Dodaj do ulubionych

Wezuwiusz - warto ???

IP: *.ec.bialystok.pl 06.05.03, 09:37
Planując wyjazd do Włoch, rozważam "odwiedzenie" Wezuwiusza. Warto ?
Może ktoś już tam był i może podzielić się wrażeniami. Bardzo będę wdzięczny.
Proszę o wszelkie uwagi i podpowiedzi. Dojazd, opłaty, parkingi i takie tam.
Czy można zdobyć go na własną rękę, tzn. bez grupy zorgnanizowanej i
przewodnika.

Pozdrawiam.
Andrzej.

Obserwuj wątek
    • Gość: Aga Re: Wezuwiusz - warto ??? IP: 195.205.225.* 06.05.03, 14:06
      Ja myślę, że przedewszystkim warto zobaczyć Pompeje, a do Wezuwjusza to już
      rzut beretem. Nie byłam jeszcze, ale już niedługo jadę, będzie to objazdówka i
      szczególnie cieszę się na ten region Sorento, Capri, Pompeje, Neapol, a wjazd
      na Wezuwjusza może być całkiem ekscytujący, pod warunkiem, że nie wybuchnie.
      Pozdrawiam i życzę przyjemnej podróży.
    • Gość: wal Re: Wezuwiusz - warto ??? IP: *.icpnet.pl 06.05.03, 22:44
      Jesli będziesz w okolicy jeden dzień to lepiej poświęć go np. na Pompeje, jeśli
      dłużej to zdecydowanie tak. Ja na Wezuwiusza jechałem z Ercolano (Herculanum)ze
      stacji kolejki elektrycznej. Na turystów czekają tam prywatne mikrobusy ( cene
      trzeba wytargować) które jadą na parking na Wezuwiuszu. Z parkingu na szczyt
      piechotą 15 min. Ze szczytu wspaniały widok na Zatokę Neapolitańską (jeśli
      będzie dobra widoczność).Przewodnik zbyteczny.
      Jeśli masz więcej pytań to - śmiało:)
      PZDR
    • Gość: toko Re: Wezuwiusz - warto ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.03, 11:46
      Byłem - super sprawa - ale uwaga:
      1. parkig - płatny
      2. bardzo wyczerujące wejście na górę - zwłaszcza w pełnym słońcu
      3. na parkingu uroczy dziadek udoostępnia (tzn wciska prawie na siłę) kije -
      laski które mają pomagać w wejściu - zwrot kijów przy zejściu z opłatą "co
      łaska" - polecam nie brać.
      4. zmielona lawa na podejściu potwornie się kurzy, trzeba też mieć nieco
      lepsze buty - wejścia w klapkach czy sandałach zdecydowanie nie polecam
      5. ok. 50 m od szczytu znajduje się kasa - bardzo sprytne rozwiązanie - po
      długiej i mozolnej wędrówce na górę dochodzisz prawie do celu - a tu kasa
      biletowa - i kto nie kupi biletu żeby wejść na samą górę skoro zlany potem
      doszedł już tutaj??
      6. Na górze jest też sklep gdzie sprzedają napoje prosto z lodu. Czy nie kupisz
      czegoś do picia w takim upale ? Na pewno kupisz - ale ceny są kosmiczne.
      Mimo to polecam - widoki są fantastyczne.
      • Gość: wal Re: Wezuwiusz - warto ??? IP: *.icpnet.pl 09.05.03, 21:30
        Z tym "dłudim i mozolnym podejściem" to chyba przesada, 15 min. to zaledwie
        spacerek.
        Warto podjechać do parkingu mikrobusem o którem pisałem wcześniej. Włosi
        pokonują tę trasę z właściwą sobie fantazją (opłata - coś ok 4E od osoby w
        obydwie strony, odpada problem z parkingiem - mikrobus czeka).
      • Gość: patek Re: Wezuwiusz - warto ??? IP: *.rumia.sdi.tpnet.pl 19.06.03, 09:35
        Hej! Mam identyczne wrażenia! Słowo w słowo :)
        Warto jednak się wdrapać na szczyt, aby zobaczyć
        przepiękny widok na Neapol i wyspy. Ponadto trzeba
        zobaczyć: Pompeje, Capri, Costiera Amalfitana (widoki
        obłędne), Sorrento (nocą).
    • Gość: Lechu Re: Wezuwiusz - warto ??? IP: *.dip.t-dialin.net 12.05.03, 16:15
      Ja wszedłem na górę pod wieczór. Było pusto, buda zamknięta. Obeszliśmy bramkę i oglądaliśmy krater w resztkach zachodzącego słońca. Panorama na Zatokę: odjazd.

Warto, warto, ale najważniejsze są Pompeje i Herculanum.
      Na każde trzeba dnia.
    • Gość: Kalafior Re: Wezuwiusz - warto ??? IP: *.katowice.msk.pl 06.06.03, 20:59
      Żeby nie płacić za parking nie należy dojeżdżać na sam szczyt a zostawić auto
      200m niżej! Na górze wstęp do krateru płatny! eśli mam być szczery to Etna jest
      dużo ciekawsza przez to, że jest aktywna. Aha będąc na południu Włoch a
      zwłaszcza w Neapolu należy mieć na uwadze zupełny brak przestrzegania przepisów
      rucu drogowego!
    • Gość: Iza Re: Wezuwiusz - warto ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.03, 00:17
      Według mnie nie warto.Co innego Pompeje.
      Popłyń także na Capri lub Ischie i zobacz Sorento.
      • Gość: Linn Re: Wezuwiusz - warto ??? IP: *.dialup.tiscali.it 07.06.03, 07:28
        Mozna takze dodac tzw. Reggia di Caserta; palac ten jest na pierwszym miejscu
        we Wloszech pod wzgledem liczby turystow, ktorzy go odwiedzaja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka