Gość: Anka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 18:42 Czy ktos zna Desenzano del Garda? Czy to ciekawe miejsce? W sierpniu bede tam 10 dni, jak je wykorzystac? Co warto w poblizu zwiedzic, zobaczyc? Dziekuje za wszelkie informacje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Waldi1410 Re: Desenzano del Garda IP: *.chello.pl 08.01.07, 19:49 Szukaj pod :jezioro Garda. Ja też wybieram się w czerwcu nad jeź. Garda. Czytając przewodniki: Jezioro Garda i Północne Włochy to warto. Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Desenzano del Garda 09.01.07, 06:58 Oczywiście, że ciekawe, jak i cała okolica Jeziora Garda. W pobliżu masz przecudną perełkę taką, jak Sirmione. Blisko jest do przepięknego Parku Sigurta, o którym pisałam tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=29615316 Warto też odwiedzić Pieve, gdzie z tarasów grozy można podziwiać widok na jezioro, Sanktuarium Montecastello, położone na północy Arco oraz Riva del Garda: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=29615039 Oczywiście w pobliżu jest Werona, którą też warto odwiedzić. Dzieciom, jeżeli też jadą, sprawi radość wizyta w Gardalandzie. www.gardaland.it/en/home.php Trochę moich zdjęć z okolic Gardy możesz obejrzeć tu: fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,29551958,29551958,0,2.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Desenzano del Garda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 12:56 Bardzo dziekuje za cenne informacje! Tak, bede z 7- letnia coreczka, niestety niezmotoryzowane. Dlatego zalezy mi na ciekawych ale niezbyt odleglych miejscach od Desenzano, tak abysmy mogly dojechac tam autobusem czy pociagiem, trasy niezbyt dlugie i nie za bardzo wyczerpujace dla dziecka. Caly czas szperam w necie, kazda kolejna wskazowka jest dla mnie szalenie istotna, chcialabym aby byla to niezapomniana podroz nie tylko dla mnie ale przede wszystkim dla corki. Sama bylam trzykrotnie w Italii, bylo to jeszcze w podstawowce, do tej pory mam niezapomniane wspomnienia. Mnie kiedys ktos pokazal Italie, teraz pora bym pokazala ja wlasnemu dziecku. Beda to zupelnie inne rejony, kompletnie dla mnie nie znane, dlatego chcialabym aby ta podroz byla naprawde zaplanowana. Jest jeszcze wiele czasu i mam nadzieje, ze zdaze ja sensownie zaplanowac :) Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Desenzano del Garda 10.01.07, 06:52 Myślę, że chciałabyś pokazać też córce chociaż trochę średniowiecznej i renesansowej Italii. Do Sirmione jest około 10 km. Do Werony jakieś 60 km. To na pewno da się zorganizować korzystając z lokalnego transportu. Z tego, co mi wiadomo, w rejonie Gardy jest całkiem dobry transport publiczny, a i bilety autobusowe podobno nie takie drogie. Rozkłady jazdy dostaniesz we wszystkich biurach informacji turystycznej. Bilety kupujesz w kasach biletowych przy dworcach lub po prostuu w punktach tabacchi. Do Gardalandu jeździ bezpłatny autobus. Ja co prawda jechałam nim z Paschiery, ale wydaje mi się, że dojeżdża on i do Desenzano. Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Desenzano del Garda... 10.01.07, 08:04 Witaj Aniu! > chcialabym aby byla to niezapomniana podroz... Skoro tak, to myślę, że dobrze wybrałaś miejsce - Jezioro Garda to jedno z najpiękniejszych miejsc we Włoszech, a szczególnie jego północna część, gdzie majestatyczne góry prawie pionowo opadają do tafli wody. Aby tam się dostać z Desenzano warto zrobić sobie np. takie wycieczki: #1. Rejs statkiem linii Desenzano - Malcesine - Riva del Garda po jeziorze. Warto wysiąść w Malcesine, aby zobaczyć zamek Castello Scaligero i wjechać kolejką na Monte Baldo, skąd są wspaniałe widoki. www.navigazionelaghi.it/italia/navigarda/indicegarda.htm Niedaleko Riva jest piękny wodospad w niewielkiej jaskini - Cascata del Varone. #2. Pojechać na Punta San Vigilio (koło uroczego miasteczka Torri del Benaco), które jest w/g mnie najpiękniejszym miejscem nad jeziorem z ładną plażą - Badia delle Sirene i uroczą, maleńką przystanią: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=19460013&a=20014714 Pzdr bah77 Odpowiedz Link Zgłoś