25981022&v=2&s=0
          • daber6 Re: autostrady we włoszech 01.09.05, 22:36
            jak jest z wiazdem na autostrade, jest tak że każdy pas ma jakieś znaczenie na
            jednym płaci się gotówką a na innym katrą, co daje karta typu Punto blu jest
            taniej czy tylko wygodniej
            • linn_linn Re: autostrady we włoszech 01.09.05, 22:50
              Ma znaczenie przy wyjezdzie: musisz wjechac do odpowiedniej bramki. Nie wiem
              jak inni, my placilismy przez lata gotowka.
              • Gość: makda Re: autostrady we włoszech IP: *.customer.ALTER.NET 02.09.05, 09:38
                Za pomoca Viacard placisz przy wyjezdzie w barmkach samoobslugowych,
                oznaczonych na niebiesko i napisem "Viacard". Najpierw wkladasz kwitek (ktory
                dostales przy wjezdzie), automat podaje ci kwote do zaplacenia i wsuwasz karte.
                Sa wygodne, bo nie trzeba za kazdym razem wyciagac gotowki i tracic czas w
                barmkach z obsluga. Poza tym nie ma zadnych specjalnych korzysci.
                Aa, i mozna tez je kupic w bramkach z obsluga u pana casellante (czyli
                bramkarza) ;-)

• Gość: Fredzio Re: autostrady we włoszech IP: *.zwm.osi.pl 02.09.05, 11:50
                  Wielokrotnie korzystałem z włoskich autostrad bez Viacard, płacąc po prostu w
                  bramce kartą bankową.

• Gość: M. Re: autostrady we włoszech IP: *.chello.pl 02.09.05, 13:54
                  Z tego co zauważyłem do bramek z viacardem są mniejsze kolejki niż
                  do "gotówkowych", jakaś korzyść więc jednak jest.
      • Gość: Doklecjan Re: autostrady we włoszech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 18:44
        Witam
        Masz kartę np. na 50 euro. Wykorzystasz za przejazd np. w sumie 46 euro, to reszty nikt nie zwróci. Albo masz na karcie 15 euro, a za przejazd jest do zapłaty 16,50, szlaban się nie otwiera, z tyłu trąbią i co dalej ?
        Na karty chyba jeżdżą miejscowi znający cenę danego przejazdu oraz TIR-owcy.
        • bynek Re: autostrady we włoszech 02.09.05, 21:11
          Dokładnie tak samo uważam. Karty są bez sensu, tak samo jak bankowe ale wiem,
          że jestem tu razem z nielicznymi w mniejszości.
          • linn_linn Re: autostrady we włoszech 02.09.05, 22:02
            Jezeli, to te zwiazane z kontem bankowym / ale tez nie mam pewnosci /. Duzo
            zalezy od tego jak czesto sie podrozuje.
        • Gość: M. Re: autostrady we włoszech IP: *.chello.pl 02.09.05, 22:27
          Wystarczy mniej więcej się orientować ile zapłacisz za autostrady, kupić
          odpowiednią kartę, jak już wiesz że nie starczy Ci z karty na ostatni
          przejechany odcinek podjeżdzasz do normalnego gotówkowego okienka, gdzie kasują
          ci z karty do końca, a resztę dopłacasz gotówką. Jak pisałem, z własnych
          obserwacji kolejki do bramek viacardowych są dużo mniejsze. Ja wolę korzystać z
          karty, ale niech każdy robi jak chce.
          • daber6 Re: autostrady we włoszech 02.09.05, 23:30
            dajcie jakieś przykłady sum jakie płaciliście i za jaką autostrade,szczególnie
            interesuje mnie południe Włoch A1 A3 A30. Dzięki z góry.
            • annarea Re: autostrady we włoszech 05.09.05, 10:50
              A1 Milano-Napoli € 39,20.
    • Gość: Zbyszek Re: autostrady we włoszech IP: *.um.wroc.pl 15.09.05, 11:19
      Mnie się wydaje, że najprościej używać kart płatniczych z naszych banków.
      Sądzę, że nawet 5% drożej, ale bardzo wygodnie. Wsuwasz kartę w otwór 10
      sekund... i szlaban w górę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka