Gość: kka IP: *.autocom.pl 22.07.06, 13:45 Czy ktoś byl i czy warto?? Jak najlepiej sie tam dostac, jak długo sie wchodzi i inne praktyczne rady :-)??..... Z góry dziekuję za odpowiedzi, Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kasia Re: wejście na Wezuwiusz IP: *.autocom.pl 22.07.06, 19:57 byłam na nim dwa tyg temu:) ale warto wejść tylko wtedy gdy nie odwiedzałaś innych wulkanów np. Etny lub tych na wyspach liparyjskich, bo przy nich Wezuwiusz to pestka i nie robi aż takiego wrażenia podjezdzasz busem lub autem na niewielki parking a potem idziesz jakieś 20 minut pod sam krater żwirowaną scieżką, ale turystów jest mnóstwo, część ludzio w sandałach, polecam jednak jakieś lepsze buty bo ten żwir i pył się wsypują do butów w kraterze wudac trochę fumaroli i troche siarki, ale jest on juz w zasadzie całkowicie wygasły i zasypany za to widok na neapol i Pompeje jest bardzo fajny Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
aganiok32 Re: wejście na Wezuwiusz 23.07.06, 14:57 zdecydowanie warto! Przede wszystkim ze względu na cudny widok na Zatokę Neapolitańską! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ash Re: wejście na Wezuwiusz IP: *.sn2.eutelia.it 24.07.06, 11:51 I ja potwierdzam ze warto, widok ze szczytu faktycznie imponujacy a i to ze zdobylo sie wulkan jest niezapomianym przezyciem. Ze szczytu, przy dobrej pogodzie, widzisz Zatoke Neapolitanska, Capri i (z lornetka) Pompeje. Kilka fotek ze szczytu: www.ashka.eu/vesuvio/vesuvio.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorro Re: wejście na Wezuwiusz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.06, 11:59 W zasadzie dziewczyny wszystko już napisały, ja dodam tylko, że po drodze idziemy nie po żwirze, ale po ŻUŻLU, którym o wiele łatwiej sie skaleczyć niż zwykłym żwirem a i skaleczenie bardziej dokuczliwe. Wchodzi się w pełnej ekspozycji, tak, że w bezchmurne południe bez nakrycia głowy można nieźle oberwać. Czyli podsumowując - dobre buty, czapka i woda. Ale oczywiście polecam! (a potem skok do Pompejów...:) Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: wejście na Wezuwiusz... 24.07.06, 22:03 Jeśli chodzi o widoki okolicy to (subiektywnie): forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=33058103 bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wal Re: wejście na Wezuwiusz IP: *.icpnet.pl 24.07.06, 22:18 > Czy ktoś byl i czy warto?? < Nieee, nikt tam nie był bo nie warto:) Dziwne pytanie. Jak dla mnie -nie ma góry na którą nie byłoby warto wejść, choćby dla samego wejścia. W przypadku Wezuwiusza zdecydowanie warto dla wspaniałego widoku i historycznego znaczenia tej góry. Odpowiedz Link Zgłoś