Gość: skorupa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 17:09 Chciałbym sie dowiedzieć jak wygląda sprawa z tankowaniem gazu we Włoszech Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mikrusek Re: LPG we Włoszech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 17:22 Stacje z gazem we Włoszech nie są niestety standardem tak jak w Polsce.Te, które oferują gaz są oznaczone symbolem -gpl- Im dalej na południe Włoch, tym stacji na których można zatankować gaz jest wiecej.Być może to oznaka mniejszej zamożności społeczeństwa.Jeżeli chodzi o cenę, to jak sie pewnie domyślasz, jest wyższa niż w Plsce, wynosi około 0.65 Euro. Gaz jest kiepskiej jakości, różnica jest wyraźnie odczuwalna w czasie jadzy i na niektórych stacjach można zatankować więcej gazu niż wynosi pojemność butli.Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: LPG we Włoszech 12.07.06, 18:03 Nie zauwazylam, aby bylo ich coraz wiecej. W mojej okolicy jest jedna. www.star-gas.it/stazioni_gpl.htm Na tej stronie nie ma wszystkich... Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: LPG we Włoszech 13.07.06, 06:44 To prawda, że nie na każdej stacji jest gaz, ale od kilku lat jeżdzimy już samochodem na LPG i w przeciwieństwie do Niemiec. nigdy nie było problemu z tankowaniem. Chyba, że akurat z powodu sjesty stacja była nieczynna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skorupa Re: LPG we Włoszech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 08:03 Wielkie dzięki za odpowiedzi .Chciałem sie jescze dowiedzieć jak sprawa z gazem wygląda po drodze .W Czechach chyba nie ma problemu ,ale Austria i Słowenia ? Odpowiedz Link Zgłoś
aja1974 Re: LPG we Włoszech 14.07.06, 16:53 W ubiegłym roku tankowałam gaz w Austrii przy autostradzie A2 na stacji Agip, cena 0,70Euro, przejściówkę do tankowania mają na miejscu. Stacja jest bliżej Graz niż Wiednia, zresztą jest to chyba jedyny Agip na tym odcinku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skorupa Re: LPG we Włoszech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 08:07 I jeszcze jedno .Czy do tankowania potrzebne są tzw przejściówki.Słyszałem że w niektórych państwach są one potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: LPG we Włoszech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 08:35 Witam, Byłem w czerwcu we Włoszech (trasa Warszawa - Bratysława - Wiedeń - Florencja). Na Słowacji stacji niedużo (ja tankowałem pod Bratysławą i w Bratysławie). W Austrii przy autostradzie praktycznie ich nie ma (więc trzeba zatankować przed granicą - a tak naprawdę w Bratysławie na full). We Włoszech pierwsza stacja po ok. 100 km. od granicy (okolice Wenecji) potem jadąc w głąb Włoch jest coraz lepiej (czyli prawie na co drugiej stacji jest gpl). W tych krajach nie potrzeba przejściówek. A gaz moim zdaniem nie jest taki zły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: einfach Re: LPG we Włoszech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 08:46 Potwierdzam, we Włoszech na ogół nie ma potrzeby posiadania przejściówek, bo my najczęściej mamy włoskie instalacje. W Austrii praktycznie gazu nie ma, natomiast w Niemczech stacji jest coraz więcej, tylko trzeba wiedziec gdzie szukać - najlepiej przygotować sobie trase w internecie - www.autogas.de i inne - podane praktycznie wszystkie stacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: LPG we Włoszech IP: *.man.poznan.pl 13.07.06, 14:45 Potwierdzam, we Włoszech z autogazem nie jest tak różowo jak w Polsce, mimo że ten kraj to kolebka autogazu. Jechałem we Włoszech z Brenner przez Verone-Florencje-Rzym - Neapol aż na Sycylie. Z moich obserwacji-przy autostradzie od Alp aż po Rzym GPL ma co druga stacja, za Neapolem zaczyna sie mały dramat bo stacje jako takie są dwa razy rzadziej więc 150 km odcinek bez GPL nie jest sensacją. Na Sycylii - przy autostradach tez średnio co druga stacja ma gaz. W miastach dużo gorzej - GPL można znaleźć przecietnie na co 5 czy nawet co 6-ej stacji. Przejściówek oczywiście nie potrzeba-chyba że masz instalację holenderską. W Niemczech z gazem nie ma problemów na autostradach wschód-zachód. Natomiast na wakacyjnych szlakach na południe jest dużo gorzej-zdarzają się dziury po 200 a nawet 300 km (mówię o stacjach przy samej autostradzie). Odpowiedz Link Zgłoś
piasek101 Re: LPG we Włoszech 15.07.06, 21:40 Mam zbiornik pozwalający na przejechanie 320 km. We Włoszech byłem kilka razy i nie jeździłem na benzynie. Małe stacje (poza autostradami) często są nieczynne w soboty i niedziele Uwaga: dojeżdżając od strony Austrii (A2) mamy TYLKO jedną stację z LPG (Agip między Wiedniem a Grazem);dalej dopiero w okolicach Udine (ja do Udine dojeżdżam już na benzynie). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aldente Re: Gazu jak na lekarstwo IP: *.pool871.interbusiness.it 16.07.06, 17:26 Gazu we Wloszech faktycznie jak na lekarstwo. Jest za to mnostwo stacji metanu (METANO)na polnocy Wloch i jest bardzo tani, bo go wydobywaja na platformach wiertniczych prosto z Adriatyku w okolicach Ravenny. Stacje te sa jednak czynne tylko od poniedzialku do piatku i tylko od godziny 8.30 do 12.30 i od 15.30 do 20.00. Mieszkam w Ravennie i stacji LPG w tym miescie mamy 4 albo 5...to duzo czy malo? Odpowiedz Link Zgłoś