Dodaj do ulubionych

audiencja - pytanie oszczegóły

28.11.05, 10:53
będę w rzymie pod koniec lutego i chciałabym spróbować dostać się na
audiencję u papieża. niestety audiencje są (o ile mi wiadomo) w środy o 11 a
ja włąsnie w środę o 15.30 mam samolot powrotny. czy ktoś z was orientuje się
może ile trwa taka audiencja i czy ewentualnie można wyjść jakoś wcześniej (
mam plan żeby zostać z godzinkę i wskoczyć do taksy na lotnisko). wiem że to
może tak nieelegancko, ale szkoda by mi było być w rzymie drugi już raz i
ponownie nie skorzystać z możliwości zobaczenia papieżan na żywo, choćby z
daleka. Ps. jak wygląda samo wejście na audiencję? słyszałam że może tam być
i parę tysięcy ludzi, więc chyba trzeba być sporo wcześniej?
Obserwuj wątek
    • hernandez Re: audiencja - pytanie oszczegóły 28.11.05, 12:12
      Benedykt chyba nie robi takich audiencji jak JP2. W srody sa msze na
      pl.Sw.Piotra ogolno dostepne.
    • miriam_73 Re: audiencja - pytanie oszczegóły 28.11.05, 16:47
      Zgodnie z kalendarzem dostepnym na stronie Watykanu, w środy normalnie odbywają
      się audiencje generalne - zimą to chyba nie na Placu tylko chyba w auli Św.
      Pawła. Na 2006 r. nie ma jeszcze kalendarium:
      www.vatican.va/news_services/liturgy/index.htm
      www.vatican.va/liturgical_year/advent/2005/avvento_2005_en.htm
      Pogrzeb na oficalnej stronie - może uda Ci się znaleźć potrzebne informacje.
      Wydaje mi się że kiedyś audiencje były wcześniej, o 10 a nie o 11 (sprawdzę na
      zaproszeniu z ub. roku wieczorkiem).
    • Gość: gość Re: audiencja - pytanie oszczegóły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 20:14
      Nie jestem bardzo zorientowana w temacie, ale wiem, że nie można wejść na
      audiencję tak "z ulicy" jak do muzeum. Na pewno trzeba mieć wejściówkę. Kiedyś
      z grupą właśnie tak weszliśmy na audiencję. Radzę się wcześniej skontaktować i
      zapowiedzieć w odpowiednich instytucjach pielgrzymkowych Watykanu (Ojca
      Hejmo?). Tam też udzielą dokładnych informacji co do dat i godzin.
      • Gość: Ted222 Re: audiencja - pytanie oszczegóły IP: *.cto.gda.pl / *.cto.gda.pl 29.11.05, 09:09
        Latem gdy audiencje odbywają się na placu Św. Piotra nie ma problemu,
        zaproszenia nie są wymagane (byłem latem tego roku bez).
        Jak jest zimą nistety nie wiem, ale zaproszenia można uzyskać w Biurze
        Pontyfikalnym za Spiżową Bramą - wejście z prawej strony Bazyliki z pod
        kolumnady.Warto tam się udać bo Gwardziści witają wchodzących "prezentuj broń"
        wykonywanym halabardą.
        • malediwypiotrs Re: audiencja - pytanie oszczegóły 29.11.05, 13:48
          Audiencje odbywają się według tradycji rozpoczętej przez naszego papieża co
          środę (jeśli tylko papież jest w Watykanie oczywiście). W okresie zimowym
          audiencje odbywają się najczęściej w auli Pawła VI. Bezpłatne bilety
          (wejściówki) na udiencje można dostać, jak pisał ktoś wyżej, przy Spiżówej
          Bramie ewentulanie od sióstr ośrodka polskiego Corda Cordi. Przy samym Placu Św.
          Piotra jest biuro czynne w dni powszednie do godz 12.45. Tam można odebrać
          wejściówkę tuż przed samą audiencją.
          Audiencje rozpoczynają się zwykle o godz. 10,30. Wierni zbierają się już nawet
          na dwie godziny przed żeby zająć jak najlepsze miejsce. Część oficjalna trwa ok
          godzinę a więc do ok godz. 11,30. Audiencja kończy się błogosławieństwem
          papieskim które obejmuje zebranych na tej audiencji, ich rodziny oraz wszystkich
          z których intencjami przybywają. Obejmuje również dewocjonalia które wierni
          przynoszą ze sobą na spotkanie z Ojcem Św. Po błogosławieństwie następuje część
          nieoficjalna w czasie której Benedykt udziela indywidualnych błogosławieństw,
          tym którzy są przy nim zgromadzeni. A Ty w tym czasie możesz śmiało zmykać na
          lotnisko.
          Nie wiem skąd odlatujesz. Jeśli z Fiumicino to blisko Watykanu masz stację
          kolejową z któej dojedziesz w niecałe pół godziny na lotnisko. Pociągi kursują
          nawet co pół godziny a bilet kosztuje 5 euro.

Telefon do Corda Corda - 0039 0658334407 - tam ewentualnie jeszcze się dopytasz
          o wejściówki itp.
          • amareno Re: audiencja - pytanie oszczegóły 29.11.05, 16:16
            serdeczne dzięki za informacje - bardzo się przydadzą! pozdrawiam wszystkich!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka